Zobacz pełną wersję : Canon 7d -> 40d
Tematu z tak poronionym pomysłem nie znalazłem.
Posiadam Canona 7d z kitem 18-55. Pstrykam wszystko poza ludźmi, opuszczone budynki (więc bywa ciemno), krajobrazy, chciałbym też spróbować sił w fotografii dzikich zwierząt (brak ogniskowej). Obecnie nie będę mógł sobie pozwolić na nic porządniejszego, a na pewno nie na jasną szeroką stałkę+tele. 40d kusi swoją ceną, za różnicę w cenie można wyrwać już jeden używany obiektyw. Warto/nie warto/puknąć się w głowę?
Do opuszczonych budynków chyba duża głębia ostrości jest potrzebna - tu zamiast jasnej stałki statyw jest potrzebny a focić możesz tym co masz. Do zwierząt, szczególnie w ruchu, potrzebny dobry AF. 7D zmiażdży 40D. Z szumami nie najlepiej w obu aparatach ale 7D i tak lepszy. Moim zdaniem nie warto pukać się w głowę. Jak chcesz się pobawić z dłuższymi ogniskowymi to kup świetny 55-250STM za ok. 900zł. A jesli taka kwota jest za duża to przyzwoity 55-250IS, używkę za 400-500zł.
Popieram Kolegę. 7 jest lepszy niż 40.
Do Twoich tematów kup statyw i wężyk spustowy.
Do urbexów kupiłbym 10-18 canona a puszkę zostawił
Zrujnowane obiekty fajnie też wyglądają w rybim oku (np. Samyang 8mm - mam j jest OK, a do tego tani) i taki lekki HDR. 10-18STM też OK. Tak czy siak 7D to ceniona puszka i jak już się ją ma to lepiej ją zatrzymać niż zmienić na gorszą.
Tematu z tak poronionym pomysłem nie znalazłem.
Posiadam Canona 7d z kitem 18-55. Pstrykam wszystko poza ludźmi, opuszczone budynki (więc bywa ciemno), krajobrazy, chciałbym też spróbować sił w fotografii dzikich zwierząt (brak ogniskowej). Obecnie nie będę mógł sobie pozwolić na nic porządniejszego, a na pewno nie na jasną szeroką stałkę+tele. 40d kusi swoją ceną, za różnicę w cenie można wyrwać już jeden używany obiektyw. Warto/nie warto/puknąć się w głowę?
Puknij się w głowę
A moim zdaniem temat ma sens, mam 40D jako któreś body i stosunek ceny do jakości jest nie do przebicia, niby 7D ma lepsze parametry, ale w świetle dziennym nie ma większej różnicy. Kolory jakie daje ta puszka są kapitalne, wystarczy dobrze naświetlić zdjęcie. Używam go czasami do streetu albo jako backup i z 10-18 IS / 35 IS / 24-105 L IS jest świetny.
Człowieku, odpuść, C40D, to zabytek. C7D jest dużo lepszy. Dla mnie pytanie brzmi jak prowokacja. Jak chcesz oszczędzić kup C20D.
Jako wieloletni były posiadacz 40D i wieloletni posiadacz 7D muszę powiedzieć, że jakość zdjęcia w 40D jest... lepsza. 7d wygrywa użytecznym iso, autofocusem i obsługą, ale 40D ma ładniejszy obrazek który przy niższych iso mniej szumi. Moim zdaniem na iso 400 40d wręcz NISZCZY 7d.
Nie jest to opinia wyczytana czy zasłyszana, tylko ocena właściciela który miał okazję przez pewien czas jechać nawet na dwóch puszkach na raz z zapiętymi różnymi obiektywami.
Niestety fotografuję sport, często w trudnych warunkach oświetleniowych i z zestawu 40d+7d musiałem zrobić 7d+7d. Gdyby nie to pewnie 40D pracowałby u mnie do swojego zgonu.
mystical
04-04-2017, 18:51
Najprościej kupić zadbaną używkę i wypróbować... Jak się nie spisze to odsprzedać i po kłopocie. Nie są to już teraz aż takie koszty, żeby wiązało się to z jakimś wielkim ryzykiem. Ja będę sprzedawał swoje 40D w ładnym stanie za 500 zł, jak chcesz to odezwij się na priv.