PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350d

rambosz
28-04-2006, 22:41
Kupiłem Canona 350d. Jestem amatorem w fotografii. i mam pytanie. czytając instrukcje doczytałem się, że nie można celować na monitorze...:/ czy to możliwe... jeżeli jest ktoś kto może mi pomóc to proszę.

P.S. może to nie aprat dla mnie??

AQUANTA
28-04-2006, 22:50
Chodzi o robienie zdjęc celując z LCD ?
Tak to już jest w lustrzankach. Nic na to nie poradzisz.
Jednak z tego co czytałem pojawiła się już jakaś lustrzanka z takim gadzetem.

Ja przekonałem się do robienie zdjęć przez wizjer.
Celowanie z LCD przydaje się tylko do robienia zdjęc z perspektywy zaby lub z nad głowy.

MMM
28-04-2006, 22:50
Chyba jedyną lustrzanką w której można celować na LCD jest E-330. Tyle że wtedy nie działa autofocus.

Z tego co piszesz, to chyba jednak nie jest aparat dla ciebie. Ktoś ci dał na komunię? :lol:

Robson01
28-04-2006, 22:51
Jeżeli pytasz o to czy można robić zdjęcia 350D patrząc na ekran LCD to oczywiście nie!
Jeżeli to dla Ciebie ważne (robienie zdjęć za pomocą LCD) to masz rację - ten aparat nie jest dla Ciebie :-)

mungo
28-04-2006, 22:52
łojoj:p No ten Canon to jest DSLR, czyli tak zwana lustrzanka cyfrowa-to znaczy, że światło nie pada na matryce podczas kadrowania, tylko systemem luster kierowane jest do naszego oka. W lustrzankach cyfrowych kadrowanie na monitorku maja tylko najnowsze Olympusy. Jak jesteś amatorem, to czemu 3000 zł na sprzęt wydawałeś bez uprzedniego zapoznania się z nim?

wojtek_j
28-04-2006, 22:54
Wiesz co to może wywal ten aparat tylko powiedz gdzie.Jak chcesz patrzeć w wyświetlacz to kup sobie mały aparat.350D to raczej nie jest zabawka i jak nie znasz jakiś podstaw co do fotografii to lepiej się najpierw duuuużo poucz.Samo naciśnięcie guzika nie zrobi ci dobrego zdjęcia.

mungo
28-04-2006, 22:58
Sprzedaj, albo pożycz komuś z rodziny;)

Vresviik
28-04-2006, 22:59
Kupiłeś bardzo fajny aparat, poczytasz trochę i bedziesz robił swietne zdjęcia.Nie przejmuj się głupawymi tekstami.Wszystkiego mozna sie nauczyc.

wojtek_j
28-04-2006, 23:19
Pewnie że tak żartują sobie chłopaki ale nie jest to takie łatwe by zrobić ładne zdjęcia.Ja się uczę od ponad roku i jeszcze mało umiem.Ale podstawy opanujesz szybko ale musi cie to interesować bo pochłania to dużo czasu.

marko-wroclaw
29-04-2006, 01:08
Kupiłem Canona 350d. Jestem amatorem w fotografii. i mam pytanie. czytając instrukcje doczytałem się, że nie można celować na monitorze...:/ czy to możliwe... jeżeli jest ktoś kto może mi pomóc to proszę.

Powiem więcej!! Tyle kasy aparat kosztował - a nie można nim filmów kręcić... :cry:

A tak na serio.. Poczytasz, pouczysz się, poeksperymentujesz i z czasem przekonasz sie dlaczego ten aparat jest lepszy niż zwykłe cyfrówki...
No chyba, że interesują ciebie tylko zdjęcia typu u cioci na imieninach... No to faktycznie może być problem... (a i do tego ten aparat jest lepszy ;) )

liquidsound
29-04-2006, 01:15
Sprobuj popstrykac zdjecia, a jesli nie bedzie Cie to satysfakcjnonowac i zachcesz super wypasionego kompakta to moge od Ciebie odkupic ten aparat bo akurat jestem na kupnie;)

Pszczola
29-04-2006, 07:51
Jeżeli pytasz o to czy można robić zdjęcia 350D patrząc na ekran LCD to oczywiście nie!

Co Wy Panowie wprowadzacie chlopaka w blad. W mojej 350d mozna robic zdjecia patrzac na LCD. Zdjecia wychodza. Tylko, ze ja nigdy nie wiem co na nich bedzie. Bo niby skad mam to wiedziec?! :mrgreen:

stdanielo
29-04-2006, 09:05
O Jezu!! O Jezu!! przecież dzisiaj nie Prima Aprilis

Zigi
29-04-2006, 09:54

Jeśli oczekujesz aparatu który sam zrobi wszystko za ciebie i na wyjściu da automatycznie świetne fotki o dobrej jakości to ten aparat nie jest dla Ciebie:!:
Jeśli zaś jesteś otwarty na naukę i eksperymenty to z czasem może się okazać, iż zdjęcia robisz lepsze niż pstrykaczem.

To porządny sprzet ale wymaga sporo pracy aby osiągnąc dobre efekty. Warto tez pamiętać iż wymaga też sporych nakładów finansowych przy dodatkowym osprzecie.
Skoro aparat już masz to spróbuj nim robić zdjęcia ale przygotuj się na to co "kroczy" za każdą lustrzanką aby nie zrazić sie na wstępie. To że nie można celować na LCD to tylko jedna z różnic w stosunku do kompaktów. Jest tego więcej. Ze znaczących dla amatora to np mniejsza głębia i porzeba ingerencji w materiał na kompie.

yogi-bear
29-04-2006, 09:54
Jeśli BARDZO chcesz kadrować przez LCD to produkowane sę różne gadżety które nakłada się na wizjer i otrzymujesz obraz na osobnym LCD. Cena takiej zabawaki to ~800zł o ile dobrze pamiętam. Kiedyś było to dostępne na allegro ale teraz jakoś nie widzę.

rambosz
29-04-2006, 10:44
Z tego co piszesz, to chyba jednak nie jest aparat dla ciebie. Ktoś ci dał na komunię? :lol:[/QUOTE]
komunie miałem dawo:P:lol: ale polecili mi ten aparat... no szkoda że w tej lustrzance nie można tego tak zrobić...ale dzięki

rambosz
29-04-2006, 10:54
aż takim amatorem nie jestem... kupiłem te lustrzankę ze względu że ktoś mi ją polecił... wcześniej pracowałem na 300 i byłem zadowolony :);.... co do kręcenia filmów sprzedawca powiedział że jest możliwe...:/ więc jak

emisiaczek
29-04-2006, 10:56
;) cala tajemnica jest taka, ze tak jak kazdy czyta ten watek to nie wierzy zeby ktos wpadl do sklepu i kupil lekka reka aparat za 2500 i nie poswiecil wczesniej czasu by dowiedziec sie co kupuje. Pytanie jest wiec krotkie, jak zarabiasz na zycie ze mozesz pozwolic sobie na ekstrawagancje kupna jak leci.

W sumie to nie wiem czy dobrze Ci doradzili, byc moze lepszym wyjscie bedzie jakis kompakt ktory da Ci na wysciu zadowalajace ostre efekty bez kobinowania z obrazem w programach graficznych. Oddaj go do sklepu bo pewnie jeszcze mozesz i zobacz moze "canona S2 IS" bedziesz mial kadrowanie poprzez lcd ktory jest odchylany.

misiul
29-04-2006, 11:15
Tak naprawdę niewiele wiemy o naszym koledze Ramboszu. To on sam musi się określić czego chce. Szanowni koledzy na podstawie tak zdawkowych informacji od użytkownika nie bardzo są wstanie doradzić/odradzić. Nie wykluczam też małej prowokacji, wkręcania nas ze strony Szanownego Kolegi, ale to tylko 1% moich przypuszczeń :)
pozdrawiam serdecznie

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 11:20
Mnie się wydaje, że z Pana rambosz'a to niezły zgrywus ;-)

Zigi
29-04-2006, 11:40

Istnieje takie prawdopodobieństwo - tylko co niby by mu to dało:?:

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 11:46
Niestety istnieją dwie możliwości. Pierwsza to jak napisałem wyżej - zgrywus. Druga - chyba nieodpowiedzialna osoba, która kupuje sprzęt nic o nim nie wiedząc...
Dla mnie trochę ten wątek jest kuriozalny.

Zigi
29-04-2006, 12:05
aż takim amatorem nie jestem... kupiłem te lustrzankę ze względu że ktoś mi ją polecił... wcześniej pracowałem na 300 i byłem zadowolony :);.... co do kręcenia filmów sprzedawca powiedział że jest możliwe...:/ więc jak

300 co? i co Ci powiedział sprzedawca???
pytasz poważnie czy sobie żarty stroisz?

emisiaczek
29-04-2006, 12:10
To agent MI6 albo agent Nikon6 ;P
Tak czy siak watek do przesuniecia

stdanielo
29-04-2006, 12:39

... i prowokator, do tego pewnie liberał i cyklista ;)

ps

chyba sobie ktoś z nasz jaja robi :)

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 12:45
Nie dajmy się robić w balona!! :)

rambosz
29-04-2006, 13:00
autentycznie mam eos'a 300 i na mnim pracuje....konkretnie jestem synem ojca fotografa który na kompach sie zna :/ dziwnie...:P no a ja na fotografi trochę z tego co czytam w instrujcji:P :P myśle że w takim toważystwie przebije ojca:P a ojcu powiedzieli w sklepie że można kręcić film....al z tym ekranem to musiał sobie sam wymiślić:P

emisiaczek
29-04-2006, 13:05
przyjmuje zaklady ze jego ojciec nie jest fotografem :P

marko-wroclaw
29-04-2006, 13:10
OK - już jestem pewien... Prowokacja... NO COMMENTS

SimOn!
29-04-2006, 14:02
Prosze uprzejmie naszych kochanych Modow o ZAMKNIECIE.
Bo zaraz sie zrobi burda ;)

stdanielo
29-04-2006, 14:45
myślę, że to kolejna prowokacja ze strony PO ;)

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 15:43
Czyli miałem racje ;-)

rambosz
29-04-2006, 16:40
hmmm prowokacja....:/ mój ojciec nie jest z zawodu fotografem....umie fotografować przeczytał sporo o tym ale o 350d kupił go z myślą o mnie...:P :)

emisiaczek
29-04-2006, 16:52
Daj juz spokoj bo teraz obrazasz ojca ze czytac nie umie

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 16:57
Może to ktoś z Nikona dworuje sobie z nas canonowców :)

Trolu
29-04-2006, 18:01
Ktokolwiek to byl to sprawil mi kupe radochy jak to czytalem :D Pozdrawiam!

FOTOGRAF
29-04-2006, 18:09
Ktokolwiek to byl to sprawil mi kupe radochy jak to czytalem :D Pozdrawiam!
mnie rowniez :-)

nowy kielbacho trol na forum :|

Rootsman
29-04-2006, 19:12
Myślę że nie ma w tym nic dziwnego że są ludzie którzy nie wiedzą jak działa lustrzanka cyfrowa. Często wśród znajomych jak ktoś chce zrobic moim aparatem zdjęcie to pyta gdzie się włącza podgląd na ekraniku :-) , a jak mówie że filmów też nie kręci to robią takie oczy: :shock: .
Jest sporo ludzi których jedynym kontaktem z fotografia była małpa cyfrowa, ewentualnie analogowa.

Robson01
29-04-2006, 19:33
Myślę że nie ma w tym nic dziwnego że są ludzie którzy nie wiedzą jak działa lustrzanka cyfrowa. Często wśród znajomych jak ktoś chce zrobic moim aparatem zdjęcie to pyta gdzie się włącza podgląd na ekraniku :-) , a jak mówie że filmów też nie kręci to robią takie oczy: :shock: .
Jest sporo ludzi których jedynym kontaktem z fotografia była małpa cyfrowa, ewentualnie analogowa.
Owszem nie ma w tym nic dziwnego, że są ludzie którzy nie znają obsługi i zasad działania lustrzanek cyfrowych - ale raczej nie sądzę aby to dotyczyło właścicieli wymienionych aparatów. A taki jest sprawcą powyższej dyskusji. Albo i nie :-)

rambosz
29-04-2006, 19:41
hmmm... stary nigdy nie był przekonany co do kupna jakiej kolwiek cyfrówki... nie wiem dlaczego... a efek jaki pytałem (czyli celowanie na monitorze) myślał pewnie że to tak jak ze zwykłą cyfrówką...:/ ale ja już troszkę sie orientuje i wiem że to nie jest proste. a on nie lubi czytać instrukcji bo nie ma cierpliwości... a kiedy ja ją przeczytam i naucze sie to mówie mu w skrócie co i jak:/. w zeszłym roku byliśmy we włoszech i przy kręceniu filmu pyta sie mnie co i jak :P ja mu tłumacze jemu wpada to na chwile w uszy a potem z drugiej strony mu to wypada...i tak w kółko....:P

FOTOGRAF
29-04-2006, 19:52
jasne, opowiedz jeszcze jakies fajne historyjki, bo takich kawalow to dawno nie czytalem<lol2>

emisiaczek
29-04-2006, 19:53
:) jednak dobrze byc bogatym, wtedy glupota mniej boli

stdanielo
29-04-2006, 20:03

dobre, bardzo dobre :)

Robson01
29-04-2006, 20:10
Proponuję aby któryś z modów przerwał tą bezproduktywną dysputę i zamknął temat.

Kubak82
29-04-2006, 20:11

taaa, wtedy wszystko
wpada to na chwile w uszy a potem z drugiej strony mu to wypada...i tak w kółko....:P

ehh, czasem fajnie by tak bylo na chwile oglupiec ;) .. NA CHWILE ;) :mrgreen: :twisted:

swoja droga, wolalbym jednak, zeby to byl zart i prowokacja :wink: .. mam jeszcze troche wiary w ludzi i nie chce jej stracic :wink:

emisiaczek
29-04-2006, 21:09
Ja tam jednak wolalbym byc bogatym i bez zastanowienia wejsc do sklepu kupic 5d poczym wyjsc i za piec minut zaplakac ze filmow nie kreci, wrocic i kupic jakas wypasiona kamere, poczym do Wloch na testy sprzetu :) Nie wspominam nawet ile szkiel by mi wtedy wpadlo

Swoja droga gdzie Admini ... pewnie juz fotkuja dlugi weekend

piast9
29-04-2006, 21:35
Swoja droga gdzie Admini ... pewnie juz fotkuja dlugi weekend
Jak ktoś ma jedynkę ze szczelnymi Lkami, to sobie może dziś focić.

I kurtkę ciepłą. :?

gwozdzt
29-04-2006, 21:53
Masz dwie mozliwości:
1) EOS 300 też nie ma podglądu na ekraniku (nawet nie ma ekranika), nie kręci filmów, nie robi pizzy, nie daje d..py; więc racz przyjąć do wiadomości, że EOS 350D ma tak samo i idź robić zdjecia,
2) przestań trollować, a reszta towarzystwa - przestańcie karmić tego trolla!

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 22:08
A może by tak skoczyć na urlop do Szwecji? :)

rambosz
29-04-2006, 22:24
hmmm...nie wnikamy już dalej bo widze że naprawde idzie to w złym kierunku...zapytałem tylko bo kazał mi to zrobić ojciec bo nie był w staniwe uwierżyć że to nie można celować ...na zwykłej lustrzence( EOS 300) pracował dłużej ale pewne rzeczy wypadają ...:/ mówicie co chcecie ale naprawde nie wiem jaki cel mmi ł w kupnie tego aparatu....:/ zawsze temu był przeciwny....

gwozdzt
29-04-2006, 22:28
hmmm...nie wnikamy już dalej bo widze że naprawde idzie to w złym kierunku...zapytałem tylko bo kazał mi to zrobić ojciec bo nie był w staniwe uwierżyć że to nie można celować ...na zwykłej lustrzence( EOS 300) pracował dłużej ale pewne rzeczy wypadają .
OK, zatem opcja nr 1 :-)
Przekaż więc ojcu, że lustrzanka cyfrowa pracuje w sposób zbliżony do lustrzanki kliszowej, a nie do cyfrowego kompaktu.
Po prostu ważniejsze jest slowo "lustrzanka", a na drugi plan schodzi "cyfrowa"

Cześć.

Tomasz Urbanowicz
29-04-2006, 22:33
Albo niech sobie wymieni na Olympusa E-330 :)

czeredrecki
29-04-2006, 23:48
Albo niech sobie wymieni na Olympusa E-330 :)

konika minolta 5D tyż można strzelaś przez LCD ..
niedawno widziałem jak jeden misiek strzelał 5D tak zachód słońca .. tylko nie wiem czemu strasznie oczy mrużył :D może słońce swieciło mu w oczka ..
lubię takie widoki jak na weeesternie .. tylko tam strzelali z biodra :D

rambosz
30-04-2006, 21:32
słuchajcie mam kolejny problem....kiedy usiłowałem ustawić kontrast bieli.... zauważyłem plamke (czerwoną kropkę). wydaje mi sie że przepalił się jeden z pixeli?? włąnie nie wiem:P nie mam tego jak pokazać ale wygląda jak by ktoś naostrzył czerwoną kredke i lekko czubkiem i zostałwił ślad:/ czy mam to zgłosić do serwisu??

arturs
30-04-2006, 21:47
słuchajcie mam kolejny problem....kiedy usiłowałem ustawić kontrast bieli.... zauważyłem plamke (czerwoną kropkę). wydaje mi sie że przepalił się jeden z pixeli?? włąnie nie wiem:P nie mam tego jak pokazać ale wygląda jak by ktoś naostrzył czerwoną kredke i lekko czubkiem i zostałwił ślad:/ czy mam to zgłosić do serwisu??
A na jakim kolorze próbowałeś ustawić KONTRAST BIELI? bo chyba nie ma białym.. powinieneś ustawić na jakimś kontrastowym - najlepiej czarno biale paski - żeby był jak największy kontrast.. Co do czerwonej kropki:
być może uszkodził się laserowy celownik naświelania..
Lepiej nie patrzeć w wizjer bo jak uszkodzi się jeszcze filtr to może skończyć się wizytą u okulisty..

Pozdr
Artur

P.S. Mega ROFTL

SimOn!
30-04-2006, 22:01
Polecam Ten serwis:
ul.Partyzantów 2/4 05-802 Pruszków
tel.(22)758-60-05
fax: (22)758-75-70
Na pewno pomoga.

Oczywiście pytającemu a nie sprzętowi, he he

gwozdzt
30-04-2006, 22:03
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/35858422e8011320/423c0289fbd0e6bb?q=rotfl&rnum=5#423c0289fbd0e6bb

Kubak82
01-05-2006, 09:28
ah te okropne punkty AF ;-) :mrgreen: ..tez nie cierpie tej okropnej kropy w wizjerze :mrgreen:

rambosz, najlepiej ze scyzoryka ja :mrgreen: .. podrap sobie nim przy matowce i bedzie po problemie :mrgreen: :twisted:

rambosz
01-05-2006, 09:39
ta........hmmm ktopka jest na monitorze a nie ptk af:/ w instrukcji żeby zrobć kontrast bieli trzeba zbobić zdjęcie białemu elementowi....ale nie w tym główa... dopierowtedy kiedy zobaczyłęm tę kropkę na monitorze

misiul
01-05-2006, 12:26
Litości, zamknąć to. Codziennie tracę czas wchodząc tu :)

-=Festyk=-
01-05-2006, 12:41
Litości, zamknąć to. Codziennie tracę czas wchodząc tu :)
A ja się świetnie bawię.Dobra jest taka porcja humoru z rana:D

marko-wroclaw
01-05-2006, 19:25
Pokaż to zdjęcie z kropką to ludzie ci podpowiedzą co to jest...

PS. Kolego rambosz - zawsze w oknie postu umieszczonego przez ciebie jest taka opcja Edit - przydaje się do poprawiania błędów w tym co napisałeś. (chodzi mi że niektóre literówki czasem ciężko zrozumieć - pomimo pełnej wyrozumiałości)

Tomasz Urbanowicz
01-05-2006, 19:34
A ja jak sobie zaparze czajniczek herbaty to cały wypije... :)

rambosz
03-05-2006, 00:19
[QUOTE=marko-wroclaw]Pokaż to zdjęcie z kropką to ludzie ci podpowiedzą co to jest...

nie da rady.... bo to nie wychodzi na zdjęciu a jak zrobie zdjęcie monitora to nie będzie widać :/ jade z tym do serwisu... a za błędy sory

marekb
03-05-2006, 08:28
prowokacja na stówe!!

marekb
03-05-2006, 08:35
też kedys na nartach (jestem instruktorem) ubrałem se jeansy kożuszek i udawałem początkującego i prwaie wszyscy pseudozawodowcy sie nabijali po co mi takie narty i buty:confused:

Tomasz Urbanowicz
03-05-2006, 08:39
A ja chciałbym się nauczył jeździć na nartach :)

mjastrzebski
03-05-2006, 10:30
mówicie co chcecie ale naprawde nie wiem jaki cel mmi ł w kupnie tego aparatu....:/ zawsze temu był przeciwny....

Heheh, na dobrego sprzedawce trafil, ktory mu roznych ciekawych rzeczy o aparacie nawciskal ;-)

Marcin

marekb
03-05-2006, 12:31
A ja chciałbym się nauczył jeździć na nartach :)
a ja robic piękne fotki