PDA

Zobacz pełną wersję : Smugi na lustrze

hadzi3
03-04-2017, 20:05
Witam.
W jaki sposób usuwacie smugi z lustra w aparacie?

pawelll
03-04-2017, 22:09
...oddając do serwisu.. lepiej wydać te parę złotych niż porysować albo zapylić sobie wnętrze aparatu :)

Tom77
04-04-2017, 19:19
Witam.

Dmuchasz gruszką, potem Izopropanol i bawełniane waciki. Aparat trzymasz skierowany lustrem w dół

zdebik
05-04-2017, 18:51
Szczotka pasta, kubek ciepla woda. Tak sie zaczyna nasza przygoda...

Lutmark
26-04-2017, 12:00
Witam.

Lekko wilgotne patyczki do uszu zdają egzamin. Ja tak przetarłem w swoim 1Ds i wsio śmiga. Lustro lśni aż się mogę w nim przejrzeć.

jelcyk
27-04-2017, 10:23
Wydmuchac , przetrzec jednorazowa chusteczka np Queen z Biedronki - (takiej sprzedawanej w pudelkach do wywlekania pojedynczo ) , nawinieta na palec , potem lekko dmuchnac , w razie
niewystarczajacego efektu - lekko chuchnac i przetrzec miejsce zanieczyszczone poki wilgotne - chuch jest bardzo skuteczny , a ze wspomaganiem etanolowym wrecz niezastapiony :-). Nie trzec do skutku ani z mocnym naciskiem !!! Tylko muskac!!! Na koniec zawsze wydmuchac...

Tom77
27-04-2017, 16:15
Wydmuchac , przetrzec jednorazowa chusteczka np Queen z Biedronki - (takiej sprzedawanej w pudelkach do wywlekania pojedynczo ) , nawinieta na palec , potem lekko dmuchnac , w razie
niewystarczajacego efektu - lekko chuchnac i przetrzec miejsce zanieczyszczone poki wilgotne - chuch jest bardzo skuteczny , a ze wspomaganiem etanolowym wrecz niezastapiony :-). Nie trzec do skutku ani z mocnym naciskiem !!! Tylko muskac!!! Na koniec zawsze wydmuchac...

Chusteczki z biedronki odradzam, od jakiegoś czasu pozostawiają sporo syfu, kiedyś były lepsze. Patyczek i izopropanol jak pisałem wcześniej albo spirytus. Jak lekko brudne to sucha szmatka wystarczy

asdf
27-04-2017, 18:41
Z chusteczkami jest różnie, kilka szkieł już u mnie dostało mikrorysy od zwykłych chusteczek, udało mi się nawet załatwić Kimwipes, ale już staram się nic nie czyścić, bo przeważnie jest gorzej.
IPA jak wysycha pozostawia trochę syfu, już lepiej płyn do szyb (stosuję Clin, nie wiem jak inne).

Tom77
27-04-2017, 18:54
Z chusteczkami jest różnie, kilka szkieł już u mnie dostało mikrorysy od zwykłych chusteczek, udało mi się nawet załatwić Kimwipes, ale już staram się nic nie czyścić, bo przeważnie jest gorzej.
IPA jak wysycha pozostawia trochę syfu, już lepiej płyn do szyb (stosuję Clin, nie wiem jak inne).

Ipa nie jest tak czysta jak powinna być, mi też zostawiała smugi, spróbuj Izo z POCH

niki68
27-04-2017, 19:25
Mój kolega powtarza, ze jest stara prawda, nowa prawda i gówno prawda. Widziałem już zdjęcia matryc w powiększeniu po chusteczkach i patyczkach z Biedronki ... Gdybym nawet tak sam robił to nie przyszłoby mi do głowy radzić tego ludziom. Jak się ktoś uprze to może wycierać tyłek papierem ściernym ale niekoniecznie propagować ten rodzaj seksu :-) Przepraszam admina za wyrażenia ale czasem ręce opadają ... Chyba, że cały ten temat to jedne wielkie jaja ... czasem trudno zgadnąć :-)

Tom77
27-04-2017, 19:27
Mój kolega powtarza, ze jest stara prawda, nowa prawda i gówno prawda. Widziałem już zdjęcia matryc w powiększeniu po chusteczkach i patyczkach z Biedronki ... Gdybym nawet tak sam robił to nie przyszłoby mi do głowy radzić tego ludziom. Jak się ktoś uprze to może wycierać tyłek papierem ściernym ale niekoniecznie propagować ten rodzaj seksu :-) Przepraszam admina za wyrażenia ale czasem ręce opadają ... Chyba, że cały ten temat to jedne wielkie jaja ... czasem trudno zgadnąć :-)

Mój kolega powtarzał, że jak nie odróżniasz lustra od matrycy to nie zabieraj się za czyszczenie ...

niki68
27-04-2017, 20:30
Mój kolega powtarzał, że jak nie odróżniasz lustra od matrycy to nie zabieraj się za czyszczenie ...
Moim skromnym zdaniem temat z patyczkami, ściereczkami i innymi wynalazkami dotyczy tak samo matrycy jak i lustra. Sprawdzone na lustrze Zenita :-) Ale każdy robi jak chce ... Chciałeś napisać - nie zabieraj głosu :-). Może masz rację

Tom77
27-04-2017, 20:39
Moim skromnym zdaniem temat z patyczkami, ściereczkami i innymi wynalazkami dotyczy tak samo matrycy jak i lustra. Sprawdzone na lustrze Zenita :-) Ale każdy robi jak chce ... Chciałeś napisać - nie zabieraj głosu :-). Może masz rację

Myślę że ścieraczkami można wyczyscić zarówno lustro jak i matryce Zenita

--- Kolejny post ---

Szanuję każdy głos :)

jelcyk
28-04-2017, 14:27
Mój kolega powtarza, ze jest stara prawda, nowa prawda i gówno prawda. Widziałem już zdjęcia matryc w powiększeniu po chusteczkach i patyczkach z Biedronki ... G

Ale nie mowimy o matrycy , tylko o lustrze. Nie ma problemu , zeby znalezc dobra, miekka chusteczke z mikrofibry , ale w przypadku, kiedy trzeba zrobic cos ad hoc , te biedronkowe zdaja egzamin bez zadnych zastrzezen. Nimi na pewno nie zarysujesz powloki (chyba , ze sie zaprzesz) a znacznie wazniejsze od ich uzycia jest dokladne , wczesniejsze i pozniejsze
wydmuchanie komory lustra i jego samego. Nie zostaja wtedy zadne slady ani pylki.