Zobacz pełną wersję : 5D3 nie chce robić zdjęć
pawjas21
22-02-2017, 15:55
Cześć. Mój 5D3 nie chce robić zdjęć. Naciskam przycisk migawki, łapie ostrość ale nie chce zrobić zdjęcia. Czasem robi czasem nie, tak jakby przycisk nie kontaktował ale z kolei focus łapie za każdym razem. Jestem w górach, poprzedniego dnia trochę spacerowałem, padał deszcz sprzęt był przyczepiony do plecaka uchwytem peek design i trochę zmókł. Wszystko inne działa, przyciski, menu itd. Migawka padła, przycisk czy jeszcze coś innego? Gdzie serwisować w Warszawie żeby było tanio i dobrze. Autoryzowany serwis czy nie autoryzowany? Ile mnie to może kosztować?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
bober5264
22-02-2017, 16:04
a już osuszyłes dobrze? dalej to samo?
pawjas21
22-02-2017, 16:06
a już osuszyłes dobrze? dalej to samo?
Po całej nocy jest już i połowie dnia i nadal to samo. Można zmapować migawkę pod inny przycisk? Szukałem w ustawieniach własnych ale nie znalazłem.
jak masz wezyk spustowy albo pilot, no to mozesz z nich walczyc.
pawjas21
22-02-2017, 16:35
jak masz wezyk spustowy albo pilot, no to mozesz z nich walczyc.
Pomysł dobry, dzięki. Sprawdzę jak dotrę do domu bo nie zabrałem do plecaka. Ale coś czuje, że to nie przycisk.
Pomysł dobry, dzięki. Sprawdzę jak dotrę do domu bo nie zabrałem do plecaka. Ale coś czuje, że to nie przycisk.
a wlasnie moze byc przycisk. to jest modul, tam sie z czasem wyciera kontakt. mialem wymieniany ten modul kiedys w 5D mkI, a w 5D mkII zrobil mi sie zimny kontakt po kontakcie z woda (z czasem mu przeszlo)...
pawjas21
22-02-2017, 17:01
Dobrze by było żeby to nic poważnego.
Może wyczyść izopropanolem. W 40D pomogło 2 razy. Przelałem spust od strony komory baterii wysuszyłem i działał jak nowy.
Tak jak tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=QCca7Tjqmdc
3* bym się zastanowił nad wlewaniem izopropanolu łyżka do komory baterii. Może to i działa ale koszt wymiany przycisku to 80-150 zł - zalezy , czy lutuja nowy czy tylko rozbieraja i czyszczą. Na forum jest fotonaprawiacz i bez problemu to zapewne zrobi. Ja w swoim 50d rozbieralem korpus i czyscilem przycisk. 5dmk3 po prostu wyslalbym do serwisu lub kogoś kto się fachowo tym zajmuje .
No fakt, 5d3 trochę więcej warty niż 40d :-) niemniej izopropanol nie zrobi większej szkody niż woda która już teoretycznie się tam dostała.
Trzeba by poszukać czy ktoś już z 5d3 stosował te metodę.
3* bym się zastanowił nad wlewaniem izopropanolu łyżka do komory baterii. Może to i działa ale koszt wymiany przycisku to 80-150 zł - zalezy , czy lutuja nowy czy tylko rozbieraja i czyszczą.
w 5D mkI kosztowalo mnie bodajze 120 EUR. z czego 80 EUR to koszt modulu spustu. robocizna w Polsce na szczescie tansza, ale jesli w 5D mkIII sprawa wyglada podobnie, to w 150 PLN moze sie jednak nie zamknac...
inna kwestia, ze przy cenie aparatu to nadal na tyle tanio, zeby nie bawic sie w chalupnicze naprawy
BartasPL
23-02-2017, 12:20
Miałem to samo, 5D3 po sesji w deszczu często nie wyzwalał zdjęć. Ustawiał ostrość, ale zdjęcie robił jak chciał - raz tak, raz nie. Miałem oddać sprzęt do serwisu, ale zdjąłem obiektyw, wyjąłem karty, aku, otworzyłem wszystkie gniazda, zaślepki i położyłem na kilka dni na ciepłym grzejniku. Spust działa bez zarzutu, wszystko wróciło do normy.
Powodzenia!
Po całej nocy jest już i połowie dnia i nadal to samo. Można zmapować migawkę pod inny przycisk? Szukałem w ustawieniach własnych ale nie znalazłem.
Pytanie było czy suszyłeś? Wyjmujesz baterię, odpalasz np suszarkę do włosów, dmuchasz na tyle aby woda która tam może być odparowała, na kaloryferze zostaw. W różnych pozycjach, z pootwieranymi zaślepkami, klapka od baterii, zdjęty obiektyw.
Miałem tak z telefonem , to ze dwa dni leżał rozbebeszony na słońcu zanim mu przeszło, a w aparacie masz więcej "teoretycznie" uszczelnionych miejsc do których jak woda się dostała, to już wydostać się tak łatwo nie zamierza.
Na Live View robi zdjęcia?
Edit: BartasPL mnie uprzedził.
Makudonarudo
23-02-2017, 13:20
U mnie podobnie było było z 550D. Tyle że po zamoknięciu zdechł całkowicie. A po paru dniach odżył.
pawjas21
23-02-2017, 15:56
Suszyłem już dwie noce. Na kaloryferze. Otwarta komora baterii i wyjęte karty. Nic to nie dało. Na pilocie chodzi, więc chociaż to. Trzymam pilota palcami prawej ręki, razem z aparatem i jakoś idzie:-) Czyli przycisk.
Suszyłem już dwie noce. Na kaloryferze. Otwarta komora baterii i wyjęte karty. Nic to nie dało. Na pilocie chodzi, więc chociaż to. Trzymam pilota palcami prawej ręki, razem z aparatem i jakoś idzie:-) Czyli przycisk.
to chociaz tyle, przynajmniej wyjazd niezmarnowany.
powodzenia dalej!
pawjas21
09-03-2017, 20:08
Dziś odebrałem z serwisu (Warszawa, Żytnia). Wymiana przycisku. Czas naprawy 3 dni, 250 zł.
No i dobrze, jest z powrotem, sprawny, mozna znowu focic