Zobacz pełną wersję : Wymiana Tamron 70-300 usd na Canon 55-250 stm
Witam. Wprawdzie poruszyłem już ten temat w innym wątku ale zapytam szerszego grona :-)
Jak w temacie - czy warto wymienić Tamrona 70-300 USD na dość sporo tańszego Canon 55-250 stm? Dodam że fotografuje 60d, puki co nie planuje przesiadki na ff a teleobiektyw używam bardzo sporadycznie. Ten Tamron od nowego tj. przez 2 lata zrobił nie więcej jak 100 zdjęć .
Pozdrawiam
A czemu chcesz wymieniać? Jeśli chodzi o optykę to z testów wynika, że 55-250STM jest ciut lepszy. Ma też nieco inny zakres ogniskowych. No i jest o wiele mniejszy i lżejszy co czasami (turystyka) może mieć znaczenie. Tamrona znam tylko z uważnej lektury testów i opinii, zaś 55-250STM katuję od momentu, gdy pojawiły się w sprzedaży. Świetny obiektyw, jakością obrazu dorównujący eLkom. Razić może jedynie bardzo plastikowa budowa. Ale za to waga i rozmiary są niewielkie.
jak widzę wszystko dorównuje elkom
A czemu chcesz wymieniać? Jeśli chodzi o optykę to z testów wynika, że 55-250STM jest ciut lepszy. Ma też nieco inny zakres ogniskowych. No i jest o wiele mniejszy i lżejszy co czasami (turystyka) może mieć znaczenie. Tamrona znam tylko z uważnej lektury testów i opinii, zaś 55-250STM katuję od momentu, gdy pojawiły się w sprzedaży. Świetny obiektyw, jakością obrazu dorównujący eLkom. Razić może jedynie bardzo plastikowa budowa. Ale za to waga i rozmiary są niewielkie.
Pomyślałem o wymianie ponieważ rzadko go używam a jednak jakieś tele warto mieć. Zostanie jakaś różnica w kasie więc można coś dorzucić i zakupić jakąś stałkę, którą myślę bardziej wykorzystam
@becekpl - alez proszę:
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=856&Camera=736&Sample=0&FLI=5&API=1&LensComp=738&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=1)
Widzisz jakieś różnice?
@cube013 - jeszcze jedną zaletą 55-250STM w porównaniu do Tamrona jest o wiele mniejsza minimalna odległość ostrzenia i lepsze macro.
Ale nie wiem czy na tej zamianie coś zyskasz bo używanego Tamrona sprzedasz pewnie w cenie 55-250STM.