Zobacz pełną wersję : Jaka lampa błyskowa na początek przygody
Cześć wszystkim.
Przymierzam się do zakupu lampy głównie do fotografii produktowej, kulinarnej i sporadycznie reportaże czy zdjęcia z imprez.
Jaką lampę możecie mi polecić do takich zastosowań w cenie do 300 zł? Będzie to moja pierwsza lampa więc będę się wszystkiego uczył od podstaw. Myślałem nad YONGNUO YN-560 lub VILTROX JY-680A (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-viltrox-jy-680a-canon-nikon-sony-i6710246713.html).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Adi
RobertON
27-02-2017, 20:29
Zastanów się nad lampą z E-TTL-em.
Dość tani jest Metz 36 - niewiele ponad 300pln.
Może Sunpak PF30X, choć nie znam ich produkcji. Albo zdecydować się na używki.
Wskazane przez Ciebie YONGNUO YN-560 lub VILTROX JY-680A, to manualne lampki, bez TTL-a.
Używane 430EX można kupić w podobnych pieniądzach.
Manualne lampy mają sens np. do amatorskiej fotografii produktowej lub do strobingu, ale jako jedyna lampa na sankach? Trochę bez sensu...
Jako amator kupilem sobie Voking VK550.
Jako amator kupilem sobie Voking VK550.
I jak się spisuje?
A nie lepiej jest kupić lampę Canona? Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
A nie lepiej jest kupić lampę Canona?
Lepiej wydać ponad 1000zł na 430ex III, czy niecałe 400zł na tą lampę?
Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Mogą, tak samo mogą być różnice w trwałości, jakości wykonania, dlatego każdy musi sam zdecydować, co mu jest potrzebne.
I jak się spisuje?
A nie lepiej jest kupić lampę Canona? Mogą być jakieś różnice we współpracy z lustrzanka pomiędzy firmową lampą Canona a lampami innych producentów?
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak dla mnie jest OK.
EX II w komisie lezy za cos 400 pln.
xcerberek
13-04-2017, 12:17
Chciałbym się podłączyć do pytania. Mam możliwość zakupu canon 420ex za niewielkie pieniądze. Czy lampa bedzie dobrze współpracować z canonem 700d?
Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
Będzie.
Co to są "niewielkie pieniądze"? Być może tylko Ci się wydaje, że są niewielkie, i w tej cenie nie warto jej kupować (pracuje tylko w TTL, nie ma trybu M, to w niektórych zastosowaniach jest problem).
Danielasty
17-04-2017, 22:15
ja miałem 460-tke II czyli pełen manual i powiem szczerze trafić z mocą błysku ... W fotografi jak ktoś tu pisze produktowej, czy statycznej w sumie nie jest taka zła, bo mam czas to ustawiać, ale od chwili włączenia aparatu i kierowania go w rózne strony ( u cioci na imieniach czy podobnych lepiej by się przydał ttl. Tzn ja tam problemów nie miałem, bo ustawiałem tak na 30-40% i w razie czego regulowałem sobie przysłoną itp, ale to szkoda zachodu na takie coś. osobiście przymierzam się do YN 465 bodajże z ttl. Dla mnie jako czysto amatorsko mi powinna wystarczyć jakoś nie mam jeszcze parcia na lampy canona :) ogółem Yongnuo robi dobre produkty :P
xcerberek
19-04-2017, 23:23
Będzie.
Co to są "niewielkie pieniądze"? Być może tylko Ci się wydaje, że są niewielkie, i w tej cenie nie warto jej kupować (pracuje tylko w TTL, nie ma trybu M, to w niektórych zastosowaniach jest problem).
rozważyłem to co napisałeś i mam pytanie czy ta lampa się sprawdzi Yongnuo YN-467? W większości do makro (c100/2.8) - okazjonalnie do rodzinnych imprez?
Aha, czyli "niewielkie" to 300-400zł (moim zdaniem na dziś 300zł za 420ex to byłoby sporo za dużo) ;)
Nie znam tej lampy, z opisów ma eTTL, ma M, więc może być ok.
Jednak w cenie zbliżonej do 400zł zaczyna się robić duży wybór, i nowych (niektórzy mają dobre opinie o lampach Triopo), i używanych (da się znaleźć Canon 430ex II, Metz 50af-1, oczywiście też starsze modele Canon 430ex, Metz 48af-1).
Do makro sugerowałbym dokupienie krótkiego kabelka przenoszącego eTTL, i zdjęcie lampy z sanek (plus założenie na nią jakiegoś dyfuzora, ale większego, niż "mydelniczka"-Stofen).
Za ok. 400 zł to warto kupić używaną 430 EX II. Bardzo dobra lampa.
Bardzo dobra, ale używana - jeśli ktoś akceptuje ryzyko płacenia za ewentualne naprawy. W podobnej cenie są "chińczyki" z gwarancją i rękojmią, dla niektórych to może być istotne.
RobertON
20-04-2017, 16:44
rozważyłem to co napisałeś i mam pytanie czy ta lampa się sprawdzi Yongnuo YN-467? W większości do makro (c100/2.8) - okazjonalnie do rodzinnych imprez?
Zanim zdecydujesz, poczytaj o lampach i dyfuzorach do makro na:
makropasja.pl ⢠Strona główna (http://www.makropasja.pl) skarbnica wiedzy.
Tanim kosztem możesz zrobić zestaw podobny do tego:
http://www.canon-board.info/przyroda-makro-47/roberton-przyroda-pejzaze-i-inne-95282/index44.html
--- Kolejny post ---
Na alledrogo możesz mieć za niewielkie pieniądze bardzo dobrą lampę - Metz 36.
Wrzuć hasło - LAMPA METZ 36-AF4 CANON 100D,1200D,1100D-80% F.VAT
To jakieś leżaki magazynowe, kupiłem już trzy sztuki do taniego zestawu oświetleniowego - nieużywane z fakturą cena 129 PLN.
RobertON
20-04-2017, 17:55
Na poczatek, cos z ttl.
Dokładnie, ów Metz-36 pracuje w e-TTL-u, nie ma regulacji manualnej, tylko z body ekspozycją lampy.
Witam,
Potrzebuję zasięgnąć wiedzy. Mierzę się z zakupem lampy błyskowej do mojego aparatu Canon EOS 70D. Chciałbym zakupić lampę firm trzecich takich jak METZ lub Yongnuo.
Interesuje mnie fotografowanie głównie lampą na stopce, a sporadycznie reportersko na aparacie. Chciałbym zakupić taką lampę która będę mógł w pełni sterować z body. Potrzebuję informacji czy moim aparatem będę mógł wyzwalać lampę na stopce bez żadnych dodatkowych wyzwalaczy radiowych, czy też kontrolerów radiowych. Nie do końca rozumiem jaka jest między tymi urządzeniami różnica i kiedy się je stosuje.
Czy tylko systemowe lampy dadzą mi pełną kompatybilność z body? Czy jak najbardziej mogę zakupić tańszy zamiennik?
Jeszcze jedno pytanie. Po co są styki w lampie i na body? Przez styki następuje komunikacja body z lampą? Czy jako dodatkowe zasilanie lampy z akumulatora w body?
Z góry dziękuję za pomoc
Witam,
Potrzebuję zasięgnąć wiedzy. Mierzę się z zakupem lampy błyskowej do mojego aparatu Canon EOS 70D. Chciałbym zakupić lampę firm trzecich takich jak METZ lub Yongnuo.
Interesuje mnie fotografowanie głównie lampą na stopce, a sporadycznie reportersko na aparacie. Chciałbym zakupić taką lampę która będę mógł w pełni sterować z body. Potrzebuję informacji czy moim aparatem będę mógł wyzwalać lampę na stopce bez żadnych dodatkowych wyzwalaczy radiowych, czy też kontrolerów radiowych. Nie do końca rozumiem jaka jest między tymi urządzeniami różnica i kiedy się je stosuje.
Czy tylko systemowe lampy dadzą mi pełną kompatybilność z body? Czy jak najbardziej mogę zakupić tańszy zamiennik?
Z góry dziękuję za pomoc
Metza odradzam, awaryjne lampy. jakość wykonania Yn daje sporo do życzenia, polecam 430EX używkę, albo nową
Chciałbym zakupić taką lampę która będę mógł w pełni sterować z body
Dla niektórych wygodniejsze jest sterowanie na lampie, ale chyba wszystkie nowe lampy średniej klasy mogą być sterowane z menu aparatu.
Potrzebuję informacji czy moim aparatem będę mógł wyzwalać lampę na stopce bez żadnych dodatkowych wyzwalaczy radiowych, czy też kontrolerów radiowych.
"na stopce" czyli postawiona gdzieś obok aparatu?
Jeśli pracuje jako "slave" w optycznym systemie sterowania Canona, to tak. Pod warunkiem, że czujnik w lampie "zobaczy" błyski sterujące wysyłane przez (podniesioną) lampę wbudowaną z aparatu.
Tylko w praktyce jest to mało wygodne, dlatego najczęściej korzysta się z "radia".
Wyzwalacze radiowe można podzielić na "proste" (tanie), które pozwalają tylko na przesłanie sygnału "teraz błyśnij" do lampy (nadajnik na aparacie, odbiornik pod lampą), i umożliwiają synchronizację błysku w najlepszym wypadku na czasie synchronizacji aparatu (nie na krótszych czasach). Te droższe (tez nadajnik na aparacie, odbiornik pod lampą - chyba, że lampa już ma wbudowany odbiornik radiowy) mogą umożliwiać sterowanie ustawieniami lampy albo z menu aparatu, albo z samego wyzwalacza, i umożliwiają synchronizację z krótkimi czasami.
Ja mam swój podział na "systemowe" w znaczeniu "zgodne z systemem danej firmy" i "lampy producenta", w takim podziale np. Metz 52AF-1 w wersji dla Canona jest lampą "systemową" (dla Canona), ale nie jest "lampą producenta" (danego systemu - Canona). Wiele osób używa lamp i obiektywów innych producentów.
Po co są styki w lampie i na body?
Przez styki następuje komunikacja body z lampą.
Dla niektórych wygodniejsze jest sterowanie na lampie, ale chyba wszystkie nowe lampy średniej klasy mogą być sterowane z menu aparatu.
Mam 270EX i nissina Di622 - ten drugi ma co prawda panel sterowania, ale tylko do błysku ręcznego, w ttl całe ustawienia idą przez korpus. Po przesiadce na YN500 stwierdziłem, że panel lampy jest bez porównania szybszy i wygodniejszy w obsłudze, niż grzebanie w menu aparatu. Ale to moje preferencje. Ważniejsza jest tu chyba poruszona przez Ciebie sprawa wyzwalaczy: jeżeli lampa nie ma obsługi z panelu, to zapomnij o tanich wyzwalaczach, bo nie ustawisz lampy bez połączenia z korpusem. 270EX błyska z pełną mocą i nic z tym nie zrobisz (brak panelu). Może wyzwalacze z ttl dałyby radę, ale na razie nie potrzebuję (do ttla mam kabel :P).
Odnoszę wrażenie że kolega Yackuzi pisał o pełnym sterowaniu z body raczej w sensie gwarancji kompatybilności lampy ze jego aparatem, niż z zamiarem rzeczywistego korzystania z menu "nastawy lampy" ;)
Dziękuję bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi.
Krótko mówiąc jeśli zakupię lampę YN-600EX-RT i będę nią błyskał odłączoną od aparatu czyli na stopce to znaczy że potrzebuję wyzwalacz i odbiornik który przekaże sygnał oraz info TTL do lampy. Czyli o ile dobrze rozumiem dokupuję kontroler radiowy YN-E3-RT i go podłączam do aparatu, a odbiornika nie potrzebuje bo ta lampa ma wbudowany odbiornik. Nasuwa się więc pytanie co wtedy, gdy dokupię lampę slave która nie będzie posiadała odbiornika. Czy w takim przypadku dokupienie takiego odbiornika "Wyzwalacz YN-622C â pojedynczy" załatwi sprawę czy raczej muszę kupić KIT "Wyzwalacz radiowy YN-622C-KIT LCD"
Pozdrawiam
RobertON
28-04-2017, 19:20
System YN-E3-RT nie jest kompatybilny z YN-622.
To dwa różne systemy, 622 to własny YN, a RT to kopia rozwiązania canona.
Do sterowania "radiowego" z automatyką, to chyba najtaniej lampy z odbiornikami YN-685 (x2) i do tego jeden sterownik na body 622-TX. Kolejne lampy slave bez odbiorników wymagają odbiornika kolejnego (osobnego) YongNuo YN-622C.
System RT jest droższy w częściach składowych. Dwie lampy 600-RT i do nich transmiter radiowy YongNuo YN-E3RT wychodzi drożej. Kolejne lampy slave wymagają odbiorników (osobnych) Yongnuo YNE3-RX.
--- Kolejny post ---
potrzebuję wyzwalacz i odbiornik który przekaże sygnał oraz info TTL do lampy.
Tylko transmitera - odbiornik jest w lampie.
--- Kolejny post ---
co wtedy, gdy dokupię lampę slave która nie będzie posiadała odbiornika.
Dodatkowy odbiornik Yongnuo YNE3-RX pod lampą załatwia sprawę.
Uzupełniając odpowiedź kolegi:
Krótko mówiąc jeśli zakupię lampę YN-600EX-RT i będę nią błyskał odłączoną od aparatu czyli na stopce to znaczy że potrzebuję wyzwalacz i odbiornik który przekaże sygnał oraz info TTL do lampy. Czyli o ile dobrze rozumiem dokupuję kontroler radiowy YN-E3-RT i go podłączam do aparatu, a odbiornika nie potrzebuje bo ta lampa ma wbudowany odbiornik.
Dokładnie tak. Ta lampa ma wbudowany odbiornik radiowy "gadający" w taki sam sposób, jak radiowe sterowanie Canona (Canon 600ex-rt, 430ex III, sterownik Canon ST-E3-RT).
co wtedy, gdy dokupię lampę slave która nie będzie posiadała odbiornika
A to zależy jaka lampa i jakie masz potrzeby.
Większość (średnich i wyższych modeli) lamp ma możliwość pracy jako "optyczny slave", sterowany lampą wbudowaną (aparaty od 600d) albo lampą (lub sterownikiem) z funkcją "master" założoną na aparat. Jednak to nie jest zbyt wygodne, dlatego zapominamy o tym rozwiązaniu.
Jeśli masz lampę która na aparacie może być ustawiana z menu aparatu, to możesz zmieniać jej ustawienia poprzez sterownik radiowy. Niestety, nie ma jednego standardu, i urządzeń jednego standardu nie da się używać z innymi. YN ma swoje 622c (to jest i nadajnik i odbiornik, jak założysz na aparat to na niego możesz założyć lampę) i sterownik 622c-tx, jest też lampa z wbudowanym odbiornikiem YN685c. Canon później wprowadził swoją lampę 600ex-rt (i sterownik ST-E3-RT). YN zrobiło lampę zgodną z tym systemem radiowym - YN600ex-rt, sterownik YN-E3-RT, oraz odbiornik YN-E3-RX. Inne firmy też wprowadzały swoje rozwiązania, np. firma Godox - mają lampy z własnym systemem radiowego sterowania, a co więcej, w tym samym systemie radiowym "gadają" lampy studyjne i niedawna nowość, lampa "plenerowa" o mocy 200Ws, i wielkości zbliżonej do lamp reporterskich (poprzez sterownik radiowy mamy eTTL, HSS, zdalne ustawianie mocy). Na teraz ta rodzina wyglada bardzo ciekawie, jednak chyba jest najdroższa.
Podsumowując: jeśli chcesz wyzwalać lampę radiowo, musi mieć albo wbudowany odbiornik (np. YN600ex-rt, YN 685c), albo musi być na odbiorniku. Żeby aparat mógł przekazać do lampy sygnał wyzwolenia błysku, zmiany ustawień, musisz mieć nadajnik, odpowiedni do odbiorników (wbudowanych w lampy lub tych na których będzie lampa).
A jakby to było za proste, to są tez lampy manualne "z radiem", YN560III (i IV), można je zdalnie wyzwalać z tanich nadajników YN RF-603c lub z nadajnika/sterownika YN560-TX (sterownik umożliwia zdalną zmianę mocy i zooma) ;)
Panowie proszę o szybka poradę:
Metz 52 AF-1 Digital czy Canon Speedlite 430EX III-RT ?
Ewentualnie Metz Mecablitz 64 AF-1.
Co wybrać ?
Panowie proszę o szybka poradę:
Metz 52 AF-1 Digital czy Canon Speedlite 430EX III-RT ?
Ewentualnie Metz Mecablitz 64 AF-1.
Co wybrać ?
430EXIII RT to bardzo udana propozycja Canona, bez ograniczania na siłę możliwości sprzętu. Wbudowany nadajnik/odbiornik RT, praca jako master to poważne atuty. Polecam jako wstęp do systemu RT.
Na RT mi raczej nie zależy bo mam lampy studyjne, i nie będę pod tym katem dobierał lampy. Po prostu szukam dobrej lamy reporterskiej do pracy w trybie pojedynczym. Funduszy mam max 1600 i tym zakresie są lampy które wymieniłem.
RobertON
30-04-2017, 10:37
Jak nie Canon to Metz - METZ 64 AF-1 z dwoma palnikami i największa liczbą przewodnią.