Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z lampą speedlite 600ex

Merc
12-02-2017, 16:26
Dzień dobry.
Problemy z lampą zaczeły się od tego iż po dłuższym czasie pracy co jakis czas sie nie wyzwalała. Trafiła do serwisu gdzie stwierdzono iż problem był w ustawieniach. Pan w serwisie je poprestawiał i wszystko miało byc ok. Lampa błyska za każdym razem, niestety zdjecia wychodzą niedosietlene, tak jakby były robione bez niej. W czym moze byc problem?

r_m
12-02-2017, 16:31
Np. w lampie, tzn. w jej uszkodzeniu.
W nieprawidłowych ustawieniach.
I pewnie w czymś jeszcze.

Weź lampę do ręki, ustaw tryb M, ustaw moc na 1/128, wyzwól błysk. Przestaw moc na 1/1, wyzwól błysk (ale nie patrz na palnik). Czy "pyknięcie" (i moc błysku) były różne w obu ustawieniach?

espire
12-02-2017, 22:52
Najpierw dla sprawdzenia siły błysku przestaw aparat na tryb M ustaw czas np 1/200 przysłonę i ISO i moc lampy wg liczby przewodniej lampy i potwierdź sobie że lampa błyska z właściwą mocą
Mi kiedyś lampa błyskowa minimalna mocą jak miałem poustawiane sterowanie bezprzewodowe.

Miałem też tak że lampa świrowala na 1 body a po założeniu jej na inne było ok następnie po ponownym założeniu na pierwsze body już też było ok. Mało to wytłumaczalne ale tak było. Prawdopodobnie jak lampa komunikuje się z różnymi korpusami z firmware o różnej generacji może się coś resetowac w oprogramowaniu i czasem pomaga

Merc
02-06-2017, 11:39
Np. w lampie, tzn. w jej uszkodzeniu.
W nieprawidłowych ustawieniach.
I pewnie w czymś jeszcze.

Weź lampę do ręki, ustaw tryb M, ustaw moc na 1/128, wyzwól błysk. Przestaw moc na 1/1, wyzwól błysk (ale nie patrz na palnik). Czy "pyknięcie" (i moc błysku) były różne w obu ustawieniach?

Były takie same. Ale w trybie manualnym błysk jest widoczny na zdjęciu, wiec można powiedzieć ze wtedy 'działa'.

7four
02-06-2017, 12:45
... Były takie same. ...

Jesteś pewien ? Na pełnej mocy jest zdecydowanie większe walnięcie, to słychać, widać i czuć nawet w ręce.
Nie da się 1/1 do 1/128 tak samo porównać.

Merc
02-06-2017, 13:04
Jesteś pewien ? Na pełnej mocy jest zdecydowanie większe walnięcie, to słychać, widać i czuć nawet w ręce.
Nie da się 1/1 do 1/128 tak samo porównać.

poprosiłam jeszcze kolegę o opinie i on również twierdzi ze są takie same. Zrobiłam zdjęcia i również wyszły identycznie. Doświetlone ale z taka sama mocą.

7four
02-06-2017, 13:22
poprosiłam jeszcze kolegę o opinie i on również twierdzi ze są takie same. Zrobiłam zdjęcia i również wyszły identycznie. Doświetlone ale z taka sama mocą.

I jesteś pewna, że masz tryb manualny M?

Co się wyświetla w lewym górnym rogu wyświetlacza?

--- Kolejny post ---

I jak się zachowuje lampa zdjęta z sanek aparatu?

Merc
02-06-2017, 13:33
I jesteś pewna, że masz tryb manualny M?

Co się wyświetla w lewym górnym rogu wyświetlacza?

--- Kolejny post ---

I jak się zachowuje lampa zdjęta z sanek aparatu?

teraz pojawiło mi sie w ogóle cos 'nowego' na wyswietlaczu tj WP i wykrzyknik (załaczyłam zdjecie)
https://drive.google.com/file/d/0B8_ViDgFIeblQmVPaUlwUkJJR00/view?usp=sharing

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://drive.google.com/file/d/0B8_ViDgFIeblQmVPaUlwUkJJR00/view?usp=sharing)

7four
02-06-2017, 13:41
https://www.youtube.com/watch?v=vuMyxOav9Dw

Powtórzę, co masz w lewym górnym rogu (skrajne lewe górne pole) , nie w środku na górze wyświetlacza. .... jak na filmie.

WP! coś oznacza (nie podam na tacy) , a co dokładnie poczytaj w instrukcji obsługi.

Merc
02-06-2017, 13:43
tak na pewno tryb M

w jakim sensie zachowuje? powiediząłabym tak samo jak podpieta do aparatu

edit ok juz wiem ze WP pojawia sie kiedy jest wysunieta 'sołonka' na lampe

7four
02-06-2017, 13:43
https://www.youtube.com/watch?v=e35-jgyUn6U

Pytaliśmy o tryb M, czyli od 10 minuty i 16 sekundy tego filmu powyżej.

Merc
02-06-2017, 13:45
w lewym górym roku mam 'M'

7four
02-06-2017, 13:46
tak na pewno tryb M

w jakim sensie zachowuje? powiediząłabym tak samo jak podpieta do aparatu

edit ok juz wiem ze WP pojawia sie kiedy jest wysunieta 'sołonka' na lampe

Ale nie Mzoom, tylko M zamiast ETTL ?

--- Kolejny post ---

w lewym górym roku mam 'M'

ok, i dalej jak masz 1/128 to jaka jest siła błysku, a jak dasz 1/1 to widać czy nie różnicę ?

Merc
02-06-2017, 13:48
nie widac różnicy

r_m
02-06-2017, 14:44
Były takie same. Ale w trybie manualnym błysk jest widoczny na zdjęciu, wiec można powiedzieć ze wtedy 'działa'.

Bardzo prawdopodobne uszkodzenie tranzystora "odcinającego" błysk w odpowiednim momencie (lub, co byłoby gorsze, także układu sterowania tym tranzystorem).
W trybie TTL lampa najpierw daje "błysk pomiarowy", którego moc jest niewielka (błysk jest przerywany po określonym czasie przez wspomniany tranzystor), i później następuje błysk oświetlający zdjęcie, o mocy wyliczonej na podstawie pomiarowego. Gdy tranzystor jest przebity, cała energia z kondensatora zostaje wyładowana w błysku pomiarowym, przed otwarciem migawki, więc nie zostaje nic na błysk "główny".
W trybie M nie ma błysku pomiarowego, ale z powodu przebitego tranzystora cała energia z kondensatora idzie w palnik w momencie błysku, niezależnie czy ustawisz 1/1 czy 1/128 (tak samo mocne "pyknięcie", tak samo jasny błysk, niezależnie czy na aparacie, czy wyzwalany w ręce prze M na 1/1 i na 1/128).
Co zrobić? Serwis, jeśli lampa jest na gwarancji, to Żytnia, jeśli nie - jakiś pobliski, do którego masz zaufanie, powinni sobie poradzić (przynajmniej z diagnozą).

Merc
02-06-2017, 15:11
Bardzo prawdopodobne uszkodzenie tranzystora "odcinającego" błysk w odpowiednim momencie (lub, co byłoby gorsze, także układu sterowania tym tranzystorem).
W trybie TTL lampa najpierw daje "błysk pomiarowy", którego moc jest niewielka (błysk jest przerywany po określonym czasie przez wspomniany tranzystor), i później następuje błysk oświetlający zdjęcie, o mocy wyliczonej na podstawie pomiarowego. Gdy tranzystor jest przebity, cała energia z kondensatora zostaje wyładowana w błysku pomiarowym, przed otwarciem migawki, więc nie zostaje nic na błysk "główny".
W trybie M nie ma błysku pomiarowego, ale z powodu przebitego tranzystora cała energia z kondensatora idzie w palnik w momencie błysku, niezależnie czy ustawisz 1/1 czy 1/128 (tak samo mocne "pyknięcie", tak samo jasny błysk, niezależnie czy na aparacie, czy wyzwalany w ręce prze M na 1/1 i na 1/128).
Co zrobić? Serwis, jeśli lampa jest na gwarancji, to Żytnia, jeśli nie - jakiś pobliski, do którego masz zaufanie, powinni sobie poradzić (przynajmniej z diagnozą).

dziekuje to brzmi bardzo sensownie!
mieszkam w małym mieście wiec nabliżej mam aby znaleźć jakis serwis we wrocławiu :)