Zobacz pełną wersję : sigma 24-35 proszę o opinię
Witam wszystkich. Nowy na forum. Mam pytanko o sigmę 24-35 w kontekście ślubów, a przede wszystkim zabawy weselnej. Czy może się mierzyć z canonem 16-35 2.8 II. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Optycznie jak najbardziej - ale czy AF da rade tak, jak Canon to juz tylko trzeba sprawdzic empirycznie.
Przymierzałem się*do niej kilka razy, tylko raz miałem w sklepie na body, więc ciężko ocenić działanie af, ale kupiłem 24L i zadowolony jestem w kontekście ślubów i reportażu. 24-35 to kawał szkła, co ostatecznie skłoniło mnie do zakupu stałki. Kolega Beatx chyba drugi sezon używa tej sigmy, jak rozmawiałem z nim po kilku reportażach był bardzo zadowolony.
jan pawlak
09-02-2017, 19:40
Witam wszystkich. Nowy na forum. Mam pytanko o sigmę 24-35 w kontekście ślubów, a przede wszystkim zabawy weselnej. Czy może się mierzyć z canonem 16-35 2.8 II. Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Z testów DxO jakości zdjęć z tych obiektywów (ostrość, transmisja, zniekształcenia, winieta i aberracja chromatyczna) wynika że Sigma ma (dużo) lepsze własności optyczne.
https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/EF16-35mm-F2.8L-II-USM-on-Canon-EOS-5D-Mark-III-versus-Sigma-24-35mm-F2-DG-HSM-A-Canon-on-Canon-EOS-5D-Mark-III__220_795_1572_795
Gdy chodzi ostrość w obszarze poza ścisłym centrum kadru to w żadnej kombinacji ogniskowa/przesłona (wspólne dla obu obiektywów) Canon 16-35/2.8 II "nie dorasta do pięt" Sigmie
jp
Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o zakres ogniskowych i jasność to jest w 100% to co potrzebuję. Jedynie co mnie martwi to, że AF nie da rady pod światło, a to byłby dramat bo to moje ulubione kadry.
jan pawlak
09-02-2017, 22:47
Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o zakres ogniskowych i jasność to jest w 100% to co potrzebuję. Jedynie co mnie martwi to, że AF nie da rady pod światło, a to byłby dramat bo to moje ulubione kadry.
W zakresie AF Sigmy nie mam doświadczenia.
Ale na zdrowy rozsądek, na skuteczność i szybkość ostrzenia AF ma wpływ zarówno część systemu w body oraz w obiektywie
Czy system działa decyduje część w body a część w obiektywie wpływa jedynie na szybkość zakończenie tej operacji.
A w omawianym przypadku Sigma jest jaśniejsza, AF powinien łatwiej znajdować/rozpoczynać ostrzenie w trudnych warunkach.
Różnica pomiędzy obiektywami (przy tym samym świetle)może polegać głównie/jedynie na szybkości ostrzenia.
jp
Ja przesiadlem sie z 24L II I 35L na 24-35 bo mi sie nie chcialo ciagle szkielek zmieniac I nie wrocil bym do Lek. Na slubie mega wygoda. Na drogim body fish, 85 lub 135 I jest wypas. Na 35 f2 szkielko daje fajne rozmycie. AF jak najbardziej daje rade. Zrobilem tym szklem jakies 10-12 slubow I nie bylo problemow. Lki byly minimalnie lepsze w ciemnicy ale duze roznicy nie ma. Bral bym w ciemno.
W zakresie AF Sigmy nie mam doświadczenia.
Ale na zdrowy rozsądek, na skuteczność i szybkość ostrzenia AF ma wpływ zarówno część systemu w body oraz w obiektywie
Czy system działa decyduje część w body a część w obiektywie wpływa jedynie na szybkość zakończenie tej operacji.
A w omawianym przypadku Sigma jest jaśniejsza, AF powinien łatwiej znajdować/rozpoczynać ostrzenie w trudnych warunkach.
Różnica pomiędzy obiektywami (przy tym samym świetle)może polegać głównie/jedynie na szybkości ostrzenia.
jp
Miałeś ten obiektyw w rękach?
Kolekcjoner
10-02-2017, 12:33
Ta eLka to mydelniczka przy sigmie ale niestety po przebojach kolegi z AFem Sigmy na jego 5D byłbym ostrożny i dobrze sprawdził, bo okazuje się że rozkalibrowanie może nastąpić po pewnym czasie i nikt później sobie z tym nie radzi.
jan pawlak
10-02-2017, 14:46
Miałeś ten obiektyw w rękach?
nie
jp
Mam tę sigmę z 6d. Jak dla mnie rewelacja - choć nie mam za wiele porównania. Ostrość super, af także daje radę. Oj gdyby tak do tego 50-100 f2.0 o takich samych właściwościach optycznych i byłby zestaw idealny :) Tylko czy jest szansa, że sigma wypuści takie szkło pod FF?