Zobacz pełną wersję : Canon 700 D - obiektyw Canon 50 mm f 1.4 USM
Grzesiekmusic
07-02-2017, 01:55
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Canon 700 d. Zakupiłem go z obiektywem 18-55 Ale teraz dokupilem 50 mm 1.4 Z mechanizmem USM. Ale wydaje mi sie ze chodzi za glosno. Dolaczam w linki film.obiektyw Nowy kupiony na allegro od sklepu cyfrowe.pl.
Proszę o opinię czy działa poprawnieni jeśli nie co dalej.
Zippyshare.com (http://www88.zippyshare.com/v/YvOCTJJn/file.html)
Link :
dokupilem 50 mm 1.4 Z mechanizmem USM. Ale wydaje mi sie ze chodzi za glosno
Propozycja 1: wybierz się do jakiegoś sklepu fotograficznego, powiedz, że chcesz porównać sposób pracy swojego, i tego w sklepie.
Propozycja 2: uzupełnij miejscowość w swoim profilu, być może zgłosi się ktoś z kolegów z Twojej okolicy z takim obiektywem, i porównacie sobie osobiście.
Propozycja 3: da się to wrzucić w sposób wygodniejszy do oglądania bez konieczności ściągnięcia, zapisania na dysk (np. youtube)?
Grzesiekmusic
07-02-2017, 10:07
Mozna obejrzeć N stronie . No M konicznosci pobierania. Ja jestem z okolic KOŁA (WIELKOPOLSKIE)
Ale teraz dokupilem 50 mm 1.4 Z mechanizmem USM.
W tym obiektywie jest micro USM. Takie gorsze USM i ogólnie delikatna konstrukcja.
Najlepiej porównaj z innym egzemplarzem jeżeli masz taką możliwość.
Grzesiekmusic
07-02-2017, 11:43
A czy jest na forum ktoś kto posiada taki obiektyw i zechciałby się podzielić opinią Na jego temat?
ja mam pytanie: na co ostrzysz w tym konkretnym wypadku? bo coś sobie nie chce poradzić i przez to się męczy :> to nie jest obiektyw, którego AF robi furorę %)
To nie jest USM tylko micro USM tak jak napisał APTUR.
Nagraj filmik w świetle dziennym w normalnych warunkach, jeśli w normalnych warunkach tak samo ostrzy i męczy to raczej jest walnięty.
PS. na liveview (jeśli tak ostrzyłeś) to jak dobrze pamiętam to właśnie jakoś w tym stylu on pracuje :lol: ogólnie tragedia. Przez wizjer mi się nic takiego nie przytrafiło (czasem szalał jak nie mógł ustawić i doostrzał, ale to normalne)
ja się dopisze do pkt. "co dalej"
dalej kolego to tylko serwis
kliknij pomógł
Grzesiekmusic
07-02-2017, 19:31
Tryb liveview. Palcem wybieralem różne punkty .
W porównaniu do STM wszystkie napędy USM to kupa hałasu zwłaszcza przy filmowaniu.
W porównaniu do STM wszystkie napędy USM to kupa hałasu zwłaszcza przy filmowaniu.
Ja tam się na filmowaniu nie znam ale ten STM który jest w 50/1.8 jest głośniejszy od wszystkich USM jakie mam.
Bo napęd STM w 50/1.8 chodzi głośniej niż np. w 18-135 czy 10-18(który jest bezgłośny).
Grzesiekmusic
08-02-2017, 00:47
Czyli co ? Norma. USM tak już działa i tyle .
Obiektyw STM do prawidłowego działania potrzebuje współczesnej puszki która ten system obsługuje, 50D to zabytek i nie ma tego.
Obiektyw STM do prawidłowego działania potrzebuje współczesnej puszki która ten system obsługuje, 50D to zabytek i nie ma tego.
Nie pierwszy raz piszesz coś, o czym nie masz pojęcia. Obiektywy STM jak najbardziej prawidłowo pracują z takimi zabytkami jak 50d, a nawet starszymi.
pan.kolega
08-02-2017, 07:07
Właśnie przypiąłęm 50/1.8 STM do EOS Elan IIE i obsługuje go jak błyskawica.:mrgreen: Działanie jak najbardziej prawidłowe. Widocznie jednak ma to coś.
No ale to nie jest zabytek, ma tylko 21 lat. :p
Swoją drogą, sterowanie okiem działa bezbłędnie. Tylko trzy punkty ostrzenia i wystarczy. 8-)
Czyli co ? Norma. USM tak już działa i tyle .
Po prostu przez LV dziala glosniej. Jesli przez wizjer dziala normalnie to jest ok.
No ale to nie jest zabytek, ma tylko 21 lat.
Swoją drogą, sterowanie okiem działa bezbłędnie.
Mam ten zabytek (EOS-50E) Często mi tego sterowania okiem brakuje w cyfrowych EOSach.
Czy to kiedyś wróci?
Grzesiekmusic
08-02-2017, 13:13
Czyli wychodzi na to że wszystko jest ok. ? Po prostu w trybie livewiev halasuje. Podobnie, jak przy filmowania
A przeczytałeś chociaż co pisałem? :)
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
pan.kolega
08-02-2017, 19:37
Silniki USM w zasadzie są ciche, ale słychać jak się zatrzymują i startują. Bo te zatrzymania i starty są bardzo twarde. A że przy LV poruszają się małymi kroczkami, to je słychać z tego powodu.
50/1.4 ma micro USM, ale mimo to jest całkiem cichy w normalnym trybie AF przez wizjer.
Grzesiekmusic
09-02-2017, 01:23
Nagrań jeszcze film jak pracuje i wrzucę tu , to ocenicie bo ja jestem laik
Tak tylko w kwestii formalnej - napedy USM , sprawne, sa bezglosne. Uklady z silniczkami Micro-USM maja przekladnie z paroma kolkami zebatymi, ktore potrafia potwornie halasowac, chociaz jako nowe pracuja przewaznie bardzo przyzwoicie. Czesto demontaz, czyszczenie i przesmarowanie przekladni cieniutka warstewka odpowiedniego smaru daje efekt 100%.
Grzesiekmusic
28-02-2017, 01:21
Witam. Oddałem obiektyw z body Na Żytnia . Nie wiecie ile sie czeka N naprawę (w moim przypadku to będzie kalibracja) . Zdjęcia robione tym obiektywem były nieostre.
Za tydzień powinieneś mieć sprzęt z powrotem u siebie.
Grzesiekmusic
06-03-2017, 01:44
Witam. Obiektyw wysłany razem z body wrócił z serwisu na Żytniej. W protokole jest "regulacja af". Niestety, zdjęcia dalej są nieostre. Co w takim razie polecacie?
RobertON
06-03-2017, 07:18
Niestety, zdjęcia dalej są nieostre. Co w takim razie polecacie?
Może przedstaw owe nieostre zdjęcia z EXIF-em, aby można to jakoś ocenić.
Nauczyć się fotografować i przeczytać instrukcję aparatu
Nie pierwszy raz piszesz coś, o czym nie masz pojęcia. Obiektywy STM jak najbardziej prawidłowo pracują z takimi zabytkami jak 50d, a nawet starszymi.
Oj nie lubisz Ty mnie stary trollu, 50 D nie ma filmowania a to właśnie do tego służy STM.
Oj nie lubisz Ty mnie stary trollu, 50 D nie ma filmowania a to właśnie do tego służy STM.
Też dobrze pamiętam szanownego kolegę, niestety nie z dobrej strony ;) Zdążyłeś już sprawdzić pobór prądu wyzwalacza, czy to zbyt skomplikowane :D
STM nie służy tylko do filmowania, i obiektywy z takim napędem doskonale sobie radzą przy robieniu zdjęć, także starszymi aparatami, które nie mają nic wspólnego z filmowaniem. Zaletą STM jest jego cicha praca, co przydaje się przy filmowaniu, ale to nie znaczy, że STM działa tylko z lustrzankami potrafiącymi filmować.
Jeśli miałeś na myśli to samo, postaraj się pisać dokładniej, bo inaczej wprowadzasz innych w błąd.
RobertON
22-03-2017, 12:50
50 D nie ma filmowania
Ma filmowanie, nagrywałem tylko obraz poprzez Magic Lantern. Jeśli mowa o aparacie, jeżeli o obiektywie, to 50 mm w wersji STM także można używać do fotografowania i filmowania :) :)