Zobacz pełną wersję : [tomkk] Portrety
Czesc wszystkim,
Jestem na forum od dluzszego czasu, ale do tej porty glownie obserwowalem. Od dzisiaj postanowilem poddac sie krytyce :). Bede publikowal jedno zdjecie na jeden post.
W watku bede dodawal portrety (dzieci,kobiety) i w odpowiedziach fajnie byloby znalezc konstruktywna krytyke i Wasze opinie :).
Pierwsze zdjecie ze "scoutingu" przed letnio-jesiennego, wiec nie jest to to co chce uzyskac ostatecznie. Niemniej jednak miejscowka i kompozycja tak mi sie spodobaly (ale moze tylko mi, dlatego czekam na opinie od Was :), ze wrzucam to co jest aktualnie :). Zamierzam tam wrocic jak beda odpowiednie kolory.
Mam nadzieje, ze zdjecia bedzie dobrze widac. Jak nie jest optymalnie wyswietlane to dajcie prosze znac i poradzcie jak je inaczej wklejac.
https://canon-board.info/imgimported/2017/04/3_J7_A3854forum-2.jpg
źródło (https://ibb.co/gtYGy5)
Wszystko super ale potret... Moim zdaniem zrób zdjęcie tak aby było więcej twarzy na zdjęciu i najlepiej byłoby gdyby zdjęcie zgadzało się z zasadą trójpodziału, bo jednak portret to portret czyli przede wszystkim twarz a tak to światło i cała kompozycja jest naprawdę świetna. Powodzenia! ?
Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
jednak portret to portret czyli przede wszystkim twarz
A kto i gdzie tak powiedział? :)
Nie moja działka , ale to na portret nie wygląda ...i jakieś to zdjęcie na twarzy nie ostre - przynajmniej u mnie tak się wyświetla.
[] ...i jakieś to zdjęcie na twarzy nie ostre - przynajmniej u mnie tak się wyświetla.
Mi wyświetla się ostro.
Portret jakoś bardziej osobowo niż krajobrazowo mi się kojarzy. To wygląda jak typowe zdjęcie z wycieczki do ładnego miejsca. Jak dla mnie otoczenie trochę za bardzo pochłania uwagę - jeśli miałby to być typowy portret. Ale to tylko moja opinia :)
Fajna za to obróbka.
Wszystko super ale potret... Moim zdaniem zrób zdjęcie tak aby było więcej twarzy na zdjęciu i najlepiej byłoby gdyby zdjęcie zgadzało się z zasadą trójpodziału, bo jednak portret to portret czyli przede wszystkim twarz a tak to światło i cała kompozycja jest naprawdę świetna. Powodzenia!
Do ktorego dzialu bys to zaklasyfikowal? Tematem generalnie tutaj jest osoba i jezeli byloby ogladane prawidlowo (w pelnej rozdzielczosci i na pelnym ekranie/duzym wydruku) to by nie bylo z tym watpliwosci. Jezeli do tego dzialu nie pasuje to przeniose.
--- Kolejny post ---
Nie moja działka , ale to na portret nie wygląda ...i jakieś to zdjęcie na twarzy nie ostre - przynajmniej u mnie tak się wyświetla.
Wina wyswietlania/forum/moje uploadu. Zdjecie jest w 100% ostre.
Do ktorego dzialu bys to zaklasyfikowal? Tematem generalnie tutaj jest osoba i jezeli byloby ogladane prawidlowo (w pelnej rozdzielczosci i na pelnym ekranie/duzym wydruku) to by nie bylo z tym watpliwosci. Jezeli do tego dzialu nie pasuje to przeniose.
--- Kolejny post ---
Wina wyswietlania/forum/moje uploadu. Zdjecie jest w 100% ostre.
Tak jak ktoś zauważył jak się ogląda to zdjęcie bardziej zwraca się uwagę na tło. Nie wiem jakie są kategorie ale jeżeli jest to ludzie i przyroda albo coś w ten deseń ☺️
To po prostu nie koniecznie wygląda jak portret (według mnie)
To bardziej przypomina portret, ja bym się starał to tak skadrować.
https://canon-board.info/imgimported/2017/04/043599925e15301c0278f0ecdae5a5ba-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170411/043599925e15301c0278f0ecdae5a5ba.jpg)
Mi wyświetla się ostro.
Portret jakoś bardziej osobowo niż krajobrazowo mi się kojarzy. To wygląda jak typowe zdjęcie z wycieczki do ładnego miejsca. Jak dla mnie otoczenie trochę za bardzo pochłania uwagę - jeśli miałby to być typowy portret. Ale to tylko moja opinia :)
Fajna za to obróbka.
Nie jest to typowy ksiazkowy portret, ale tematem dalej jest osoba. Byc moze problemem troche jest forum, gdzie nie mozna wyswietlic w wysokiej rozdzielczosci na pelnym ekranie? Osoba wtedy od razu przyciaga a otoczenie jest drugoplanowym tematem. Ciasniejsze portrety tez oczywiscie bede wklejal, ale troche zaczynaja mi sie nudzic ;). Jezeli to zdjecie tutaj nie pasuje to usune/przesune do innego dzialu.
michalab
11-04-2017, 21:36
To, że skadrowane szeroko mi nie przeszkadza. Za to przeszkadza, że twarz jest dokładnie w środku, a nie w mocnym punkcie.
To, że skadrowane szeroko mi nie przeszkadza. Za to przeszkadza, że twarz jest dokładnie w środku, a nie w mocnym punkcie.
Zgadzam się
Nie ma co przenosić gdzie indziej ;)
Wrzucaj następne bo zapowiada się ciekawie.
Zgadzam się
Dzieki za opinie, a mozecie zaproponowac alternatywny kadr, ktory wyglada lepiej Waszym zdaniem?
--- Kolejny post ---
Nie ma co przenosić gdzie indziej ;)
Wrzucaj następne bo zapowiada się ciekawie.
Chyba wczesniej musze poprosic moderatora o zmianie nazwy tematu, bo lubie szersze kadry ostatnio. Za granica nazywaja toto "environmental portrait". Na tym forum, w tej kategorii moze to nie pasuje. Jakby moderator po prostu zmienil nazwe z "portrety" na "czlowiek" to by nie bylo problemu? Wolalbym uniknac za kazdym razem klotni o terminologie ;).
michalab
12-04-2017, 11:29
Dzieki za opinie, a mozecie zaproponowac alternatywny kadr, ktory wyglada lepiej Waszym zdaniem?
Trzeba popróbować. Gdybam, bo musiałbym spojrzeć przez wizjer na finalny efekt, aby ocenić, ale kombinowałbym jakoś tak:
Tło podobnie jak jest teraz, ale trochę do góry, aby murek ciął mniej więcej w jednej trzeciej, zamiast w połowie kadru, modelka też mniej więcej w jednej trzeciej od brzegu kadru.
--- Kolejny post ---
Wolalbym uniknac za kazdym razem klotni o terminologie ;).
Zamiast zmieniać tytuł, po prostu nie wdawaj się w dyskusję na ten temat. Jak ktoś będzie ustawicznie trolował możesz go dodać do ignorowanych.
Trzeba popróbować. Gdybam, bo musiałbym spojrzeć przez wizjer na finalny efekt, aby ocenić, ale kombinowałbym jakoś tak:
Tło podobnie jak jest teraz, ale trochę do góry, aby murek ciął mniej więcej w jednej trzeciej, zamiast w połowie kadru, modelka też mniej więcej w jednej trzeciej od brzegu kadru.
Tez tak probowalem, ale byly z tym pewne problemy. Modelka w 1/3 kadru zaburzala balans z tlem i liniami wiodacymi z lewej i prawej strony (linia drzew i ogrodu zbiegajacymi sie na horyzoncie) prowadzacymi wzrok w strone twarzy modelki, ktora jest tematem. Tlo mialo za zadanie subtelnie wzmacniac osobe. Podniesienie aparatu do gory obcielo by mi modelke a podniesienie i lekki tilt zmienialoby perpektywe, wprowadzaloby lekka dystorsje (obiektyw 35mm) i zmniejszalo optycznie modelke. Wiec mimo iz bym chcial, to wyglad modelki stal na pierwszym miejscu a poswiecic trzeba bylo cos innego, ale tez myslalem podobnie jak Ty :).
--- Kolejny post ---
Zamiast zmieniać tytuł, po prostu nie wdawaj się w dyskusję na ten temat. Jak ktoś będzie ustawicznie trolował możesz go dodać do ignorowanych.
Tak moglbym robic, ale z drugiej strony po co inni maja czytac takie klotnie zamiast cos konstruktywnego z czego wszyscy mozemy sie czegos nauczyc...
michaelsz
12-04-2017, 20:55
Zasady są po to, żeby je łamać. Mnie się podoba. Jest coś więcej niż tylko twarz. I dobrze. Jeśli obróbką chciałeś uzyskać efekt anioła na modelce, to Ci się udało. Znacznie rozświetlona twarz jest. To Twój pomysł na portret i to jest Twoja wizja. Ogólnie na plus.
maxwell61
18-04-2017, 10:16
Widze tutaj podobną technikę do mojej :)))
Kadr typowo kinowy, portret całej postaci jak i pół postaci to nadal portret, więc nie wiem po co tutaj taka dyskusja.
Rozciągnie zdjecia popsuło Ci jakość w gałęziach.
Pozdrawiam
Nie jest to typowy ksiazkowy portret, ale tematem dalej jest osoba. Byc moze problemem troche jest forum, gdzie nie mozna wyswietlic w wysokiej rozdzielczosci na pelnym ekranie? Osoba wtedy od razu przyciaga a otoczenie jest drugoplanowym tematem. Ciasniejsze portrety tez oczywiscie bede wklejal, ale troche zaczynaja mi sie nudzic ;). Jezeli to zdjecie tutaj nie pasuje to usune/przesune do innego dzialu.
Mi się podoba, nawet bardzo, chciałbym je zobaczyć na całym ekranie. Możesz je spróbować obrobić w pionie. Co to za obiektyw ?
Widze tutaj podobną technikę do mojej :)))
Kadr typowo kinowy, portret całej postaci jak i pół postaci to nadal portret, więc nie wiem po co tutaj taka dyskusja.
Rozciągnie zdjecia popsuło Ci jakość w gałęziach.
Pozdrawiam
Tez lubie szerokie kadry :)
--- Kolejny post ---
Mi się podoba, nawet bardzo, chciałbym je zobaczyć na całym ekranie. Możesz je spróbować obrobić w pionie. Co to za obiektyw ?
35mm, jak bede mial chwile to wrzuce.