Zobacz pełną wersję : Ktore 17-50mm 2.8 pod APS-C?
Ktory obiektyw wybrac, sigma, tamron, canon?
na samym forum jest wystarczająco dużo tematów i informacji na temat tych szkieł.
A w necie jest pierdyliard testów, filmów, porównań itd itp. DO WYBORU DO KOLORU.
Ogarnij
mariusz231
19-02-2017, 20:30
Jezeli chodzi o szybkosc to canon, sigma, tamron w tej kolejnosci, natomiast obrazek w stosunku jakosc-cena tamron. Canon prawie dwukrotnie drozszy a nie da dwa razy lepszego obrazu :)
Jezeli mozesz dolozyc to sigma obrazkowo jak tamton, ale bedzie troche szybsza :)
Wysłane z mojego Milestone
Brałem pod uwagę Tamrona 17-50 VC? Chyba najlepsza stosunek cena/ jakośc.
Ja analizowałem podobny problem kilka miesięcy temu, i tutaj powiedziałbym - Tamron. Ten bez VC, bo przy takiej ogniskowej to VC to chyba raczej chwyt marketingowy niż rzeczywista potrzeba.
mariusz231
28-02-2017, 08:13
Mam wersje bez vc i spokojnie robilem wnetrza na 1/40 i 1/30, no chyba, ze masz poczatki parkinsona ;) Podobno wersja vc jest troche ostrzejsza na krawedziach, ale majac okazje robic wersja vc nie moglem tego stwierdzic :) Kase zaoszczedzona przeznacz sobie filtr uv :)
Wysłane z mojego Milestone
miałem Tamrona bez vc, zamieniłem na Sigmę, tyle w temacie
Igor, możesz rozwinąć temat, ja niedługo ponownie stanę przed dylematem jak autor wątku, a cały czas nie jestem na 100% zdecydowany. W czym Sigma jest lepsza?
rewelacyjna ostrość od 2.8, genialna stabilizacja, solidna budowa, świetna cena (kiedyś: 3 tys.)
sprzedałem (z bólem), bo przeszedłem na FF
Kwapiszon
12-03-2017, 12:28
A ja bym brał 17-40/4L.
RobertON
12-03-2017, 15:28
A ja bym brał 17-40/4L.
Do cropa nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Porównywałem z Tokiną 12-28, która jest średniakiem dla cropa:
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/test-mini-tokina-at-x-pro-dx-12-28-mm-f-4-a-103819/