Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostatnia bateria w internecie i nie działa :(

Canonierzysta
28-02-2017, 11:40
Witajcie,

Mam problem...
Miesiąc temu kupiłem do mojego 50D baterię Phottix'a którą kiedyś na forumie tym wszyscy chwalili.... Kilka lat temu także kupiłem te zamienniki w ilości sztuk 2.
Niedawno jedna z nich padła ( aparat nie reagował, ładowarka twierdziła, że bateria jest w 100% naładowana)
Jako, że się one sprawdziły to i tym razem chciałem kupić te same...
Przeszukałem internety i znalazłem jedną jedyna sztukę tej baterii na fotozakupach.

Zakup był szybki, przesyłka tak samo. Po odebraniu przesyłki od razu sprawdziłem, zarówno ładowanie jak i działanie aparatu i wszystko działało. Jako, że mało ostatnimi czasy focę, to wszystko przeleżało w plecaku jakis miesiąc. Zaznaczam, że bateria była oddzielnie, nie w aparacie.

Dziś biorę się za aparat, wkładam tą baterię i nic....cisza...zero...
Myślę sobie, rozładowała się...
wkładam do ładowarki, a ona twierdzi że naładowana.... no to myslę sobie...ugotowany jestem...

I dlatego piszę....
Pytania:
Co ja mogę teraz zrobić? 14 dni mineło, więc zwrócić do sklepu się nie da....
Serwis jest w Chinach... napisałem tam, ale nie liczę na odpowiedź....
Kupić inna baterię, spoko...ale jaką??? Nie piszcie tylko że oryginały, bo te jak kosztowały parę lat temu, tak kosztują do dziś oszałamiające 350PLN za sztukę...

Masakra!!

Help?

becekpl
28-02-2017, 12:15
no faktycznie masakra
bateria padła, kolibka mać
mnie kiedyś tez padła ale nie miałem dostępu do internetu wiec załamka na całego, bo skąd tu porady, pomocy, grupy wsparcia?
i mimo ze mnie trafiał szlag, ruszyłem dupę do sklepu i kupiłem baterie, tak sam z siebie, bez pomocy, bez siedzenia przed kompem i czekania na pomoc
i ????
stał się cud, bateria zadziałała, aparat odżył a ja poszedłem robić zdjęcia

ale mimo wszystko współczuje, może ktoś cie pocieszy i coś doradzi?

Canonierzysta
28-02-2017, 12:18
Sorki, ale nie mogłem już wyedytować mojego posta...

No dobra...
Sklep w końcu odebrał ( rano był z tym problem). Ma sprawdzić co da się z tym fantem zrobić w serwisie w GDA i zobaczymy...
W między czasie poszperałem na forumie i widzę że polecany jest Newell także...tak więc jeśli z obecną baterią nic się nie uda to będę musiał przełknąć kolejny wydatek na kolejna baterię....echh...

Pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

no faktycznie masakra
mnie kiedyś tez padła ale nie miałem dostępu do internetu wiec załamka na całego, bo skąd tu porady, pomocy, grupy wsparcia?
i mimo ze mnie trafiał szlag, ruszyłem dupę do sklepu i kupiłem baterie, tak sam z siebie, bez pomocy, bez siedzenia przed kompem i czekania na pomoc
i ????

Już nie wariuj...;)

Yaru
28-02-2017, 14:23
no faktycznie masakra
i ????

I znów monitor czyścic muszę :D To już drugi raz dzisiaj :mrgreen: Jak to zrobić? gdzie tu szukać pomocy?

zdebik
28-02-2017, 15:16
To orginalow juz nie ma?

Merde
28-02-2017, 15:27
bo skąd tu porady, pomocy, grupy wsparcia?
Becek, przecież ty jesteś chodzącą grupą wsparcia, a przynajmniej tak to wygląda z twojej działalności na forum.

adawro
28-02-2017, 15:41
A może styki w korpusie zaśniedziały?

RobertON
28-02-2017, 20:19

Nie zaszkodzi, ale może się uda...

Włożyć w worek i na noc do zamrażarki, rano wyjąć i do ładowarki, a nóż widelec zadziała :) Nic nie ryzykujesz.

fotna
28-02-2017, 20:31
Z tą lodówką to bym uważał. Spadek temperatury spowoduje obniżenie napięcia na celach. Może nawet do tej krytycznej ( w lit/jon to jest chyba 2,4 V)po której już nic jej nie uratuje. Kiedyś jak mi się chciało bawić to sprawdzałem które ogniwo jest padnięte ( bo z reguły pada jedno, albo elektronika) i przekładałem do innego. Trzeba mieć jednak kilka aku by zrobić jeden. Jeśli nigdzie nie znajdziesz aku to popytaj modelarzy pomogą ci dobrać i wymienić ogniwa pod warunkiem że elektronika będzie dobra.

pan.kolega
01-03-2017, 02:26
Ta krytyczna wartość napięcia to jest dla temperatury ciepłej.:idea:
Obniżenie napięcia przez ochłodzenie nie zaszkodzi. (Nie znaczy, że pomoże)
Nadmierne rozładowanie może na pewno zaszkodzić.

jaś
01-03-2017, 08:56
Witajcie,

Mam problem...
Miesiąc temu kupiłem do mojego 50D baterię Phottix'a którą kiedyś na forumie tym wszyscy chwalili.... Kilka lat temu także kupiłem te zamienniki w ilości sztuk 2.
Niedawno jedna z nich padła ( aparat nie reagował, ładowarka twierdziła, że bateria jest w 100% naładowana)
Jako, że się one sprawdziły to i tym razem chciałem kupić te same...
Przeszukałem internety i znalazłem jedną jedyna sztukę tej baterii na fotozakupach.

Zakup był szybki, przesyłka tak samo. Po odebraniu przesyłki od razu sprawdziłem, zarówno ładowanie jak i działanie aparatu i wszystko działało. Jako, że mało ostatnimi czasy focę, to wszystko przeleżało w plecaku jakis miesiąc. Zaznaczam, że bateria była oddzielnie, nie w aparacie.

Dziś biorę się za aparat, wkładam tą baterię i nic....cisza...zero...
Myślę sobie, rozładowała się...
wkładam do ładowarki, a ona twierdzi że naładowana.... no to myslę sobie...ugotowany jestem...

I dlatego piszę....
Pytania:
Serwis jest w Chinach... napisałem tam, ale nie liczę na odpowiedź....
Kupić inna baterię, spoko...ale jaką??? Nie piszcie tylko że oryginały, bo te jak kosztowały parę lat temu, tak kosztują do dziś oszałamiające 350PLN za sztukę...

Masakra!!

Help?

w tym kraju sprzedawca odpowiada za towar tak samo jak producent, a nawet badziej bo przez dwa lata, oddaj sprzedawcy i powiedz że chcesz nową - to raczej sprzedawca (tego czegoś) ma problem z serwisem w chinach a nie ty.
i sam nie naprawiaj - mnie też kiedyś phottix padał odesłałem nawet bez paragonu bo kto by to trzymał, wydrukowałem linka do aukcji jako dowód że kupiłem i kiedy to nastąpiło - odesłali nową - łaski nie robią - muszą się ugiąć przed majestatem prawa :mrgreen:

Makudonarudo
01-03-2017, 14:58
Nie ma już baterii do 50D? Przecież to nie taki stary aparat.
Jak coś to w szufladzie gdzieś chyba mam jeszcze ze dwie czy trzy używki. O ile działają bo już nie są używane ze dwa czy trzy lata z racji posiadania innych aparatów.

r_m
01-03-2017, 16:24
Nie chodzi o brak "klonów" BP511 na rynku, tylko o brak konkretnego modelu, który został przez kolegę uznany za wart zakupu na podstawie wpisów z forum.
Z moich doświadczeń z kopiami BP511 - kupowałem różne, i najtańsze, i "średnie" (najdroższa chyba była Hama), pierwszy "zamiennik" marki "noname" używany jeszcze z 10d nadal wystarcza na trochę zdjęć w 50d (nie sprawdzałem dokładnie, ale kilkadziesiąt bez problemu, jako "rezerwa rezerwy" bo szkoda wyrzucić). Późniejsze niefirmowe to już różnie, ale gdy były kupowane po około 30zł przy cenie oryginału sporo ponad 100zł, to nie zwracałem szczególnej uwagi na ich trwałość.