Zobacz pełną wersję : Czy zakup Canona 5d I ma jeszcze sens?
Zastanawiam się nad zakupem Canona 5d markt I + ob. 50 1.8(poprzednia wersja).
Czy w obecnych czasach zakup tego body ma sens ze względu na matryce i jakość obrazka?
Alternatywnie interesuje mnie canon 50d lub 60d + 40 1.8 STM.
Jeśli może mi ktoś doradzić to będę wdzieczny
Czy w obecnych czasach zakup tego body ma sens ze względu na matryce i jakość obrazka?
Ma taki sam sens jak kilka lat temu. Z 50mm bierz wersję STM która jest niewiele droższa (używana).
Zamiast 50D czy 60D zdecydowanie wolałbym 5D. Pytanie jeszcze do czego potrzebujesz.
Jakośc obrazka z 5D nie zmieniła się od czasów premiery tego aparatu czyli jest na bardzo wysokim poziomie. Porównanie 5D z 50 czy 60D jest trochę nie na miejscu. Zakup piatki obciążony jest z roku na rok coraz większym ryzykiem ale uważam ze nadal warto kupić zadbany egzemplarz
michalab
19-02-2017, 15:20
50d lub 60d + 40 1.8 STM.
40 ma światło 2.8
Ma taki sam sens jak kilka lat temu. Z 50mm bierz wersję STM która jest niewiele droższa (używana).
Zamiast 50D czy 60D zdecydowanie wolałbym 5D. Pytanie jeszcze do czego potrzebujesz.
Generalnie fotografuje portrety i krajobrazy
Kto pierwszy napisze "5d + 85/1.8"? ;)
Z tanim szerokim może być problem.
do 5d to nawet te starocie tokina/tamron/soligor 19-35 dają radę ;)
za 400-500zł spokojnie się kupi
Z tanim szerokim może być problem.
Zależy z jak bardzo szerokim. Jeśli chodzi o UWA to canon w cropie ma obecnie tańszy 10-18 ale to by było na tyle. Pozostałe wynalazki wcale nie są specjalnie tańsze niż np. 17-40. Jeśli chodzi o spacerzooma to do 5D spokojnie można kupić np. 24-85 lub 28-105 za naprawdę niewielkie pieniądze (300-500 zł).
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-5dmki-czy-wartoz-93332/
Do krajobrazu może kupie canona 17-40L
jedyne co mnie martwi to to ryzyko ze po zakupie 5d I będę chciał ja sprzedać bo zabraknie jakości ostrości.
mam okazje kopic 5D I za 1600 zł lub w tej cenie 60D
Jeżeli się zdecydujesz na 5D to sprawdź przebieg migawki. Ważne aby body nie było dobite. Przy dużym przebiegu siada także spust.
mam okazje kopic 5D I za 1600 zł lub w tej cenie 60D
Niektórzy żartują sobie z szukania aparatów z niskim przebiegiem, ale jeśli to 5d nie ma potwierdzonego (w miarę aktualny dokument z serwisu) niskiego przebiegu, to może być trochę za duża cena. Zajechane ale działające egzemplarze sprzedawały się ostatnio poniżej 1000zł, "poślubne" z uchwytami gładkimi jak lustro (wyszlifowane od trzymania) bywają po 1200, więc jeśli Twój to "nie wiem ile, ale na pewno niedużo" cena może być zbyt wysoka. Przed zakupem spróbowałbym się dowiedzieć, czy miał jakąś kartotekę serwisową na Żytniej (e-csi.pl, na podstawie numeru seryjnego).
60d w tej cenie - cena też "głowy" nie urywa, zależnie od stanu i "przebiegu" (to akurat można sprawdzić bez serwisu, nie tak jak w 5d).
Aparat ciągle daje radę, ale bardzo trudno znaleźć taki z małym przebiegiem. Pełna klatka z 50mm daje bardzo duże możliwości. Po prostu fajnie wyglądają te zdjęcia, szumy i DR to nie wszystko.
Zdecydowanie 5D ma jeszcze sens. 50 1.8 lepiej faktycznie weź stm,
Aktualnie postanowiłem zainteresować się 5d mark II + 17-40 do krajobrazu. To jest maksymalnie najlepsze szkło do krajobrazu(podobno) + wspomniana 50. Chce po prostu coś na parę lat fotografowania.
--- Kolejny post ---
Genturalnie dziękuje wszystkim którzy wciągnęli mnie w 5d - jak dla mnie nawy etap w fotografii, a już byłem bliski zakupu 50 d.
chciałem sprzedać 60d za 900 zł., ale "klient" się rozmyślił
1600 to zdecydowanie za dużo za tę puszkę
5Dc w niezłym stanie z przyzwoitym przebiegiem za 1600 PLN to raczej zdecydowanie bardzo dobra okazja.
60D za 900zł jak w dobrym stanie to ja wezmę.
Co do 5D1 to miałem go długo i byłem bardzo zadowolony z obrazka. Af wiadomo że nie ma rewelacji ale do portretu idealna puszka byla nie była dojechana.