Zobacz pełną wersję : 600d, 7d czy może 60d?
Witam, jestem posiadaczem canona 450d, chcę go zmienić na coś co będzie mi dawało fajne filmy no i wiadomo, fajne zdjęcia. Nie ukrywam, że póki co najbardziej skłaniam się ku 600d - tani, polecano mi go. Ale nie wiem czy 60d czy 7d nie będzie lepszy. Budżet do 2000 zł to już szczyt, bardziej coś około 1000 - 1500 zł. Proszę o pomoc :)
Z każdego z tych aparatów będą dokładnie takie same zdjęcia i filmy bo mają one dokładnie taką samą matrycę. Różnią się zaś wielkością, obudową, ergonomią i pracą AF. Moim zdaniem z tych wymienionych najbardziej uniwersalny byłby 60D. Jeśli masz budżet do 2000zł i zależy ci na filmach to pomyśl o 70D.
60d jest extra. Jakbym został w cropie to by była moja puszka. Mały i lekki, świetny AF, odchylany ekran, ładne kolory. Czego chcieć więcej :) ostatnio natknąłem się na używkę za 1500 zł
Polecam 60D, świetny aparat za śmieszne pieniądze
Obrazek identyczny, ale AF, ergonomia lepsze. Ok, dzięki.
Na marginesie: z jaką wy prędkością odpowiadacie, super :-)
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Obrazek identyczny, ale AF, ergonomia, obudowa, lepsze. Ok, dzięki.
Kolejny glos za 60d. Bardzo milo wspominam te puszke ;) jakbys trafil w tej cenie 70d to tez bedzie warto.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Sorry, pomyłka w postach...
Obrazek identyczny, ale AF, ergonomia lepsze. Ok, dzięki.
60D/7D obrazek podobny, wszystko lepsze w 7D.
To że odpowiadamy szybko to pomyłka, nasz błąd
70% budżetu obiektywy, 30% BODY
60D/7D obrazek podobny, wszystko lepsze w 7D.
To że odpowiadamy szybko to pomyłka, nasz błąd
70% budżetu obiektywy, 30% BODY
No ale jak tak mam budżet rozłożyć to ja to wolę w akcesoria czy obiektywy dołożyć.
Z racji tego, że na razie używam niższego modelu, to zapytam, ile ta ergonomia w wyższej półce daje, czy jest ważna?
No ale jak tak mam budżet rozłożyć to ja to wolę w akcesoria czy obiektywy dołożyć.
Jak masz 1,5-2 tys budżetu to kup 450D/40D i 15-85. Na 60D z obiektywem to ze 3-4 tys jest potrzebne
Ja już mam 450d i jakieś tam obiektywy (50 1.8 i 18-200 3.5-5.6) i do zdjęć to nawet jest fajny zestaw, ale chciałbym jeszcze kręcić klipy
Boza tym nawet biorąc pod uwagę tylko robienie zdjęć to i tak spotkałem się opinią, że lepiej wymienić 450d na 600d lub 700d.
Co do ergonomii - masz większe body, które lepiej i stabilniej się trzyma, o wiele lepszy wizjer optyczny, 2 kółeczka zamiast jednego, więcej możliwości w menu itp. Aczkolwiek ja używałem malutkiego 1000D i na ergonomię nie narzekałem, potem 70D i byłem bardzo zadowolony, teraz 80D i jestem jeszcze bardziej ;-)
Do kręcenia klipów przydaje się ruchomy ekran LCD. Tego 7D nie ma. 60D zaś ma. Ale skoro taką wagę przywiązujesz do filmowania to jednak spróbuj się spiąć i kup 70D. 2000zł wystarczy. Akurat na Aledrogo ;-) jest mój egzemplarz do wzięcia (co nie znaczy, ze akurat na tę konkretną sztukę namawiam). 70D jest o wiele lepiej przystosowany do filmowania niż poprzednie Canony. Ma też dotykowy ekran znakomicie ułatwiający obsługę. A i jakość zdjęć z nowej 20MPx matrycy będzie lepsza.
To nie do końca tak, że filmy najważniejsze. Ich dopiero się nauczyć chce, póki co muszę mieć jak najlepszą jakość fotek. No ale co 70d ma takiego co jakość filmów w stosunku do 600d poprawi? Bo ja mam bardzo mały budżet i mało sprzęt u i cały hajs, który mogę zaoszczędzić chce na obiektywy wydać.
A jak duża różnica jest w ekraniku między 450d, 600d a 60d? Bo ja często używam live view i na 450d trochę mocno piksele widać.
Do filmów to polecam 100D i szkła STM. W tym budżecie .
Chyba wezmę 60d jeśli będzie w dobrej cenie.
Drogi, a co on takie ważnego mi daje? Patrzałem zza nim ale mało mi daje.
--- Kolejny post ---
Stabilizacja i tyle. Co do AF, to i tak ostrzę ręcznie.
A jak w stosunku do 450d będą wyglądały szumy w 60d? Bo w 450d jest z tym duży problem.
Inaczej - jak 60d działa w słabym świetle? Czy AF działa ok? Co działa źle? Oczywiście nie tylko AF, chodzi mi o całość.
To o co pytasz, w dużej mierze od szkła zależy. ale skoro stawiasz takie pytania to lepiej przymierz się do 70D. Z uwagi na AF to był skok jakościowy.
A jak w stosunku do 450d będą wyglądały szumy w 60d? Bo w 450d jest z tym duży problem.
Szumy są problemem w każdym cropie.
--- Kolejny post ---
Inaczej - jak 60d działa w słabym świetle? Czy AF działa ok? Co działa źle? Oczywiście nie tylko AF, chodzi mi o całość.
Im więcej wydasz tym lepiej będzie działało. Co rozumiesz przez słabe światło, oświetlony pokój czy wronę na płocie o północy ?
Słabo oświetlony pokój to taki pierwszy stopień, 2 to zachód słońca lub noc z jakimś malutkim światłem, natomiast 3 stopień to ta wrona.
Słabo oświetlony pokój to taki pierwszy stopień, 2 to zachód słońca lub noc z jakimś malutkim światłem, natomiast 3 stopień to ta wrona.
Z 1 sobie poradzi, drugi zależy od obiektywu, 3 bez szans
A ten AF, to jakaś przepaść jest między 60d a 70d? Klasa cenowa podobna.
A ten AF, to jakaś przepaść jest między 60d a 70d? Klasa cenowa podobna.
Co podepniesz pod body ?
1.8 50 mm STM, 10-18 canona w przyszłości, może Macro canon 60 mm 2.8
A no może jeszcze zoom 18-200 3.5-5.6
1.8 50 mm STM, 10-18 canona w przyszłości, może Macro canon 60 mm 2.8
Z tym sobie 40D poradzi. 50 portret, 10-18 krajobraz, 60 macro, af praktycznie niepotrzebny
No, to już na najbliższe lata AF załatwiony.