PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia sportowa - amatorsko

premek
05-04-2017, 22:23
Cześć

Na początku witam wszystkich w pierwszym moim poście na forum.
Krótko streszczę czego szukam - amatorskie robienie zdjęć sportowych na hali.
Czasem jest możliwość z 5 metrów czasem dopiero z 20/25 metrów więc raczej tele
Do tego dochodzi kręcenie krótkich 2min filmów.

Nie wykluczam oczywiście innych ujęć (portret,krajobrazy) ale to jako dodatek i mam świadomość, że inne szkła będą wskazane

Jeśli chodzi o warsztat to dawno temu w czasach kliszy zaczynałem od lustrzanek z manualnym focusem a potem przesiadłem się na EOSa 33 ale to było dawno temu i wyparł go finalnie cyfrowy kompakt z racji wygody.
Teraz z racji warunków na hali przy robieniu zdjęć kompakt/telefon nie daje rady i zacząłem rozważać zakup lustra.
Poczytałem forum, żeby nadrobić minione lata i już wiem, że do sportu 7d jest OK ze względu na szybki AF + jasna L. :)
Ale mając na uwadze, że robienie zdjęć będzie na własne potrzeby a nie zarobkowe to nie chcę kredytować zakupu i pytanie mam do Was czy da się złożyć jakiś zestaw body + zoom (mogą być używane) w budżecie 4000 zł. ?
Czy np. taki zestaw jak tutaj CANON 100D body fotografia 18-55 IS STM (http://www.fotosoft.pl/canon-100d-body-18-55-is-stm-55-250-is-stm-p-153.html) da radę czy definitywnie szukać czegoś innego ?
Z tego co czytałem 55-250 IS STM ma przyzwoity stosunek jakości zdjęć do ceny.
Czy może zamiast tych dwóch szkieł IS STM wziąć EF 70-200MM F/4.0L USM za 2500 a standardowe szkło na razie odpuścić?
Jeśli chodzi o puszkę to nowa 750d jest prawie 2x droższa niż 100d i mniej na szkło będzie.

Do tego jakaś karta pamięci + monopod + torba

Proszę o opinie i porady co będzie optymalne mając ten budżet ?

Dajcie znać jak potrzebujecie więcej danych i o czymś zapomniałem

rafels3
05-04-2017, 22:41
Hala i sport wymaga krótkich czasów, szybkiego AF i rozsądnego ISO. Czyli jasnego szkła i dobrego body. Cokolwiek innego to półśrodki, które i tak doprowadzą do konkluzji z poprzedniego zdania ;)
IMHO tanio nie będzie: rozsądna para to 7D2/80D + 70-200/2.8

ludwich
05-04-2017, 23:16
Osobiście polecam Canona 6D. Świetny obrazek, będziesz zachwycony zarówno do zdjęć rodzinnych, krajobrazów czy portretu. Amatorsko robię też zdjęcia sportowe na hali i daje spokojnie radę. Tak jak rafels3 napisał szkło 70-200/2.8 musi być. Poszukaj używanego sprzętu lub weź na kredyt. Nie warto oszczędzać jeśli chcesz być zadowolony. Oczywiście do sportu świetny jest też 7D/2 który niedawno miałem pożyczony na weekend. Wiele zależy jaki sport chcesz robić i jakie jest oświetlenie na hali a z doświadczenia wiem, że z tym jest bardzo różnie.

Mike7
06-04-2017, 00:17
60D + 70-200 2.8 (używane) zamkniesz w cenie 4000, ale trzeba szukać ;) i na początek wystarczy, później zmienisz body ;)

premek
06-04-2017, 09:20
Dzięki za porady.
Jeśli chodzi o sport to jest to taekwondo i zawody rozgrywają się przez cały dzień więc z reguły na hali jest dość jasno przez światło wpadające przez okna.
6D fajne body ale raczej nie na mój budżet i nie mam potrzeby wchodzenia w FF na samym początku.
Z tego co patrzę na znany portal aukcyjny to puszka 60D używana jest w cenie 1300-1500 a 70-200L/2.8 uzywane zaczynają się od 2500 więc nie wygląda to tak źle.

Kolejne pytania, które się pojawiły:
1.Tak na szybko widzę, że niektóre Lki mają mocowanie do statywu a inne nie, to zależy od wersji ? Nie powinny wszystkie mieć tego mocowania ?
2.Czy różnica między 70-200L/4 a 70-200L/2.8 rzeczywiście uzasadnia różnice w cenie ? Czy jest tak, że z czasem i tak wszyscy się przesiadają na z 4 na 2.8?
Chętnie wysłucham głosów ludzi, którzy zostali przy 70-200L/4 :) o ile tacy są
3.Zakładam, że wersja IS przy używaniu monopoda i krókich czasów jest zbędna i nie ma co przepłacać ?
4.Gdzie najlepiej kupować używany sprzęt? Allegro, komisy? Aż, dziw bierze, że tutaj na forum dział 'Giełda' jest taki skromny.

zdebik
06-04-2017, 10:39
Ad 1. Nie jestem pewien ale do f4 trzeba dokupic mocowanie osobno.

Ad 2. To juz zalezy wylacznie od Ciebie i Twoich potrzeb. Jesli potrzebujesz f2.8 i chcesz Canona to chyba nie ma innej opcji.

Ad 3. Ostatnio robilem z reki 200mm 1/200 bez IS i szkoda, bo 70% zdjec wyszlo poruszone (fakt, ze Cora chodzila raczej nic nie zmienia). Z monopodem zapewne bylyby ok, ale ziomal trzymal na nim octe.

Ad 4. Tam gdzie Ci pasuje. Ceny szkiel poszly ostro w gore i szkoda teraz sprzedawac sprawdzony sprzet, bez mozliwosci kupna nowego w dobrej cenie.

Makudonarudo
06-04-2017, 11:44
taekwondo czyli pary. To chyba bezpieczniej by było może jednak 70-200 f4 dla większej głębi i puszka z małym szumem. Dobrą alternatywą jest Canon 135mm 2.0 ale to bardziej na cele - single a nie pary. Ostatnio robiłem koszykówkę(pierwszy raz) na jasnych stałkach i jednak w tym sporcie lepsza jest większa głębia ostrości niż światło 2.0 (chyba że do portretów pojedynczych zawodników a nie akcji kilkuosobowych przy piłce). W taekwondo może być podobnie.

--- Kolejny post ---

Z tanich i dobrych 200mm 2.8 L masz jeszcze stałkę za około 2000 jak na zooma byłoby za drogo.

pkoprowski
06-04-2017, 12:56
Co jakiś czas zdarza mi się fotografować zawody karate, a więc niemal "bliźniacze" do taekwondo. Dotąd używałem zestawu 40D + Sigma 50-150 f/2.8. IMHO jest to zestaw minimum na tego typu zawody, ale spokojnie mieści się w założonym budżecie. Czego mi w tym zestawie brakowało to: wyższego ISO, _szerszego_ kąta.

Jeżeli chodzi o "puszkę", to każda nowsza od 40D da Ci lepsze ISO, ale nie brałbym na takie zawody aparatu bez joysticka. Trzeba sobie przestawić w opcjach wybieranie punktu/strefy AF na sam joystick (bez naciskania wcześniej przycisku) i w czasie kumite nonstop nim machać. Inaczej będziesz miał ostrego albo sędziego albo plecy zawodnika zwróconego do Ciebie tyłem (on jest bliżej Ciebie i automatyka AF będzie go preferować jeśli jej nie wskażesz, że ma ostrzyć gdzie indziej) albo jeszcze coś innego. 7D mk. II na iTR, który powinien tu być pomocny, ale 7D mk. II jest poza Twoim budżetem.

Co do obiektywu, 50-150 mm jest bardzo dobre do fotografowania kata, ale w kumite, gdy zawodnicy poruszają się szybko i dosyć chaotycznie, bywa za wąsko. Zapomnij przy tym o odejściu od maty i robieniu zdjęć z większej odległości - zawsze (!) Ci ktoś wejdzie w kadr. Wspomniany przez kolegów, 70-200 to świetny obiektyw, ale IMHO w tym zastosowaniu ten zakres ogniskowych się nie sprawdzi.

RTSiak
06-04-2017, 14:27
nie wiem jak daleko od maty mozesz byc ale ja bym chyba celowal bardziej w 24-70/2.8, bedziesz mial przy okazji uniwersalne szklo do wszystkiego innego poza taekwondo

pkoprowski powaznie podczas dynamicznych akcji zmieniasz jeszcze pola AF? :D

premek
06-04-2017, 17:01
Dzięki za kolejne wskazówki

Poczytałem o body i jestem na tę chwilę zdecydowany na 60D - na początek musi wystarczyć.

Zostaje kwestia szkła, to czy potrzebuję światła 2.8 czy wystarczy 4 na tę chwilę nie wiem ale jeśli jest tak jak piszecie z tą głębią to rzeczywiście 2.8 może być za mało - może uda mi się pożyczyć coś i potestować zanim coś dla siebie kupię.

@pkoprowski - kumite rozumiem, że to walki czyli odpowiednik kyorugi bo to na tym mi właśnie zależy - z tą bliskością od maty bywa różnie tak jak pisałem - nie na każdych zawodach jest taka możliwość, żeby stanąć blisko maty, dodatkowo w czasie walki zawodnicy się przemieszczają i mogą być 2m od 'bandy' albo 8m

Stojąc blisko maty taka 70-200 czy nawet 50-150 będzie za wąska z tego co piszecie zwłaszcza, że nie będę miał FF tylko APS-C, może jednak bardziej tak jak napisał kolega RTSiak 24-70/2.8 z tym, że może coś typu 28-105 albo 28-135 ?

r_m
06-04-2017, 18:30
Za chwilę skończy się na 24-105/4L ;)
Na sprawdzenie ogniskowej możesz wziąć 28-135, zaleta - niski koszt zakupu. Sprawdzisz przez tydzień-dwa (a potem sprzedasz za praktycznie taką samą cenę), zobaczysz, czy zbliżony zakres ogniskowych (i podobna jasność) Ci odpowiada, i tanim kosztem będziesz miał odpowiedzi na wątpliwości:
- czy jasność 4 wystarczy - jak ten 28-135 wystarczy, to "4" też
- czy zakres "od 70" będzie niezbędny, czy wystarczy np. wspomniana Sigma 50-150 lub 24-105.

Mike7
06-04-2017, 21:54
Dzięki za porady.
Jeśli chodzi o sport to jest to taekwondo i zawody rozgrywają się przez cały dzień więc z reguły na hali jest dość jasno przez światło wpadające przez okna.
6D fajne body ale raczej nie na mój budżet i nie mam potrzeby wchodzenia w FF na samym początku.
Z tego co patrzę na znany portal aukcyjny to puszka 60D używana jest w cenie 1300-1500 a 70-200L/2.8 uzywane zaczynają się od 2500 więc nie wygląda to tak źle.

Kolejne pytania, które się pojawiły:
1.Tak na szybko widzę, że niektóre Lki mają mocowanie do statywu a inne nie, to zależy od wersji ? Nie powinny wszystkie mieć tego mocowania ?
2.Czy różnica między 70-200L/4 a 70-200L/2.8 rzeczywiście uzasadnia różnice w cenie ? Czy jest tak, że z czasem i tak wszyscy się przesiadają na z 4 na 2.8?
Chętnie wysłucham głosów ludzi, którzy zostali przy 70-200L/4 :) o ile tacy są
3.Zakładam, że wersja IS przy używaniu monopoda i krókich czasów jest zbędna i nie ma co przepłacać ?
4.Gdzie najlepiej kupować używany sprzęt? Allegro, komisy? Aż, dziw bierze, że tutaj na forum dział 'Giełda' jest taki skromny.

Robiłem kiedyś zawody Taekwon-Do zestawem 60D + 70-200 f/4 (w większości ten obiektyw) - tutaj relacja - Fotorelacja – 2015.03.21 – I Międzywojewódzkie Mistrzostwa Juniorów Młodszych i Jun. – Dzialoszyn.com.pl (http://dzialoszyn.com.pl/fotorelacja-2015-03-21-i-miedzywojewodzkie-mistrzostwa-juniorow-mlodszych-i-jun/)
Jeżeli Ci odpowiada - bierz :) Ja bym wolał 2.8 ;)

1. Co do mocowania statywowego - nie mam przy f/4, standardowo nie ma.
2. Tak jest różnica i warto dopłacić jeżeli się nie ma FF ;) Zostało dużo osób przy wersji 4 IS jak kiedyś czytałem, ale to ze względu na wagę i zdjęcia krajobrazowo-wycieczkowe.
3. Tak jest zbędna do sportu wersja z IS, chociaż... 70-200 2.8 IS II jest GENIALNA :D
4. Niektóre egzemplarze 70-200 L w wersji 2.8 są w kiepskiej kondycji, kup gdziekolwiek, ale odbierz osobiście :)

pkoprowski
07-04-2017, 17:03
pkoprowski powaznie podczas dynamicznych akcji zmieniasz jeszcze pola AF? :D

Ano. Zmieniam.

Zostaje kwestia szkła, to czy potrzebuję światła 2.8 czy wystarczy 4 na tę chwilę nie wiem ale jeśli jest tak jak piszecie z tą głębią to rzeczywiście 2.8 może być za mało

Przy ustalonej ogniskowej, światłosiła f/2.8 (lub jaśniej) zapewni Ci lepszą separację zawodnika od tła niż f/4. A jeżeli GO będzie za mała to przecież zawsze możesz przymknąć przesłonę. Natomiast odwrotnie, otworzyć f/4.0 bardziej się nie da.

Tak. W czasie walk musisz dać na tyle krótkie czasy, że IS jest do niczego nie przydatny. IMHO monopod też można sobie darować. Ja jak pierwszy raz fotografowałem karate (wtedy to nawet nie były zawody, tylko pokazy), to wziąłem statyw. I to był jedyny raz gdy go na tego typu imprezę brałem.

Nawet przy czasach 1/500s, ręce lub nogi zawodników będą poruszone. Tu masz jawny przykład (popatrz na lewą rękę zawodnika po prawej):
http://www.pkoprowski.eu/gallery/SilesiaCup/2015/IMG_9566_s.jpg
Parametry zdjęcia to: ogniskowa 50mm, przesłona f/2.8, ISO 1600 i czas 1/500s. Na starym 40D nie ma wyższej czułości niż ISO 1600, więc nie mogłem już bardziej skrócić czasu. Przy ogniskowej 50 a nawet i 100mm i czasie 1/500s i krótszym, to IS staje się już tylko przysłowiowym kwiatkiem do kożucha.

Ten sam problem tutaj:
http://www.pkoprowski.eu/gallery/SilesiaCup/2016/IMG_0310_v2_950.jpg
http://www.pkoprowski.eu/gallery/SilesiaCup/2016/IMG_0250_950.jpg

Dłuższe czasy można oczywiście stosować przy bardziej statycznych ujęciach:
http://www.pkoprowski.eu/gallery/SilesiaCup/2015/IMG_9550_s.jpg
http://www.pkoprowski.eu/gallery/SilesiaCup/2015/IMG_0480_s.jpg

premek
10-04-2017, 09:17
@Mike7 i @pkoprowski - Dzięki za przykłady zdjęć wraz z opisem - o coś takiego właśnie mi chodziło.

Udało mi się na trening pożyczyć puszkę 1200D z Tamronem 18-200 żeby sobie ogniskowe samemu posprawdzać i po tych testach wiem, że 70-200 to jest zdecydowanie za wąsko i potrzebuję coś szerszego zwłaszcza że nie będę miał FF tylko puszkę z cropem.
Natomiast 24-70 będzie jednak ciągle za szeroki na dłuższym końcu idealnie byłoby mieć szkło z 105 czy 135 na dłuższym końcu

Z tego co widziałem to wśród szkieł Canona nie znajdę nic takiego ze światłem 2.8 natomiast ze światłem 4 jest 24-105/4L tak jak pisał @r_m.

Czy są jakieś alternatywy wśród innych producentów typu Sigma czy Tamron i czy warto wchodzić w tamte obiektywy czy jednak wybrać coś z tych 2 obiektywów Canona czyli 24-70/2.8 albo 24-105/4 ?

Mike7
10-04-2017, 19:12
Zobacz Sigma 50-150 2.8, nie miałem, więc nie pomogę, ale to szło może rozwiąże problem ogniskowej :)