PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter M42

Baal
29-04-2006, 11:10
do czego służy adapter M42? Jakie są jego zalety?
I tak jeszcze przy okazji zapytam czy jest możliwość kupienia "przejściówki" do 350D żeby można była podpinać obiektywy analogowe (FD)??

mxdanish
29-04-2006, 11:18
Adapter służy do podpinania pod nowe lustrzanki obiektywów o średnicy gwinta 42 mm
Czyli wszystkich szkieł do popularnego Zenita bądź innych aparatów tego typu (szkła: Heliosy, Sonnary, Jupitery itp.)
Adapter po prostu zwiększa Ci możliwości wyboru szkieł przy zdecydowanie niższych kosztach (z tym że przy manualnym focusie) ;)

A co do obiektywów FD to podejrzewam że jest coś takiego tylko trzeba poszukać np. na Allegro

ULTIMA PRIME
29-04-2006, 14:11
I tak jeszcze przy okazji zapytam czy jest możliwość kupienia "przejściówki" do 350D żeby można była podpinać obiektywy analogowe (FD)??

Chyba szukasz tego (http://allegro.pl/item100565850__adapter_canon_ef_fd_rzadkosc_nowy_. html)

Baal
29-04-2006, 19:43
Tak dokładnie tego szukałem :)

Dziękuje:) Co do adaptera M42 to też jest dobra rzecz:) Dziękuje za pomoc :)

MarcinekP
29-04-2006, 21:53
Napisał mxdanish
Adapter służy do podpinania pod nowe lustrzanki obiektywów o średnicy gwinta 42 mm
Czyli wszystkich szkieł do popularnego Zenita, Smieny bądź innych aparatów tego typu (szkła: Heliosy, Sonnary, Jupitery itp.)
Adapter po prostu zwiększa Ci możliwości wyboru szkieł przy zdecydowanie niższych kosztach (z tym że przy manualnym focusie)
Może się mylę , ale Smiena chyba nie miała wymiennych obiektywów :p :p :p

mxdanish
29-04-2006, 22:04
Hehe :)
Sorki
Już poprawiłem

gwozdzt
29-04-2006, 23:44
Możliwość kupienia jest (jak już koledzy wskazali), ale kompletnie nie warto się w to pakować poza nielicznymi wyjatkami.
Szczególy tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=7816
http://canon-board.info/showthread.php?t=9009
http://canon-board.info/showthread.php?t=9097

Tomasz Golinski
29-04-2006, 23:45
Tak dokładnie tego szukałem :)
Pamiętaj, że taki konwerter ma soczewkę i pogarsza jakość obiektywu. Nie wiem, o ile.

popmart
30-04-2006, 08:45
są 2 rodzaje konwerterów bez soczewki crop x 1,6 (straszna kicha bo po dodaniu cropa apsc to jest około x 2,4 ....)

2 z soczewką crop x 1,3 tu też nie jest dobrze .....

z przejściówek innych to polecam:

M42 - super wybór szkieł super jakości (tylko APS-C)
P-Six - wspaniałe szkła nawet do FF
Yashica/contax - best szkła Zeiss West Germany bardzo poszukiwane w stanach i w europie i dość drogie ....ale standard Planar 50 1,4 o fenomenalnej jakości można kupić za 500PLN (świetne opinie z FF)
Manual NIKON - to jest rewelacja bo jest sporo niedrogoich bardzo dobrych szkieł ...

jeśli ktoś ma dostęp do innych ekskluzywnych szkieł jak Hasselbrad, Leica R, Rollei i wiele wiele innych , ogólnie CaNON jest najbardziej adaptowalnym systemem ze wszystkich ze względu na średnicę bagnetu.

Trzeba uprzedzić że działa pomiar światła ale nie potwierdzenie ostrości.

Edit: Raczej nie licz na coś szerszego niż 28mm....:(

Encor
24-05-2006, 17:05
ogólnie CaNON jest najbardziej adaptowalnym systemem ze wszystkich ze względu na średnicę bagnetu.

Oj, chyba jednak Pentax jest pod tym względem lepszy

KuchateK
24-05-2006, 18:07
Oj, chyba jednak Pentax jest pod tym względem lepszy
Do czego? M42 w porywach...

Wazniejsza jeszcze od srednicy jest odleglosc od plaszczyzny filmu/matrycy. Eos ma poltora mm mniejszy "register".
http://bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html

Po ilosci przejsciowek widac kto jest lepszy :twisted:
http://elefoto.hp.infoseek.co.jp/ENGLISH/slr-e.html

Stworzono zreszta ostatnio przejsciowke "pentax K to eos ef-s". Narazie w zaporowej cenie, ale bez optyki.
http://www.cameraquest.com/frames/4saleReos.htm

Encor
24-05-2006, 20:51
Do czego? M42 w porywach...

Do każdego m42, m39 przez pierścień redukcyjny, średnich formatów (są przejściówki do co najmniej Pentax 645 i 67, PSix, Kiev a o ile dobrze pamiętam Mamiya 645, a może i do innych), zestawów z pierścieniami pośrednimi, mieszkami, odwróconymi obiektywami.
Cokolwiek nie podłączysz, masz (z BARDZO nielicznymi wyjątkami) potwierdzenie ostrości (byle co najmniej 2 styki na bagnecie były zwarte - co nie jest żadnym problemem), zero błędów pomiarowych, zero problemów z zahaczaniem przejściówki o jakiekolwiek styki czy lustro, ostrzenie na nieskończoność (no, to nie dotyczy Canona ale pisze ogólnie)

Wazniejsza jeszcze od srednicy jest odleglosc od plaszczyzny filmu/matrycy. Eos ma poltora mm mniejszy "register".
http://bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html

Owszem, ale z tej tabeli nie wynika wcale, że do oznaczonych na zielono bagnetów nie możesz podpiąć innych oznaczonych na zielono szkieł. IMHO możesz

Po ilosci przejsciowek widac kto jest lepszy :twisted:
http://elefoto.hp.infoseek.co.jp/ENGLISH/slr-e.html

Ilość przejściówek zależy od inwencji rzemieślników:) Na giełdzie widywałem różne.

Stworzono zreszta ostatnio przejsciowke "pentax K to eos ef-s". Narazie w zaporowej cenie, ale bez optyki.
http://www.cameraquest.com/frames/4saleReos.htm

No pewnie że bez optyki, bo oba systemy są "potencjalnie kompatybilne", co wynika m. in. z Twojej tabeli:mrgreen:
Pentaxa znam na prawdę dobrze - IMHO żaden system kompatybilnością z innymi obiektywami mu nie dorównuje:) Co nie zmienia faktu, że od pewnego czasu firma ta usiłuje systematycznie popsuć ten wizerunek.

KuchateK
24-05-2006, 21:34
są przejściówki do co najmniej Pentax 645 i 67, PSix, Kiev a o ile dobrze pamiętam Mamiya 645, a może i do innych
Przejsciowki do srednich formatow sa w zasadzie banalne do wykonania. Tam odleglosc od filmu jest tak duza, ze na adapter zostaje kupa miejsca i te szkla pasuja w zasadzie do wszystkiego...

zestawów z pierścieniami pośrednimi, mieszkami, odwróconymi obiektywami.
To podpada pod to wyzej... Makro nigdy nie jest problemem bo polega na zwiekszaniu odleglosci od powierzchni swiatloczulej.

Ilość przejściówek zależy od inwencji rzemieślników:) Na giełdzie widywałem różne.
Rozne z pewnoscia sa, ale mnie chodzi raczej o te z podobnej grupy puszek maloobrazkowych. Np. bagnet nikon'a, olympusa czy contax'a.

Pentaxa znam na prawdę dobrze - IMHO żaden system kompatybilnością z innymi obiektywami mu nie dorównuje:)
Fakt. Potwierdzenie i pomiar sie mu chwali. Ale mysle ze jak Canonowi zacznie brakowac na ulotki tez sie skusi :)

Choc w sumie ostatnio potwierdzenie (http://satinfo.narod.ru/en/adapter.html) tez mozna tanio kupic na e-bay'u (http://satinfo.narod.ru/en/adapter.html).

Co nie zmienia faktu, że od pewnego czasu firma ta usiłuje systematycznie popsuć ten wizerunek.
Niestety. Takie czasy.

Encor
24-05-2006, 22:23
Rozne z pewnoscia sa, ale mnie chodzi raczej o te z podobnej grupy puszek maloobrazkowych. Np. bagnet nikon'a, olympusa czy contax'a.

Faktycznie. Poszukałem i rzeczywiście ilościowo przejściówek z różnych systemów na EF jest znacznie więcej. Więc tu zwracam honor:lol:

Fakt. Potwierdzenie i pomiar sie mu chwali.

A zatem 1:1:lol:

Ale mysle ze jak Canonowi zacznie brakowac na ulotki tez sie skusi :)

Myślę, że przy jego dominującej pozycji na rynku nie musi

bartek212
12-06-2006, 19:26
Pytanie początkującego, ten adapter będzie ok: http://www.allegro.pl/item108658850_adapter_bagnetowy_canon_eos_m42.html ? Są jeszcze srebrne, autor twierdzi, że lepsze, bo w czarnych zdarzało się zabrudzanie matryc farbą, może ktoś potwierdzić/zdementować?

O co chodzi z automatyką obiektywów m42? :)

Dzięki!

Michal-Czuba
12-06-2006, 19:58
Są jeszcze srebrne, autor twierdzi, że lepsze, bo w czarnych zdarzało się zabrudzanie matryc farbą, może ktoś potwierdzić/zdementować?
Pierwsze słyszę, nie spotkałem się ani osobiście ani nigdzie na forum.

Zależy co przez to rozumiesz. Jako taka nie istnieje ;) ale możliwe, że masz na myśli słynną już przejściówkę z chipem służącym do potwierdzenia ostrości ;) albo to, że Canon zmierzy Ci światło w trybie Av (preselekcja przesłony) i sam dobierze czas do odpowiednio domkniętego obiektywu.

pozdrawiam

bartek212
12-06-2006, 20:27
Dzięki. To raczej wezmę czarny :)

Wywiur
12-06-2006, 20:30
Pytanie początkującego, ten adapter będzie ok: http://www.allegro.pl/item108658850_adapter_bagnetowy_canon_eos_m42.html ? Są jeszcze srebrne, autor twierdzi, że lepsze, bo w czarnych zdarzało się zabrudzanie matryc farbą, może ktoś potwierdzić/zdementować?

Dzięki!

Z tego co wiem nie sa malowane farbą tylko barwione elektrochemicznie.
W każdym razie osobiscie skusiłem sie na czarną i nie zaobserwowałem żadnego ścierania sie tej czarnej magicznej substancji.

KuchateK
12-06-2006, 21:14
To nie powinno byc malowane farba ktora odpada tylko barwione elektrochemicznie i malowanego jeszcze nie widzialem. Twierdzenie tego pana to tylko i wylacznie "kreatywny marketing". Druga strona mogla by powiedziec, ze czarne sa lepsze bo nie odbijaja swiatla :)

Wywiur
12-06-2006, 21:23
Ale jak są czarne to sie mogą nagrzewać na słońcu, a nuż to pogorszy jakość zdjęć :P

Fotos
13-06-2006, 16:03
Wazniejszy od koloru jest chyba material z ktorego wykonany jest adapter. Niestety niektore sie scieraja i te moga pylic na matryce.

Ktos pisal o Pentaksie i M42 - pozdrawiam tych ktorzy lubia walczyc ze sprezynka :lol:
Ewentulanie tych co wola kolnierz i nie lubia nieskonczonosci :lol:

pst
12-07-2006, 14:35
ktoś pisał na forum że można mieć adapter eos=>m42 za około 50pln
sprawdzone na allegro - prawda
czy ktoś spotkał takie przejściówki z potwierdzeniem ostrości? jeśli tak to za ile?

TommyTheCat
12-07-2006, 14:37
http://canon-board.info/showthread.php?t=11778

pst
12-07-2006, 14:58
no super
dzięki za link - na razie masakra cenowa ca kawałek plastiku z płytką ;-)

chyba poczekam aż naucze sie robić zdjęcia :lol:

TommyTheCat
13-07-2006, 12:31
zawsze mozesz isc w inna strone i usprawnic ostrzenie manualne
http://canon-board.info/showthread.php?t=8969

mlody88
23-10-2008, 15:10
od niedawna zastanawiam się też nad adapterem EOS>m42 ale raczej nad tym z potwierdzeniem ostrości chociaż jest droższy (ok 140 pln) ale wydaję mi się że byłby to dobry zakup (chodzi o poźniejszy dobór szkieł)
Może ktoś doradzić czy warto "wtajemniczać się" w takie coś, czy to będzie tylko zwykła strata czasu i niepotrzebnie wydane pieniądze ??

rsuhy
23-10-2008, 15:24
a to zależy tylko od Ciebie
i czy będzie ci się chciało kręcić ;PP

na M42 masz sporo fajnych i stosunkowo tanich szkiełek

mlody88
23-10-2008, 15:32
też prawda...i chyba nie ma nic lepszego niż siedzenie z aparatem w ręku i zabawa ze starym obiektywem :)
no i ceny za te szkiełka też dają do myślenia ponieważ nie są wcale takie złe

jak narazie mam tylko kit-a...zachwycałem się nim na początku ale teraz "potrzeby" się zwiększają i na samym "kicie" człowiek nie przeżyje :grin:

kopik88
24-04-2009, 08:30
mam takie pytanko... zastanawiam sie nad kupnem takiego adapteru M42-canon (gdyż mam starego nieużywanego zenita z Heliosem 44m-4 w domu, i fajnie by bylo wykorzystac swiatlo f2 puki jestem skazany wylaczenie na KIT) Na allegro zauważyłem dwa rodzaje(na potwierdzenie ostrości mnie niestać narazie) zwykły i z blokadą przysłony. Czy ta blokada naprawde sie tak przydaje i warto dopłacic te pare groszy wiecej? Czy wrecz przeciwnie utrudnia? Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie, i porady.

pozdrawiam

lucas_yas
24-04-2009, 08:54
Nie miałem przyjemności obsługi przejściówki bez blokady przesłony, ale z tego co się orientuję, wystarczy w obiektywie zakleić bolec i nie ma z tym problemów, przesłona jest zablokowana.
Natomiast polecam odłożyć i kupić wersję z potwierdzaniem ostrości, bardzo pomaga. Szczególnie w przypadku mniejszych i ciemniejszych matówek (używam 300D), różnica jest kolosalna.

polaro
24-04-2009, 09:57
Ja kupiłem kiedyś zwykły, bez ostrości i bez blokady. Wszystko było ok, ale ostatnimi dniami szukam czegoś z dandelionem, bo faktycznie często zdarza się nie trafić.

Blokada bolca daje sporo wygody. Z drugiej strony, mnie się podobała możliwość domykania przysłony przełącznikiem A/M na Sonnarze. Łapałem ostrość na otwartym obiektywie, a później jednym paluszkiem domykałem i było naprawdę dobrze. Wszystko zależy, co Tobie będzie pasować.

spino
27-04-2009, 23:02
a jak to jest z 5D i M42 ?? wszystkie obiektywy można podpiąć ?

nero916
28-04-2009, 00:07
Wbrew pozorom, nie wszystkie szkła na M42 dają się podpiąć za pomocą takiego adaptera (np. EBC Fujinon posiada owy magiczny "Aparature Transmision Pin"), choć jest to do obejścia. Ale jak sprawuje takie rozwiązanie na FF, tego Ci nie powiem, bo mnie jeszcze nie stać;)

P.s. Jeśli miałbym polecić jakiś adapter EOS=>M42, to taki z blokowaniem bolca przysłony (choćby dlatego, że często na allegro można spotkać Pancolary 1,8/50 wyprodukowane przed 1975, które nie posiadają przełącznika A/M) i możliwością wklejenia dandeliona.

mieszko_1vp
28-04-2009, 00:49
Kupować i Focić-ja mam same Manuale-co do pierścieni-czarnych lub mosięznych-nic nie odlatuje

dfq
28-04-2009, 15:10
Wbrew pozorom, nie wszystkie szkła na M42 dają się podpiąć za pomocą takiego adaptera (np. EBC Fujinon posiada owy magiczny "Aparature Transmision Pin"), choć jest to do obejścia. Ale jak sprawuje takie rozwiązanie na FF, tego Ci nie powiem, bo mnie jeszcze nie stać;)

P.s. Jeśli miałbym polecić jakiś adapter EOS=>M42, to taki z blokowaniem bolca przysłony (choćby dlatego, że często na allegro można spotkać Pancolary 1,8/50 wyprodukowane przed 1975, które nie posiadają przełącznika A/M) i możliwością wklejenia dandeliona.

Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).

Z 5D jest inny problem. Niektore obiektywy m42 ze wzgledu na swoją konstrukcje mogą zahaczac o lustro. Gdzies w sieci jest lista "niekompatybilnych" obiektywów.

airhead
28-04-2009, 15:35
np. taki Peleng 8mm zahacza o lustro w 5D (ale nie dla wszystkich ustawiań ostrości)

mate00sh
28-04-2009, 15:39
Ale problem w 90% dotyczy obiektywów szeroko i bardzo szerokokątnych, więc można łatwo go przeskoczyć ostrząc na hiperfokalną, a nie na nieskończoność.

nero916
28-04-2009, 19:45
Mam taki obiektyw - fajny i ostry EBC Fujinon 1.8/55 .Ten pin po prostu spiłowałem (bo czesciej uzywam go w cyfrówce) i obecnie bez problemu wkreca sie do końca w adapter m42. W analogu (seria aparatów Fujica np świetny ST801) umozliwial pomiar swiatla przy otwartej przeslonie (teraz tez dziala, tylko przy pomiarze swiatla trzeba dodatkowo wcisnac przycisk domkniecia przyslony).

No dla mnie to taki obiektyw byłby już niepełnowartościowy (ze względów kolekcjonerskich). Wystarczy przetoczyć adapter od czoła na około 0,5 mm i po problemie. Wg mnie lepiej znaleźć tokarza, któremu przetoczenie adaptera zajmie około 30 sekund (koszt: jakieś 2 piwa i pocałowanie w rękę;)) i nie ruszać obiektywu, który wart jest w tej chwili kilkadziesiąt razy więcej, a który w sumie ma już wartość historyczną.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

np. taki Peleng 8mm zahacza o lustro w 5D (ale nie dla wszystkich ustawiań ostrości)

Z tego co pamiętam to Tomioka 1.2/55 też zahacza zarówno w FF i APS`C po przekroczeniu odpowiedniej wartości ostrości, ale ręki sobie za to uciąć nie dam, bo nie miałem tego obiektywu (opisywał to jakiś użytkownik Allegro, który sprzedawał ten obiektyw w tamtym rokuu).

loodie
04-06-2009, 16:37
Witam

Czy ten adapter jest w porządku (nigdy nie miałem styczności z czymś takim, a nie chciałbym uszkodzić puszki)?
http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1254
Nie będzie powodował żadnego zwarcia styków? Będę jutro w pobliżu, ale nie będę miał możliwości zabrania aparatu żeby sprawdzić, a zależy mi na szybkim zakupie przed weekendem. A może ktoś z Was już kupował ten adapter w Eltecu i może podzielić się "wrażeniami"?
Body 20d i 350d, więc niby zgodne z opisem, ale opisy a rzeczywistość, to często dwie różne rzeczy...

Pozdrawiam

k4m
06-06-2009, 09:00
Witam.
Czy jest ktoś w posiadaniu przetłumaczonej na jezyk polski instrukcji do adapteru z programowalnym dandelionem?

fotomih
08-06-2009, 15:47
Jakiś czas temu bawiłem się m42. Zacząłem od zwykłego adaptera, później przyszedł czas na chip. Z chipem ostrzenie trwało dłużej, dokładniej. Więcej zdjęć wyszło z maxymalną ostrością ale było więcej nerwów w oczekiwaniu na "beep". Na jakiś czas zrezygnowałem z tej przyjemności... Jakie macie doświadczenia ? Wolicie dandelion czy zwykły adapter ?

sharky_88
08-06-2009, 17:01
Jakiś czas temu bawiłem się m42. Zacząłem od zwykłego adaptera, później przyszedł czas na chip. Z chipem ostrzenie trwało dłużej, dokładniej. Więcej zdjęć wyszło z maxymalną ostrością ale było więcej nerwów w oczekiwaniu na "beep". Na jakiś czas zrezygnowałem z tej przyjemności... Jakie macie doświadczenia ? Wolicie dandelion czy zwykły adapter ?
Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem modelu z dandelionem i przy kiepskim wizjerze w 1000D to chyba najlepsze rozwiązanie. A z czekania na 'beep' chyba można zrezygnować, wystarczy zrobić zdjęcie bez potwierdzenia ostrości (czy się mylę) Więc wedle powiedzenie "Nie stać mnie na tanie rzeczy" chyba skuszę się na droższy model :)

enter
08-06-2009, 20:08
koledzy
wszystko ładnie i pięknie jednak jeśli wcześniej nie fotografowaliście manualami to czeka was ciężka praca na małych matówkach bez mikrorastrów, jednak dla wytrwałych pierwsze dobre efekty będą satysfakcjonujące

aktualnie mam w 350d matóweczkę z rasterkiem i ef-m też z manualna matówką, plus potwierdzenie z chipem, praca jest w miarę przyjemna.
jednak wcześniejsza praca na manualnych korpusach i obiektywach trochę ułatwia przyzwyczajenie i opanowanie tego kręcenia pierścieniami niejednokrotnie 3 w zoomach.

pzdr.

fotomih
08-06-2009, 21:25
Nie pisałem że miałem problemy :) Właśnie nawet przyjemniej było ostrzyć na oko. Chip nie był doskonały. Widziałem że trzeba trafić w beep jednak trwało to znacznie dłużej niż ostrzenie na oko. To było męczące na tyle że kupiłem szkło z AF. Myślę o powrocie do m42 ale czuje że do konwencjonalnego adaptera. Stąd moje pytanie. Jak radzą sobie pozostali ? Co preferują ?

alloqba
08-06-2009, 22:12
Ja mam adapter z chipem, i na przesłonach do f/4 łatwiej mi ostrzyć "na oko".

Canon 450d

dinderi
18-10-2009, 14:30
Proszę o pomoc. Po raz pierwszy podpiąłem Heliosa 44m poprzez adapter (z dandelionem) do 450D. Niestety, nie umiem zmienić ustawienia przesłony przy pomiarze światła. Aparat uporczywie wskazuje f2.0. Próbowałem przy róznych trybach pomiaru i ciągle to samo.
Co więcej, w jednym przypadku aparat wskazał f00.
Czy ktoś potrafi naprowadzić mnie na drogę wyjścia z problemu, jak zmierzyc światło przy innej niż 2.0 przesłonie?

tonieboli
18-10-2009, 14:34
a]zapoznaj się z instrukcją
b]zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla, f stop jest podany dla "picu" byle by było potwierdzenie (chip, dandelion whatever)....
a jeżeli nie umiesz zmienić przysłony w obiektywie polecam google -> blokowanie bolca przysłony m42

tonieboli
aha poczytaj co to pomiat ttl, aparat nie sugeruje się wartością f przesyłaną przez obiektyw bo to byłby bez sensu (uniwersalne ustawienia? sic)

tonieboli

dinderi
18-10-2009, 14:49
tonieboli
Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, jak zablokować przesłonę w obiektywie etc., to wiem :) Generalnie, miałem wrażenie, że można zmierzyć aparatem światło tak, jak starym światłometrem - ustawię wartość przesłony, a aparat wyświetli prawidłowy czas ekspozycji itp.
Sugestia "zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla" w zasadzie rozwiałą moje wątpliwości.

ds74
26-10-2009, 12:32
tonieboli
Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, jak zablokować przesłonę w obiektywie etc., to wiem :) Generalnie, miałem wrażenie, że można zmierzyć aparatem światło tak, jak starym światłometrem - ustawię wartość przesłony, a aparat wyświetli prawidłowy czas ekspozycji itp.
Sugestia "zrób zdjęcie na av i zobaczysz że dobrze naświetla" w zasadzie rozwiałą moje wątpliwości.

Ja w miarę przymykania przysłony na obiektywie muszę robić korektę na -EV bo mi niemiłosiernie prześwietla.:-(

dinderi
26-10-2009, 12:45
Ja w miarę przymykania przysłony na obiektywie muszę robić korektę na -EV bo mi niemiłosiernie prześwietla.:-(
To fakt. Heliosa zazwyczaj używam, kiedy zależy mi na mocno/ładnie rozmytym tle, a to najlepsze szkło do tego, jakie mam. Dla f/2 trzeba dać korekcję -1, przy f8 rzeczywiście trzeba dać -2, albo ręcznie ustawiać czas naświetlenia. Z tym, że jeśli mam robić zdjęcia przy mniejszych otworach przesłony, zapinam obiektyw z AF, bo jest wygodniejszy w użyciu. Niestety, ręczne ustawianie ostrości, szczególnie kiedy obiekt sie wciąż porusza, to żmudna praca, nawet z dandelionem :)

dreamstorm
14-06-2010, 23:21
Czy ktoś z Was miał problem z zapięciem przejściówki EOS>M42 do Canona 5D.
Na 40D pasowało wszystko cacy, ale chcąc podpiąć obiektyw z założoną przejściówką do 5tki po prostu obiektyw nie nakręca się do końca i stawia bardzo duży opór. Nie chcę niczego rozwalić, więc dałem sobie z tym spokój, Nakręcił się do 3/4 tej odległości o którą miał się okręcić i dalej nie da rady.
Myślicie, że przejściówka jest spierdzielona ? A może są jakieś magiczne przejściówki, które się nie nadają do FF ?
To jest taka z potwierdzeniem ostrości BTW.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

enter
15-06-2010, 00:07
możesz mieć za gruby chip który bardzo głęboko wciska piny
podrzuć fotę adaptera z chipem

dreamstorm
15-06-2010, 08:50
Trochę grubaśny, to fakt. Podrzucę późnym wieczorem jak wrócę z pracy.
pozdrawiam

2du
15-06-2010, 10:42
Witam,
Jak już w kilku swoich pierwszych postach wspominałem jestem nowy w stajni Canona, przesiadłem się z Olympusa i jestem teraz szczęśliwym posiadaczem 550d.
Do Olympusa używałem przejściówki z dandelionem z opcja programowania, programowanie odbywało się nawet dość prosto i szybko.
Zmieniając system kupiłem analogiczny adapter do Canona i tu
mam pytanie czy da się go zaprogramować?
Obecnie podaje 50mm i światło 1.4. Zakładam, że i tak te parametry nie wpływają na zdjęcia, ale fajnie czasem mieć ładny Exif

enter
15-06-2010, 10:55
nie wszystkie chipy się da programować
ja aktualnie używam 3 nie programowanych i działja poprawnie na wszystkich ogniskowych

dr_bonzo
15-06-2010, 11:09
A mozna wiedziec jak sie to programuje (450D). Mam przejsciowke z potwierdzaniem ostrosci, tyle o niej wiem (cena ~80zl, jesli to cos podpowie) - nie mam pojecia czy ma funkcje programowania.

2du
15-06-2010, 11:13
ja akurat kupiłem na tej aukcji http://www.allegro.pl/item1062380842_adapter_canon_m42_potwierdzenie_af_ blokada.html

enter
15-06-2010, 12:16
dr_bonzo - jak kupiłeś nieprogramowalną to nie zaprogramujesz, jak kupiłeś z możliwością programowania to masz instrukcję u kupującego - to chyba normalne ?
2du - a pytałeś sprzedawcę czy jest to układ programowalny ?

Ludzie Myślcie
Jak wsiadłeś w szybowca to normalne ze silnika nie uruchomisz :|

dr_bonzo
16-06-2010, 00:04
dr_bonzo - jak kupiłeś nieprogramowalną to nie zaprogramujesz, jak kupiłeś z możliwością programowania to masz instrukcję u kupującego - to chyba normalne ?
2du - a pytałeś sprzedawcę czy jest to układ programowalny ?

Ludzie Myślcie
Jak wsiadłeś w szybowca to normalne ze silnika nie uruchomisz :|

No dobra ale ja wiem ze szybowiec nie ma silnika, a nic do tej pory nie wiedzialem o programowaniu przejsciowki.

Nie mam instrukcji - wiec pewnie nie jest programowalna.

faraday
20-06-2010, 11:03
2du
Ten adapter nie posiada możliwości programowania.

DonZ
01-07-2010, 12:30
jako że jestem świerzy tutaj, sprzętu jeszcze nie posiadam zbieram wszystko do kupy i mam dylemat w sprawie adaptera m42 otóż są trzy którymi jestem zainteresowany w cenach 90 130 i 180 zł

http://allegro.pl/item1087480852_adapter_canon_na_m42_potw_af_blokad a_bonus_mf.html

http://allegro.pl/item1100578992_adapter_canon_na_m42_af_550d_500d_1 000d_50d_40d_7d.html

http://allegro.pl/item1092961846_adapter_canon_na_m42_potw_af_blokad a_program.html

i poza tym że pierwsze dwa poza ceną chyba niczym się nie różnią to ten ostatni poza wybitną ceną w stosunku do pozostałych jest cały... srebrny(?) co jak mi kolega zasugerował może dawać refleksy na zdjęciach, dlatego tez mam pytanie czy rzeczywiście ten ostatni może mieć niekorzystny wpływ na zdjęcia, np. pod światło?

ds74
01-07-2010, 12:40
Dwa pierwsze wykonane z czernionego aluminium, ostatni z chromowanego mosiądzu. Nie ma żadnego niekorzystnego wpływu na zdjęcia. Droższy bo wykonany z lepszego materiału, tyle że w użytkowaniu większej różnicy raczej nie będzie. Miałem i jeden i drugi.

michael_key
01-07-2010, 12:43
DonZ nie bierz czarny adapter, są gorzej wykonane, wyciera się z nich farba. Piszę tak ponieważ kolega miał takowy wkręcony na Jupitera i przeżyłem chwile grozy gdy na body się przekręcił. Nie zatrzymał się na zatrzasku tylko przeskoczył dalej, ledwo co (po ok godzinie zabawy) go ściągnąłem.
Ja kiedyś kupiłem ten (http://allegro.pl/item1093536156_adapter_canon_eos_m42_potwierdzenie _af.html). Śmiga do dziś i jestem bardzo zadowolony. Wersja z programem strata kasy.

DonZ
01-07-2010, 15:04
to że jest to metal barwiony galwanicznie to chyba nie powinna farba od niego odchodzić, najnowsza wersja oprogramowania dandeliona lub możliwość jego aktualizacji jest mi niepotrzebna, tak więc ten z mosiądzu, barwiony czy nie jest raczej lepszy, pod światło refleksów też nie będzie?

über
01-07-2010, 15:07
Posiadam czarny adapter (identyczny jak ten z drugiego linka) od dwóch tygodni. Po intensywnym okresie używania nie zauważyłem jakichkolwiek odprysków farby czy odkształceń. Osobiście polecam :)

ds74
02-07-2010, 07:55
pod światło refleksów też nie będzie?

To może należałoby przestać produkować obiektywy z metalowymi błyszczącymi bagnetami żeby odblasków nie było?

michael_key
02-07-2010, 08:18
Posiadam czarny adapter (identyczny jak ten z drugiego linka) od dwóch tygodni. Po intensywnym okresie używania nie zauważyłem jakichkolwiek odprysków farby czy odkształceń.
Najgorsze, że nie wiem (nie dopytałem się) gdzie zakupił i za ile ten swój adapter mój kolega. Wykonanie było tragedia co później się przełożyło na małą niespodziankę w korpusie.

[...] pod światło refleksów też nie będzie?
Nie.

DonZ
02-07-2010, 10:34
Ja kiedyś kupiłem ten (http://allegro.pl/item1093536156_adapter_canon_eos_m42_potwierdzenie _af.html). Śmiga do dziś i jestem bardzo zadowolony. Wersja z programem strata kasy.

no to zamawiam, dzięki za pomoc :)

faraday
08-08-2010, 15:01
Ja polecam adaptery firmy PIXCO. Są dobrze wykonane.

Natomiast opisy na allegro iż dany adapter posiada najnowsze wersje oprogramowania i dlatego jest najlepszy to tylko chwyt marketingowy. Większość sprzedających ma ten sam towar rożni je cena oraz opis typu v3 i inne fantazje. Niestety ludzie w takie bajki wieżą.

xfoam
09-08-2010, 21:34
a ja nabyłem taki adapter z potwierdzeniem ostrości

http://cgi.ebay.com/AF-CONFIRM-M42-Lens-Adapter-Ring-Canon-EOS-Sreies-/320424295720?pt=Lens_Accessories

kosztował ok. 37 pln i szedł 2 tygodnie, możesz też poszukać tam adaptera emf af confirm, w którym możesz sam zaprogramować dane exif, uważaj, niektóre mogą błędnie działać z kilkoma canonami m.in. 50d, ale w opisie znajdziesz czy wersja poprawiona
z pozostałymi uwagami światłych kolegów w pełni zgadzam się (no może z niewielkimi ograniczeniami)

Paviarotti
11-08-2010, 14:07
Zaraz po zakupie lustra napaliłem się na adapter, ponieważ posiadam kilka manualnych obiektywów. Kupiłem taki z potwierdzeniem ostrości, drogi, bo ponad 100 zł.
Z perspektywy czasu potwierdzenie ostrości nie przydaje się. Może jest to związane z użytym w układem, ale u mnie często (szczególnie przy jasnej 50tce) potwierdzenie działa w złym momencie. Ze 135mm za to pracuje bardzo sprawnie. Często wolę sam określić ostrość w wizjerze i lepiej trafię, bo przy przesłonie f/1.8 dandelion wariuje.

Bialy_92
11-08-2010, 14:39
Ciekawą rzecz napisałeś bo sam mam Canona 50D i planuje taki adapter kupić. Może jakiś felerny trafiłeś? Ciekawe jak będzie pracował z jakimś tele bo do tego bym go głównie potrzebował. Masz jakieś doświadczenie z tym?

Paviarotti
11-08-2010, 15:02
135mm chodzi bardzo dobrze, pewnie dlatego, że ma f/3.5. Wydaje mi się, że większość adapterów może mieć problem przy jasnościach rzędu f/1.8. Czy się mylę?

Bialy_92
11-08-2010, 15:29
No właśnie nie wiem, mi chodzi o tele około 300mm i wyżej.

enter
11-08-2010, 16:14
Paviarotti co znaczy wariuje ?
a może masz zwalonego chipa ?

przy jasnych szkłach potwierdzenie ostr. powinno działać lepiej niż na ciemnych szkłach gdzie jest większa GO

faraday
11-08-2010, 18:27
U mnie adapter bez problemu pracuje z tamronem przy przysłonie f1.4 .

U mnie adapter bez problemu pracuje z tamronem przy przysłonie f1.4 . chodziło mi oczywiście o takumara.

orted
17-08-2010, 13:32
Michael_key na zdjęciach w aukcji, którą przywołujesz, pokazane są trzy różne adaptery (na każdym zdjęciu inaczej wygląda dandelionu)... Ta prawa część (trzymając dandelionem do dołu) za coś odpowiada? Bo np. tu http://www.foxfoto.eu/img/ad/m42canon_foc01am.jpg nic nie ma na końcu...

enter
17-08-2010, 16:10
są rózne chipy - im mniej wystaje tym lepiej
w tym nie wystaje totalnie nic poza stykami

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tagotech.com/pic/canon-chip-may-09-2.jpg)

Kucuś
20-12-2010, 02:18
Witam.
Poszukuję adapteru bez potwierdzenia ostrości i się nad tym zastanawiam:
http://allegro.pl/adapter-silver-canon-eos-ef-m42-dekiel-i1363143267.html
Miał ktoś od tego sprzedawcy? Ewentualnie inne propozycje. Ostatnio kupiłem 2 adaptery i nie pasują dobrze tzn. lekko się ruszają przy zmianie ostrości. Poza tym z jednego zaczęła odłazić farba;(

KUBAwo
20-12-2010, 02:24
Ja u niego kupowałem ponad 2 lata temu z tym, że mój jest czarny i było wszystko ok. pzdr

enter
20-12-2010, 08:39
a ja bym brał tego
http://www.foto-akcesoria.com.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=21

N00bek
20-12-2010, 10:50
a ja bym brał tego
http://www.foto-akcesoria.com.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=21

Fajnie, fajnie - wszystko fajnie. Ale coraz bardziej zaczynam się bać czepiania adapterów. Często te które miałem się nie trzymały aparatu. Wylatywały lub latały jak głupie

enter
20-12-2010, 12:29
nie ma lepszych adapterów od tych od Jankowskiego
ja przerobiłem ich kilkaset od niego :) między innymi tu na forum z dandelionami
pzdr. :)

massster
22-12-2010, 14:16
witam mam pytanie nie wiem czy było zadawane jeśli tak to sorry że powielam pytanie ale chciałem się dowiedzieć apropo adaptera M42-Canon. Posiadam Canona 40D oraz obiektyw z Zenith-a 44M-4 i chcę kupić sobie właśnie adapter. Niestety wyczytałem gdzieś że po zamontowaniu adaptera z obiektywem coś tam zahacza o lustro aparatu i może spowodować jego uszkodzenie. Proszę o informacje pewnie jest ktoś kto posiada 40D i taki obiektyw na adapterze. Jeśli nie ma problemu to kupie adapter i po temacie ale jeśli faktycznie istnieje możliwość uszkodzenia aparatu to chyba podziękuję.

Proszę o info.

enter
22-12-2010, 17:27
mam taki zestaw i nic nie zahacza

marito
22-12-2010, 18:41
ja przerobiłem ich kilkaset od niego :) między innymi tu na forum z dandelionami

Nie wiem czy są lepsze ale potwierdzam, że adaptery od tego pana są OK. Sam mam taki od ponad dwóch lat i nic nie lata nic nie stuka.

k_uba89
26-12-2010, 23:30
ja mam na dwoch aparatach adaptery i na jednym jest z blokada bolca szczerze to nie zauważyłem jakiejś wielkiej różnicy w działaniu tylko tyle ze bolec od obiektywu manulanego wchodzi w dziurkę . mam wersje bez potwierdzenia ostrości i uważam ze nie ma sensu dopłacać 4 razy wiecej . wystarczy potrenować i ostrość w 99% zdjęć jest złapana

Azahiels
05-01-2011, 23:14
Witam. Posiadam już do dłuższego czasu adapter m42. Mam parę szkieł i tutaj mam problem. Szukałem trochę na forum, ale możliwe że inaczej to nazywamy. Otóż problem polega na tym, iż tym gdy robię zdjęcia z maksymalnym otworem jest okey. Jednak gdy zacznę już tak minimum dawać 8 czy 11- w centrum kadru nagle pojawia się światło, to tak jakby dobrać złe światło- ale tylko w centrum kadru i ma kształt koła. Nie ejst to wina obiektywów (chyba że wszystkie sa walnięte, ale wątpię.). Z pierścieniami pośrednimi i bez nich- tak samo. Aprat to Canon 400D (zdjęcia obiektywami normalnymi ef-s są okey. ). Nie wiem w czym jest właśnie problem.

dinderi
05-01-2011, 23:25
Pokaż ten problem, to może znajdzie się rozwiązanie. Tak to wróżenie z fusów.

Azahiels
05-01-2011, 23:51
http://img406.imageshack.us/gal.php?g=image00001qh.jpg

światło pada obok, idzie to tak:

3,5
5,6
16
22

mc_iek
05-01-2011, 23:58
Starsze obiektywy, nie przystosowane do aparatów cyfrowych tak mają. W pewnych warunkach oświetleniowych, na środku kadru pojawia się jaśniejszy placek, odpowiadający otworowi przysłony. To wina powłok antyrefleksyjnych, nie przystosowanych do tego, że od kliszy odbijało się dużo mniej światła niż od matrycy. a plama to właśnie odbity od matówki obraz otworu przysłony, utworzony na powierzchni wewnętrznej soczewki.

Azahiels
05-01-2011, 23:59
Starsze obiektywy, nie przystosowane do aparatów cyfrowych tak mają. W pewnych warunkach oświetleniowych, na środku kadru pojawia się jaśniejszy placek, odpowiadający otworowi przysłony. To wina powłok antyrefleksyjnych, nie przystosowanych do tego, że od kliszy odbijało się dużo mniej światła niż od matrycy. a plama to właśnie odbity od matówki obraz otworu przysłony, utworzony na powierzchni wewnętrznej soczewki.

Tak własnie myślałem... Jest na to jakaś rada, prócz oczywiście zmiany światła?

mc_iek
06-01-2011, 00:14
Sytuację trochę poprawić może bardzo dokładne wymycie soczewek obiektywu i unikanie miękkiego, rozproszonego światła, oraz praca z niznacznie, lub wcale nie przymknitą przysłoną. Poeksperymentuj to sam zobaczysz w jakich warunkach problem jest, a w jakich go nie ma. Sam mam Pentacona 135/2,8, w którym po dokładnym umyciu optyki problem występuje bardzo rzadko, oraz SONARa 4/300, w którym problem wystpuje zawsze, gdy przymykam przysłonę ponad 8...

apioo
04-02-2011, 14:12
Naszło mnie żeby sobie podpiąć Heliosa pod 5D i nie wiem czy w przypadku pełnej klatki redukcja musi spełniać jakieś dodatkowe wymogi??

na razie upatrzyłem sobie tą przejściówkę:
http://allegro.pl/adapter-canon-m42-z-af-do-550d-500d-7d-60d-50d-5d-i1433655430.html#gallery
miał ktoś z nią jakąś styczność?

pozdrawiam:)

gerbil
04-02-2011, 17:16
Kupiłem kilka lat temu przejściówkę tego typu, tyle że od innego sprzedawcy (jeśli dobrze pamiętam sklep na allegro nazywał się abitus) i do tej pory działa dobrze. Podpinałem do 350d, 30d i teraz czasami do 5d. Do kropów używałem różnych m42 i nigdy nie było problemów. Na pełnej klatce testowałem jedynie jupitera 135. Gdzieś czytałem, że z niektórymi obiektywami jest problem z zawadzaniem lustra (mowa o FF).
Znalazłem właśnie tego Heliosa. Po wkręceniu w pierścień i ogniskowaniu na nieskończoność wystaje jakiś milimetr, max dwa poza jego krawędź. Nie ma to raczej na nic wpływu, lustro nadal całe.

apioo
04-02-2011, 18:05
Gerbil, dzięki za odpowiedź:)

mikita1
05-02-2011, 21:31
Witam wszystkich. Mam problem z zaprogramowaniem dandeliona w aparacie 550 D. Nie mogę aktywować aparatu aby wprowadzić dane.
Mam tylko instrukcje w języku angielskim, może coś źle tłumaczę. Czy jest ktoś kto posiada instrukcje po polsku lub jest w stanie wytłumaczyć jak tego dokonać?
Ewentualnie proszę o wskazówkę gdzie znajdę takie informacje.

andre5
05-07-2011, 11:22
Jeśli ktoś planuje kupić adapter to wrzucę swoje trzy grosze... sam używam od dawna jednego bez potwierdzenia, ale ostatnio kupiłem z potwierdzeniem, niedrogi i z miom 350d spisuje się całkiem dobrze; problemem jest mniejsza dziura -wtedy nie potwierdza, trzeba na większej i później domknąć; ogólnie trafia lepiej niż moje prawe oko (-0,25d). dodam jeszcze, że ostatnio pojawił się na alledrogo człek, który sprzedaje "markowe" adaptery, a markę stworzył sam, ze swioch inicjałow +HD; wciska taką samą chińszczyznę, wkłada to tylko w domowej produkcji koperty, a pisze o 5 latach gwarancji choć nie wystawia rachunków. Ale trzeba przyznać, że wizualnie przyciąga. No ale takie jest alledrogo, trzeba uważać. Pozdrawiam

jack78
11-01-2012, 20:58
Chcę również zacząć zabawę z manualnymi szkłami i jestem na etapie wyboru adaptera. Już się zdecydowałem że na pewno będzie z potwierdzeniem ostrości, ale nurtują mnie jeszcze dwie rzeczy. Z blokadą lub bez, ale tu chyba bez większej różnicy ponieważ szkła, które chcę kupić maja przełącznik A/M, więc brak blokady w niczym nie przeszkadza, oraz czy programowalny, czy bez. Co dokładnie daje możliwość programowania? W sumie dopłata jest niewielka, ale z samej ciekawości chciałbym wiedzieć.

Body to Canon 450D, a w planach jest Takumar 50mm 1.4 i Sonnar 135mm 3.5.

pkoprowski
11-01-2012, 21:15
1) Programowalne Dandeliony (a przynajmniej nowsze wersje) mają możliwość korekcji back-focus/front-focus. Już to samo jest potężnym argumentem na rzecz zakupu wersji programowalnej.
2) Można ustawić maksymalną wartość przysłony jaka jest raportowana do body - ma prawdopodobnie to wpływ na działania AF.
3) Można zaprogramować wartość ogniskowej raportowaną do body - wartość ta jest uwzględniana np przy sterowaniu lampami eTTL.

jack78
11-01-2012, 21:46
1) Programowalne Dandelionymają możliwość korekcji back-focus/front-focus.

A jeśli mam body 450D, której tej opcji nie posiada, to czy warto dopłacać, w sumie jest to tylko 25-30zł różnicy.

gavin
11-01-2012, 22:43
Raczej na pomiar ekspozycji ma wpływ info o przysłonie

rysz
11-01-2012, 23:01
A jeśli mam body 450D, której tej opcji nie posiada, to czy warto dopłacać, w sumie jest to tylko 25-30zł różnicy.

Programowanie korekty bf/ff (i innych parametrów) działa niezależnie od body. Jest to tylko zmiana ustawień w pamięci dandelionu, więc będzie działać na dowolnym korpusie. U mnie działa na 40D, który sam opcji korekty bf/ff nie posiada, więc na 450D też będzie działać.

Raczej na pomiar ekspozycji ma wpływ info o przysłonie
Ja w praktyce nie używam możliwości zmiany wartości przysłony w aparacie, ponieważ wtedy trzeba by było najpierw wyostrzyć na max otworze, zablokować pomiar ekspozycji i dopiero wtedy ręcznie przymknąć obiektyw i zrobić zdjęcie. Jak ustawi max przysłonę, to na dowolnej przysłonie w obiektywie pomiar światła działa właściwie, więc mogę blokować ekspozycję na przymkniętym szkle i max wartości w body.

grzeqorz
11-01-2012, 23:16
Posiada ktoś polską instrukcję zaprogramowania dandeliona?

korben
12-01-2012, 00:18
Witam wszystkich, dawno mnie nie było, i od razu wszedłem na forum bo gdzie szukać pomocy jak na rodzimym forum:D:D:D:D, dorwałem ostatnio heliosa 50-tkę i zaświtało mi o tych pierscieniach, ktoś zna "zaufane" źródło;-)
ja znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-program-emf-i2044082459.html

pkoprowski
12-01-2012, 09:31
Można też znaleźć na eBay-u zazwyczaj taniej niż na Allegro. Ja kupowałem u sprzedawców: ml-gvalt (Białoruś) i roxsen (Hong Kong). W obu przypadkach wysyłka do Polski gratis. Te Białoruskie wydają się być lepiej wykonane i IMHO są wygodniejsze w obsłudze plus mają focus-trap (czasami przydatne), te z HK mają dokładniejszą kontrolę FF/BF.

jack78
12-01-2012, 21:45
ktoś zna "zaufane" źródło;-)
ja znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-program-emf-i2044082459.html

Właśnie u niego kupiłem, więc za kilka dni będę mógł coś więcej powiedzieć.

Można też znaleźć na eBay-u zazwyczaj taniej niż na Allegro. Ja kupowałem u sprzedawców: ml-gvalt (Białoruś) i roxsen (Hong Kong). W obu przypadkach wysyłka do Polski gratis.

Szkoda że wcześniej tego nie przeczytałem, bo patrząc po zdjęciach, wychodzi że kupiłem dokładnie ten sam co gość z Hong Kongu oferuje w cenie 54zł, z tym że ja dałem ponad 2 razy więcej.

korben
12-01-2012, 22:07
Właśnie u niego kupiłem, więc za kilka dni będę mógł coś więcej powiedzieć.

Szkoda że wcześniej tego nie przeczytałem, bo patrząc po zdjęciach, wychodzi że kupiłem dokładnie ten sam co gość z Hong Kongu oferuje w cenie 54zł, z tym że ja dałem ponad 2 razy więcej.

Witam! spadłeś mi z nieba:D co niewatpliwie bedę miał prośbę do Ciebie o opis jak się sprawuje itd, więc czekam, dzięki z góry serdeczne
a w między czasie polukam na ebay:D

jack78
12-01-2012, 23:30
Witam! spadłeś mi z nieba:D co niewatpliwie bedę miał prośbę do Ciebie o opis jak się sprawuje itd

Znając moją pamięć to lepiej jak się sam przypomnisz na PW. Co do terminu, to brałem najdroższą wersję za 125zł (programowalny i jako jedyny obsługuje Takumara 50mm f/1.4, aktualnie mam Takumara 55mm f/1.8, więc z niego będą pierwsze testy), więc czas oczekiwania to minimum 5 dni. A więc powinienem go mieć pod koniec przyszłego tygodnia.

michael_key
13-01-2012, 10:32
[...]ja znalazłem coś takiego:
Jak dla mnie taki adapter programowalny jest zbędny. Szkoda kasy. Lepiej kupić po prostu z potwierdzeniem ostrości.

jack78
13-01-2012, 10:44
Nie za bardzo wiedziałem co daje ta funkcja, a różnica w cenie wynosiła 26zł, więc wolałem dopłacić i nie korzystać, niż później żałować, że się zaoszczędziło kilka złotych.

michael_key
13-01-2012, 11:07
Nie za bardzo wiedziałem co daje ta funkcja, a różnica w cenie wynosiła 26zł, więc wolałem dopłacić i nie korzystać, niż później żałować, że się zaoszczędziło kilka złotych.
I będzie robić foto :-) Spoko, ważne że potwierdzenie jest ;-)

grzeqorz
13-01-2012, 11:46
Jak dla mnie taki adapter programowalny jest zbędny. Szkoda kasy. Lepiej kupić po prostu z potwierdzeniem ostrości.

Zgadzam się. Kupiłem taki programowalny i okazało się, że załączona instrukcja jest po angielsku i w ogóle jej nie ogarniam. Niestety wersji polskiej nigdzie nie znalazłem.

Dodatkowo nie popatrzyłem i kupiłem adapter bez blokady bolca przysłony, więc w jednym obiektywie nie moge uzyć w ogóle przysłony. Człowiek uczy się całe życie :-?

jack78
13-01-2012, 12:35
Kupiłem taki programowalny i okazało się, że załączona instrukcja jest po angielsku i w ogóle jej nie ogarniam. Niestety wersji polskiej nigdzie nie znalazłem.

Adapter jest jeszcze w drodze do mnie, ale wczoraj zacząłem tłumaczyć instrukcję z pomocą kumpla, jednak po 5 minutach uznaliśmy że będziemy to kontynuować jak będzie adapter i body w ręce, a nie tak na wyczucie.
Więc za kilka dni postaram się coś podrzucić ( jeśli coś nam wyjdzie z tego tłumaczenia :))

Co do blokady bolca, to również kupiłem bez, bo mam w planach wymienić Takumara 55 f/1.8 na Takumara 50 f/1.4, a wtedy musi być adapter bez bolca. Jeśli masz przełącznik A/M w obiektywie to nie ma problemu.

qrko
13-01-2012, 14:56
Zgadzam się. Kupiłem taki programowalny i okazało się, że załączona instrukcja jest po angielsku i w ogóle jej nie ogarniam. Niestety wersji polskiej nigdzie nie znalazłem.

Jesteś w stanie wrzucić gdzies te instrukcje? Obojetne czy to pdf czy fotki papierowej wersji.

Ja kupilem uzywana i sprzedajacy sam nie wiedzial co posiada, ale z racji ze sprzet mial dosyc wysokiej klasy jest szansa ze zakupil najdrozsza czyli programowalna przejsciowke, niestety nie wiem bez instrukcji jak to sprawdzic.

Jeżeli adaptery roznia sie od siebie sposobami wejscia do menu programowania to poprosze wiecej instrukcji, a nuż jakas trafie.
Ok, poprzedni post jest niewazny, bo zdobylem juz instrukcje. Niestety nie moge go wyedytowac, bo uplynelo 30 minut.

Rozumiem, że posiadacze programowalnej przejściówki mogą w trybie manualnym oprócz migawki regulować również przysłone? Wychodzi na to, ze mam przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci, ale bez mozliwosci programowania i przeslona w trybie M jest na sztywno ustawiona na 1.4 i nie da sie jej ruszyc.
PS. Jezeli ktos ma angielska instrukcje i nie radzi sobie z jej interpretacja to mozecie wrzucic tutaj odpowiednie fragmenty, na pewno ktos pomoze.

pkoprowski
13-01-2012, 15:48
Rozumiem, że posiadacze programowalnej przejściówki mogą w trybie manualnym oprócz migawki regulować również przysłone?

Zależy od wersji. Jak już wcześniej pisałem w tym wątku, używam dwóch rodzajów (oba programowalne): jeden z Białorusi, drugi z HK. W tych z HK można zmieniać wartość przysłony kółkiem na body (oczywiście sama przysłona w obiektywie się od tego nie przymknie, ale ma to wpływ na pomiar światła i zapis do exifa), a w tych z Białorusi nie można.

grzeqorz
13-01-2012, 21:27
Instrukcja obsługi do programowalnego dandeliona. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-tNRnTMi-34A/TxCHLtwuQEI/AAAAAAAAACk/hbfIX-RIKMA/s639/001.JPG)

źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-z2u_iwFGksA/TxCHOD-izZI/AAAAAAAAACs/Sg0jIR2yymQ/s829/002.JPG)

źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-36FwRMP5aPY/TxCHPvC76bI/AAAAAAAAAC0/jHoQxvPX7B8/s800/003.JPG)

krzys41
14-01-2012, 11:49
Co do blokady bolca, to również kupiłem bez, bo mam w planach wymienić Takumara 55 f/1.8 na Takumara 50 f/1.4, a wtedy musi być adapter bez bolca. Jeśli masz przełącznik A/M w obiektywie to nie ma problemu.

ale bolec możesz zablokowac w obiektywie , są instrukcje w sieci jak to zrobic .

Aleximov
14-01-2012, 13:10
Witam,

EMF dandelion - instrukcja obsługi

Główne cechy dandeliona:
1. Maksymalna wartość otwarcia przysłony (widziana przez aparat) może być ustawiona w zakresie f/1.1 do f/45 .
2. Ogniskowa "obiektywu" (podpiętego do adaptera) może być ustawiona w dandelionie w zakresie 1mm do 65535mm.
3. Można zaprogramować "mikro-adjustację" (dla skompensowania FF/BF obiektywu).
4. Dane ustawiane/programowane są zapamiętywane w dandelionie pomimo wyłączania aparatu.
5. Dandelion zapewnia potwierdzenie ostrości (mignięciem i bipnięciem).
6. Wspomaga pracę w trybach Av (priorytet przysłony) i M (manual).
7. Zaprogramowana w dandelionie wartość przysłony jest zapisywana w EXIF zdjęcia.

Robienie zdjęć z użyciem adaptera+dandelion
[uwaga] przed podłączeniem nowego obiektywu wskazane jest zaprogramowanie dandeliona (ustawienie roboczej przysłony, ogniskowej i korekty FF/BF) - w przeciwnym razie zostaną zastosowane ostatnie ustawienia zapisane w pamięci dandeliona (lub fabryczne, gdy nic nie zaprogramowano nowego)
Robiąc (poprawnie) zdjęcie należy:
1. Wcześniej zaprogramować maksymalną wartość przysłony obiektywu ("pełna dziura", np. f/2.8)
2. Ustawić wymaganą wartość przysłony w body np. f/5.6 (dla poprawnego pomiaru ekspozycji AE w aparacie)
3. Ustawić odległość do obiektu (ostrość) w obiektywie (pierścieniem ostrości) przy maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie - dandelion potwierdza mignięciem i bipem
4. Ustawić wymaganą wartość przysłony w obiektywie np. f/5.6 (powinna być taka sama jak w pkt.2, tzn. taka sama w obiektywie i ustawiona w body - bo inaczej pomiar ekspozycji EV może byc niepoprawny (*))
5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.

Zdjęcie można też zrobić inaczej:
1. Ustawić maksymalną przysłonę w obiektywie (np. f/2.8)
2. Ustawić taka samą wartość w aparacie (pokrętłem, np. na f/2.8)
3. Ustawic ostrość pierścieniem w obiektywie, aż dandelion potwierdzi mignięciem i bipem
4. Ustawić wymaganą wartośc przysłony (np. f/5.6) w obiektywie ORAZ w aparacie (aby były takie same)
5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.

Robienie zdjęć BEZ każdorazowego zapisywania ustawionej przysłony
1. Ustaw w aparacie maksymalną wartość przysłony obiektywu (np. f/2.8)
2. Przełącz aparat w tryb Av (priorytet przysłony)
3. Ustaw pierścieniem wymaganą wartość przysłony w obiektywie (np. f/5.6)
5. Ustaw ostrość (do bipnięcia) i zrób zdjęcie
(W danych EXIF zostanie zapisana wartość przysłony ustawiona w body).

----------------------------
Włączenie trybu programowanie dandeliona

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.
2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.

Jak ustawiać wartości w trybie programowania:

1. W trybie programowania kręcenie kółkiem dla zmiany przysłony powoduje "zaprogramowanie" poszczególnych cyfr według tabelki:
f/2.0 = 0, f/2.2 = 1, itd f/5.6 = 9

(tzn. ustawienie kółkiem przysłony na wartość f/3.2 oznacza ustawienie/zaprogramowanie cyfry 4)

Uwaga: Wartości liczbowe można ustawiać w jednym z trzech trybów - tryb pracy zależy od tego, JAK kręcimy kółkiem - patrz niżej):
Mode 0 - ustawiany jest maksymalny otwór przysłony w obiektywie (np. 2.8) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.0]
Mode 1 - ustawiana jest ogniskowa obiektywu (np. 50mm) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.2]
Mode 2 - ustawiana jest wartość "micro-adjustment" dla korekty FF/BF [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.5]

Zaprogramowanie maksymalnego otworu przysłony obiektywu (Mode 0)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.0 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustaw kółkiem maksymalną wartość przysłony obiektywu i naciśnij RAZ przycisk migawki. Uwaga: nie należy ustawiać wartości f/1.0 (można uszkodzić dandelion) oraz ciemniejszej niż f/5.6, bo nie będzie działać potwierdzenie AF.
3. Zapisz dane w dandelionie i koniec (patrz niżej jak zapisać dane).

Zaprogramowanie ogniskowej obiektywu (Mode 1)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.2 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustawiamy kółkiem PIĘĆ kolejnych cyfr wartości ogniskowej (np. 00050 = 50mm) według tabelki powyżej - po ustawieniu kółkiem każdej cyfry (np. f/2.0 = 0) naciskamy przycisk migawki. Tak więc dla wprowadzenia ogniskowej 50mm ustawiamy: f/2.0 + migawka + f/2.0 + migawka +f/2.0 + migawka +f/3.5 + migawka +f/2.0 + migawka

Zaprogramowanie mikroadjustacji FF/BF (Mode 2)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.5 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustawiamy kółkiem DWIE kolejne cyfry wartości adjustacji w zakresie 0...31 (nie wolno więcej !!!) i po każdej cyfrze naciśnij spust migawki. Tak więc dla wprowadzenia adjustacji 25 ustawiamy: f/2.5 + migawka + f/3.5 + migawka

Zapisanie danych w dandelionie (na koniec trybów MOde 0...2)
1. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij raz spust migawki
3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij ponownie spust migawki
4. Jeśli wszystko zrobiłeś jak należy, to dane zostają zapisane w pamięci chipa i dandelion wychodzi z trybu programowania. Jeśli coś zrobisz nie tak, to żadne dane nie zostaną zapisane w pamięci dandeliona.

Uwagi końcowe:
1. Zapisane dane nie są tracone po wyłączeniu zasilania aparatu.
2. Fabrycznie są zapisane wartości 50mm, f/1.4.
3. Nie należy dotykać palcami styków elektrycznych adaptera.
4. W normalnej pracy NIE NALEŻY używać sekwencji ustawiania wartości przysłony f/64 + migawka + f/64 + migawka +f/64 + migawka, bo dandelion wejdzie w tryb programowania - jeśli zrobisz to przypadkowo, to ustaw kółkiem przysłonę na wartość pomiędzy f/6.3 do f/51 i zrób zdjęcie - dandelion wyjdzie wtedy z trybu programowania.

Pozdrawiam, Alex

(*) Z mojego doświadczenia wynika, że wtedy zdjęcia są prześwietlane - jeśli ktoś więc nie chce się bawić w ciągłe "przeprogramowywanie" dandeliona, to można ręcznie dokonać korekty EV zależnej od różnicy pomiędzy ustawioną w dandelionie wartością przysłony a rzeczywistą wartością ustawioną w obiektywie.

(**) Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty... :)

grzeqorz
14-01-2012, 14:29
Bardzo, bardzo dziękuję! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

tomekqrrr
14-01-2012, 15:02
A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
Bo używam takiego ustrojstwa od początku pojawienia się ( wspólnie zamawialiśmy pierwsze na forum m42 ) i wszystko działa normalnie przy takim zablokowanym na f1,4 ( potwierdzenie ostrości i pomiar światła ).
To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?

enter
14-01-2012, 15:49
tylko do exifa

pkoprowski
14-01-2012, 16:04
Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty... :)

Nie zgodzę się. Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną. Fakt chwilę to trwało, zwłaszcza kalibracja FF/BF (bo ustawienie światłosiły i ogniskowej to moment). Ale potem już nic nie trzeba przeprogramowywać.

========================

Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.

Ad *) Przynajmniej tak się to odbywa w moich egzemplarzach. Jak ktoś ma egzemplarze inaczej działające to niech tu napisze dla potomnych.

tomekqrrr
14-01-2012, 16:11
Dzięki enter . Tak też myślałem - czyli dla mnie zbędny bajer

jack78
14-01-2012, 16:26
Dobra robota, nie muszę już się męczyć z moją instrukcją, bo wydaje mi się że mam tę samą.

Aleximov
14-01-2012, 16:56
Witam,

A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?

tylko do exifa

Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić :) Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica :) ).

pkoprowski -> "Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną."
Racja - też tak mam ;) , ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada ;)

Pozdrawiam, Alex

sylwek2k
14-01-2012, 17:16
ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada ;)

jak sie mysli, to nie kosztuje stowke ;)

http://www.ebay.pl/itm/EMF-AF-Confirm-M42-Lens-Canon-Eos-adapter-1000D-7D-/120582411428?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item1c134594a4#ht_2968wt_952

;)

jack78
14-01-2012, 17:18
jak sie mysli, to nie kosztuje stowke ;)

;)

Pisałem o tym już kilka stron wcześniej, że kupiłem taki z potwierdzeniem ostrości i programowaniem i przepłaciłem kilkukrotnie.
Ale "mądry Polak po szkodzie"

Ktoś nawet podałam nicki 2 sprzedawców i jestem prawie na 100% pewien że ten sam model był za 54zł, gdzie ja dałem 132zł.

enter
14-01-2012, 18:33
Aleximov
teraz ja pozwolę się nie zgodzić :)
niezależnie jaką wprowadzam wartość f1: x,x korekty ekspozycji na kilkunastu szkłach które posiadam się nie zmieniają :D
dla puszek E-FM, 50e, 5, 350d, 40d, 5d
po wielu modyfikacjach i zabawach pamiętam już jakie szkło na jakiej przysłonie ma korektę i nie sprawia mi trudności :D
już te zabawy sobie odpuściłem - teraz tylko wybieram adaptery które po ustawieniu ostrza mi poprawnie na danym szkle i nie zmieniam już konfiguracji szkło/adapter

Dj Darecki
15-01-2012, 01:18
Witam,

Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić :) Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...

Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica :) ).

Zgadza się 50D też prześwietla . Na LV jest OK

To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .

Aleximov
15-01-2012, 11:26
Witam,

teraz ja pozwolę się nie zgodzić :)

A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację ;) - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...

Dla wyjaśnienia i rozwiania wątpliwości:

1. Procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że pomiar światła odbywa się przy "pełnej dziurze" (maksymalnie otwartej przysłonie).

2. Korekta (obliczenie czasu w trybie Av) wykonywana jest na podstawie RÓŻNICY pomiędzy maksymalnie otwartą (zaprogramowana w chipie) a pożądaną (ustawioną kółkiem w body) wartością przysłony.

3. Dla adapterów bez chipa lub nieprogramowalnych (parametry ustawione na stałe) NIE DA się kółkiem zmienić wartości przysłony w body, więc procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że zdjęcia są robione "na pełnej dziurze", więc korekta EV nie jest wykonywana (tylko ustawiane to, co wyjdzie z pomiaru światła).

UWAGA 1. Ze względów konstrukcyjnych pomiar światłosiły dla małych otworów przysłony jest obarczony pewnym błędem (np. dla f/11 zdjęcie będzie prześwietlone o ok. 1 EV)

UWAGA 2. W trybie LV pomiar światła wykonywany jest na matrycy głównej (a nie na osobnym czujniku), więc prześwietlenia nie będzie (inna zasada pomiaru i obliczania światła).

4. Dla adapterów programowalnych (EMF) da się ustawić kółkiem w body wartość przysłony (w zaprogramowanym wcześniej zakresie), więc standardowa procedura robienia zdjęcia wygląda następująco:
- ustawiamy w obiektywie i w aparacie przysłonę na "pełną dziurę" (np. f/1.8) i ustawiamy ostrość
- robimy pomiar światła przyciskiem '*' *AE lock) - aparat to zapamiętuje
- szybko przestawiamy pierścieniem w obiektywie i kółkiem w body przysłonę na wymaganą wartość (np. f/11)
- robimy zdjęcie przyciskiem migawki - poprawna korekta zostanie obliczona przez aparat i zdjęcie będzie ok (nie prześwietlone)

5. Można również robić zdjęcia jak dla adapterów nieprogramowalnych, tzn.:
- ustawiamy wstępnie ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie ("pełna dziura")
- ustawiamy pierścieniem w obiektywie wymaganą przysłonę (np. f/11 - w body się nie da, bo kółko "nie działa")
- ustawiamy ręcznie konieczną korektę ekspozycji w body (np. dla f/11 wynosi ona ok. -1EV)
- dostrajamy ostrość i robimy zdjęcie - będzie ok (nie prześwietlone).

Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
- gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
- gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)

W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).

Pozdrawiam, Alex

PS:
To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .
Jeśli korzystasz z pierwszej metody (z ustawianiem przysłony w body), to MUSISZ mieć zaprogramowaną w chipie rzeczywistą wartość przysłony "na pełnej dziurze" obiektywu, bo inaczej korekta zostanie źle obliczona (bo na podstawie nieprawdziwych danych)

Jeśli zaś korzystasz z drugiej metody (uproszczonej), to nie ma to znaczenia, bo i tak wymaganą korektę wprowadzasz ręcznie... (wtedy kółkiem w body ustawiasz wartość "pełnej dziury" - taka samą jaka jest zaprogramowana w chipie, aby procesor sam nie dokonywał żadnej korekty, a tylko zmierzył światło)

A to 50mm/1.4 jest zaprogramowane fabrycznie dlatego, że dużo ludzi korzysta z tego Takumarka ;)

pkoprowski
15-01-2012, 18:43
Jeszcze jednym argumentem za stosowaniem programowalnych Dandelionów, jest to że przy sterowaniu lampami systemowymi aparat bierze pod uwagę zaprogramowaną ogniskową obiektywu.

Selena
15-01-2012, 19:09
Aleximov dzięki piękne za tak precyzyjne tłumaczenie :D

To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?

Planuję zakup przynajmniej kilku programowalnych ...
Dlaczego? Wkurza mnie fakt, że w prawie wszystkim mam w EXIF-e 50/1,4. Przejściówek mam trochę, bo nie samym M42 człowiek żyje ;) Jak zaglądam po jakimś czasie do zdjęć to już niekoniecznie pamiętam co, kiedy i czym robiłam... Byłoby mi łatwiej...

Darx
15-01-2012, 19:36
Ostatnio zacząłem korzystać z Capture One i edytora exifów. Wykonując fotkę, to czy po sesji czy przy katalogowaniu zostawiam sobie w pliku txt zapis danych:
co? gdzie? jak? kiedy? jaka ogniskowa" itd. To wszystko tylko po to by pamiętać.

mrek
16-01-2012, 09:25
Witam,
A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację ;) - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...
[ciach]
Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
- gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
- gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)

W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).

Pozdrawiam, Alex

Świetny tekst. Powinno się go przykleić.
Używam szkieł M42 od wielu lat (głownie tele), ale teraz zdobyłem ciekawy szeroki i nawet ma matówkach jedynek ciężko nim trafić gdy jest ciemniej. Stąd moja decyzja o zakupie dandeliona.
Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?
Widzę w sieci dobre opinie o rosyjskim producencie i niektórych chińczykach. To już ostatnia moja decyzja jaką muszę podjąć.

Aleximov
16-01-2012, 15:00
Witam,

Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?

Ja mam (niestety) jakiegoś "chińczyka" i to niestety kiepskawego - pisze na nim, że firmy Massa... Gwint był niedorobiony i obiektyw nie chciał się "wkręcać" - musiałem poprawiać, aby nie uszkodzić gwintu M42. Dodatkowo czasem styki coś nie "łapią" i muszę ponownie zdjąć i założyć adapter, ale jak już wszystko "zaskoczy", to działa poprawnie.

Jeśli więc planujesz zakup kilku sztuk, to sugeruję raczej tych "lepszych" i z możliwością zwrotu, jakby coś było nie tak... Jeśli już, to problemy są raczej tylko z "mechaniką" (jakością wykonania), natomiast sam chip działa bez problemu.

Pozdrawiam, Alex

jack78
18-01-2012, 19:54
Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)

1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.

2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki

i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?

enter
18-01-2012, 20:03
jak kupiłeś nieprogramowanego to go nie zaprogramujesz chyba ze młotkiem ;)

jack78
18-01-2012, 20:07
Właśnie że płaciłem za programowalny. No chyba że wysłali mi bez opcji programowania.

addarek
18-01-2012, 20:18
Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)

i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?
Prawdopodobnie źle wchodzisz w tryb programowania. Zaczynasz a nie kończysz. Prawidłowo:
Włączenie trybu programowanie dandeliona

3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.

3 razy należy kłapnąć migawką aby wejść.

Selena
18-01-2012, 20:47
Prawdopodobnie źle wchodzisz w tryb programowania. Zaczynasz a nie kończysz. Prawidłowo:
.....
Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 ...
.....
3 razy należy kłapnąć migawką aby wejść.

Tylko po co kłapać skoro ciągle jest f/2, a nie 64 ?:rolleyes:
I chyba tu jest sedno problemu... Przynajmniej ja tak zrozumiałam...

jack78
18-01-2012, 20:57
Ale ja juz nie mogę wykonać 2 kroku, body nie reaguje na kręcenie kółkiem, ciągle mam f/2.0

EDIT
Ktoś mnie już uprzedził.

pkoprowski
18-01-2012, 21:11
Może masz wersję (biało)rosyjską. Tam się inaczej wchodzi w tryb programowania:
1) aparat na statyw
2) tryb M
3) czas na 13 sekund
4) ustawiasz ostrość na coś (żeby mieć włączone potwierdzenie)
5) odłączasz obiektyw tj. odkręcasz kawałek, aż przysłona się wyświetli 0.0
6) spust migawki do połowy i dokręcasz z powrotem obiektyw
7) w ciągu 3 sekund robisz zdjęcie
8) tryb na AV i można programować

jack78
18-01-2012, 21:22
Dostałem od sprzedawcy instrukcję (po angielsku) ale zgodną z tym co ktoś tutaj na forum tłumaczył. Więc raczej to nie wersja rosyjska.
Za chwilę idę do sąsiada i sprawdzę u niego na 40D. Jak też nie zadziała, to spróbuję wersję dla rosyjskich adapterów.

A jak nic z tego nie wyjdzie to odsyłam adapter, przed chwilą udało mi się skontaktować ze sprzedawcą i odpisał mi że mogła nastąpić pomyłka i mam mu odesłać adapter, on wyśle kolejny.

mrek
18-01-2012, 21:39
Może masz wersję (biało)rosyjską. Tam się inaczej wchodzi w tryb programowania:...
Czy są jakieś opinie, który dandelion lepszy? Rosyjski czy chiński?
Jeśli chodzi o programowanie to wygląda na to że rosyjski bardziej kłopotliwy, ale to mniejsza wada. A inne parametry?

michael_key
18-01-2012, 22:23
Tylko po co kłapać skoro ciągle jest f/2, a nie 64 ?:rolleyes:
I chyba tu jest sedno problemu... Przynajmniej ja tak zrozumiałam...
Kupisz z programem, ale przynajmniej masz spokój ducha, że może będzie pokazywać :-D

jack78
19-01-2012, 00:21
Kupisz z programem, ale przynajmniej masz spokój ducha, że może będzie pokazywać :-D

Dokładnie, mnie się głównie rozchodziło o to żeby w EXIF pokazywał nastawy.

Próbowałem ten adapter odpalić na 40D, ale te same efekty co u mnie. Na stałe F/2.0 i nie ma opcji zmiany przesłony, a więc sprzedawca wysłał mi niewłaściwy adapter.

enter
19-01-2012, 01:16
ja mam rosyjskie od Viktora http://filmprocess.ru/oduvanchik/index.htm
jakby ktoś chciał w Wawce potestować to zapraszam na adapterach do m42 i do sixa
na dniach też zamontuję na adapterze do nikona i pentaxa

korben
05-02-2012, 23:03
witam wszystkich, już zgłupiałem od tego wszystkiego,
programowalny czy nie, mam lustro 50-tkę, i jak na razie w kolekcji z m42 tylko heliosa, czy konieczne jest kupienie adaptera z blokadą bolca aby zmieniać przesłone w obiektywie?
pozdro dla wszystkich
p.s exify są na dalszym planie,bf/ff wiadomo

jack78
06-02-2012, 00:13
czy konieczne jest kupienie adaptera z blokadą bolca aby zmieniać przesłone w obiektywie?

Jeśli obiektyw ma przełącznik M/A to nie potrzeba blokady bolca przesłony.
A co do tego czy programowalny czy nie, to ja wybrałem programowalny i szczerze powiem, że więcej z tego kłopotów niż pożytku.
Następnym razem brałbym zwykły.

kristek
06-02-2012, 18:00
Mam 50 bez M/A i adapter kupiony z aparatem. Nie potrzebuję, żadnych cudów, po prostu bolec od przesłony opiera się na przykręconym adapterze i jest cały czas wciśnięty. Jak ustawię manualnie przesłonę na obiektywie taka jest.

jack78
06-02-2012, 18:08
Nie potrzebuję, żadnych cudów, po prostu bolec od przesłony opiera się na przykręconym adapterze .

Ale są również adapter o węższym kołnierzu, gdzie nie działa blokada bolca, np do Takumara 50mm potrzeba takiego adaptera.

BRS
06-02-2012, 19:26
z czystej ciekawosci - ile mm jest roznicy miedzy takumarem a np pentacone/heliosem?

korben
06-02-2012, 22:03
A co do tego czy programowalny czy nie, to ja wybrałem programowalny i szczerze powiem, że więcej z tego kłopotów niż pożytku.
czyli rozumiem że przy takim heliosiku jest potrzebny adap. z blokadą bolca do zmiany pezsłony
i tylko kolekcjonować bez a/m, a co się dzieje jak mam adap. bez blokady i kupuje szkło z a/m?
pozdro

jack78
06-02-2012, 22:08
Jeśli obiektyw nie ma przełącznika to musisz mieć adapter z blokadą bolca, albo ręcznie go zablokować, na google są poradniki jak to zrobić .
Jeśli masz adapter bez blokady, a obiektyw ma przełącznik A/M, wtedy ustawiasz na obiektywie Auto i już możesz ręcznie zmieniać przesłonę, bo przełącznik blokuje bolec przesłony.

korben
07-02-2012, 13:43
Dzięki dużo mi wyjaśniłeś i pomogłeś, więc i tak kupuje z blokadą:lol:
a nurtuje mnie jeszcze pytanie napomniane było jeszcze że nie można uzywać trybu zdj. seryjnych tyczy się to tylko adap.program
pozdro

korben
10-02-2012, 00:07

Witam serdecznie, cały czas sie borykam z adapterem,i czytam i czytam o mocowaniu tego dandeliona do pierscienia,
Na początku znalazłem ten adapter:
1.http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-blokada-mosiadz-i2055322797.html
a poźniej ten
2. http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-okazja-od-ss-i2092083097.html
i zgłupiałem, szukałem na foto-akcesoria ale nic tam nie ma:(
a co przez co mam rozumieć adaptery od jankowskiego, może byś pomógł świeżakowi:):)pozdro dla Ciebie

enter
10-02-2012, 00:26
Pan Ryszard Jankowski z Lublina
http://fotoakcesoriapl.epoksystem.pl/index.php/

pisz i pytaj
aktualnie skupia się na produkcji adapterów do kamer, a syn przejął część warsztatowych robót i jak dobrze pamiętam robi coś do aparatów

sprzedawał adaptery też na allegro pod tym nickiem
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2410270

aktualnie z droższymi adapterami wystawia się tutaj
http://www.ebay.pl/sch/ciecio7/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686
też warto wysłać zapytanie o adaptery do canona

korben
11-02-2012, 22:10
Pan Ryszard Jankowski z Lublina
http://fotoakcesoriapl.epoksystem.pl/index.php/

pisz i pytaj
aktualnie skupia się na produkcji adapterów do kamer, a syn przejął część warsztatowych robót i jak dobrze pamiętam robi coś do aparatów

sprzedawał adaptery też na allegro pod tym nickiem
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2410270

aktualnie z droższymi adapterami wystawia się tutaj
http://www.ebay.pl/sch/ciecio7/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686
też warto wysłać zapytanie o adaptery do canona
dzięki serdeczne za pomoc, na pewno postaram się skorzystać, a nawiązując do pytania który z tych podanych link i adapterów na alle.bardziej wygląda przyzwoicie?
pozdro dla Ciebie

jack78
11-02-2012, 23:55
nawiązując do pytania który z tych podanych link i adapterów na alle.bardziej wygląda przyzwoicie?
pozdro dla Ciebie

Jak mam bardzo podobny do tego tańszego, z tym że programowalny. Wygląda solidnie, pasuje bardzo dobrze do body i ogólnie jestem zadowolony z niego.

pisii35
12-02-2012, 23:07
ja też mam coś podobnego do tego tańszego, nie narzekam :P daję radę więc mogę śmiało polecić!

ekrowa
16-02-2012, 02:01
są 2 rodzaje konwerterów bez soczewki crop x 1,6 (straszna
Manual NIKON - to jest rewelacja bo jest sporo niedrogoich bardzo dobrych szkieł ...

Edit: Raczej nie licz na coś szerszego niż 28mm....:(

Jest Takumar 24mm, ale niestety w okolicach 500zł na M42.
Co do obiektywów nikona, to ja bym się tak generalnie nie cieszył ;). Większość z nich posiada jakiś wystający metalowy element, który można poobijać sobie lustro ;).

Mam bez dandeliona - zero problemów z ustawieniem ostrości. Focę nieprzerwanie od 8 lat, z tym że z M42 to mam tylko Takumara.

Nemeyeth
19-02-2012, 22:11
Ja również pięknie dziękuję za to tłumaczenie!! Już się za nie zabieram... też kupiłam programowalny adapter emf i za chiny nie mogłam skumać tej angielskiej instrukcji. Szczerze mówiąc to pierwszy raz zamontowałam go bez programowania i po prostu pstrykałam zdjęcia na Av i M bez ustawiania czegokolwiek w aparacie, tylko manualnie.. niektóre zdjęcia wyszły total prześwietlone, biała kartka.. a poza tym było ok.. :lol:

salas
18-12-2012, 23:27
może ktoś polecić jakiś konkretny adapter m42 pod canona ? :)

jack78
18-12-2012, 23:37
Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.

Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/adapter-canon-eos-takumar-m42-program-af-i2834167638.html)
Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.

mrek
20-12-2012, 10:51
Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.

Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/adapter-canon-eos-takumar-m42-program-af-i2834167638.html)
Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.
Nie zapominajcie, że dandelion to tylko połowa tego urządzenia. Tak samo ważny jest sam adapter. Te gorzej (taniej) wykonane łapią luzy po paru zakręceniach. Te precyzyjnie wytoczone działają latami, ale kosztują więcej.

jack78
20-12-2012, 11:26
Ja swojego używałem mało, po prostu jak obejrzałem od kumpla zdjęcia z analoga to się zachwyciłem, ale jak zacząłem sam używać to się okazało że to "wyższa szkoła jazdy" jak się próbuje dzieci sfotografować, a to główny powód posiadania lustrzanki.
Dlatego też go sprzedaję.
Ale na tyle co się nim bawiłem to trzyma bardzo dobrze i w body i w na obiektywie.
Przeszedł 4 obiektywy Takumar 55 1.8, Takumar 50 1.4, Pentaxa 135mm i jeszcze jakiś zmiennoogniskowy.

meg83
20-12-2012, 15:46
ja mam proste adaptery bez elektroniki; jeden kupiłam z dendalionem - szybko się zepsuł, powykrzywiał więc odcięłam elektronikę

michpok
16-01-2013, 13:18
Ja swój adapter z potwierdzeniem ostrości i pomiarami kupiłem na allegro za jakieś 60zł. Działa bez zarzutu od roku chyba.Wiadomo nie było mnie stać na drogie szkiełka z AF, więc to był logiczny zakup.
Do takiego adaptera polecam na początek heliosa 58mm 44m 2.0 kupić, a z większej ogniskowej zjawiskowego Carla Zeissa 135 3.5. portrety helios daje niezłe, można popróbować., -wiadomo że po zakupie lepszych szkiełek już go nie używam. Ale Carla Zeissa podpinam do dziś i bardzo fajnie mi się nim pracuje.

shift62
25-01-2013, 18:45
Witam,

Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich-wcześniej często gęsto szukałem tu porad. Wszedłem w posiadanie kilku obiektywów stałoogniskowych i zgodnie z radami zakupiłem adapter M42/canon. Pierwszy adapter jest bez elektroniki, drugi z elektronika emf +ostrzenie, trzeci tylko z ostrzeniem, dwa ostanie zakupione u roxena wspominanego w tym dziale. Problem polega na tym ,że po podłączeniu do 450D emf+ostrzenie, programuje się , ale ostrości nie komunikuje pod przyciskiem migawki, tylko pod przyciskiem blokady AE/FE. Zdesperowany zakupiłem ten trzeci i problem jest taki sam, jest to trochę niewygodne. Stąd moje pytania, czy ktoś z Was zetknął się z takim zjawiskiem, czy możecie polecić ewentualnie konkretny chip który na pewno współpracuje z 450. Wedle opisów na stronach aukcji te chipy współpracują z 450D.

Pirx
26-01-2013, 20:25
Sprawdź w menu C.Fn. 10.
Objawy wskazywałyby na włączone ustawianie ostrości przyciskiem blokady ekspozycji (ustawienie 1 lub 3).

PS. Witamy serdecznie :D

shift62
26-01-2013, 22:29
Serdecznie dziękuję, działają! Nie pamiętałem, że pozmieniałem ustawienia w ae.

Dj Darecki
20-02-2013, 12:08
Panowie
Adaptery programowane mają większe możliwości ustawienia mikro regulacji niż aparat Canon 50D ?
U mnie na zwykłym adapterze ( nie programowalnym ) ale z potwierdzeniem muszę dać w aparacie na maxa mikro regulacje ale i tak jeszcze brakuje trochę żeby w punkt łapało ostrość.

Selena
20-02-2013, 14:07
Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.

Programowanie poszło szybko i sprawnie poza jednym ale...
Coś mnie podkusiło sprawdzić korekty BF/FF i wyszły cuda jak w tekście powyżej. Nawet nie wiem czy dobrze kombinuję, bo efekty co najmniej dziwne wychodziły. Wróciłam do 0

korekta na - 16,17...31, 0, 1...14,15 na+
Tak u Was to wygląda w praktyce?

--- Kolejny post ---

Panowie
Adaptery programowane mają większe możliwości ustawienia mikro regulacji niż aparat Canon 50D ?

Nie wiem czy większe, ale generalnie to są spore np. ogniskowa 90mm - odl. ostrzenia ok. 1,50m i rozrzut od ok. 50 cm przed i za punktem ostrzenia

OLO82
22-03-2013, 02:55
Witam
Kupiłem tez adapter programowalny mam tez nieprogramowalny chciałem zrobić korektę FF/BF bo mam wrażenie ze potwierdzenie ostrości działa precyzyjniej w tym adapterze nieprogramowalnym.
Mam 450D i 3 szkła na M42 i w adapterze nieprogramowalnym było ok. na wszystkich obiektywach a na tym programowalnym i przykładowo na Heliosie 58mm potwierdzenie ostrości na f/2 pokazuje mi ze ostrość jest i to w dużym zakresie kręcę i kręcę pierścieniem a potwierdzenie cały czas pokazuje ze ostrość jest (Znaczy się raz jest raz nie ma i tak mruga w dosyć dużym zakresie pierścienia ostrości) Jak ustawić to precyzyjniej. Proszę o pomoc jak się za to wziąć i co po kolei robić

jack78
22-03-2013, 11:40
To albo jest w dużym zakresie, albo nie ma, bo raz piszesz ze masz ciągłe ostrość a za chwile ze mruga i nie ma.
Jak mruga to nie masz ustawionej ostrości. Ma się świecić ciągle zielona dioda, wtedy masz ustawiona prawidłowo ostrość.
I nie sprawdzaj powyżej f/5.6 bo to nie ma sensu, jest już za ciemno i ciężko coś ostawić. Przynajmniej ja tak miałem na Takumarze 50mm f/1.4

OLO82
22-03-2013, 12:37
Wiem jak się ustawia ostrość w aparacie;)
Może sie źle wyraziłem chodzi mi o to ze jak zacznie mrugać i pikac potwierdzenie ostrość to „zielona dioda” świecąca sie ciągle będzie lada chwilka
A na tym adptarze to jeszcze jest sporo do kręcenia pierścieniem ostrości z 10cm głębi ostrości według skali na pierścieniu To dużo. Jak pisałem wcześniej robie to przy f2 czyli na pełnej dziurze
Na adapterze nieprogramowalnym nie było tero problemu jak już zaczęło pikać to wystarczyło delikatnie pokręcić pierścieniem i ostrość już była a w tym to jeszcze sporo trzeba kręcić
Myślałem ze adapter programowalny będzie lepszy ale ze względu na to wole ten nieprogramowalny bo najważniejsza funkcja (potwierdzenie ostrości) działa lepiej
Spróbuję metodą prób i bledów zrobić tą korektę, miałem nadzieje ze ktoś mi podpowie od jakich ustawień zacząć i jak ten ktoś tę całą procedurę pokonał

jack78
22-03-2013, 14:01
Nie wiem, może trafiłeś na kiepski adapter, ja miałem tak ze jak adapter złapał mi ostrość, to delikatna zmiana upierścienia powodowała zgubienie ostrości, do tego stopnia że denerwował mnie ten adapter że nie ma praktycznie żadnej tolerancji.

jamada202
02-04-2013, 19:00
Witam, co myślicie na temat tego adaptera ? Warto go brać ? link (http://www.ebay.co.uk/itm/AF-Confirm-M42-Lens-to-Canon-EOS-EF-Adapter-Ring-Made-of-Metal-Silver-UK-/290780286672?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item43b3db0ed0)

jack78
04-04-2013, 21:46
Z tego co szukałem kiedyś na temat adapterów, to przede wszystkim ludzie odradzali czarne adaptery, bo podobno są z beznadziejnej jakości materiału i szybko się wyrabiają.
Czyli wychodzi że jeśli nie chcesz adaptera programowalnego, tylko z potwierdzeniem ostrości to wybrałeś dobry model.

piast9
04-04-2013, 23:35
Nie potwierdzam tej opinii. Moim zdaniem wszystkie są robione z mosiądzu tylko niektóre są czernione a niektóre chromowane. To, co ważne, to zapewnienie sprzedawcy, czy dandelion działa z 650D jeśli taki aparat masz. Bo ja zmieniłem swój na 650D i jeden dandelion (nieprogramowalny), który posiadam, nie chce z nim współpracować.

jack78
05-04-2013, 14:56
Ja miałem w ręce sztukę srebrną i czarną i powiem że różnica w wadze jest spora, wiec raczej nie są wykonane z tego samego materiału.

Leon007
05-04-2013, 15:45
Te ciężkie (i raczej srebrne, czyli chromowane) są z mosiądzu, te lekkie (czarne) są z aluminium.

Mike
05-04-2013, 21:49
To, co ważne, to zapewnienie sprzedawcy, czy dandelion działa z 650D jeśli taki aparat masz. Bo ja zmieniłem swój na 650D i jeden dandelion (nieprogramowalny), który posiadam, nie chce z nim współpracować.
Widziałem kilka takich aukcji na allegro. Ciekaw jestem czy ktoś już coś takiego kupił bo mi w moim ten brak potwierdzenia ostrości trochę już zaczyna działać na nerwy. Swoją przejściówkę kupiłem za ok 40 zł i już raczej na nią położyłem krzyżyk. Pytanie tylko czy jeśli kupię coś z allegro za 80-90 zł gdzie piszą że 650D obsługuje to czy to potwierdzenie faktycznie będzie działać.

piast9
06-04-2013, 00:09
Te ciężkie (i raczej srebrne, czyli chromowane) są z mosiądzu, te lekkie (czarne) są z aluminium.
Ja mam czarne, które sądząc po wadze są mosiężne. Więc tu też może być różnie. Może faktycznie kupowanie chromowanej jest w takim razie bezpieczniejsze.

Widziałem kilka takich aukcji na allegro. Ciekaw jestem czy ktoś już coś takiego kupił bo mi w moim ten brak potwierdzenia ostrości trochę już zaczyna działać na nerwy. Swoją przejściówkę kupiłem za ok 40 zł i już raczej na nią położyłem krzyżyk. Pytanie tylko czy jeśli kupię coś z allegro za 80-90 zł gdzie piszą że 650D obsługuje to czy to potwierdzenie faktycznie będzie działać.
Jeśli piszą, że działa z 650D to gdy jednak nie zadziała masz pełną podstawę do zwrotu bądź wymiany na działającą. Jeśli tego nie ma napisanego to niby też ale lepiej mieć to napisane wprost.

Leon007
06-04-2013, 09:42
Ja mam czarne, które sądząc po wadze są mosiężne. Więc tu też może być różnie. Może faktycznie kupowanie chromowanej jest w takim razie bezpieczniejsze.
To kwestia rodzaju powłoki - czy się kruszy i brudzi. Czarne na mosiądzu to może być lakier (gdybam, bo nie widziałem z bliska), więc trochę niepewny.
Z kolei kiedyś na innym forum, ktoś narzekał, że aluminiowy bagnet się wytarł i ma bardzo duże luzy. Ale ja nie mam takich doświadczeń i tylko raz takie narzekanie widziałem.
Sam używam przejściówek mosiężnych chromowanych, bez potwierdzenia.

piast9
06-04-2013, 10:35
To kwestia rodzaju powłoki - czy się kruszy i brudzi. Czarne na mosiądzu to może być lakier (gdybam, bo nie widziałem z bliska), więc trochę niepewny.

Nie, czarne na mosiądzu to nie jest lakier, mosiądz się oksyduje by uzyskać matową, czarną powierzchnię. Przynajmniej tak powinno się robić. Tym razem ja pogdybam - widziałem też powłoki chromowe, które się łuszczyły. Zatem jak się trafi na badziewie to problem będzie tak czy owak.

Mike
07-04-2013, 12:15
Co sądzicie o czymś takim -> Adapter CANON EOS - M42 + AF + Przysłona - NOWOŚĆ (3155609422) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/adapter-canon-eos-m42-af-przyslona-nowosc-i3155609422.html) ??
Sprzedawca deklaruje
"działający również z najnowszymi aparatami
m.in. CANON EOS 650D, 5D MARK III, 6D
Chip z najnowszym oprogramowaniem"

Najnowsze oprogramowanie? Jeśli tak to może warto rozważyć zakup tego "cuda".

zbirr
08-04-2013, 09:03
W zależności od producenta są z różnych materiałów i różnymi materiałami i technikami galwanizowane czy niekiedy anodowane. Swoje adaptery M42 i t-mount kupowałem 10 lat temu w Anglii. M42 wagowo 3-4 razy cięższy od t-mounta, a o połowę mniejszy. nie wiem jak dziś ale kiedyś sprzedawcy pisali z czego są adaptery. Przy moim t-mount było: "anodowany stop aluminium" (jak na aluminium nic się przez te 10 lat nie wytarło), Przy m42 było: "materiał mosiądz, galwanizowane (chemicznie czy jakoś tam) materiał: chrom". Po 10 letnim użytkowaniu z mojej winy na m42 powstały rysy i z całą pewnością mogę powiedzieć że pod chromem jest mosiądz, i pomimo rys od kilku lat chrom nie odpada. Ale ja za swoje płaciłem ponad 100zł kiedy w Polsce kosztowały grubo ponad 200. kiedy w Polsce adapter kosztuje 40zł to jakość chyba pod sporym znakiem zapytania.

sztorm94
22-08-2013, 14:26
Jestem zainteresowany kupnem adaptera M42 do Canona 550D. Odpowiedzi (na pytanie jaki konkretnie - w sensie aukcja czy sklep internetowy) szukam już na wielu forach i nigdzie nie umiem jej znaleźć. Znalazłem aukcję: ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF PROGRAM EMF HQ (3459375493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-program-emf-hq-i3459375493.html)
Tylko czy ten będzie OK?

mwitek
22-08-2013, 14:52
Będzie dobry

tap z komóry

pawel13a
22-08-2013, 14:53
Będzie ok, dlaczego miały by nie być ?

sztorm94
23-08-2013, 02:01
Różnie ludzie piszą o adapterach. Jedni narzekają, ze luźne mocowanie (o to w tym wypadku się nie obawiam), a inni, że mają zwarcia. Stąd moje obawy :)
Po za tym zawsze chyba lepiej spytać kogoś bardziej doświadczonego, bo 100zł piechotą nie chodzi, a uszkodzenia aparatu też wolałbym uniknąć, bo nowego bym pewnie już nie kupił (brak środków) :P

pawel13a
23-08-2013, 12:52
Może i były problemy zwarciowe ale to raczej w tych pierwszych i tanich adapterach. Ja kupiłem nieporgramowalny co prawda za 50 - i nie mam problemów.

HakunaMatata
18-07-2014, 21:00
Witam, mam problem.
Kupiłem adapter z potwierdzeniem ostrości do 50d.
Dokładnie taki:
ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF BLOKADA BIAŁY! (4395614634) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-blokada-bialy-i4395614634.html)

Adapter działa, cały czas ma ustawioną przysłonę 1,4 to chyba nie jest programowalny.

Problem jest taki, im większa odległość od przedmiotu tym bardziej się myli potwierdzenie ostrości.

Dodatkowo gdy patrzę przez wizjer i AF 'mignie' bo ustawił ostrość to ja widzę ten obraz nie ostro w wizjerze ale na zdjęciu wychodzi dobrze.

Natomiast jak ustawię na oko ostrość (w wizjerze widzę ostry obraz) to na zdjęciu wychodzi totalnie rozmazany dany punkt.

Dodam że np. ze szkłem 55-250 ostrzyłem manualnie i tu ostrość na zdjęciu pokrywa się z tym co widzę na wizjerze.

Dj Darecki
18-07-2014, 23:41
Za tyle to można mieć programowalny :)
Daj mikro regulacje w body na max - lub + powinno być lepiej
W większości te adaptery źle ostrzą.

HakunaMatata
19-07-2014, 16:47
Hej, kupiłem go z drugiej ręki więc zapłaciłem połowę tej ceny z aukcji.

Ustawiłem w body mikro regulację na -20 i teraz ostrzy dobrze.

Ale... Czemu jest tak że przy potwierdzeniu ostrości obraz w wizjerze jest nie ostry a na zdjęciach ostry?

Jak sam ustawię ostrość na oko i widzę w wizjerze wszystko bardzo ostro to zdjęcie wychodzi rozmazane...

Czemu tak się dzieje?

jamada202
19-07-2014, 17:22
#HakunaMatata

Może korekta dioptri coś zmieni?

Bolek02
19-07-2014, 19:53
Dokładnie tak jak stwierdził poprzednik - pewnikiem wzrok Ci szwankuje :)

cybernetix7
19-07-2014, 21:46
Bawię się w m42 już od jakiegoś czasu.

Odnośnie potwierdzenia ostrości - nie jest ono super prezycyjne. Jeżeli chce się robić na pełnej dziurze, to raczej odpada. Ja używam potwierdzenia tylko w przypadku f/4 lub więcej.
A dokładniej - robię tak:
1) cały czas mam przysłonę na pełnej dziurze (np. f/2.0) i w tym stanie ustawiam ostrość
2) dopiero przed wykonaniem zdjęcia ustawiam żądaną przysłonę.

No bo potwierdzenie już zupełnie nie działa np. na f/8 :)

A największa prezycja jest przy ostrzeniu na LifeView z powiększeniem 5x lub 10x :) Tylko nie zawsze się chce :)

// Mały offtop, ale dotyczący obiektywów m42 - polecam obiektywy Takumar. Miałem kilka innych na m42 i z czasem zostawiłem sobie tylko takumary, bo helios czy pentacon nie dorastały im do pięt :) Szczególnie powłoki - śmiało można kupować takumary bez MC, bo i tak mają dużo lepsze powłoki niż np. heliosy z MC.

RobertON
19-07-2014, 21:55
A największa prezycja jest przy ostrzeniu na LifeView z powiększeniem 5x lub 10x Tylko nie zawsze się chce

Słuszna uwaga, a do tego jeszcze Magic Lantern z Focus Peaking i można śmiało używać M42 bez potwierdzenia.
Nie mam takumara, ale sprawdzone z Auto Yashinon-DS 1,7.

misiek_lublin
19-07-2014, 22:16
Napalilem sie na focus peaking ale podswietla ostrosc na juz wykonanyn zdjeciu, nie moge go zmusic do pracy "na biezaco". Tak to ma wygladac?

Element7th
19-07-2014, 22:25
Nie, na LV też pokazuje. W ML masz ustawienia osobno dla LV i dla Preview (zrobionego zdjęcia). Przynajmniej w 50D i 7D tak było.

RobertON
20-07-2014, 08:30
W 50D podczas pracy w LV pokazuje przestrzeń ostrości czerwonymi kropeczkami, a poza LV - po zrobieniu zdjęcia, w trakcie wyświetlania.

misiek_lublin
20-07-2014, 22:25
Nie, na LV też pokazuje. W ML masz ustawienia osobno dla LV i dla Preview (zrobionego zdjęcia). Przynajmniej w 50D i 7D tak było.

Zgadza sie. Znalazlem, trzeba bylo uaktywnic nie tylko focus peaking ale takze 'LV DISPLAY PRESETS' w zakladce Pefs w menu ML

danczeslav
26-09-2014, 17:43
Witam wszystkich jako że jestem pierwszy raz na tym forum :D

Mam problem z zaprogramowaniem adaptera firmy pixco model EMF. gdy chcę wejsc w tryp programowania F/64- + F/57- + F/64 niestety ale mój eos 20D nie wyświetla f/57 tylko f/54 wadliwy adapter czy porostu wersja bez programowania ?

wojtirz
24-03-2015, 19:07
Witam, kupiłem kiedyś adapter z dandelionem z możliwością programowania do 60D. Zauważyłem że mam BF i metodą opisaną w sieci chciałem próbować to zniwelować. Próbując wejść w tryb programowania sposobem:
dla wejścia w tryb programowania należy ustawić skok korekcji EV na 1/3. Następnie ustawiamy czas naświetlania na 1/60 sekundy, tryb fotografowania 'One shoT". Ustawiamy przysłonę na wartość f/64 i raz wywołujemy migawkę. Następnie przysłona f/57 i migawka, i znów f/64, migawka. W tym momencie dandelion jest w trybie programowania. Dochodzę do miejsca:
'One shot'. Ustawiamy przysłonę na wartość f/64 i raz wywołujemy migawkę Po wciśnięciu migawki, na górnym wyświetlaczu miga mi wszystko i tyle co mogę zrobić. Nie można zmienić przysłony na inną więc dalsza procedura do wejścia w tryb odpada. Czy ktoś może wie co z tym zrobić?

wojtirz
25-03-2015, 10:09
Witam, kupiłem kiedyś adapter z dandelionem z możliwością programowania do 60D. Zauważyłem że mam BF i metodą opisaną w sieci chciałem próbować to zniwelować. Próbując wejść w tryb programowania sposobem: Dochodzę do miejsca: Po wciśnięciu migawki, na górnym wyświetlaczu miga mi wszystko i tyle co mogę zrobić. Nie można zmienić przysłony na inną więc dalsza procedura do wejścia w tryb odpada. Czy ktoś może wie co z tym zrobić?
Przepraszam nie można edytować postu więc poprawiam delikatnie gdyż wcześniej pisałem z pamięci a teraz ponownie zrobiłem test wejścia w tryb programowania. Miga nie jak pisałem wszystko, lecz korekta EV :)

witcher86
23-08-2016, 18:48
Witam,
Próbował już ktoś tego adaptera
https://www.systembank.pl/adapter-canon-eos-m42-+-af-+-przyslona-p2448.html

witcher86
23-08-2016, 18:49
Zastanawiam się nad kupnem i znalazłem taki

RobertON
23-08-2016, 20:06
Kupowałem tam kilka róźnych i zawsze działały.

kmeg
23-08-2016, 22:08
Pixco to dobra chińska firma. Mam mosiężny z chipem i jest ok.

witcher86
24-08-2016, 19:58
Tylko, że jest to "niby" nowość i działa we wszystkich trybach cytat ze strony:

"JEDYNY ADAPTER NA RYNKU:
działający we wszystkich programach (M / TV / AV / P)
umożliwiający dobór przysłony i czasu otwarcia migawki"

Nie pracowałem jeszcze z adapterem na M42 wiem tylko (z tego co czytałem) ,że dotychczas były programowalne i z funkcją potwierdzenia ostrości. Nie wiem w jaki sposób on może działać z priorytetem przysłony, jeśli przysłona jest ustawiana manualnie. Może ktoś z Was testował ?

asdf
24-08-2016, 20:13
Ja mam jakiś tańszy, który ma na stałe zaprogramowane 50/1.4, przysłony się nie da w aparacie zmienić, ale wszystkie tryby działają (Av także), jedynie czasem mam wrażenie, że pomiar światła nie zawsze jest w 100% ok.

mwitek
26-08-2016, 08:56
Witcher, W sumie to normalnie działa. Nie zmienisz w aparacie wartości przysłony ale aparat poradzi sobie z automatycznym doborem czasu. Praktycznie z każdym obiektywem wymaga to u mnie odpowiedniej korekty ekspozycji ale działa dość dobrze.

kmeg
26-08-2016, 09:39
Tylko, że jest to "niby" nowość i działa we wszystkich trybach cytat ze strony:

"JEDYNY ADAPTER NA RYNKU:
działający we wszystkich programach (M / TV / AV / P)
umożliwiający dobór przysłony i czasu otwarcia migawki"

Nie pracowałem jeszcze z adapterem na M42 wiem tylko (z tego co czytałem) ,że dotychczas były programowalne i z funkcją potwierdzenia ostrości. Nie wiem w jaki sposób on może działać z priorytetem przysłony, jeśli przysłona jest ustawiana manualnie. Może ktoś z Was testował ?

Adaptery m42 dzielą się na trzy kategorie:
- pełny manual (bez żadnego dandeliona)
- z dandelionem potwierdziającym AF (taki dla aparatu przedstawia się najczęściej jako 50/1.4)
- z dandelionem z programowanym EMF (można z poziomu body zaprogramować mu przesłonę, ogniskową i korektę AF - programowanie jest mocno upierdliwe)

Trzeba pamiętać, że te EMF nie działają ze wszystkimi body (i trzeba dokładnie doczytać czy wspiera to co mamy).

Preskaler
05-09-2016, 09:36
Aby być jezcze bardziej precyzyjnym należy też wspomnieć o adapterze z tzw. "kołnierzem", który umożliwia wciśnięcie bolca (np. w niektórych obiektywach ) w nieco nowszysch modelach, które mają wystający bolec w celu przełączania przysłony z trybu "automatycznego" w tryb całkowicie manualny. Wciśnięcie tego bolca umożliwia dopiero reakcję listków przysłony na kręcenie pierścieniem regulacji przysłony. Jeśli ten bolec nie zostanie wciśnięty to obiektyw będzie w stanie otwartej przysłony i to niezależnie od położenia pierścienia. Można oczywiście ten bolec wcisnąć na stałe i zakleić np. klejem ale może kiedyś jeszcze będzie potrzebna ta wersja z ruchomym bolcem, więc po co trwale go "uszkadzać"?
Od wielu lat używam kliku adapterów (Canon 40D,5 Mk. III) i jestem z rezultatów bardzo zadowolony. Za to wlasnie jeszcze bardziej ta marke aparatow polubilem.