Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

becekpl
28-02-2017, 12:27
można go rozpieprzyć jeszcze nowością canona :mrgreen:
70-300 usm is II - ale chyba jeszcze u nas nie ma w sprzedaży :mrgreen:
kolega Salas mnie natchnął na założenie nowego wątku
nie słyszałem o tym szkle wiec poguglalem i teraz;
znalazłem taka opinie i powiedzcie mi czy tylko mi się wydaje ze te zdjęcia pokazujące super działanie tego obiektywu są po prostu kiepskie?
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1281379-REG/canon_0571c002aa_ef_70_300mm_f_4_5_6_is.html#custo merReview

szwayko
02-03-2017, 10:33
Ja czesto jak mam coś kupić nie tylko foto, czytam opinie na amazon, najwieksza baza opini według mnie.
https://www.amazon.com/Canon-EF-70-300mm-II-USM/dp/B01LXTX4WY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1488443256&sr=8-1&keywords=canon+70-300mm+IS+II#customerReviews

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM II Review (http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/70-300mm-is-ii.htm)

Mi się wydaje że jest to świetna alternatywa dla high endowego 70-300L za prawie 3x drożej.

Marv84
02-03-2017, 11:18
Mnie ciekawi ten wyświetlacz. To przyszłość czy raczej jednorazowy wyskok.

becekpl
02-03-2017, 11:26
tv wszędzie
ver III będzie się różniła pewnie tylko zastosowaniem kolorowego wyświetlacza
ciekawe czy ma to duży wpływ na zużycie baterii?

RobertON
02-03-2017, 11:42
ver III będzie się różniła pewnie tylko zastosowaniem kolorowego wyświetlacza

IV wersja będzie miała przyczepiony przetwornik do szkła z tyłu, do tego USB5 i zdjęcia będą bez body przesyłane po WIFI bezpośrednio w chmury.

Będzie za dopłatą wersja alternatywna do używania ze starymi body, ale takie użycie będzie niewskazane.

jaś
02-03-2017, 13:11
kolega Salas mnie natchnął na założenie nowego wątku
nie słyszałem o tym szkle wiec poguglalem i teraz;
znalazłem taka opinie i powiedzcie mi czy tylko mi się wydaje ze te zdjęcia pokazujące super działanie tego obiektywu są po prostu kiepskie?
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1281379-REG/canon_0571c002aa_ef_70_300mm_f_4_5_6_is.html#custo merReview

to typowo amatorskie szkło (nie żeby to było coś złego sam jestem 100% amatorem i nawet nie chciałbym być zawodowcem) więc kupują go i recenzują amatorzy - a dla takiego amatora amatora wszystko jest dobre a nawet wspaniałe (takie emejzing), szczególnie jak już kupił, najczęściej piszą to ludzie którzy nie mają żadnego porównania z czymś bardziej konkretnym, używałem intensywnie poprzedniej wersji tego obiektywu mam mieszane uczucia jak focisz człowieka albo stracha na wróble z bliskiej odległości to zdjęcie było niezłe, krajobraz z większej odległości i w gorszych warunkach był taki sobie - nie było podejścia do tego (kontrast kolory) co produkowało 70-200 4LIS czy C100-400 wer I - obstawiam że tu jest tak samo - pewnie infinitezymalnie lepsze lub gorsze od wersji I lub tamrona plus nikomu niepotrzebny ozdobnik w postaci wyświetlacza i to by było na tyle.

sprocket73
05-01-2018, 23:26
Temat o tym obiektywie został założony jak jeszcze prawdopodobnie nikt z wypowiadających się go nie miał. Od prawie roku cisza.
Czy ktoś go używa obecnie, jakie opinie? Jak wypada porównanie ze starszą wersją C70-300 IS?

mkamelg
06-01-2018, 01:25
W sprawie tego obiektywu wypowiadano się w innym wątku.

http://www.canon-board.info/obiektywy-21/nowy-kit-do-bezlusterkowcow-i-zoom-70-300-a-104070/index5.html

Nie posiadałem nigdy wcześniej jego poprzednika dlatego nie jestem w stanie zrobić żadnego porównania natomiast posiadałem EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM i zdecydowanie wybieram EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ze względu na mniejszą masę własną, błyskawiczną i praktycznie bezgłośną (nie licząc momentu załączania się stabilizacji) pracę układu autofokusa oraz nieruchomą tylną soczewkę która ogranicza wtłaczanie dodatkowych zanieczyszczeń do środka aparatu podczas pracy tym obiektywem.

https://www.optyczne.pl/421.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-300_mm_f_4-5.6_IS_II_USM-Wst%C4%99p.html

http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/70-300mm-is-ii.htm

http://www.youtube.com/watch?v=Iws0RqitJUc

jotes25
06-01-2018, 11:27
Dwa razy już prawie kupiłem ten obiektyw ;) Na pewno godny polecenia na pełną klatkę. Na APS-C już raczej nie, bo 55-250 STM daje jednak lepszy obrazek, choć wolniejszy AF. Czekam teraz na 55-250 Nano USM najlepiej współpracujący z PZ-E1 :)

sprocket73
06-01-2018, 15:10
Prawdę mówiąc wczorajsze pytanie zadałem lekko prowokacyjnie, bo kiedyś na CB było wszystko, a teraz jak widać pojawił się nowy popularny obiektyw, ale informacji i nim niewiele. W temacie dedykowanym dla obiektywu same wypowiedzi ludzi, którzy tylko o nim coś słyszeli i czytali w necie. W tym wskazanym drugim temacie w zasadzie tylko coś konkretnego napisał mkamelg.

A ja jestem posiadaczem tego obiektywu od wczoraj. Myślałem o jego zakupie odkąd został zapowiedziany, ale bez napinki. Do tej pory posiadałem poprzednią wersję i byłem w niej w zasadzie zadowolony, choć miałem świadomość, że to najsłabsze ogniwo wśród wszystkich moich szkieł. Na digital-picture porównanie jakości tych obiektywów nie zachęca zbytnio do zakupu nowej wersji. Owszem, można zobaczyć, że na 300 mm jest lepiej, ale można też zobaczyć, że na 70 mm jest gorzej: https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=358&Camera=979&Sample=0&FLI=0&API=1&LensComp=1077&CameraComp=979&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=1
Początkowo obiektyw był słabo dostępny w Polsce, więc tylko sobie o nim czytałem. Recenzje zbierał dobre, więc analizując na papierze wszystkie wady i zalety trwałem w decyzji o zmianie tele na nowszy model. W Nowy Rok zobaczyłem krótką promocję z petardą na AGD EURO RTV, do tego trwa Cashback, uznałem, ze moment jest dobry i zamówiłem.

Wczoraj popstrykałem trochę w domu. W słabym świetle AF radził sobie dobrze, ale tego się spodziewałem. W końcu technika idzie do przodu, puszka 80D powinna sobie radzić. Pierwsze WOW przyszło kiedy siedząc na kanapie cyknąłem odległy o 3 metry monitor na 300 mm i na powiększeniu zobaczyłem siateczkę pojedynczych pikseli. Dla porównania przepiąłem na stary obiektyw i zrobiłem to samo. Spodziewałem się, że będzie gorzej, ale nie aż tak. Zrobiłem potem jeszcze po kilka zdjęć jednym i drugim, ale to nie był przypadek, wychodziło tak za każdym razem.
Przedstawiam wycinki kadrów ze środka, f5.6, skala 2:1 czyi 2x powiększone, iso 3200 więc trochę szumu jest:

316 317

Nie jestem fanem tego typu testów, często nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością, no ale jednak... różnica ogromna.

Drugie WOW pojawiło się jak zacząłem wyglądać obiektywem przez okno. Za oknem mam drzewo, potem jakieś bloki. Padał lekki deszcz, szyba mokra, całkiem ciemno, byłem ciekawy czy w ogóle złapie ostrość. Złapał raz, drugi, nagle przejechał szybko całą skalę i złapał gałąź, która była tuż za oknem i nawet nie widziałem jej w wizjerze. Powtórzyłem to doświadczenie dzisiaj rano w dziennym świetle w trybie servo. AF zmieniał ostrość jak karabin przeskakując momentalnie z gałęzi na bloki, na las w oddali i z powrotem, z szybkością jakiej nie widziałem nigdy wcześniej. Na spacerze próbowałem zmierzyć z jaką prędkością AF przelatuje całą skalę, porównując to z czasem ręcznie ustawianej migawki. Wyszło mi, że jest to nie więcej niż 0,1 sekundy. Kierując punkt centralny na mleko chmur od nieskończoności do minimalnej i z powrotem trwało nie więcej niż 0,2 sekundy. W praktyce, fotografując psa, ostrość jest łapana od razu i zawsze. Przeglądając zdjęcia nie miałem ani jednego ze źle ustawioną ostrością. A warunki dzisiaj kiepskie, ciemno, gęste chmury, mżawka.

Zrobiłem jeszcze test drzewa. Ostrość tego obiektywu jest naprawdę dobra, nawet na pełnej dziurze i w całym obszarze kadru. Przedstawiam kolejne 2 wycinki, f5.6 i f8, skrajny prawy dolny róg, odwzorowanie 1:1, 300 mm:

318 319

Taki test jest już dla mnie bardziej miarodajny niż zdjęcia tablic z paru metrów w pomieszczeniach. Jak dla mnie jest bardzo dobrze. Nieostrość niektórych gałęzi na pierwszym wycinku wynika ze zbyt płytkiej głębi ostrości. Nie miałem starego obiektywu do porównania, ale wiem co on potrafi zrobić z rogiem takiego kadru - lepiej tego nie oglądać ;)

Tak więc póki co jestem pozytywnie zaskoczony, zarówno ostrością obrazu, jak i pracą AF. Wszystko wskazuje na to, że obiektyw powinien się dobrze spisywać w moich wycieczkowych zastosowaniach, a różnica względem starej wersji jest większa niż się spodziewałem.

mcgyver
06-01-2018, 23:26
O, fajna relacja. Jestem w takiej samej sytuacji tylko przegapiłem tą promocję, duża była?
Jakość na 300 jest dla mnie zdecydowanie najważniejsza ale ten expresowy AF też bardzo się przydaje.. Taki obiektyw wbrew pozorom jest dosyć uniwersalny, szczególnie na wyjazdach ;)
Jak tam kolory, bardziej soczyste niż ze starszej wersji?

zanussi
07-01-2018, 13:28
Jak się ma ta nowa konstrukcja Canona do Tamrona 70-300 ze stabilizacją? Mam egzemplarz który jest nad wyraz ostry i zastanawiam się czy nowa konstrukcja Canon jest w stanie go w jakości obrazka pobić.

jotes25
07-01-2018, 15:11
Jak się ma ta nowa konstrukcja Canona do Tamrona 70-300 ze stabilizacją? Mam egzemplarz który jest nad wyraz ostry i zastanawiam się czy nowa konstrukcja Canon jest w stanie go w jakości obrazka pobić.

Dustin porównywał i wyszło mu, że Canon optycznie lepszy od Tamrona, dodatkowo mniej "oddycha".

--- Kolejny post ---

Mnie najbardziej w tym obiektywie interesuje AF. Widać, że jest bardzo szybki, na 70mm powiedziałbym nawet, że nie ma porównania z jakimkolwiek innym szkłem, jeśli chodzi o przeostrzenie całego zakresu. Inna rzecz jak to się w praktyce sprawdza, bo wszelkie porównania szybkości AF są zwykle obarczone sporą dozą subiektywizmu. Mi np. zależałoby na porównaniu szybkości z 100-400 II w zakresie do kilku metrów. Z ciekawości porównałbym też do 300/2.8 L IS II, który ma jeden z najszybszych AF, a dodatkowo można go zamknąć limiterem do zakresu 2-6 metrów. 70-300 jak się pomyli, to musi przelecieć cały zakres, a na 300mm nie jest już taki błyskawiczny.
Ciekaw jestem też w jakich innych szkłach zobaczymy jeszcze napęd Nano USM, bo jedna jaskółka wiosny nie czyni. Na pewno nie trafi on do serii L, a zatem tych szkieł z nowym AF nie będzie raczej zbyt wiele.

--- Kolejny post ---

Wspomniane przeze mnie porównanie z Tamronem https://www.youtube.com/watch?v=Z4mpofxRlws

sprocket73
09-01-2018, 00:35
przegapiłem tą promocję, duża była? 1999zł

Jak tam kolory, bardziej soczyste niż ze starszej wersji?O kolorach nie jestem w stanie nic powiedzieć. Trzeba poczekać na wiosnę, słońce i zieloną trawę ;)

Jak się ma ta nowa konstrukcja Canona do Tamrona 70-300 ze stabilizacją?Nie mam porównania. Tamrona miałem w rękach raz, na wycieczce, podpiąłem na chwilę od innego turysty. Zapamiętałem, że był wyczuwalnie cięższy i większy od starego Canona 70-300IS i bardzo ciężko chodził pierścień ogniskowej, co mnie zraziło. Może dlatego, że była zima i mróz, a może taki felerny egzemplarz trafiłem.

70-300 jak się pomyli, to musi przelecieć cały zakres, a na 300mm nie jest już taki błyskawiczny.Hmm... ale ja na pewno właśnie na 300 mm robiłem te pomiary, gdzie wyszło mi, że cały zakres przelatuje w mniej niż 0,1 sekundy. Szybkość AF faktycznie nie jest zawsze taka błyskawiczna, ale zależy chyba bardziej od aktualnych warunków oświetleniowych niż od ogniskowej.

jotes25
09-01-2018, 15:24
Hmm... ale ja na pewno właśnie na 300 mm robiłem te pomiary, gdzie wyszło mi, że cały zakres przelatuje w mniej niż 0,1 sekundy. Szybkość AF faktycznie nie jest zawsze taka błyskawiczna, ale zależy chyba bardziej od aktualnych warunków oświetleniowych niż od ogniskowej.

A to rzeczywiście byłaby rewelacja :) Na filmikach widać, że na 70 ustawia ostrość błyskawicznie, a na 300mm zwalnia wyraźnie. Tyle tylko, że to są "testy" robione w pomieszczeniu, a więc raczej nie w warunkach, do których przeznaczony jest ten obiektyw. Mnie interesuje AF na otwartej przestrzeni, przy dobrym oświetleniu. Póki co nie bardzo jest to gdzie sprawdzić, bo nie ma ani w sklepach ani w wypożyczalniach.

mkamelg
09-01-2018, 21:02
Znalazłem pewnego Niemca który ostrzył tym obiektywem na 200mm przy świetle dziennym. 200mm nie 300mm ale też nie 70mm.

Z tego co widziałem to ostrzył w zakresie od nieco ponad 3 metrów do okolic nieskończoności. W niżej podanym przedziale czasowym znajduje się też ostrzenie Tamronem SP 70-300mm Di VC USD w tym samym zakresie odległości.

5:27-5:58

https://www.youtube.com/watch?v=0cXq-zSL-kk

jotes25
09-01-2018, 21:16
Dzięki, rzeczywiście jest szybko :)

jinks
10-01-2018, 23:15
Fajne szkło. Jakie czasy jesteście w stanie utrzymać z IS-em np. na 135mm i 200mm?

mkamelg
11-01-2018, 18:50
Pisane z punktu widzenia posiadacza 5DS. Stabilizacja w obiektywie była oczywiście cały czas włączona. Dla przypomnienia, maksymalne wartości przysłon dla poszczególnych ogniskowych to odpowiednio f/5 dla 135mm oraz f/5.6 dla 200mm.

1/40sek. dla 135mm i 1/60sek. dla 200mm przy odległości ostrzenia 2m.

1/60sek. dla 135mmm i 200mm przy odległości ostrzenia kilkanaście metrów (powyżej 10m ale nieprzekraczającej 20m).

Takie czasy naświetlania obowiązują u mnie jeżeli ostrzę obiektywem skierowanym nieco w dół czyli jak coś znajduje się poniżej linii mojego wzroku, im niżej tym lepiej.

Od odległości kilkunastu metrów do nieskończoności już jest gorzej, im dalej ostrzę i wyżej podnoszę obiektyw (zaczynając od linii mojego wzroku z nią włącznie) tym bardziej muszę skracać czas naświetlania. W tym przedziale odległości dopiero od czasu naświetlania 1/250sek. uznaję zdjęcia za nieporuszone.

jinks
11-01-2018, 22:23
Dzięki! Przy okazji - nie wiem jak Wam, ale mi bardzo podoba się wygląd tego szkła.

jotes25
11-01-2018, 23:04
Przy okazji - nie wiem jak Wam, ale mi bardzo podoba się wygląd tego szkła.

Black on black ;)

dyrta
17-01-2018, 14:34
Od wczoraj również jestem posiadaczem tego obiektywu. Na sprawdzenie w warunkach plenerowych poczekam aż pogoda się poprawi. Póki co tak na szybko napiszę tylko że jestem pod ogromnym wrażeniem działania IS. Na 300mm obraz zostaje zamrożony - rewelacyjnie! AF działa bardzo szybko i precyzyjnie w ogóle się nie zastanawia :D

Zygmuntowicz
18-01-2018, 23:20
Ja kupiłem ten obiektyw niedawno i owszem AF bardzo szybki, stabilizacja ok ale ostrość miał gorszą od mojego 55-250 STM. Odesłałem go z powrotem do sklepu.

jac+
04-02-2018, 13:48
Moje wrażenia z pobieżnych oględzin. Niezłe wykonanie, choć plastik sprawia wrażenie cienkiego. Okienko LCD dla mnie zbyteczne. Po wysunięciu na maxa brak luzów bocznych między elementami obudowy. AF - kompletnie bezgłośny, trafia w punkt i nie szarpie nerwowo, ale przy konieczności ostrzenia między 1.2m, a nieskończonością, demonem prędkości nie jest. Bardzo dobra stabilizacja, wręcz zamraża obraz na maksymalnej ogniskowej. Czy w waszych egzemplarzach, przy przechylaniu samego obiektywu na boki czuć przemieszanie elementów wewnętrznych?

dyrta
07-02-2018, 23:01
Tak, słychać że coś wewnątrz. Ale muszę nim prawie potrząsnąć żeby to poczuć, przy swobodnym przekręceniu, przechylaniu jest absolutna cisza. Ze swojej strony dodam ze nie będę się tym przejmował. Czemu? Ponieważ w każdym obiektywie występuje taki dźwięk przy dynamicznym potrząśnięciu.

jac+
07-04-2018, 21:09
Zauważyłem, że obiektyw ma lekki luz na bagnecie. Jeśli uchwycę go za obudowę przy samym bagnecie, i próbuję poruszyć, to mogę go minimalnie obrócić wokół osi optycznej. W żadnym innym ze swoich szkieł nie zauważyłem tego zjawiska. Jak jest u Was?

dyrta
08-04-2018, 18:54
Też tak mam, minimalny luz przy przekręcaniu obiektywu. Na elkach tego nie ma.

jac+
08-04-2018, 19:07
Dzięki. Reszta moich szkieł to eLki i nie-eLkowe jasne stałki. Dlatego wspomniany objaw wydał mi się niepokojący :D. Nie licząc tego luzu i pewnej "plasticzaności" obudowy ten obiektyw mnie rozwala. Ostrość, praca AF, stabilizacja i stosunkowo ładne bokeh - BOMBA!

jotes25
08-04-2018, 21:04
Nie ma powodu do niepokoju, w L-kach też się zdarza, nawet tych z 5-cyfrową ceną ;)

mcxmcx
09-04-2018, 17:48
Panowie, a jak się ten obiektyw na mniejszej matrycy sprawia?

Ktoś ma może?

Bo pojawiły się na eBay, za £270 nówka, a ten polecany EFS 56-250 jest tylko £50 tańszy, w zamian jest +50mm ;)

Byłby używany w 7D i najczęściej do dzieci, rowerów i samolotow nie za daleko.

jac+
09-04-2018, 20:38
Myślę, że skoro na FF ten obiektyw jest kozacki, to na APS-C może być jeszcze lepiej. Przynajmniej inne szkła tak mają. W końcu z racji cropa odcięte są najbardziej newralgiczne części kadru.

Greg S
09-04-2018, 21:53
Po pojawieniu się tego szkła mam jeszcze większy dylemat - kupić EF 70-300 IS II USM, EF 70-200 F4 L (jak na początku planowałem), czy używany EF 70-300 IS L.
Przeznaczenie to krajobraz. Body FF.
Obiektyw z tematu kusi ceną, bardzo sprawnym IS-em i niezłymi osiągami. EF 70-200 F4 L to już stara optycznie konstrukcja - gorzej oddane i mniej nasycone kolory, innych wad w mojej ocenie nie ma.
EF 70-300 IS L kusi najbardziej, ale niestety w moim wypadku w grę wchodzi tylko używka w bdb stanie.

Na pewno nie tylko ja mam podobną zagwozdkę.

luso
09-04-2018, 22:29
Już niedługo będzie doskonale niesystemowy Tamron 70-210 mm f/4 VC. A z plotek wynika, że w tym roku pojawi się jeszcze kilka ciekawych zoomów, o zakresie zbliżonym do omawianego obiektywu :-P

marfot
09-04-2018, 23:16
Po pojawieniu się tego szkła mam jeszcze większy dylemat - kupić EF 70-300 IS II USM, EF 70-200 F4 L (jak na początku planowałem), czy używany EF 70-300 IS L.
Obiektyw z tematu kusi ceną, bardzo sprawnym IS-em i niezłymi osiągami. EF 70-200 F4 L to już stara optycznie konstrukcja - gorzej oddane i mniej nasycone kolory, innych wad w mojej ocenie nie ma.
EF 70-300 IS L kusi najbardziej, ale niestety w moim wypadku w grę wchodzi tylko używka w bdb stanie.

200 mm do krajobrazu to za mało. Jeden dylemat z głowy.
Obrazek z C70-300L jest na prawdę piękny. Kolory, kontrast znakomite. Nie jest to lekki obiektyw chociaż bardzo kompaktowy ale budowa super. No a używany jest praktycznie każdy obiektyw - bierz używkę.

szwayko
10-04-2018, 08:44

Miałem podobnie i wybrałem uzywany 70-300L. Mam 200L/2.8 na specjalne okazje, ale na spacery czy wakacje chciałem zooma.
Akurat 70-300L ma bardzo dobrą mechanikę i nie było z nim problemów, dlatego opłaca się go kupować używkę, które są w okolicach 3-3,5tys. zł. Tego szkła zupełnie natomiast nie warto kupowac nowego, bo cena 5,5 tys.zl. to sporo. Jak można mieć nowe 100-400 od Sigmy i Tamrona.

MacB
12-04-2019, 22:28
Trochę odświeżę, ma ktoś porównanie tego canona z tamronem 100-400 vc USD? Warto dopłacać ~1000pln? Pytam pod kątem zdjęć krajobrazu na FF. Jeśli Canon daje lepszy/wyrazniejszy obrazek i ma szybszy, celniejszy AF, podpięty do APSH da podobny zakres ogniskowych.

ksawery67
27-07-2019, 21:32
Witam dzis nabyłem owego canona 70-300 is II długo sie zbierałem do kupna :) pierwsze fotki dzis i zalamanie brak ostrosci fotki jakies przebarwione jestem z okolic szczecina moze ktos chcialby podpiac pod swoje body w celu sprawdzenia??

p0m
27-07-2019, 21:50
Witam dzis nabyłem owego canona 70-300 is II długo sie zbierałem do kupna :) pierwsze fotki dzis i zalamanie brak ostrosci fotki jakies przebarwione jestem z okolic szczecina moze ktos chcialby podpiac pod swoje body w celu sprawdzenia??

wrzuć te foty tutaj.

Marcinus
27-07-2019, 22:51

Kupiłeś nowy? Z jakim body używasz? Robisz w rawach czy jpg?

ksawery67
27-07-2019, 23:13
Noweczka dzis w Media robie w rawach i jpg na podgladzie juz widzialem ze kiepskie ale w domu na kompie to masakra! nie jestem laikiem dlugo juz albo jeszcze dluzej siedze w ty i wiem jak powinny wygladac dobre zdjecia . Czytalem komentarze . opinie test na optycznych i kurła powinno byc ostro 1/80 sekundy obiektyw z stabilizacja i kaszana!

--- Kolejny post ---

mam fotki ale nie kumam jak tu wrzucic?? jak masz czas Marcinus jutro to mozemu sie gdzies spotkac zanim go oddam spowrotem??

--- Kolejny post ---

Canon 200D wydaje mi sie ze jest różnica miedzy wizjerem a wyzwalaniem na ekranenie??

Marcinus
27-07-2019, 23:19
1/80 ze stabilizacją to jeszcze zależy na jakiej ogniskowej... jak 200 i powyzej to roznie może byc. Spróbuj na czasach chocby 1/300 s zeby wykluczyć rozmazanie i upewnij się czy stabilizacja na bank jest włączona:) Możemy jutro sprawdzic jesli bylbys w Szczecinie.

Jesli to wina ff lub bf to oczywiscie w LV powinno byc ok czyli przez ekran.

--- Kolejny post ---

Klikasz na 3 ikone od prawej tu w okienku Szybka odpowiedz i wczytujesz plik ...

premium.
08-08-2019, 16:17
Cześć, też macie luzy na tubusie? Nawet na niewysuniętym, lekko ruszając całym obiektywem na boki czuć, że coś ma luz. Optycznie wydaje sie być ok. Przejmować sie tym?

candar
08-08-2019, 16:49
Cześć, też macie luzy na tubusie? Nawet na niewysuniętym, lekko ruszając całym obiektywem na boki czuć, że coś ma luz. Optycznie wydaje sie być ok. Przejmować sie tym?

Nie.

Jeśli nie chcesz mieć "luzów na tubusie" kup L-ki z wewnętrznym ogniskowaniem. Tylko..... nie obiecuję, że nie będzie np. luzów na pierścieniach. Jeśli chcesz szkła bez żądnych luzów to kup manualne tele jak np. kilkudzięcioletnie szkła Canona z mocowaniem FD/FL. Metal i szkło - zero luzów po 30 latach użytkowania.

robson999
08-08-2019, 18:24

Nie ma żadnych luzów.

Marcinus
08-08-2019, 18:35

To są luzy na tubusie? Czy może czujesz jak w srodku poruszaja sie lekko elementy zwiazane ze stabilizacja? Wez inny obiektyw z is i poruszaj nim i zobacz czy nie to samo. Luzow na tubusie u mnie bynajmniej nie ma.

premium.
08-08-2019, 20:33
Typowo na tubusie, ruszając nim czuć z niecały mm luzu.

Marcinus
08-08-2019, 20:50
Ruszając wysuniętym tubusem na maxa czyli 300mm ogniskowej ustawione to jakis minimalny luz tubusu względem "bazy" obiektywu wyczuwam tak na siłę zeby nie powiedzieć że nie ma bo to w końcu cześć ruchoma ale dźwięk tylko słyszę charakterystyczny dla mechanizmu stabilizacji dochodzacy ze środka obiektywu. Z resztą jak poruszam to wyraźnie czuję jak srodek lekko lata.

premium.
08-08-2019, 21:21
U mnie tak to wygląda

https://www.youtube.com/watch?v=Sny6wnuIneE

Marcinus
08-08-2019, 21:41
U mnie tez tak lekko się da poruszac ale płynnie. To nie jest tak ze luzem w tym zakresie lata i stuka. Mozna powiedzieć ze miękko płynnie pracuje tubus natomiat dzwieku to nie wydaje jesli nie poruszam całym obiektywem tylko próbuję tubus ruszać trzymajac nieruchomo obiektyw. Za to jak calym obiektywem poruszam to wtedy słyszę jak ze środka dochodzi dźwięk co jest normalne.
Na 100% trudno powiedzieć ale myślę ze wszystko jest z twoim ok.

Mohinder
08-08-2019, 22:04
Jakiś czas temu pobawiłem się tym obiektywem w sklepie. Nie zauważyłem żadnych luzów. Jakość zdjęć zrobionych w pomieszczeniu była bardzo dobra. Cena była fajna ale teraz widzę, że jeszcze jest fajniejsza. Zastanawiam się nad nim. Mam teraz między innymi 18-135 USM i AF jest dokładnie taki sam szybki. W opisach ludzie piszą że AF jest bezgłośny ale jednak podczas nagrywania filmu słychać AF na filmie, takie pykanie.

Mohinder
28-09-2019, 14:13
Dzisiaj dotarł do mnie owy Canon. Po wstępnych zdjęciach muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Ostrość i szybkość super.