Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt do PS ??? myszka??? Trackball??? czy cos jak WACOM
er_er_er
26-02-2017, 14:28
Jak w tytule.
Czego używacie do obróbki zdjęć???
Co polecacie do obróbki???
A co byście chcieli mieć???
Jakie DPI jest wystarczające???
a i jaki układ optyczny???
Szukam czegoś co będzie jeździło w miare po wszystkich powierzchniach - jesli mowimy o myszkach
Tylko wacom.
PS. Po co tyle wykrzykników? ;)
Tylko wacom.
PS. Po co tyle wykrzykników? ;)
Znaków zapytania ;)
Wacom, koniecznie model z naciskiem piórka.
Co do wacoma, to myślę, że do obróbki będzie wystarczający najmniejszy model. Sam używam rozmiaru M - ale i tak ustawiam obszar roboczy podobny do rozmiaru S.
Wacom, koniecznie model z naciskiem piórka.
A są jakieś bez?
michalab
02-03-2017, 14:05
A są jakieś bez?
na pewno były takie produkowane, więc wśród używek będą i takie.
Aż sprawdziłem i rzeczywiście nówki już wszystkie są czułe na nacisk. Jak kupowałem swojego pierwszego tableta dwa lata temu, to trzeba było zwracać na tę kwestię uwagę.
na pewno były takie produkowane, więc wśród używek będą i takie.
Hmm, ja mam przedpotopowe Graphire (pierwszą wersję) i już takie cuda miał. Wcześniej eksperymentowałem z czymś co się zwało Aiptek i pomimo że był to bubel straszliwy, nacisk też obsługiwał. Musicie pisać o naprawdę starych Wacomach...
michalab
02-03-2017, 18:16
Hmm, ja mam przedpotopowe Graphire (pierwszą wersję) i już takie cuda miał. Wcześniej eksperymentowałem z czymś co się zwało Aiptek i pomimo że był to bubel straszliwy, nacisk też obsługiwał. Musicie pisać o naprawdę starych Wacomach...
No właśnie nie starych, w pewnym momencie była seria, która była o nacisk wykastrowana.
Znaków zapytania ;)
Przy takiej ilości to prawie jak wykrzykniki ;) Ale mea culpa!
Do czego w PS tablet ma dużą przewage nad myszką? Dopiero zaczynam nauke tego programu i zauważyłem że przy zaznaczaniu krawędzi np. w maskach prawdopodobnie piórem łatwiej było by je obrysowywać. Są jakieś narzędzia gdzie tablet sie wogóle nie sprawdza, czy też bez tabletu nie da się ich wykorzystać? Zastanawiam sie nad Intuos Pro Small, a nie chciał bym kupić czegoś co będzie tylko bezużytecznie leżało.
Mkkaczy - ja lewą ręką obsługuję myszkę, prawą piórko. Tablet bardzo przyspiesza malowanie/korygowanie masek, zaznaczanie, szybkie powtarzalne akcje typu oczyszczanie z plam na matrycy (narzędzie łatka) itd. Niektórzy tylko wykorzystują pióro, ja łącze je w pracy, bo tak mi jest wygodnej i szybciej.
Do czego w PS tablet ma dużą przewage nad myszką? Dopiero zaczynam nauke tego programu i zauważyłem że przy zaznaczaniu krawędzi np. w maskach prawdopodobnie piórem łatwiej było by je obrysowywać. Są jakieś narzędzia gdzie tablet sie wogóle nie sprawdza, czy też bez tabletu nie da się ich wykorzystać? Zastanawiam sie nad Intuos Pro Small, a nie chciał bym kupić czegoś co będzie tylko bezużytecznie leżało.
Ja się np nie przyzwyczaiłem do tabletu. Namówiony przez kolegę kupiłem ten wariant z Biedronki (Wacom One M ?) ze dwa lata temu. Użyłem ze 2 razy i niestety nie mogę się przestawić z myszy - wiem, że piórko jest szybsze i wygodniejsze ale proces przestawiania się nie udał. Cieszę się, że nie kupiłem droższego wariantu...
michalab
08-03-2017, 20:39
Ja się np nie przyzwyczaiłem do tabletu. Namówiony przez kolegę kupiłem ten wariant z Biedronki (Wacom One M ?) ze dwa lata temu. Użyłem ze 2 razy i niestety nie mogę się przestawić z myszy - wiem, że piórko jest szybsze i wygodniejsze ale proces przestawiania się nie udał. Cieszę się, że nie kupiłem droższego wariantu...
Spróbuj się pomęczyć i na początku używać pióra do wszystkiego, łącznie z obsługą systemu operacyjnego. Jak rysowanie będzie już OK, wracasz do myszki do wszystkiego poza rysowaniem i wtedy piórko już tak nie męczy. Ja tak zrobiłem, a też pierwsze podejście miałem nieudane. I też pierwszy kupiłem rozmiar A4 (czyli M chyba właśnie), drugi A5 (S) i to do foto chyba lepsze rozwiązanie.
Piórka używam praktycznie tylko do rzeczy, w których nacisk naprawdę ułatwia pracę - np. Dodge and Burn - teraz nie wyobrażam sobie robić go myszką.
Używam właśnie Intuos Pro Small, i jak jestem zmuszony czasami używać myszki, to się z nią męczę ...
tablet - szczególnie do pracy z włosami na warstwach, jakieś szparowania, poprawiania krawędzi, domalowywania, precyzyjne gumkowania z naciskiem itp
mysz - 75% wszystkiego (kadrowanie, suwaki, przyciski itd)
ale to chyba trochę kwestia przyzwyczajenia