Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite 430EX III-RT

McKiller
10-04-2017, 13:03
Witam,

mam pytanie chciałbym wyzwalać dwie dodatkowe lampy błyskowe Canon Speedlite 430EX III-RT bez konieczności podłączania transmiterów itp. Obecnie mam jedną Canon Speedlite 430EX III-RT ale chciałbym dokupić jeszcze dwie i wyzwalać je bez konieczności dokupowania odbiorników / nadajników. Czy te lampy można tak ustawić aby na sankach była jedna lampa a dwie dodatkowe były wyzwalane radiowo ? czy muszę mieć podpięte jakieś nadajniki / odbiorniki których chciałbym uniknąć z racji tego że z doświadczenia wiem że nie zawsze działają jak trzeba i jest to dodatkowy element który może ulec awarii chciałbym poprostu założyć lampę na sanki i dwie dodatkowe wyzwalać bezpośrednio.

Dzięki za pomoc

Ps. taki filmik znalazłem na YT ale jest on z lampą 600EX-RT czy można taki same efekt uzyskać z x3 Canon Speedlite 430EX III-RT ?

https://www.youtube.com/watch?v=46nBuuA-O9o

tombas
10-04-2017, 14:10
niczego więcej nie potrzebujesz, 430rt działa jako master (master może tez nie błyskac odpalając pozostałe ustawione jako slave)

McKiller
10-04-2017, 14:36
Tylko raczej chciałbym aby lampa na sankach błyskała natomiast dwie / trzy pozostały były na kontrę. I pytanie czy siłę błysku kontrujących można modyfikować z poziomu aparatu ?

tombas
10-04-2017, 14:41
Tylko raczej chciałbym aby lampa na sankach błyskała
oczywiscie ze moze błyskac jak tylko chcesz, mozliwośc braku błysku z lampy "na body" podałem jako dodatkowa zalete,tak możesz sterowac innymi lampami z poziomu body

michaelsz
10-04-2017, 15:12
To ja dopytam, czy mając zamontowaną 430RT na aparacie, wyzwolę nią radiowo 430 II?

r_m
10-04-2017, 15:18
@McKiller: Możesz uznać to za głupie pytanie, ale czy przeczytałeś instrukcję obsługi od swojej lampy?

@michaelsz: Jeśli 430II będzie na odbiorniku radiowym zgodnym z systemem Canona, to tak.

tombas
10-04-2017, 15:19
To ja dopytam,
to ja odpowiem,... nie chce byc nieuprzejmy/niemiły (serio) i odpowiem qmasz co oznacza skrót RT? który jest w wer.III a za cholere nie ma go w wer.II

michaelsz
10-04-2017, 18:42
wiem, że 430 II może pracować jako slave. Dzięki Waszym odpowiedziom już wiem, że nic mi z tego, skoro nie ma RT. Delikatnie mówiąc jest to bez sensu. Uważałem, że dzięki RT lampa może pracować jako nadajnik a bez RT jako odbiornik. No nic. Dzięki w każdym razie.

r_m
10-04-2017, 19:42
Bez sensu jest to, że lampa sprzed kilkunastu lat nie miała wbudowanej elektroniki, która prawdopodobnie wtedy nie była jeszcze zaprojektowana? :D
Może pracować jako slave i pracuje, całkiem dobrze jej się to udaje - gdy widzi błyski z lampy master.
Najtaniej jest dokupić odbiornik, i powinno działać.