PDA

Zobacz pełną wersję : Zamienniki do drukarek IP4200, IP5200

Juzer
30-04-2006, 12:44
Czy ktoś już może z właścicieli IP4200 lub IP5200 testował zamienniki oferowane na Allegro?
http://www.allegro.pl/item100182960_canon_pixma_ip_4200_ip_5200_4szt_jak osc_cena_.html

Cena atrakcyjna, a nawet bardzo atrakacyjna.

maku
30-04-2006, 14:26
Nie miałem do czynienia z żadą z wymienionych powyżej drukarek ale stosowanie zamienników w i9950 skończyło się dla mnie wymianą głowicy a to bardzo zabolało.

Lolek744
17-12-2006, 13:02
Witam.

Na początku chcialem przeprosic jezeli to juz bylo, ale sie nie doszukalem. Dałem sie dziś skusic na jedna z "promocji" i kupilem tytułowy model drukarki. Jednakze jak sie w domu okazalo bez kompletu tuszy...

Moje pytanie jest nastepuje, wiec ze nie polecacie korzystania z zamiennikow a wiec gdzie i w jakiej cenie dostane komplet tuszy do tej drukarki? Szukalem troszke w internecie ale znalazlem tylko jeden sklep gdzie oferowano jeden kolor za okolo 50zł !! Jak dla mnie jest to chora cena bo komplet tuszy w takim wypadku wyniosl by praktycznie wartosc nowej drukarki.

Z góry dziekuje za odpowiedzi. Linki do sklepow mile widziane ;)

hans1054
17-12-2006, 15:39
witaj

w kazdym sklepie komputerowym kupisz tusze.
Niestety ale takie sa ceny oryginalnych tuszy 45-50zł za 1 kadridź
to cie wyniesie 250zł a jak kupisz zamienniki to zapłacisz około 50zł
z tymi zamiennikami to sie wstrzymaj bo jak zasyfisz głowice to juz ci nic nie pomoże a jak oddasz do serwisu na gwarancje to i tak ci sprzetu nie przyjma bo uzywałes nieoryginalnych tuszy a jeszcze beda ci kazali sobie zapłacic 35zł za popatrzenie sie do drukarki. Uzywaj tylko oryginalnych tuszy jak za pół roku nie chcesz znów kupowac nowej drukarki.

hans1054
17-12-2006, 16:06
witam
kupuj zawsze oryginalne tusze

Lolek744
18-12-2006, 00:20
No wlasnie z zamiennikow nie mam zamiaru korzystac, gdyz przerabialem to pare lat temu rowniez w Canonie. Jednakze cena 250zł... to jest prawie cena nowej drukarki z kompletem tuszy (osobiscie taki komplet za 300zł kupilem). Wiec chyba jezeli skoncza mi sie tusze sprzedam drukarke i porpostu kupie nowa. Przy takim ukladzie mozna na tym nawet zarobic :| Chora sprawa... mam nadzieje, ze ceny tuszy za jakies poł roku moze rok troche spadna.

Pozdrawiam.

kula
18-12-2006, 01:15
ja mam i 550 i urzywam zamiennikow jak mam problem z lowica to czyszcze. Zbudowałem urzadzonka do czyszczenia i ogolnie mam 3 drukarki canona i jak mi sie cos dzieje z glowica to czyszcze i juz :)
pozdrawiam

hans1054
18-12-2006, 10:48
czyszczenie ci do czasu pomoze a potem żegnaj drukareczko.
A potem zakup nowej około 400-500zł nie twoje HAHAHAHAHA

rysiaczek
18-12-2006, 12:33
hans1054 przez wzglad na forum poprosze raz - nie troluj. popieraj swoje 'glebokie' wywody jakimis argumentami, albo nie rob ludziom wody z mozgu.:twisted:

piszesz, ze czyszczenie (jezeli wogole bedzie potrzebne, rzadko jest) pomoze do czasu, a pozniej zegnaj drukareczko. Pewnie ze tak! Tyle, ze przez te kilka razy, kiedy uzyje zamiennikow zaoszczedze na oryginalnych tuszach na wiecej, niz jedna drukarke.:rolleyes:
I zeby nie byc goloslownym - ktos juz chyba ten link podawal - http://forum.idg.pl/index.php?showforum=96

@Lolek - jezeli kupiles drukarke bez tuszy, to i tak raczej bedzie musial kupic oryginaly (przynajmniej za pierwszym razem) - w tych modelach drukarek zamienniki wykorzystuja chipy sciagane z oryginalnych pojemnikow z tuszami.

hans1054
19-12-2006, 21:06
rysiaczek

Nie robie ludziom wody z mózgu tylko dobrze doradzam.
Pisze o czyszczeniu głowicy- Tak do czasu pomaga a potem drukarka nadaje sie do wyrzucenia a poza tym jak masz tusze oryginalne to nie musze wykonywac czyszczen bo tusz mi nie zasycha, a nie jak w neoryginalnych tuszach co 2 tygodnie trzeba właczyc drukarke i wydrukowac przynajmniej 1 strone tekstu aby głowica sie nie zapchała.

kula
20-12-2006, 01:59
urzywam akurat bardzo dobrej jakosci zamiennikow i nie mam wiekszych problemow tylko jak mowie raz na jakis czas trzeba je przeczyscic a wole sobie kupic 5-10 razy zamiennik i potem zalatwic sobie nowa glowice za 1/3 drukarki i dalej drukowac niz wydawac niewiadomo ile na tusze

rysiaczek
20-12-2006, 02:18
rysiaczek

Nie robie ludziom wody z mózgu tylko dobrze doradzam.
Pisze o czyszczeniu głowicy- Tak do czasu pomaga a potem drukarka nadaje sie do wyrzucenia a poza tym jak masz tusze oryginalne to nie musze wykonywac czyszczen bo tusz mi nie zasycha, a nie jak w neoryginalnych tuszach co 2 tygodnie trzeba właczyc drukarke i wydrukowac przynajmniej 1 strone tekstu aby głowica sie nie zapchała.

hans, to moze ja z innnej strony - jaki jest zysk na stosowaniu oryginalnych tuszy, skoro na ~3 zamiennikach dokonuje oszczednosci (w jakosci niewidocznej praktycznie) na calkowicie nowa drukarke z nowa glowica??? I o jakim czyszczeniu mowisz, co ile napelnien, jakimi tuszami? Bo na pewno nie co trzy (i tu nowa drukarka z oszczednosci...)

hans1054
30-12-2006, 00:17
hans, to moze ja z innnej strony - jaki jest zysk na stosowaniu oryginalnych tuszy, skoro na ~3 zamiennikach dokonuje oszczednosci (w jakosci niewidocznej praktycznie) na calkowicie nowa drukarke z nowa glowica??? I o jakim czyszczeniu mowisz, co ile napelnien, jakimi tuszami? Bo na pewno nie co trzy (i tu nowa drukarka z oszczednosci...)

A powiedz mi jezeli ktos raz na 3 miesiące używa drukarki i drukuje w małych ilosciach (około 3 stron) to po co mu sa zamienniki.
Powiem ci że jezeli teraz załozyłbym zamienniki i po 3 miesiącach chciałbym cos wydrukowac to jestem pewny na 100% ze miałbym problem z głowica drukujacą.

Naprawde wiem wszystko o zamiennikiach bo dzięki nim załatwiłem moja ip 2000 powiem ci że koszt drukarki na zamiennikiach nie zwrócił mi sie a wrecz przeciwnie musiałem do interesu dopłacic.

Powiem tak jezeli ktos czesto drukuje co tydzien a moze co 2 tygodnie przynajmniej po 1 stronie do głowica prawdopodobnie mu sie nie zapcha, ale sa tacy uzytkownicy tak jak ja co raz na 3 miesiace uzywa drukarki.

Powiem tak: Jeżeli miałbym drukowac w takich ilosciach jak piotrox czy inni uzytkownicy ze codziennie po kilkadziesiąt stron drukuja to pewnie uzywałbym zamienników.

rysiaczek
01-01-2007, 13:41
A powiedz mi jezeli ktos raz na 3 miesiące używa drukarki i drukuje w małych ilosciach (około 3 stron) to po co mu sa zamienniki.
[..]

a kto tu (oprocz Ciebie) mowi o drukowaniu raz na 3 miesiace? Wydaje mi sie, ze probujesz wyjsc bokiem ze swoich poprzednich 'definitywnych' stwierdzen. Tak czy inaczej EOT.

I tak na koniec - gdyby ktos mial kupowac drukarke, by wydrukowac kilka/kilanascie stron co 3 miesiace, to z gruntu popelnia blad. Wiec o takich uzytkownikach raczej nie rozmawiamy w tym watku.

toni
04-01-2007, 02:26
Testowaliśmy w firmie zamienniki 2 różne typy kupione na giełdzie komputerowej w Warszawa (jakośc ich była podobna).
1.Widać róznice w druku zdecydowanie na korzyść wkładów orginalnych (wydruki foto A4, w przypadku tekstu jest ok, nadruk na płytach czasami sie rozmazywał)
2.Cena zamienników to około 30-40% ceny orginału
3.W przypadku nie uzywania drukarki ok.7 dni zamienniki zmuszały do przemywania głowicy, w przypadku orginału nawet 30 dniowa przerwa nie sprawia kłopotu.
A co jest lepsze ocencie sami....
pozdrawiam