Zobacz pełną wersję : Yongnuo 600ex + Canon EOS 5d Mark I
Cześć,mam nadzieję, że nie duplikuję tematu, ale chciałam zapytać, czy lampa Yongnuo 600ex będzie kompatybilna z Canonem EOS 5d Mark I?
Wszystkie lampy reporterskie będą kompatybilne. Co najwyżej możesz mieć problem z TTL, ale ja siedzę tylko na manualnych i nie wiem, czy będzie Ci działać. Wydaje mi się, że powinno, ale proponuję zapytać kogoś bardziej zorientowanego. :)
Wszystkie lampy reporterskie będą kompatybilne
No właśnie nie zawsze tak jest (kiedyś miałem wysoki model lampy Sigma, funkcjonalnie jak 580ex, niestety po założeniu na 50d zaczynała żyć własnym życiem, łącznie z samoczynnym jeżdżeniem zooma), a dla takiej lampy podstawą jest praca w TTL. 5d "classic" to dość stare body, i o ile jakiś sprzedawca lampy nie zagwarantuje, że będzie poprawnie pracować, nie zakładałbym się, że jest kompatybilna.
Na lampach z TTL nigdy nie pracowałam. Nie można ich przełączyć w tryb manualny, gdyby okazały się niekompatybilne? Bo de facto chodzi tylko o jej wyzwolenie.
michalab
08-03-2017, 20:35
No właśnie nie zawsze tak jest (kiedyś miałem wysoki model lampy Sigma, funkcjonalnie jak 580ex, niestety po założeniu na 50d zaczynała żyć własnym życiem, łącznie z samoczynnym jeżdżeniem zooma), a dla takiej lampy podstawą jest praca w TTL. 5d "classic" to dość stare body, i o ile jakiś sprzedawca lampy nie zagwarantuje, że będzie poprawnie pracować, nie zakładałbym się, że jest kompatybilna.
Też mam taką Sigmę i podobne jazdy ale raczej z nowymi body ze starszymi działa. Ogólnie ze starszymi stawiam że więcej współpracuje niż z nowymi, choć kombinacje: najnowszy chińczyk + bardzo stare 5D warto jednak sprawdzić. Podobnie jak z obiektywami.
Przemasl1985
08-03-2017, 21:42
używałem chwilowo tę lampę na 5d I. TTL wydaje sie że działał, klatki naswietlone były prawodłowo.