Zobacz pełną wersję : Canon 1200, test na optycznych a życie...
Dzień dobry:) Miałem zakupić EOSa 1200D i do niego jakąś stałeczkę ...50kę albo 40kę STM (jakby kto pytał -bo ma być tanio i nowe :) ). Przeczytałem test na "Optycznych" gdzie nie bardzo chwalą pracę autofokusa w tym modelu, zresztą innych budżetowych też... Chciałbym więc się dopytać jak to w życiu jednak wychodzi, czy te budżetowe body kiepsko będa sobie radzić z ustawianiem ostrości przy otwartych przesłonach w jasnych obiektywach? Moje pytanie jest konkretnie o ten model Canona.... no może jeszcze 1300 ale to chyba to samo.. prawie ;) Będę bardzo wdzięczny za opinie na ten konkretnie dylemat.
Dzień dobry:) Miałem zakupić EOSa 1200D i do niego jakąś stałeczkę ...50kę albo 40kę STM (jakby kto pytał -bo ma być tanio i nowe :) ). Przeczytałem test na "Optycznych" gdzie nie bardzo chwalą pracę autofokusa w tym modelu, zresztą innych budżetowych też... Chciałbym więc się dopytać jak to w życiu jednak wychodzi, czy te budżetowe body kiepsko będa sobie radzić z ustawianiem ostrości przy otwartych przesłonach w jasnych obiektywach? Moje pytanie jest konkretnie o ten model Canona.... no może jeszcze 1300 ale to chyba to samo.. prawie ;) Będę bardzo wdzięczny za opinie na ten konkretnie dylemat.
Kiedyś najniższe modele xxxD działały jak przystało na najniższe modele czyli średnio. Teraz mamy xxxxD a jak dalej Canon pójdzie w tym kierunku to wyjdą modele xxxxxD - tam juz pewnie nie będzie wizjera :) Jak się przesiadasz z kompakta to nie masz się o co martwić, architektura, krajobraz jak najbardziej
Kiedyś najniższe modele xxxD działały jak przystało na najniższe modele czyli średnio. Teraz mamy xxxxD a jak dalej Canon pójdzie w tym kierunku to wyjdą modele xxxxxD - tam juz pewnie nie będzie wizjera :) Jak się przesiadasz z kompakta to nie masz się o co martwić, architektura, krajobraz jak najbardziej
:) no przyznam się, że ja osobiście miałem coś ambitniejszego niż kompakt :p Ów zakup ma być dla młodego adepta fotografii, który miałby poznać min. co to jest głębia ostrości. Nie chciałbym aby się zraził z powodu niedoskonałości sprzętu. Może więc sprecyzuję pytanie: czy taki 1200d z 50ką STM będzie zgranym (czytaj celnym) duetem?
:) no przyznam się, że ja osobiście miałem coś ambitniejszego niż kompakt :p Ów zakup ma być dla młodego adepta fotografii, który miałby poznać min. co to jest głębia ostrości. Nie chciałbym aby się zraził z powodu niedoskonałości sprzętu. Może więc sprecyzuję pytanie: czy taki 1200d z 50ką STM będzie zgranym (czytaj celnym) duetem?
A w co będzie adept celował tą piećdziesiątką ?
..a słuszne pytanie.. myślę, że głównie rówieśników :)
Jeżeli rówieśnicy bedą stać nieruchomo to ok, jak grają w piłkę to będzie słabo
..hmm, nie raczej statycznie, nie spodziewam się demona prędkości w tej cenie ...takie raczej portretowo -blogowo -modowe, że tak zacytuje zainteresowaną hihi
..hmm, nie raczej statycznie, nie spodziewam się demona prędkości w tej cenie ...takie raczej portretowo -blogowo -modowe, że tak zacytuje zainteresowaną hihi
Do portretu będzie ok
Mam tą 50 1.8 STM i szczerze polecam. Do portretu statycznego jak najbardziej ale nie tylko bo gama zastosowań tego obiektywu jest naprawdę szeroka.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Mam tą 50 1.8 STM i szczerze polecam. Do portretu statycznego jak najbardziej ale nie tylko bo gama zastosowań tego obiektywu jest naprawdę szeroka.
:) a do czego przypięty i jak współpracuje? (przypominam, że istotą moich dociekań jest jego relacja z budżetowymi body) :) Jaka to ogniskowa i światło to mniej więcej wiem -miałem jakiś czas kontakt z nikkorem 50 1.8 :p
Najpierw podpięty był pod Canona 450d, teraz pod 60d.
Polecam od razu 100D + 18-55STM na początek. Potem dodaj 55-250 STM . Jeśli jeszcze nie kupiłeś 1200D oczywiście. Ogólnie szkła EF ( czyli do FF ) średnio sprawują się u Canona na APSC.
Szkła dedykowane do APSC czyli EF-S są bliżej matrycy .
hmm.. 100d też brałem pod uwagę ale jakaś jasna stałeczka do tego musi być :)
Masz Canon EF-S 24 STM . Bardzo dobry jest EF-M 22 STM ale do EOS M pasuje tylko .
AndrzejXM
20-03-2017, 00:59
100d ma ta przewage nad 1200 ze ma sporo lepszy af w trybie live view. Ma tez dotykowy ekran co moze troche usprawnic obsluge... A Adept - jak na mlodego Adepta przystalo pewnie lubi dotykowe ekrany... Dwa, ze do filmowania 100d jest lepszy od 1200d z racji ciaglego AFa podczas filmowania... Troszke drozej ale uniwersjalniej. Oprocz 24 2.8 STM jest jeszcze 40 2.8 STM, 50 1.8 STM. Dosc tanie ale optycznie calkiem dobre. Mozna jeszcze wyszukac jakas uzywke typu 30-35mm 1.8-2 (od Canona lub Sigmy...) ale tu - choc ogniskowa "ciekawsza" i swiatlo ciut lepsze - af moze nieco wolniej i mniej celnie dzialac...
100d ma ta przewage nad 1200 ze ma sporo lepszy af w trybie live view. Ma tez dotykowy ekran co moze troche usprawnic obsluge... A Adept - jak na mlodego Adepta przystalo pewnie lubi dotykowe ekrany... Dwa, ze do filmowania 100d jest lepszy od 1200d z racji ciaglego AFa podczas filmowania... Troszke drozej ale uniwersjalniej. Oprocz 24 2.8 STM jest jeszcze 40 2.8 STM, 50 1.8 STM. Dosc tanie ale optycznie calkiem dobre. Mozna jeszcze wyszukac jakas uzywke typu 30-35mm 1.8-2 (od Canona lub Sigmy...) ale tu - choc ogniskowa "ciekawsza" i swiatlo ciut lepsze - af moze nieco wolniej i mniej celnie dzialac...
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, choć zawsze chętnie wysłucham więcej :)Coś czuję, że wybór padnie na słitaśny zestaw 100D z 40ką (choć przyznam że ja dla siebie brałbym 24). Myślę, że ta 40ka pozwoli na troszkę rozmycia przy portrecie, no takim portrecie średnim? Zastanawiam się też czy kupując obiektyw brać w ciemno czy wybierać z kilku (możliwe, że nie będę miał takiej okazji kupując wysyłkowo), jak to jest z jakością u canona, niepowtarzalność egzemplarzy to prawda czy mit?
A dlaczego akurat "40" a nie "50"? Sama stałka w tych granicach może być za wąska do wszystkiego innego oprócz "blogowo-portretowych" celów, choć (ze względów dydaktycznych) może być dobrym pomysłem (przynajmniej na jednym blogu nie będzie mocno przerysowanych portretów), więc myślę, że na 90% zabraknie czegoś o zakresie 18-55.
Jeśli adeptka będzie miała wsparcie doświadczonego fotografa, to poradzi sobie z manualnym Heliosem na liveview (jak braknie "rozmycia tła"), przy okazji może zyskać +10 punktów do szacunku wśród rówieśników ("tylko prawdziwi fotografowie potrafią używać manuala") :D A jak już będzie adapter M42, to jest Jupiter 9, jest Pancolar, Takumar, które (nie tylko wśród nastolatków) są lubiane za obraz.
Tak, wiem co wiele osób na forum sądzi o starych, manualnych obiektywach i "cropach" niższej klasy
Kwapiszon
20-03-2017, 21:01
Jeżeli rówieśnicy bedą stać nieruchomo to ok, jak grają w piłkę to będzie słabo
No tak. Teraz bez jedynki do piaskownicy ani rusz :D
No tak. Teraz bez jedynki do piaskownicy ani rusz :D
Co ma piaskownica do AF'u w Canonie 1200D ?
Kwapiszon
20-03-2017, 21:30
Ironizowałem, nie spodziewałem się, że to zbyt trudne w odbiorze. Przepraszam, będę pisał łopatologicznie, aby każdy nadążył.
Ironizowałem, nie spodziewałem się, że to zbyt trudne w odbiorze. Przepraszam, będę pisał łopatologicznie, aby każdy nadążył.
Proszę napisz lopatologicznie
Kwapiszon
20-03-2017, 22:03
Dasz radę ?
..no dzieci! pogódźcie się ;) ...jedynki i tak nie kupię bo mam dyskopatię a dziecko musi rosnąć proste ;) Ok to na koniec zapytam o duet 100d i 50mm stm. Jak będzie z celnością autofokusa?
Z bliska ok [emoji14] raczej trafia. Spoko do filmowania :) dziewczyna uzywa tego na codzien i raczej nie narzeka
Amatorka
21-03-2017, 00:28
Posiadam Canona 1300D + 50mm 1,8 STM a moja przyjaciółka 100D + kit. Ostatnio padła mi bateria w aparacie i pożyczyłam puszkę od niej. Na pierwszy rzut oka dziwne uczucie jest w rękach, jest mniejszy i lżejszy, ale chyba nie leży mi w rękach tak dobrze jak moja pucha. Jeżeli chodzi o AF to wolę mieć w wizjerze niż paluchem jeździć po ekranie dotykowym. Czy ktoś z Was profesjonalistów kadruje zdjęcie na live view? Uważam, że nawet amator nie powinien używać live view do kadrowania, bo to bardzo zły nawyk. Może już się przyzwyczaiłam do mojego 1300, ale wystarczy wziąć 100D w ręce i się przekonać, że trzyma się w rękach pustak. Nie wiem, czy tworzywo korpusu obu aparatów jest takie samo, ale 100D wydaje się gorszej jakości. Nie mówię, że 1300D jest idealny, ale amator nie ma powodów do narzekań, gdyż af jest bardzo szybki w połączeniu z obiektywem STM. Jeżeli chodzi o 100D to af też jest ok.. Oczywiście do 100D podpięłam mój obiektyw bo na kitowym była tragedia wieczorową porą.
Ja mówię coś za coś.. testów nie 100D nie czytałam, ale miałam w przyjemność robić nim zdjęcia i nie przypadł mi do gustu.. Polecam pójść do sklepu i samemu porównać.
AndrzejXM
21-03-2017, 02:00
40 2.8 stm to moim zdaniem raczej nie ma sensu kupowac do apsc... Swiatlo ma o ponad jedna dzialke gorsze niz 50 1.8 stm. A te 10mm roznicy w ogniskowej wiele tu nie zmieni. Ten obiektyw to chyba taki "dekielek" na pelna klatke... Zastanawiam sie czasem po co wypuscili na rynek ten obiektyw...
40 2.8 stm to moim zdaniem raczej nie ma sensu kupowac do apsc... Swiatlo ma o ponad jedna dzialke gorsze niz 50 1.8 stm. A te 10mm roznicy w ogniskowej wiele tu nie zmieni. Ten obiektyw to chyba taki "dekielek" na pelna klatke... Zastanawiam sie czasem po co wypuscili na rynek ten obiektyw...
..no faktycznie po przejrzeniu galerii sampli 40ki na apsc to stwierdziłem, że nie urywa (ale na ff owszem tak). Jeśli już naleśnik to tylko 24ka :) Nie mniej jednak wybór pada na 50kę. 1200, 1300 i 100 wymacałem już w sklepie i powiem tyle, że jako posiadacz olkowego E-PMa to nawet 100 wydała mi się szczytem ergonomii, dla drobnych rączek myślę będzie ok... a już nie wspomnę, że poczułem się profesjonalnie zerkając w wizjerek ;)
misiodcanon
21-03-2017, 13:24
Daj znać na czym ostatecznie się skończyło bom ciekaw :)
Daj znać na czym ostatecznie się skończyło bom ciekaw :)
ohooo... czekałem na kolegę ;) dam znać ale niech kolega będzie uprzejmy jakiś komentarz, jak pracuje mu się z jego zestawikiem. Bardzo podobają mi się zdjęcia z Twojej galerii :) (oczywiście rozumiem, że wszystkie zrobione sprzętem ze stopki? +jakaś błyskotka?). Czy obiektywy dobierałeś jeden z kilku czy jaki był taki kupiłeś? No i oczywiście moje pierwotne pytanie (wątku) -jak radzi sobie z celnością AF?
misiodcanon
21-03-2017, 22:38
dziękuję za miłe słowa
tak - wszystko co w galerii jest zrobione tym zestawem plus C430EX.
Obiektywy były pierwsze z brzegu ale w dobrym stacjonarnym sklepie fotograficznym :) Jeśli chodzi o celność AF to ja nie narzekam, ale wcześniej miałem prawie 9 lat Canona 400d z Sigmą 17-70 więc ciężko porównywać. Jest dostatecznie szybki i celny żeby zrobić trochę zdjęć zabawy na ciemnej sali albo portret dziecku z małą głębią ostrości. Wiadomo że nie 100% jest trafiona w punkt ale moim zdaniem daje radę. Ptaków w locie jednak bym się tym zestawem nie podjął fotografować :)
Generalnie to wszystkie mają tą samą matrycę, różnią się ceną, wagą, kilkoma dodatkami. Musisz sam sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie - który podoba się Tobie najbardziej i jak najszybciej go kupić i zacząć robić zdjęcia!
..no więc na jedną nóżkę setunia a na druga pięcdziesiątka -taki wybór ;) Dziękje, miło było posłuchać wszystkich rad, opinii oraz pooglądać galerię. Przyznam się, że do niedawna, no może te kilka lat wstecz jakoś z dystansem patrzyłem na canona, ale kiedy uświadomiłem sobie istnienie tych kilku fajnych tanich szkiełek STM to przyznam, że sam mam ochotę :)
misiodcanon
23-03-2017, 11:32
To do dna!
I czekamy na zdjęcia :)
Uważam, że nawet amator nie powinien używać live view do kadrowania, bo to bardzo zły nawyk.
Dzieki LV na np. 16mm (na fufu) mozna dokladnie kadrowac, co w ciasnych pomieszczeniach jest bardzo trudne ze wzgledu na walace sie sciany i krzywe kadry.
Czy profesjonalista powinien uzywac LV? Zdecydowanie tak, jesli to pomaga osiagnac zamierzony efekt!
Odchylany ekran jest jeszcze lepszy.
BTW nie wiem, jak mozecie kadrowac w 1300d. Ciemny i maly ten wizier, w dodatku nie pokazuje 100% kadru. Prosze kiedys wziasc 5d3 oraz tego cropa do reki i porownac wizjery - wrazenia, bezcenne.
To do dna!
I czekamy na zdjęcia :)
..i słowo ciałem się stało...
https://canon-board.info/imgimported/2017/03/4O50dTT-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/4O50dTT.jpg)
..takie tam na szybko testowe ;) tym samym wątek uznajmy za zamknięty. Dziękuję wszystkim :)
..i słowo ciałem się stało...
http://i.imgur.com/4O50dTT.jpg
..takie tam na szybko testowe ;) tym samym wątek uznajmy za zamknięty. Dziękuję wszystkim :)
Uważam wątek za otwarty, co to kurna jest ?
hihi ok.. skoro tak, to trwa mać ;)
hihi ok.. skoro tak, to trwa mać ;)
Gdzie ty żeś strzelał, piątek cię usprawiedliwia :) po pijaku nie wsiada się do samochodu i nie robi zdjęć
...hmm wystarczyła setka i pięćdziesiątka i na glebie wylądowałem jak widać ;)
...hmm wystarczyła setka i pięćdziesiątka i na glebie wylądowałem jak widać ;)
Kto młodemu zaproponował piećdziesiątkę i setkę ?