Zobacz pełną wersję : Co zamiast Canona 50D - 80D, czy 7D mark II?
Cześć,
Po 7 latach wiernej służby w wyniku przytopienia zszedł z tego padołu łez mój Canon 50D.
Trzeba go czymś zastąpić. Najprostszym rozwiązaniem byłoby zastąpienia go 80D, ale jak wiadomo w międzyczasie Canon obniżył nieco standardy tej linii, poniekąd zastępując ją linią 7D.
Stąd pytanie - czy po przejściu z wszak dość starej konstrukcji jaką był 50D na zeszłorocznego 80D poczuję gdzieś różnicę w dół? Czy lepiej wydać te 20% więcej i kupić 7D mark II?
Dodam, że 50D zasadniczo spełniał moje wymagania. Jeżeli chciałbym coś do niego dodać (poza bajerami typu WiFi etc. na których mi bardzo nie zależy) to może lepsze ISO
Dołóż te 20%. Bo inaczej będzie cię to dręczyć.
80d ma znacznie lepszą matrycę...
80d, kółko, joy i aluminiowy korpus przezyjesz.
RobertON
14-02-2017, 18:39
80d ma znacznie lepszą matrycę...
Od czego - od 7D2 ?
No raczej 7dmk2 w kwestii matrycy przegrywa... Na niskim ISO to nawet nie ma co stawać w szranki, na wysokim może różnic nie widać ale 80d ma więcej pixeli wiec siłą rzeczy jest lepsza.
Cześć,
Po 7 latach wiernej służby w wyniku przytopienia zszedł z tego padołu łez mój Canon 50D.
Trzeba go czymś zastąpić. Najprostszym rozwiązaniem byłoby zastąpienia go 80D, ale jak wiadomo w międzyczasie Canon obniżył nieco standardy tej linii, poniekąd zastępując ją linią 7D.
Stąd pytanie - czy po przejściu z wszak dość starej konstrukcji jaką był 50D na zeszłorocznego 80D poczuję gdzieś różnicę w dół? Czy lepiej wydać te 20% więcej i kupić 7D mark II?
Dodam, że 50D zasadniczo spełniał moje wymagania. Jeżeli chciałbym coś do niego dodać (poza bajerami typu WiFi etc. na których mi bardzo nie zależy) to może lepsze ISO
Linia xxD pozostała, wszystko wyprodukowane po 50D przynosi zmiany na plus. Różnice w dół poczujesz po przesiadce na 40D albo serię xxxD. Linia 7D to puszki których brakowało w amatorskiej półce, szybkie ze świetnym AF, takie wypośrodkowanie pomiedzy serią 50/60/70D a 1D. Chcesz lepszego ISO to idź w stronę serii 5D/6D
fristajlor
14-02-2017, 20:00
Mialem 40D i kupilem 80D. Jestem zadowolony ze zmiany. Jak masz jakies konkretbe pytania dot tej puszki to pisz.
Sent from my iPhone using Tapatalk
RobertON
14-02-2017, 22:47
Mam 7d2, kolega miał 80D i ani ja ani on nie rozpoznałby po obrazku, które było czyje ptactwo na zdjęciu.
Wiec trzeba mieć jakieś wyjątkowe "sokole oko" aby widzieć różnicę na obrazku pomiędzy 80D, a 7D2.
7D2 ma też swoje zalety wg Clarka
Canon 7DII Review Clarkvision.com: Camera Review and Sensor Analysis Series, Canon 7D Mark II (http://www.clarkvision.com/reviews/evaluation-canon-7dii/)
Za to szum, na wysokim ISO równie łatwy do obróbki z obu aparatów, może nawet z 7D2 jest nieco mniejszy pow.ISO1600
https://www.dpreview.com/news/7168986570/canon-shows-dynamism-eos-80d-breaks-new-ground-for-canon-low-iso-dr/2
Mam 7d2, kolega miał 80D i ani ja ani on nie rozpoznałby po obrazku, które było czyje ptactwo na zdjęciu.
Wiec trzeba mieć jakieś wyjątkowe "sokole oko" aby widzieć różnicę na obrazku pomiędzy 80D, a 7D2.
Wystarczy podciągnąć cienie na niskim ISO i różnica jest bardzo widoczna. W telegraficznym skrócie to efekt umieszczenia przetworników w jednym układzie z matrycą. Jutro rano Canon wymieni matryce w pozostałych korpusach APS-C. Pozostanie do wymiany jedynie 7d. A w pełnej klatce 6d i 5ds.
RobertON
14-02-2017, 23:12
Wystarczy podciągnąć cienie na niskim ISO i różnica jest bardzo widoczna.
U mnie jest ten problem, że nie mam jak schodzić poniżej ISO 400 przy moim zestawie z 400+1,4x, aby utrzymać odpowiednie czasy.
Ale popróbuję zobaczę, może za jakiś czas nowym nabytkiem będzie 80-tka.
U mnie jest ten problem, że nie mam jak schodzić poniżej ISO 400 przy moim zestawie z 400+1,4x, aby utrzymać odpowiednie czasy.
Ale popróbuję zobaczę, może za jakiś czas nowym nabytkiem będzie 80-tka.
Raczej nie ma większego sensu wymieniać ze względu na sam obrazek. 80-tkę poleciłbym w stosunku do 7d2 przede wszystkim ze względu na filmowanie (AF, gibany ekranik, serwo zooma, zdalne sterowanie itd.). Ewentualnie AF w zestawie z 100-400 II i 1.4x III.