Zobacz pełną wersję : canon 70D i lampa YN-685
witam serdecznie,
mam taki problem a mianowicie nie mogę bezprzewodowo połączyć lampy YN-685 z canonem 70D.
Proszę o pomoc :)
RobertON
03-03-2017, 22:29
mam taki problem a mianowicie nie mogę bezprzewodowo połączyć lampy YN-685 z canonem 70D.
Jakim nadajnikiem ?
Jakim nadajnikiem ?
Z tego co się orientuję canon 70D ma wbudowaną obsługę lamp bezprzewodowo
Tak, ma.
Weź jeszcze raz instrukcję aparatu, i sprawdź dokładnie, na jakiej zasadzie to działa.
I kolejny taki sam watek :(
pan.kolega
04-03-2017, 01:11
Z tego co się orientuję canon 70D ma wbudowaną obsługę lamp bezprzewodowo
Ma, ale na zasadzie optycznej, nie radiowej. Niestety, YN-685 nie odbiera tych sygnałów z lampy 70d. Odbiera tylko sygnały radiowe z nadajników YN.
witam serdecznie,
Proszę o pomoc :)
Musisz kupić sobie oddzielny nadajnik (wyzwalacz). Z tą lampą najlepiej będzie współpracował YN622C-TX. Przeczytaj sobie recenzję tej lampy http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-yongnuo-yn685-czyli-tanie-blyskanie-w-plenerze-i-nie-tylko-101580/
Musisz kupić sobie oddzielny nadajnik (wyzwalacz). Z tą lampą najlepiej będzie współpracował YN622C-TX. Przeczytaj sobie recenzję tej lampy http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-yongnuo-yn685-czyli-tanie-blyskanie-w-plenerze-i-nie-tylko-101580/
bardzo dziękuję za jasną odpowiedź :)
pozdrawiam
mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie mam podpietą lampę YN685 pod mojego canon 70D. Problem w tym iż nie zmienia się automatycznie kompensacja ekspozycji itd. Nie wiem dlaczego :(
pozdrawiam
RobertON
12-03-2017, 20:15
Poczytaj o fotografowaniu z lampą:
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-dslr-pomiar-swiatla-lampa-tryby-av-tv-p-3785/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/
Najwygodniej używać trybu M. Ustawiasz czas rzędu 1/60 - 1/250 i do tego taką GO jaką potrzebujesz.
Lampa zrobi resztę "sama". Nie patrz na kompensację ekspozycji, ale na Korektę ekspozycji lampy !
Dolnym kółkiem po naciśnięciu przycisku u góry - Czułość ISO.
Możesz to korygować z poziomu body, ale także z poziomu samej lampy.
Dasz na + będzie więcej światła z lampy, a mniej z zastanego i odwrotnie.
E-TTL przedbłyskiem sobie zmierzy jak mocno błysnąć.
Poustawiaj w body jak napisano na 195 stronie instrukcji.
problem w tym że lampa nie wykonuje korekty ekspozycji lampy
RobertON
12-03-2017, 21:02
A czym ustawiasz ową korektę ?
Lampą czy w body. Jeżeli w lampie masz co innego niż "0", to nadrzędne ustawienie jest z lampy.
Na dole ekranu body jest symbol lampy z podaną korektą i możesz tylko używać ustawień w lampie, które wówczas są nadrzędne.
Jaki masz symbol na wyświetlaczu body ?
kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował. Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
RobertON
12-03-2017, 21:39
Jednak nie czytałeś tego co podałem, problem opisywał Vitez, który dla AV wygląda tak:
Aparat bierze pomiar wg swiatla zastanego - masz zachowane swiatlo (kolor, natezenie), lampa doblyskuje delikatnie tylko pierwszy plan, nie jest brana pod uwage jako zrodlo swiatla i jest malo widoczna na zdjeciu.
Przeczytaj:
EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P
--- Kolejny post ---
kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował.
To ustaw tryb M.
Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
Tak się dzieje nie we wszystkich body Canona. U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował. Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
Spróbuj ustawić od strony aparatu:
https://canon-board.info/imgimported/2017/03/scq4ie-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/scq4ie.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2017/03/10h2jk1-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/10h2jk1.jpg)
Dokładnie tak jak na tych zdjęciach (wybierz pomiar uśredniony) i zobacz później (czyli zrób zdjęcie) czy coś to dało. Nie wiem jak to wygląda od strony lampy, może wybierz jakiś tryb opisany jako E-TTL.
Nie jestem pewien, czy mkamelg już Ci nie wyjaśnił (obrazki mi się nie wyświetlają), ale ustaw synchronizację w trybie Av na pozycję inną, niż auto (s. 196 instrukcji). Może się jednak zdarzyć, że będziesz miał wtedy dobrze naświetlony (lampą) temat i niedoświetlone tło. Eteteel fajna rzecz, ale cudów nie zdziała ;)
RobertON
13-03-2017, 13:44
U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
W 7D2 jest dokładnie tak samo. Bez lampy dla AV czas miałem 1/15, z lampą 1/30 na tym samym motywie. Dla trybu AV - czas synchr.błysku Auto.
Tak się dzieje nie we wszystkich body Canona. U mnie w 5dII akurat następuje zmiana -1EV po włączeniu lampy w trybie Av ale słyszałem, że w innych typach bywa inaczej.
Absurd, nie panujesz nad nastawą menu puszki.
Wykrycie lampy przez body może wprowadzić zmiany ale tylko przy włączonych odpowiednich opcjach w menu a jest tego sporo. Żeby zapanować nad tym trzeba zrozumieć do czego służą te wszystkie nastawy, w przeciwnym razie pozostaje- tryb zielony.
Absurd, nie panujesz nad nastawą menu puszki.
Absolutna racja. Nie potrafię tak ustawić body żeby w trybie Av nie korygowało czasu na krótszy o połowę po włączeniu lampy :oops:
Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, że akurat wyszedł czas 1/200 (synchro) to wtedy zostaje także po włączeniu lampy.
Może warto warto podać jakieś wskazówki ustawień na wypadek gdyby takich matołów jak ja znalazło się więcej.
RobertON
13-03-2017, 21:48
Może warto warto podać jakieś wskazówki ustawień na wypadek gdyby takich matołów jak ja znalazło się więcej.
Również chętnie czegoś się nauczę :)
Opanowałem zakładkę w menu Sterowanie lampą - Tryb AV - czas synchr.błysku - 1/250-1/60 sek.autom.
W pozycji Autom. tak czy inaczej czas zmniejsza o połowę w 7D2.
Opanowałem zakładkę w menu Sterowanie lampą - Tryb AV - czas synchr.błysku - 1/250-1/60 sek.autom.
Ja mam od zawsze ustawioną CF na zakres 1/60 - 1/200 i jak jest to możliwe to czas jest skracany automatycznie o połowę.
Jakoś szczególnie głupie to to nie jest bo daje przestrzeń dla E-TTL na błysk doświetlający. W końcu można też sobie pomóc korektą ekspozycji.
RobertON
13-03-2017, 22:59
W końcu można też sobie pomóc korektą ekspozycji.
Mam z kolei taki nawyk, że jak tylko lampa, nawet kukułka, to tryb M.
Jakoś tak coraz więcej fotek robię z ustawieniami manualnymi, ale za to z AutoISO, które w 7D2 działa bardzo dobrze.
Z kolei w 5d2 - Magic Lantern ma też takie rozwiązanie AutoISO, że można focić z lampą z ISO powyżej 400.
Tylko po kalibracji body do wzorca na Żytniej, wywalili ML z bootowania.
Również chętnie czegoś się nauczę :)
Skąd u licha! bierzecie tą "połowę"? skoro zakres to 1/60-1/250. Tu wszystko co dłuższe (Nawet 30s) jest skracane do 1/60 a wszystko co krótsze (nawet 1/8000) jest wydłużane do 1/250, natomiast to co mieści się w tym wąskim zakresie jest przedstawiane prawidłowo inaczej miałbyś złą ekspozycję światła zastanego.
Być może Waszym problemem jest włączone Auto-Iso, które po wykryciu lampy zawsze u Canona staje na 400, niezależnie od panujących warunków. Jak łatwo się domyślić zwiększanie iso w trybie AV spowoduje automatycznie skracanie czasu ekspozycji światła zastanego.
Skąd u licha! bierzecie tą "połowę"? skoro zakres to 1/60-1/250.
Tryb Av, ISO 800, f/2.8, lampa wyłączona - czas 1/60s.
Włączam lampę - czas 1/125s reszta oczywiście bez zmian. Taki już urok tego trybu.
Tryb Av, ISO 800, f/2.8, lampa wyłączona - czas 1/60s.
Włączam lampę - czas 1/125s reszta oczywiście bez zmian. Taki już urok tego trybu.
Czwarta lustrzanka i 95% zdjęć w robię trybie AV, mówię raz jeszcze -absurd. Przeskoku czasu nie powoduje tryb AV!.
W korpusie są też inne automaty (minimalny czas exp; bespieczny przesuw exp; tryby synchr,itd.)
Kiedy brakuje światła do minimalnych wymogów tych auto-podprogramów niektóre pozwalają zejść z czasem poniżej swojego minimum aby prawidłowo naświetlić kadr. Ale!! jeśli tylko znajdą możliwość aby użyć lampy wykorzystują jej światło do swoich wymogów, zmieniając automatycznie parametry exp.
Trzeba zachować kontrolę nad nimi i mieć świadomość ich istnienia, albo je wyłączyć bo będą tylko wq... fotografa.
Proponuję przeryć dokładnie całe menu i jeśli się czegoś nie rozumie to to wyłączyć.