PDA

Zobacz pełną wersję : 550EX + enelopy

michalab
11-02-2017, 13:04
lampa 550EX nagle przestała mi współpracować z enelopami - nawet się nie włącza. Do tej pory wszystko było OK, jeszcze w niedzielę błyskałem nią z tymi samymi akumulatorami. Sprawdzałem z dwoma kompletami - oba świeżo po naładowaniu do pełna i nie włącza się. Co dziwne wygrzebałem drugą lampę (której nie używałem pewnie ze 3 miesiące) i to samo - wkładam świeżo naładowane enelopy - nie włącza się, na zwykłych bateriach jest OK.

Czy to znak, że akumulatorki padają czy raczej lampa? Szczoteczka elektryczna na tych samych bateriach działa, ale ona ma pewnie niższe wymagania.

pan.kolega
11-02-2017, 13:22
Chyba jednak akumulatory padają. Lampa ciągnie spory prąd aż baterie piszczą :lol: a w zużytych akumulatorach wewnętrzna rezystancja wzrasta, wskutek czego napięcie pod obciążeniem siada.
Ale skoro się nawet nie włącza, to jest pewnie jeszcze gorzej.

r_m
11-02-2017, 14:56
lampa 550EX nagle przestała mi współpracować z enelopami
Jeśli jeden akumulator z kompletu "padnie", lampa może nawet się nie włączyć. Warto byłoby sprawdzić każdy akumulatorek oddzielnie, pod obciążeniem, kiedyś były żarówki 1.2V - obciążenie co prawda niewielkie, ale padnięte akumulatorki dało się wykryć ( w skrajnym przypadku po naładowaniu kompletu "padnięty" potrafił zaświecić żarówkę na kilka sekund, po chwili odpoczynku znów na kilka sekund, pomiar miernikiem nic nie dawał ze względu na minimalne obciążenie wprowadzane przez miernik).

Tom77
11-02-2017, 21:05
lampa 550EX nagle przestała mi współpracować z enelopami - nawet się nie włącza. Do tej pory wszystko było OK, jeszcze w niedzielę błyskałem nią z tymi samymi akumulatorami. Sprawdzałem z dwoma kompletami - oba świeżo po naładowaniu do pełna i nie włącza się. Co dziwne wygrzebałem drugą lampę (której nie używałem pewnie ze 3 miesiące) i to samo - wkładam świeżo naładowane enelopy - nie włącza się, na zwykłych bateriach jest OK.

Czy to znak, że akumulatorki padają czy raczej lampa? Szczoteczka elektryczna na tych samych bateriach działa, ale ona ma pewnie niższe wymagania.

Szczoteczka i lampa mają trochę inny pobór mocy :) jak radzi r_m sprawdziłbym każde ogniwo z osobna albo zakup nowego kompletu

michalab
12-02-2017, 10:48
nie mam takich żarówek, ale mam BC-700, czy opcja Test da sensowny wynik w takim przypadku? ładuje na full (max 700mA) rozładowuje (max 350mA) i ponownie ładuje. Podczas rozładowania liczy pojemność.

arkosol
12-02-2017, 11:34
Też mam BC-700, ładowanie tak wysokim prądem ubija aku, dodatkowo nie naładuje do pełna. Ja zawsze ładuje 200mA i moje pierwsze 10 letnie enlopy działają tylko nieznacznie słabiej od nowych. Również na 550ex.

michalab
12-02-2017, 12:41
Też mam BC-700, ładowanie tak wysokim prądem ubija aku, dodatkowo nie naładuje do pełna. Ja zawsze ładuje 200mA i moje pierwsze 10 letnie enlopy działają tylko nieznacznie słabiej od nowych. Również na 550ex.
normalnie ładuje też na 200mA, napisałem jaki jest max, a nie jakim ładuję.

Nie wiem czy rozładowanie tak małym prądem 100mA (nie da się wybrać prądu rozładowania, to jest zawsze połowa tego co się ładuje) będzie sensownym testem, w tej sytuacji.

fotna
12-02-2017, 14:53
Sprawdź na mierniku pod obciążeniem po kolei każdy aku - jak jeden będzie padnięty to reszty nie pociągnie. Te aku mają ten problem że gdy padają to bardzo szybko osiągają napięcie i nie pobierają więcej prądu ale pod obciążeniem szybko spada napięcie. Gdy odejmiesz obciążenie momentalnie powraca. Jeśli lampa działa na bateriach to znaczy że któryś aku. Ponumeruj je i próbuj z lampą w rożnych zestawach jak nie masz jak sprawdzić pod obciążeniem. Może masz lampę błyskową na 1 baterie albo aparat z lampą na 1 baterie -były takowe i na nich sprawdzisz który nie ładuje wcale.

pan.kolega
13-02-2017, 23:18

700 mA to nie jest zbyt wielki prąd dla AA. To daje czas ładowania ponad 3 godziny, czyli mniej wiėcej tyle co smart ładowarki eneloop.
Natomiast 200 mA daje ponad 10 godzin i to może być za mało w BC-700, bo podobno jest ryzyko, że nie wykryje prawidłowo końca ładowania i wskutek tego przeładuje.
Ja bym ładował AA na 500 albo 700.

arkosol
14-02-2017, 10:49
Zawsze ładuje 200 mA i intensywnie używane 10 letnie enelopy nadal sprawują się bez zarzutu. Dodam tylko, że kiedyś naładowałem w jakiejś zwykłej ładowarce, która ładowała je przez tylko pół godziny i pokazała full. Po włożeniu do lampy po kilkunastu strzałach lampa się wyłączyła.

Merde
14-02-2017, 11:22
Zawsze ładuje 200 mA i intensywnie używane 10 letnie enelopy nadal sprawują się bez zarzutu. Dodam tylko, że kiedyś naładowałem w jakiejś zwykłej ładowarce, która ładowała je przez tylko pół godziny i pokazała full. Po włożeniu do lampy po kilkunastu strzałach lampa się wyłączyła.
Jaką ładowarką ładujesz? Ja mam BC-700 i czasami mam problem taki, że ładowarka nie widzi akumulatora, jeśli ten został zbyt mocno rozładowany. Muszę wtedy wrzucić choć na parę minut akumulator do zwykłej ładowarki. Po takim zabiegu BC-700 znów widzi Eneloopy.

Przemek_PC
14-02-2017, 11:52
Zbyt głębokie rozładowywanie akumulatorków zabija je.

Merde
14-02-2017, 12:55
Zbyt głębokie rozładowywanie akumulatorków zabija je.
Nie do końca ten przypadek. Potrafi być tak, że na 4 akumulatory wyjęte z lampy jeden się nie chce ładować dopóki go trochę nie "popchnę" zwykłą ładowarką. Stawiam raczej na wadę BC-700.

michalab
14-02-2017, 14:08
Nie do końca ten przypadek. Potrafi być tak, że na 4 akumulatory wyjęte z lampy jeden się nie chce ładować dopóki go trochę nie "popchnę" zwykłą ładowarką. Stawiam raczej na wadę BC-700.
mi też się to zdarza, ale zamiast zmieniać ładowarkę, czekam, na ogół po jakimś czasie załapuje go. Już nawet nie wiem ile to trwa kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Po prostu następnego dnia wszystkie są znów naładowane.

arkosol
14-02-2017, 18:18
Jaką ładowarką ładujesz? Ja mam BC-700 i czasami mam problem taki, że ładowarka nie widzi akumulatora, jeśli ten został zbyt mocno rozładowany. Muszę wtedy wrzucić choć na parę minut akumulator do zwykłej ładowarki. Po takim zabiegu BC-700 znów widzi Eneloopy.
Też mam BC-700 i nigdy żadna z lamp nie rozładowała mi tak głęboko aku żeby nie zaskoczyło ładowanie w ładowarce.

Tom77
14-02-2017, 19:26
Też mam BC-700 i nigdy żadna z lamp nie rozładowała mi tak głęboko aku żeby nie zaskoczyło ładowanie w ładowarce.

Lampa nie rozładuje aku do takiego poziomu aby ładowarka BC go nie ruszyła. Tak rozładowac aku można w latarce, pilocie do telewizora, itd.
Sprawdziłbym czy 1 z ogniw nie jest walniete, może tez nawalić kanał w ładowarce, BC-700 to słabiutkie ladowarki

pan.kolega
17-02-2017, 18:56

Wtedy zamiast ładowania w innej ładowarce stosuje się znany trick doświadczonych dżokejów bateryjkowych - ładuje się problematyczne ogniwo z bardziej naładowanego ogniwa za pomocą dwóch spinaczy biurowych. Po bardzo krótkim potrzymaniu dwóch ogniw w ten sposób, oba powinny zaskoczyć w ładowarce.:idea:

fotna
17-02-2017, 19:31
Używając aku do rożnych sprzętów zwłaszcza pobierających bardzo mało energii Latarki led, piloty, zabawki dzieci czy też gdy zmarzną można je rozładować niemal do 0,5 V i wtedy BC ani żadna cyfrowa ładowarka nie pociągnie. Ja mam na to prosty sposób - stara ładowarka sprzed 15 lat kupiona na pchlim targu za 1 zł. Jest w niej tylko jedna dioda jak nie świeci to jest naładowane. Ładuje bardzo małym prądem długo ale skutecznie. Należy jednak pamiętać że dopuszczenie do takiego poziomu rozładowania to zabójstwo a przynajmniej ogromne tortury dla aku. To tak zbierając kilkanaście wcześniejszych postów.

michalab
17-02-2017, 21:50
Faktycznie było tak, że tylko jeden akumulatorek w każdym zestawie był słaby, miałem jeszcze 3 zestaw i tam była identyczna sytuacja. A wykorzystałem metodę, którą podpowiedział fotna. Niestety nie miałem aparatu ani lampy na 1 baterię, tylko na 2, ale próbując różne kombinacje szybko ustaliłem, które akumulatorki nie dają rady.

W zabawkach i szczoteczkach elektrycznych, jeszcze popracują.