Zobacz pełną wersję : Canon M6
Kolekcjoner
17-02-2017, 00:04
Canon zaprezentował kolejnego bezlusterkowca o symbolu M6. Ma to być następca modelu M3.
https://www.dpreview.com/news/2937046154/canon-debuts-eos-m6-mirrorless-with-optional-evf
jeszce jeden obrót numeracją i dodatkowo wersja z pełną klatką i rynek bezlusterkowców będzie pozamiatany :mrgreen:
M6 to praktycznie M5 ze zdejmowanym EVF. A liczyłem, że wreszcie wpakują FF w bezlustro...
M6 to praktycznie M5 ze zdejmowanym EVF. A liczyłem, że wreszcie wpakują FF w bezlustro...
ale po co dokladnie?
zeby do niego podpinac szkla EF (aka mydelniczka + wiaderko), czy zeby miec do wyboru jeszcze mniej szkiel niz jest w EF-M?
ale po co dokladnie?
zeby do niego podpinac szkla EF (aka mydelniczka + wiaderko), czy zeby miec do wyboru jeszcze mniej szkiel niz jest w EF-M?
Żeby mieć migawkę elektroniczną (znaczy bezgłośną i bez kłapania lustrem), żeby mieć możliwość filmowania przez wizjer i ... pewnie parę rzeczy bym jeszcze wymienił. Czekam na FF bezlusterkowca od Canona (i pewnie kiedyś się doczekam). Właściwie nawet bym się zadowolił APS-C, ale w takim tempie jak to robią, to obawiam się, że zadowoli mnie dopiero model M911 ;) Może więc FF potraktują od razu nieco poważniej.
W bezlusterkowcu nie interesują mnie rozmiary, tylko możliwości technologiczne, których DSLR nigdy mieć nie będzie za sprawą lustra (ograniczenia mechaniczne np. szybkostrzelność, brak możliwości ciągłej analizy obrazu np. precapture i wiele, wiele innych).
Mnie by wystarczyło aby zrobili coś w rodzaju fujiX100 tylko z FF. Choć chyba prędzej się tego doczekam od Fuji.
W bezlusterkowcu nie interesują mnie rozmiary, tylko możliwości technologiczne, których DSLR nigdy mieć nie będzie za sprawą lustra (ograniczenia mechaniczne np. szybkostrzelność, brak możliwości ciągłej analizy obrazu np. precapture i wiele, wiele innych).
OK.
tylko ja mysle, ze na jednego takiego jotesa przypada jakies 1000 uzytkownikow, ktorzy bezlusterkowce kupuja wlasnie ze wzgledu na rozmiary. i pod tym wzgledem obecny M staje sie sensownym systemem, tylko jeszcze brakuje sloiczkow. dlatego jego dalsza droga jest uzupelnianie wlasnie tych brakow (w obiektywach przede wszystkim amatorskich). a nie zmiana wielkosci matrycy...
OK.
tylko ja mysle, ze na jednego takiego jotesa przypada jakies 1000 uzytkownikow, ktorzy bezlusterkowce kupuja wlasnie ze wzgledu na rozmiary. i pod tym wzgledem obecny M staje sie sensownym systemem, tylko jeszcze brakuje sloiczkow. dlatego jego dalsza droga jest uzupelnianie wlasnie tych brakow (w obiektywach przede wszystkim amatorskich). a nie zmiana wielkosci matrycy...
Tak, tylko z tymi rozmiarami to jest poniekąd utopia czyli marketing. Chcesz mieć mniejszą optykę, to musisz mieć mniejszą matrycę. A czy jest tam lustro czy nie, to sprawa drugorzędna. Co do potrzeb i możliwości, to oczywiście one są różne. Ale wymagania użytkowników będą rosnąć. Za chwilę prawie nikt nie będzie chciał kupić aparatu, który będzie mieć mniejsze możliwości niż smartfon (np. rozpoznawanie twarzy czy 1000fps ;)).
Też kupiłem sobie na próbę M10. Że niby mały i będę go zabierał ze sobą częściej i wygodniej będzie. Nic z tego. Ze sobą, to mam zawsze komórkę. A jak chcę fotografować, to i tak biorę lustrzankę. Jeśli coś trzeba dodatkowo zabrać, to nie robi mi różnicy czy to jest duże czy małe.
Dalej nic mnie nie przekonuje by zamienić Fuji na bezlusterkowca Canona... :|
Dalej nic mnie nie przekonuje by zamienić Fuji na bezlusterkowca Canona... :|
a mnie jedna rzecz przekonala. moze nie do bezlusterkowca bo do lustrzanki, no ale to kwestia preferencji, z M-ka tez bym ten numer zrobil.
jedna rzecz nazywa sie: XF 10-24. za jego cene mam w Canonie korpus + standardowy zoom + zoom UWA + zoom tele. w moim przypadku 750D + 18-55 STM (optycznie nie ustepujacy XF 18-55), 55-250 STM (lepszy optycznie i mechanicznie od XC 50-230) i 10-18 STM (gorszy niz 10-24 ale do moich potrzeb wystarczajacy).
i w ten sposob pozegnalem sie z drogim Fuji. a do tego 750D mi robi jako telekonwerter do EF 70-300 i moge nim fotki makro robic z niskiego kata...
a mnie jedna rzecz przekonala. moze nie do bezlusterkowca bo do lustrzanki, no ale to kwestia preferencji, z M-ka tez bym ten numer zrobil.
jedna rzecz nazywa sie: XF 10-24. za jego cene mam w Canonie korpus + standardowy zoom + zoom UWA + zoom tele. w moim przypadku 750D + 18-55 STM (optycznie nie ustepujacy XF 18-55), 55-250 STM (lepszy optycznie i mechanicznie od XC 50-230) i 10-18 STM (gorszy niz 10-24 ale do moich potrzeb wystarczajacy).
i w ten sposob pozegnalem sie z drogim Fuji. a do tego 750D mi robi jako telekonwerter do EF 70-300 i moge nim fotki makro robic z niskiego kata...
To fakt, Canon ma teraz sporo taniej i dobrej optyki dla amatora czy entuzjasty. Choćby wspomniane 10-18, 55-250 ale też naleśniki.
Może to nie do końca zdrowe, ale Canon mi się już od jakiegoś czasu wydaje tani jak patrzę na inne systemy...
Kolekcjoner
17-02-2017, 21:58
Też kupiłem sobie na próbę M10. Że niby mały i będę go zabierał ze sobą częściej i wygodniej będzie. Nic z tego. Ze sobą, to mam zawsze komórkę. A jak chcę fotografować, to i tak biorę lustrzankę. Jeśli coś trzeba dodatkowo zabrać, to nie robi mi różnicy czy to jest duże czy małe.
No ja własnie się zastanawiam czy to u mnie też tak nie zadziała. Od pewnego czasu mnie ręka swędzi żeby znów kupić bezlustro. Początkowy entuzjazm po premierze M5 Canon ostudził mi kubłem lodowatej wody w postaci ceny, natomiast tu już sprawa wygląda bardziej interesująco - /choć nie można być niczego pewnym póki M6 nie pojawi się w sprzedaży/. Tylko cały czas się zastanawiam czy to nie skończy się kolejnym gratem na półce.....
Ja tez sie nad tym zastamawialem. W 6d brakuje mi tylko ruchomego ekranu i dzialajacego af przy filmowaniu i lv.
Ja jakiś rok temu kupiłem sobie 100d, bo miało być lekko i przyjemnie na co dzień zamiast 5d3 grzmota. No i po paru tygodniach sprzedałem, bo jednak wole być pewny swoich zdjęć i wkurza mnie strata jakości nawet przy zwykłych pstrykach. No i dźwigam ten ciężar. Natomiast oczywiście, ze m5 czy m6 kusi i to bardzo. Tak jak zawsze kuszą nowości albo pierwszy raz zobaczona piekna dziewczyna :-) Tyle że tu chodzi przecież o miłość, a nie przelotny seks :-)
a mnie jedna rzecz przekonala. jedna rzecz nazywa sie: XF 10-24.
Mnie do EOS M2 przekonał też tylko UWA 11-22 mm i to do niego dokupiłem jakiś współpracujący korpus, akurat M2, na dodatek razem z dwoma obiektywami 18-55 i 2/22 mm oraz lampą 90EX. Za cenę mniejszą, niż sam EF 4/16-35 mm do 6D mam cały zestaw, przy czym jego clou, czyli M2 +EF-M 11-22 waży tyle, co UWA do pełnej klatki, oraz parę "gratisów". A lampka 90EX daje radę jako zdalny sterownik TTL do innych lamp.
A teraz nowy M6... i nowy EVF, który pewnie jest lepszy od pierwszej wersji, lecz wygląda na niepodnoszony, co, o ile jest prawdą, to jest kpina z użytkownika.
Jak sobie popatrzę na wyposażenie Panasonica GX-7, czyli: wbudowany i podnoszony 90° EVF, sanki do lampy, wbudowana lampa i odchylany LCD, to mnie krew zalewa. A jeszcze w M5 LCD odchylany do dołu- i weź tu sobie strzel autoportret ze statywu. Normalnie jaja sobie z nas robi nasza ukochana firma!
A teraz nowy M6... i nowy EVF, który pewnie jest lepszy od pierwszej wersji, lecz wygląda na niepodnoszony, co, o ile jest prawdą, to jest kpina z użytkownika.
Ze specyfikacji M6 wynika, że można też używać EVF-DC1. Nie wiem czy DC2 jest lepszy, raczej nie sądzę.
Ja wszedłem (równolegle) w fuji właściwie za sprawą zachwytów Akustyka, który niespodziewanie sporządniał i niejako syn marnotrawny wrócił do papy Canona. Ja natomiast kupiłem od Czachy 10-24 i nie zdejmuję go z x-t10, dokupiłem jeszcze 2 szkiełka i mam dylemat: zamienić x-t10 na x-t20, czy kupić 800D i utrzymywać jeden system. Poza tym 800D+10-18 jest lżejsze od x-t20+10-24 i cała zaleta bezlustra stosowania na wypady (np w góry, tzn wtedy gdy nie biorę 6D) legła w gruzach.
pan.kolega
20-02-2017, 21:43
Jak sobie popatrzę na wyposażenie Panasonica GX-7, czyli: wbudowany i podnoszony 90° EVF, sanki do lampy, wbudowana lampa i odchylany LCD, to mnie krew zalewa. A jeszcze w M5 LCD odchylany do dołu- i weź tu sobie strzel autoportret ze statywu. Normalnie jaja sobie z nas robi nasza ukochana firma!
Oj wszyscy sobie z nas okrutnie szydzą i jaja robią. :mrgreen: Przynajmniej M5 strzelisz sobie selfiaka z ręki, albo z selfikija, a GX-7 nie....:(
ceny bezlusterkowców canona dyskwalifikują te aparaty, ich cena na tle konkurencji jest także pomyłką..
ceny bezlusterkowców canona dyskwalifikują te aparaty, ich cena na tle konkurencji jest także pomyłką..
Znaczy, że za tanie?
Kolekcjoner
21-02-2017, 00:51
Chyba tak, bo wyniki sprzedaży są podobno dobre więc mogą iść tylko w górę ;).
zdecydowanie za tanie no i nie mają takiego biżuteryjnego wykończenia :mrgreen: więc kupujący biżuterię są odrobinę wewnętrznie rozbici i zaniepokojeni
Ja wszedłem (równolegle) w fuji właściwie za sprawą zachwytów Akustyka, który niespodziewanie sporządniał i niejako syn marnotrawny wrócił do papy Canona. Ja natomiast kupiłem od Czachy 10-24 i nie zdejmuję go z x-t10, dokupiłem jeszcze 2 szkiełka i mam dylemat: zamienić x-t10 na x-t20, czy kupić 800D i utrzymywać jeden system. Poza tym 800D+10-18 jest lżejsze od x-t20+10-24 i cała zaleta bezlustra stosowania na wypady (np w góry, tzn wtedy gdy nie biorę 6D) legła w gruzach.
jakbym mial XF 10-24 to bym nie zamienial na 750D + 10-18. to jest obiektyw lepszy optycznie (10-24) i zdecydowanie solidniejszy mechanicznie. podobnie korpus XT10 jest solidniejszy niz 750D.
jakbym mial XF 10-24 to bym nie zamienial na 750D + 10-18. to jest obiektyw lepszy optycznie (10-24) i zdecydowanie solidniejszy mechanicznie. podobnie korpus XT10 jest solidniejszy niz 750D.
10-24 jest faktycznie dobry, bardzo lubię brać do ręki x-t10, chętniej niż canona, ale czar pryska za sprawą kolorów. Większości te z fuji się podobają, ale dla mnie te canonowskie są nie do pobicia.
jedna rzecz nazywa sie: XF 10-24. za jego cene mam w Canonie korpus + standardowy zoom + zoom UWA + zoom tele.
Jest szansa, że w 2018 w tym temacie się coś zmieni:
http://www.optyczne.pl/upload2/175485_fuji-2.jpg
Ja natomiast kupiłem od Czachy 10-24 i nie zdejmuję go z x-t10, dokupiłem jeszcze 2 szkiełka i mam dylemat: zamienić x-t10 na x-t20, czy kupić 800D i utrzymywać jeden system.
Nie kupuj nic od Fujifilm z tą nową matrycą 24Mpix czyli X-T2, X-T20, X-Pro2 oraz X100F no chyba że Twoim ulubionym kolorem jest kolor purpurowy.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4080328
https://www.dpreview.com/forums/thread/4098397
Podobno filtr polaryzacyjny to eliminuje. https://www.youtube.com/watch?v=dgtDvSuMpW4
pan.kolega
25-02-2017, 22:17
U Kenrockwella jest takie dziwnie purpurowe zdjęcie z X-T10. Niby jest to "koncert w parku" więc cholera wie jakie światło tam było, ale wygląda podejrzanie nienaturalnie.
Fuji X-T10 Review (http://www.kenrockwell.com/fuji/x-t10.htm)
W moim x-t10 pomimo problemu nie do końca naturalnych kolorów, purpury na wysokim iso nie doświadczyłem.
przypominam, ze watek jest o M6 nie o Fuji X!
mozna jeszcze naciagnac definicje do w ogole EOS M albo* porownania M6 z Fuji X. ale moze juz nie mocniej :)
* - "albo" jest uzyte celowo, w odroznieniu od "lub". dla osob nie po polibudzie wyjasnienie: Związki logiczne | eioba.pl (http://www.eioba.pl/a/1vlq/zwiazki-logiczne) ;)
Cyfrowe zaprasza na darmowe webinarium o M6. Może w potoku marketingowego bełkotu będzie coś wartościowego.
28.03.2017 godz. 18.00
Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/lp/webinar.html)
Kolekcjoner
02-11-2018, 17:11
No to mam i ja :). Póki co jestem zaskoczony tym jakie to maleństwo i że sprawia całkiem solidne wrażenie.
Póki co jestem zaskoczony tym jakie to maleństwo
No to jak podepniesz jakiekolwiek szkło EF poprzez ten cały adapter to czar pryśnie :cry:
Kolekcjoner
02-11-2018, 20:54
No to jak podepniesz jakiekolwiek szkło EF poprzez ten cały adapter to czar pryśnie :cry:
Już podpiąłem 70-200/2.8, wygląda to przezabawnie 8-). Czar nie pryska jak się ogląda zdjęcia z tego maleństwa. Jednak Canon to jest to jeśli chodzi o obrazek :).
takpoprostu
03-11-2018, 19:02
Da ktoś sample raw/jpg z m100 ???
Da ktoś sample raw/jpg z m100 ???
Na początek stąd:
https://www.photographyblog.com/reviews/canon_eos_m100_review/sample_images/
i stąd:
https://www.dpreview.com/sample-galleries/1754041899/canon-eos-m100-sample-gallery/7580435299
takpoprostu
03-11-2018, 19:47
Te już mam za sobą... Ale co od użytkownika z forum to od użytkownika z forum. O
Mam pewność że nic nie było grzebane. M6 i m100 to te same matryce ?
Kolekcjoner
03-11-2018, 20:53
Te już mam za sobą... Ale co od użytkownika z forum to od użytkownika z forum. O
Mam pewność że nic nie było grzebane. M6 i m100 to te same matryce ?
Te same i te same co w D80. Nie pamiętam już czy w którymś nie ma innego procka. Genearlnie sampli w sieci masz miliony, nie wiem jaki problem pościągać i się pobawić. Zdjęcia od kogoś są moim zdaniem niewiele warte bo nie wiadomo jak powstały. Jeśli masz takie wątpliwości to najlepiej kupić body w internecie porobić zdjęcia i jakby się okazała kicha to zwrócić.