PDA

Zobacz pełną wersję : 24-105 f4

zanzi81
14-03-2017, 13:53
Od jakiegoś czasu poszukuję używki 24-105 f/4 w bardzo dobrym stanie. Miałem już jedną w rękach, ale po zamontowaniu na statywie i skierowaniu obiektywu w dół tubus sam zaczął zdjeżdżać w dół przez co z niego zrezygnowałem. Większość sprzedających na pytanie o tę przypadłość nie odpowiada... Czy ten obiektyw już po prostu tak ma i od samej nowości ma takie luzy, że samoistnie wyjeżdża?

RobertON
14-03-2017, 15:34
Czy ten obiektyw już po prostu tak ma i od samej nowości ma takie luzy, że samoistnie wyjeżdża?

Nowy nie ma, ale po niedługim używaniu tak się robi, co zbytnio nie przeszkadza robić zdjęcia.

salas
14-03-2017, 16:32
zawsze można sobie to samemu domowym sposobem naprawić.
opaskę silikonową/gumową nakładasz część na pierścień zooma resztę trochę poza niego (ile sobie ustawisz to taki będzie opór)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://baziu.pl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_4783-768x512.jpg)

italy
14-03-2017, 21:36
Ten typ tak ma. Kiedyś po rozmowach z moimi kolegami posiadających ten obiektyw - 7 osób plus ja. Wydaliśmy jednolitą opinię - nowy trzyma, po jakimś czasie w zależności od intensywności użytkowania, zaczyna się wysuwać .Na 8 osób ,3 używa wyłącznie ww/ obiektywu do pracy w studiach przy fotografii produktowej.Więc raczej cały czas są podpięte z aparatami do statywów i nie są noszone w teren.Ja użytkuje już 2 z kolei - 1 potraciłem statyw i spadł w raz z aparatem.Aparat przeżył doskonale , natomiast w obiektywie stwierdzono potrzebę wymiany kilku rzeczy -koszt naprawy dość duży. Zakupiłem drugi.I też się wysuwać zaczął po ok 2 latach użytkowania :)Tamten miałem ok 4 lat. Przypadłość już wystąpiła po roku :)90 % użytkuję go w pozycji pochylonej.

biodar
14-03-2017, 21:59
tez ostatnio kupiłem - nic się nie wysuwa, i w ogóle wygląda jak nowy. Nawet na osłonie nie ma specjalnie widocznych rys ;)

nutshell
19-03-2017, 23:21
Hej, aktualnie sprzedaję taki obiektyw. Zakupiony był w 2014 roku i jak dotąd problem wysuwania się tubusu nie wystąpił. Nie wiem czy wklejanie linków do aukcji jest dozwolone, niemniej gdybyś był zainteresowany, napisz proszę na priv to podeśle namiary na to szkiełko.

setim
11-04-2017, 00:59
Cześć. U mnie się wysuwa, zaczął po ok. 5 miesiącach od zakupu. Ale nie ukrywam, że przeważnie chodzę ze sprzętem, a jak nie mam puszki przy nosie, to wisi obiektywem w dół. Nie ma wpływu na jakość zdjęć, przynajmniej nie zauważyłem. Od jakiegoś czasu śmigam z silikonem :)