PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki bezlusterkowiec zamiast 60D?

shpyo
02-02-2017, 08:35
Hej,
zastanawiam się nad przejściem na jakiś bezlusterkowiec Canona. Chciałbym móc podpiąć obiektywy które mam do niego (60D) już zakupione.
Nurtuje mnie kilka pytań:
- Czy ma to sens? Domyślam się, że są jakieś przejściówki by podpiąć obiektywy ze "starego" systemu?
- Czy rozwiąże to np. problem ostrości w 50 1.4?
- Czy podepnę pod takiego lampę 430EX III-RT?
- W bezlusterkowcu zdjęcia zawsze będą ostre, tak?

becekpl
02-02-2017, 10:07
a co znaczy problem ostrości w 50 1.4 bo ja go nie mam
dużo problemów rozwiązuje serwis a nie przejściówka, ale ja się nie znam....

akustyk
02-02-2017, 10:14
- Czy ma to sens?

to tylko ty wiesz. jesli chcesz zmienic na bezlusterkowca tylko dlatego ze jest bezlusterkowcem... no to ma sens jesli chcesz miec ekranik zamiast celownika optycznego. poza tym to nie widze potrzeby/sensu zmiany

Domyślam się, że są jakieś przejściówki by podpiąć obiektywy ze "starego" systemu?

sa, dzialaja takie z przeniesieniem pelnej automatyki sa do EF-M i do Sony, z czego o ile wiem canonowskie dialaja jednak lepiej

- Czy rozwiąże to np. problem ostrości w 50 1.4?

co to znaczy problem ostrosci? nie odpowiada Ci ze 50/1.4 jest a) zbyt ostry b) za malo ostry c) zle ustawia ostrosc?
jesli a) to nic nie poradze, jesli b) to moze byc kwestia sztuki a na c) odpowiedz jest generalnie twierdzaca. CDAF zawsze ustawia optymalna ostrosc, przynajmniej na statycznym obiekcie

- Czy podepnę pod takiego lampę 430EX III-RT?

do bezlusterkowca Canona - tak. do Sony nie.

jesli zle zlapiesz ostrosc albo podepniesz kiepski obiektyw to nie beda...

Merde
02-02-2017, 10:31
A gdzie tam. To, że nie ma problemu BF/FF nie znaczy, że AF zawsze złapie ostrość tam, gdzie użyszkodnik chciał.

MAF
03-02-2017, 17:43
A gdzie tam. To, że nie ma problemu BF/FF nie znaczy, że AF zawsze złapie ostrość tam, gdzie użyszkodnik chciał.
Dodatkowo we wszystkich bezlusterkowcach które używałem af jest wyraźnie słabszy niż w lustrzance.

Jeszcze o ile af-s daje radę to już servo nie.