Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Technika robienia zdjęć na Studniówce

rudared
11-02-2017, 13:20
Witam!
Jestem tutaj nowa i od razu lecę do Was z pytaniem
Dzisiaj robię zdjęcia jednej parze przed studniówką w hotelu, w której odbędzie się impreza. Zdjęcia będą robione przed salą, koło recepcji. Nie mam jak wcześniej iść zobaczyc tego miejsca, a ze zdjęć widziałam, że jest mnóstwo przestrzeni, zimne światło, gołe i białe ściany (poza jedną złotą, gdzie jest SOFA) i wielkie schody prowadzące do góry (w jasnym kolorze)
I tu moje pytanie, czy sprzęt, który posiadam da radę porobić tej parze kilka zdjęć.
I jak mniej więcej ustawić aparat oraz lampę.

Canon 550D + obiektyw 18-135 kit
Tamron af 70-300mm f/4-5.6
Canon 50mm f/1.8 II
Nissin digital di866

becekpl
11-02-2017, 13:41
sprzęt jak najbardziej da rade pod warunkiem zmiany operatora
aparat ustaw obiektywem do osób fotografowanych , lampe ustaw do gory

r_m
11-02-2017, 14:49
czy sprzęt, który posiadam da radę porobić tej parze kilka zdjęć

"Sam sprzęt nie zrobi zdjęć, potrzebny jest doczepiony do niego w miarę sprawny operator" (albo jakoś podobnie, zapamiętałem taką stopkę u pewnej osoby w czasach pl.rec.foto)

Tak, dasz radę porobić tym kilka zdjęć (nawet więcej niż kilka, jeśli Ci wystarczy prądu w bateriach). Najprościej założyć lampę na aparat, na aparacie ustawić "zielony kwadracik", lampę ustawić w tryb eTTL, ustawić głowicę na wprost, i robić zdjęcia jak telefonem. Na pewno zdjęcia będą.
Jeśli nie masz żadnego doświadczenia, i dopiero teraz zaczynasz szukać informacji jak dziś masz zrobić zlecenie, to jest najprostsza metoda - nie będziesz mieć "ładnych" zdjęć, ale będą jakiekolwiek zdjęcia. Jeśli miałabyś więcej czasu, i trochę chęci na naukę, to Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl) (zanim napiszesz, że to o zdjęciach ślubnych, a nie studniówkowych, poczytaj całość).