PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70mm 2.8 DG HSM OS Art

mkamelg
21-02-2017, 11:11
The Sigma 24-70mm 2.8 DG HSM OS Art is a premium workhorse zoom lens designed for the latest high megapixel DSLRs. A constant aperture of 2.8 through the zoom range make this a highly versatile tool and a brand new Optical Stabilization (OS) system help compensate for camera shake. Though a common focal length, the Sigma 24-70mm Art brings a new level of usability and durability featuring a rugged metal barrel and an emphasis on image quality. Building off the experience from the 12-24mm Art, the aspherical elements used in the 24-70mm 2.8 OS Art undergo a highly precise level of polishing producing elements thicker in the center then on the edges. This process creates stunning image quality and beautiful circular bokeh. Like each and every Global Vision Lens, the Sigma 24-70mm 2.8 DG HSM OS Art is handcrafted at our single factory in Aizu, Japan and undergoes individual evaluation before leaving Sigma’s facility.

Lens Construction: 19 Elements in 14 Groups

Angle of View: 84.1-34.3

Number of Diaphragm Blades: 9 (Rounded)

Mininum Aperture: f22

Minimum Focusing Distance: 37 cm

Filter Size (mm): 82mm

Maximum Magnifications: 1:4.8

Dimensions(Diameter x Length): 88mm × 107.6mm

Weight: TBD

Źródła informacji:

https://www.sigmaphoto.com/24-70mm-f28-dg-os-hsm-a

24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art | Products | Lenses | SIGMA GLOBAL VISION (http://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/product/art/a_24_70_28/)

mkamelg
21-02-2017, 13:58
Opisówka (informacja prasowa) po polsku wraz ze zdjęciami obiektywu:

Sigma A 24-70 mm f/2.8 DG OS HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/10728-news-Sigma_A_24-70_mm_f_2.8_DG_OS_HSM.html)

destrothai
21-02-2017, 16:36
Już się nie mogę doczekać :) Ciężko będzie pokonać obrazkiem 24-70 II ale w końcu to SIGMA ART - wszystko jest możliwe :)

marfot
21-02-2017, 17:27
Ciężko będzie pokonać obrazkiem 24-70 II ale w końcu to SIGMA ART - wszystko jest możliwe :)

A po jakiego diabła obrazkiem. Ceną! :mrgreen:

tombas
21-02-2017, 17:56
Już się nie mogę doczekać :)
spoko,spoko już Canon coś wymyśli, żeby te nowe szkiełka nie działały jak należy z jego korpusami:mrgreen:
ale realnie patrząc na te wszystkie premiery od Sigmy to... "nie biorą jeńców":lol:

Tringa
27-02-2017, 14:57
Czekamy z niecierpliwością. xD Jak przypuszczacie: kiedy pojawi się w sprzedaży?

tombas
27-02-2017, 15:32
Czekamy z niecierpliwością. xD Jak przypuszczacie: kiedy pojawi się w sprzedaży?

Preorder Information for the New Sigma Lenses (http://www.canonrumors.com/preorder-information-for-the-new-sigma-lenses/)

mcgyver
10-03-2017, 23:37
Ciekawe czy cena po pewnym czasie zejdzie poniżej 5 tys? Swoją drogą miałem nadzieję, że szarpną się na rozszerzenie ogniskowej do powiedzmy 20-60 albo 24-90, choćby ze słabszymi brzegami na długim końcu. Ale jest dobrze - obiektyw jak na te parametry nie tak wielki, tylko czekać ;)

Tringa
11-03-2017, 15:15
Ceny jeszcze nie znamy. Mam nadzieję, że nie będzie bardzo wysoka.

Tom77
11-03-2017, 15:31
Ceny jeszcze nie znamy. Mam nadzieję, że nie będzie bardzo wysoka.

Wiesz czym jest nadzieja :) Słaba złotówka, będzie drogo

marfot
11-03-2017, 15:40
spoko,spoko już Canon coś wymyśli, żeby te nowe szkiełka nie działały jak należy z jego korpusami:mrgreen:

Tym akurat zajmuje się całkiem skutecznie Sigma.

tombas
11-03-2017, 19:23
no tak. racja.:mrgreen:

Tom77
11-03-2017, 19:28

Protokoły Af to niestety Canon trzyma w garści. Gdyby Sigma miała do tego dostęp to rynek obiektywów canona praktycznie by nie istniał. Sigma zajmuje się robieniem tego, czego od canona oczekiwaliśmy od lat - wyśmienitych optycznie obiektywów nie kosztujących krocie jak nowe Elki czy Zeissy. Za to co Sigma zrobiła w ciągu ostatnich lat należą się duże brawa

kmeg
11-03-2017, 20:27
^^ wybacz ale jednak elki się od Sigm różnią. Wystarczy sobie zobaczyć "rozbierania" na lensrental. Po drugie canon optykę też umie robić i umie jeszcze liczyć pieniądze. Jakby sigma działała jak canon i była zbudowana jak elki to niby czemu miałaby kosztować mniej?

Tom77
11-03-2017, 20:33
^^ wybacz ale jednak elki się od Sigm różnią. Wystarczy sobie zobaczyć "rozbierania" na lensrental. Po drugie canon optykę też umie robić i umie jeszcze liczyć pieniądze. Jakby sigma działała jak canon i była zbudowana jak elki to niby czemu miałaby kosztować mniej?

Porównajmy optykę. 18-35 sigma bez konkurencji, 35 Sigma lepsza, 50 1,4 Sigma lepsza, 85 Sigma lepsza od 1,4 i 1,2, 24-15 Sigma lepsza. Płacimy za markę i AF

--- Kolejny post ---

Porównajmy optykę. 18-35 sigma bez konkurencji, 35 Sigma lepsza, 50 1,4 Sigma lepsza, 85 Sigma lepsza od 1,4 i 1,2, 24-15 Sigma lepsza. Płacimy za markę i AF

24-105 miało być a nie 24-15

horak
11-03-2017, 21:24
Canon ma ugruntowaną pozycję na rynku, sigma właśnie ją tworzy dzięki obiektywom ART i dla tego może sobie pozwolić na windowanie cen. Po drugie masę jest ludzi którzy szkła niesystemowego nie mieli w ręku a i tak uważają, że Canon jest lepszy i kupują go w ciemno. Śmiać mi się chce bo jeszcze rok czy dwa lata temu nie jeden na forum mówił, że zawodowiec nie kupi Sigmy. Ja znam zawodowców którzy mają już po kilka Sigm ART w plecaku a stać ich na systemowe szkła. Co do budowy Sigm kolego to nie zauważyłem żeby były gorzej zbudowane jak Canon. Dlaczego taki gigant jak Canon nie mógł zrobić szkieł o takich ogniskowych i parametrach jakie udały się Sigmie ? Bo ma nas w dupie, umie i potrafi i gdyby nie Sigma to zrobiłby to pewnie za parę dobrych lat i jeszcze wszyscy biliby mu wielkie brawa, że taka szeroka ogniskowa i taka jasna. Na szczęście laury zbiera ktoś inny ale tak jak powiedziałem dla większości i tak Canon będzie THE BEST

kmeg
11-03-2017, 21:29
^^ Ilu znasz zawodowców turlajacych się po dżunglach , pustyniach lodowych i piaszczystych? Ja nie mam nic do Sigmy i sam uzywam ale tworzenie teorii, ze to wszystko to samo i tylko marka i af... Zawodowiec i zawodowiec jednak się różni tak samo jak pojęcie lepszy...

Tom77
11-03-2017, 21:35
^^ Ilu znasz zawodowców turlajacych się po dżunglach , pustyniach lodowych i piaszczystych? Ja nie mam nic do Sigmy i sam uzywam ale tworzenie teorii, ze to wszystko to samo i tylko marka i af... Zawodowiec i zawodowiec jednak się różni tak samo jak pojęcie lepszy...

Faktycznie dla mnie zawodowiec to kotleciarz, 5DIII i C35 ja jestem amatorem i używam tego co najlepsze :)

horak
11-03-2017, 21:37
Nie znam żadnego ale znam fotografów modowych, portrecistów i reportażystów, którzy nie wstydzą się mieć Sigmy w plecaku.

Tom77
11-03-2017, 22:27
Nie znam żadnego ale znam fotografów modowych, portrecistów i reportażystów, którzy nie wstydzą się mieć Sigmy w plecaku.

Od wielu lat Sigma to powód do dumy a nie wstydu :)

Kolekcjoner
15-03-2017, 01:04
Protokoły Af to niestety Canon trzyma w garści.

Nie do końca wiadomo czy tak to jest (że istotnie te protokoły są niedostępne) - podobno Tamron je ma. Co by zresztą potwierdzało zdecydowanie mniej problemów u tego producenta.
Kiedyś nieoficjalnie jakiś przedstawiciel Sigmy chlapnął, że protokoły u Canona są bardzo prymitywne, archaiczne i że to nie jest dla nich żaden problem ;).

r_m
15-03-2017, 02:43
A jakie mają być, żeby obiektywy z 1987 roku pracowały bez problemów z najnowszymi body? Warto pamiętać, że 30 lat temu elektronika miała nieco inną moc obliczeniową, i to, co dziś jest robione "od niechcenia", mogło powodować zadyszkę elektroniki z tamtego okresu. Gdyby dziś jakaś firma chciała zrobić "niedostępną dla innych" transmisję, pewnie nie byłoby problemu nawet z jakimś szyfrowaniem (procesor w body i procesor w obiektywie byłyby na tyle wydajne), jednak w tamtym okresie podejrzewam, że byłoby to trudne z powodu "braku mocy obliczeniowej".
A co do Sigmy i Canona, to podobnie jaki napisałeś, gdzieś coś czytałem na temat oficjalnego udostępnienia protokołów dla Tamrona (chyba tez dla Tokiny), ale (podobno) Sigma dochodziła do tego sama, analizując komunikację. Przy okazji modelu EOS 3 (i w trakcie produkcji EOS 10d) Canon "coś" pogrzebał właśnie w protokole transmisji body-szkła, w efekcie czego pojawiły się problemy ze starszymi Sigmami (błąd w momencie próby przymknięcia przysłony). Sigma oczywiście rozwiązała problem, jednak wymagało to wymiany układów w obiektywach (nawet na naszym forum chyba się znajdą informacje na ten temat).

Nozanu
16-03-2017, 09:50
Mam jeszcze starą Sigmę 18-50 EX i odmienne zdanie od waszego entuzjazmu. AF jest głośny ale! bezbłędny z wszystkimi korpusami Canona nawet FF ( nie kryje całej klatki). Wasze mity o spisku Canona są głupie.
Kolory są we wszystkich Sigmach do d... . Powłoki podbijają kontrast zwiększają transmisję czerwieni i obcinają fiolety co może być zaletą w Nikonie ale w Canonie przeszkadza taka tania manipulacja. Dokładnie to samo widzę na zdjęciach wszystkich nowych szkieł, nic się nie zmienia i te same beznadziejne rozmycia, wielkie, ciężkie, drogie, zawodne.
Zastanawia mnie fakt że wszystkie te genialne Sigmy szybko okazują się w praktyce niewypałem ale fama trwa i nadzieja że już teraz będzie fajnie ( na tabelkach albo firankach) a skończy się jak zwykle lamentem na forach, usb dockami i narzekaniem na protokół Canona.

mcgyver
17-03-2017, 19:08
Sigma 135 f1.8 w Polsce 5999 zł. Czyli 24-70 raczej tańszy nie będzie..

bati
15-11-2019, 01:17
Ktoś używa z Canonem R ? Jak się to sprawdza ?

bati
20-11-2019, 19:04
Na serio nikt nie używa Sigmy Art 24-70 razem z Canonem R ?

Bechamot
20-11-2019, 20:44
moze ktos z uzytkownikow sony ;-)

candar
20-11-2019, 21:20
Na serio nikt nie używa Sigmy Art 24-70 razem z Canonem R ?

Wg testów na DXO szału nie ma. Jest w połowie stawki. A kosztuje więcej niż konkurencja - czyli więcej o 1,5k zł niż Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD G2 https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-tamron-24-70-mm-f-28-di-vc-usd-g2-canon.html?gclid=Cj0KCQiA5dPuBRCrARIsAJL7oejiMG5ns nohGHraSTaU8zYcLyJ95jDvHPHc8zUMj6d7x5W2O290o6gaAoh TEALw_wcB. I to może być odpowiedź na Twoje pytanie.

3226