Zobacz pełną wersję : W czym zabrać body + obiektyw + flash do samolotu
Cześć,
Planuję oprócz bagażu podręcznego (walizka) zabrać podręczną torbę ze sprzętem foto (w Ryanair można zabrać max rozmiarów 30x20x20cm).
Muszę zakupić taką niewielką torbę na body 6D z założonym 24-70L + 35/1.4 + 600RT.
Czy w praktyce ktoś zabierał w podobnej torbie sprzęt do Ryanair i czy bardzo uważnie weryfikują rozmiar tej drugiej torby? Z walizką podręczną wiem jak jest ale nie latałem z drugą torebką niewiele większych niż dopuszczalne rozmiary.
Torbę muszę kupić ale chętnie wesprę się poradami, szczególnie doświadczonych.
Rozważam zakup: Manfrotto Windsor reporter (troszke za długa), Manfrotto Windsor S (troszke za mała - ciężko upchnąć sprzęt), Tenba Cooper 13 DLSR (zdecydowanie za droga), Tink Tank Retrospective 7 (troche za droga).
Wez plecak, nikt sie nie bedzie czepial. Sam latam z dosc duzym nortface'm i nikt go nigdy nie sprawdzal. Zaleta tez jest to, ze nie wsadza Ci go do luku bagazowego lub nad glowe. Caly czas masz sprzet przy sobie.
Wez plecak, nikt sie nie bedzie czepial. Sam latam z dosc duzym nortface'm i nikt go nigdy nie sprawdzal. Zaleta tez jest to, ze nie wsadza Ci go do luku bagazowego lub nad glowe. Caly czas masz sprzet przy sobie.
No własnie nie chce go oddać do luku.
Myślałem, że plecak prędzej zakwestionują ze względu na rozmiary. Mam też większy problem ze znalezieniem małego plecaka niż małej torby.
Dzięki za podpowiedź - poszukam jeszcze w plecakach.
Cześć,
Planuję oprócz bagażu podręcznego (walizka) zabrać podręczną torbę ze sprzętem foto (w Ryanair można zabrać max rozmiarów 30x20x20cm).
Muszę zakupić taką niewielką torbę na body 6D z założonym 24-70L + 35/1.4 + 600RT.
Czy w praktyce ktoś zabierał w podobnej torbie sprzęt do Ryanair i czy bardzo uważnie weryfikują rozmiar tej drugiej torby? Z walizką podręczną wiem jak jest ale nie latałem z drugą torebką niewiele większych niż dopuszczalne rozmiary.
Torbę muszę kupić ale chętnie wesprę się poradami, szczególnie doświadczonych.
Rozważam zakup: Manfrotto Windsor reporter (troszke za długa), Manfrotto Windsor S (troszke za mała - ciężko upchnąć sprzęt), Tenba Cooper 13 DLSR (zdecydowanie za droga), Tink Tank Retrospective 7 (troche za droga).
W Modlinie nie sprawdzają, możesz sobie kupić miejsce z pierwszeństwem wejścia na pokład wtedy nie będziesz latał i szukał wolnego schowka tylko masz obok siebie. Plecak faktycznie najlepszy...
Maly plecak foto to np jazz 83 od tamraca za cale 6
1-67 zl
no i szukam plecaka... a było już tak blisko ;)
dzięki za podpowiedzi
Polecam Tnink Tank - fajna jakość i mają plecaki dopasowane rozmiarowo do bagażu podręcznego (np. linia Airport, albo Streetwalker).
--- Kolejny post ---
* THINK TANK
foggy_lad
07-03-2017, 14:08
A mi ostatnio wzięli podręczny do łuku w Ryanie. Wchodziłem jako ostatni i powiedzieli mi że samolot pełny i nie ma miejsc w schowkach nad głowami. Nie było dyskusji. Na szczęście nie miałem tam sprzętu foto tylko szmaty. W każdym razie zdarza się.
Jak ostatnio wsiadalem (prawie ostatni), typa przede mna zawineli, a ja z plecakiem dotarlem na swoje miejsce.
A mi ostatnio wzięli podręczny do łuku w Ryanie. Wchodziłem jako ostatni i powiedzieli mi że samolot pełny i nie ma miejsc w schowkach nad głowami. Nie było dyskusji. Na szczęście nie miałem tam sprzętu foto tylko szmaty. W każdym razie zdarza się.
Dlatego warto wyłożyć kilka złociszy na wejście priorytetowe i:
- nie stać w jebutnej kolejce
- nie martwić się czy każą odstawić bagaż do luku
- nie biegać i szukać schowków daleko od siebie bo wszystko zajęte
- mieć swój sprzęt obok i nie zastanawiać się czy jakiś mądry nie walnie w nim czymś innym
foggy_lad
07-03-2017, 15:23
Jak lecę z rodziną to zawsze biorę priorytet, natomiast jak sam to spokojnie dopijam sobie piwko i wchodzę ostatni a bagaż wrzucam pod siedzenie. Tym razem ciec nie dał się przekonać że się zmieści. Musiał mieć zły dzień.
A ile kosztuje wykupienie opcji 1 szt. bagażu podręcznego w tych liniach?
foggy_lad
07-03-2017, 16:01
A ile kosztuje wykupienie opcji 1 szt. bagażu podręcznego w tych liniach?
Jedna sztukÄ™ masz w cenie biletu.
Jedna sztukÄ™ masz w cenie biletu.
A nie dwie (mała i duża)? Jeszcze miesiąc temu były dwie...
Każdy pasażer* może wnieść na pokład jedną torbę podręczną o wadze do 10 kg i maksymalnych wymiarach 55 x 40 x 20 cm oraz 1 małą torebkę o maksymalnych wymiarach 35 x 20 x 20 cm.
https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne-informacje/centrum-pomocy/Czesto-zadawane-pytania/bagaz#0-1
foggy_lad
07-03-2017, 16:23
Dwie. Kolega pytaÅ‚ o cenÄ™ wiÄ™c tak napisaÅ‚em. Nawet jeszcze flaszkÄ™ z Baltony jako trzeci można czasem przeniescí ½í¸‰
Dzięki. Myślałem, że w tych liniach za wszystko się extra płaci - a jak nie, to mogą podręczny do luku bagażowego wrzucić. Ale właśnie przeczytałem, że: "Z uwagi na ograniczoną ilość miejsca w kabinie na pokład można wnieść jedynie 90 dużych toreb podręcznych. Wszystkie pozostałe bagaże zostaną nieodpłatnie złożone w luku bagażowym."
To faktycznie tylko priorytetowe wejście gwarantuje, że nasz sprzęt nie będzie się walał między walizkami...
Dzięki. Myślałem, że w tych liniach za wszystko się extra płaci
Bo się płaci (ale w większości tych zwykłych też) :) Ryan jeszcze ma dość liberalna politykę bagażu podrecznego (w przeciwieństwie do Wizz) ale to się zapewne zmieni. Po prostu czasem warto dokupić niektóre usługi ekstra...
Dlatego warto wyłożyć kilka złociszy na wejście priorytetowe
to prawda, tymbardziej że faktycznie w Ryanair od 90-tej osoby zabierają bagaż podręczny do luku bagażowego.
Zatem mała torba ze sprzętem przy sobie jest ważna (35x20x20)
tupungato
13-06-2017, 14:40
Ja latam w Ryanair z minimalnie większą torbą niż dozwolona, nikt tego nie sprawdzał nigdy.
Witam,
odkopię temat – aby nie powielać kiedy temat wątku pasuje.
Mam pytanie o plecak który może być bagażem podręcznym, gdzie rozmiary takiego bagaży dopuszczone przez przewoźnika lotniczego to wymiary to 55 x 40 x 20 cm.
Do przewiezienia będą: Canon EOS-1Ds Mark III + obiektywy 35IS, 50L, 85L, 135L + lampa błyskowa + trochę drobnych szpargałów.
Myślałem o Lowepro ProTactic 350 II AW który ma wymiary zewnętrzne 47 x 30 x 18 cm czyli pasuje. Jednak sklep który zapytałem o tą kwestię i ten plecak zasugerował dla tego zestawu sprzętu plecak większy tj.: Lowepro ProTactic 450 II AW który ma wymiary zewnętrzne 52 x 36 x 22. Czyli 2 z 3 wymiarów w normie ale jeden o 2 cm za duży.
Jak to wygląda w praktyce – czy jeżeli będzie nieznacznie przekroczony jeden z wymiarów to będzie problem ?
Może ktoś poleci jakieś inne rozwiązanie.
Proszę o pomoc bo przeszukałem już Internet i nie znalazłem sensownej praktycznej porady.
To nie jest sztywna walizka.
Jak każą sprawdzić to w koszyku upchniesz.
Powinno być tak jak napisał admig, ale może sprwdź sobie na spokojnie w sklepie na ile będziesz w stanie upchać.
Ja mam Lowepro DSLR Video Fastpack 250 AW, ale ona ma wymiary 47,5 x 33 x 25 cm - u mnie ostatni wymiar jest 5 cm za duży, ale nigdy nikt mnie nie prosił o wkładanie do koszyka, choć mógłby być lekki problem ;)
Czyli 2 z 3 wymiarów w normie ale jeden o 2 cm za duży.
Wizzair ustalił ten wymiar na 23 cm. Nie sądzę, że Ryanair będzie robił problem tym bardziej, że i tak trzeba za ten bagaż coś tam zapłacić. Wydaje mi się, że koszyków na ten "nowy " wymiar bagażu nie ma. Ocena wymiaru jest "na oko".
Najważniejsze jest to by taki plecak dało się włożyć do schowka nad głową i zamknąć lub wsunąć pod siedzie nie przed sobą. Jest to podyktowane względami bezpieczeństwa podczas startu.
Tu jeszcze jedna uwaga, nie wiem jak jest aktualnie, ale jakiś czas tamu w Ryanair mogło zdarzyć się tak, że omgli Ci zabrać taki bagaż do luku jakby okazało się, że już nie ma miejsc ana pokładzie; pamiętam, że kupowałem swego czasu priorytet wejścia, by nie ryzykować i się przed tym ustrzec. Nie wyobrażam sobie bym oddał tak plecak foto, ale obawiam się, że mogłoby nie być dyskusji na lotnisku.
tmielcarz
28-02-2019, 00:08
Lowepro ProTactic 450 II AW
Latałem z tym plecakiem i żadnych kłopotów nie miałem.
Dziękuję za podpowiedzi.
Biorąc je pod uwagę zdecyduję się na większy model z nadzieją, że ominą mnie przygody.