Zobacz pełną wersję : Fotografia nocą - jaki korpus + obiektyw
Witam,
Przymierzam się do zakupu i wejściu w system Canona-korpusu nie będe raczej wymieniał.. podobnie szkła
zasadniczo zdjęcia wykonywane to krajobraz, architektura, wnętrza kościoła i zdjęcia w zimie przy świetle zastanym(księżyc) i zdjęcia nocą miasta przy świetle latarni. Zamierzam uzbierać na 6d - prosze o wasze opinie.
W sklepie proponowano mi 80d ale nie jestem przekonany do tego zakupu.
Proszę Was także o Wasze podpowiedzi co do obiektywu na razie tylko jeden zoom w zakresie 24(26) - 80 a najlepiej 100 lub więcej. Jak wydam na aparat do kasy mi nie wystarczy już na obiektywu. Dlatego myślę o Tamron 17-50 mm f/2.8 lub 28-75 mm f/2.8, Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM lub Sigma 24-105mm F4 A DG OS HSM , Tokina - macie doświadczenie z ich jakością? A jak Canon EF 24-70mm f/4L IS
Proszę o pomoc poprzez wasze opinie i ZDJECIA.
Proszę o podpowiedz jak i gdzie mogę zakupić bezpiecznie uzywany obiektyw firmowy lub nie firmowy czy może w dużych sklepach - komisach np. w Warszawie. Nie chcę sie naciąć i stracić pieniądze. Myślałem także po zakupie korpusu poszukać u Was używki szkła może to będzie najlepszy pomysł.
T17-50 odpada, to obiektyw dla małej matrycy (np. dla 80d).
Krajobraz, wnętrza, czy początek 24mm nie będzie za wąski?
Jak chcesz pelna klatke, to twoje deklaracje finansowe moga ci sprawic pewien klopot, bo tu bardzo silnie jakosc jest skorelowana z kasa. Rynek jest w pewnej mierze nasycony obiektywami EF-S i mozna za pare groszy wyhaczyc fajny , w pelni sprawny obiektyw, ale pelne klatki to na razie dziura bez dna - kazdy chce miec a z przymruzeniem oka traktuje sie na razie tylko 5D Classic i EF 50 1.8. Z drugiej strony , jak trafisz na dobrze spasowany taki zestaw, to ciezko mu dotrzymac kroku nawet wypasionym , duzo nowszym - no, chyba, ze w warunkach bardzo trudnych ;-).Mozna trafic okazje, ale jesli juz to raczej do naprawy, albo w zlym stanie wizualnym.Od reki i trwale dobrych cen na aukcjach spodziewac sie nie mozna.Jesli chodzi o obiektywy innych firm - to Tamron - ryzyko nieostrosci i koniecznosci kalibracji, Tokina - to samo plus problemy z serwisem, Sigma - seria A , C i S plus dock to ideal , ale bywa drozszy niz oryginal. Niestety - startujac od tego poziomu wymagan bedziesz mial niejako ciagle pod gorke...
a jako korpus mi proponujecie i jakie szkło do opisanych przeze mnie warunków?
Będę czekał na promocja na canona 6d może cena będzie do przełkniecia ale nie wiem jakiego szkła poszukać.
--- Kolejny post ---
Mysłałem o obiektywie Sigma A 24-105 mm f/4 DG OS HSM Art Canon. Co o nim sądzicie.
I poruszę wątek początkowy canon z martycą APS-C czy pozwolił by mi być zadowolonym z jego możliwości w trudnych warunkach o których pisałem czy tylko podstawowy 6d pozwoli uzyskać dobre wyniki.
--- Kolejny post ---
czy możesz na mój post zasugerować ewentualny korpus i obiektyw.
--- Kolejny post ---
T17-50 odpada, to obiektyw dla małej matrycy (np. dla 80d).
Krajobraz, wnętrza, czy początek 24mm nie będzie za wąski?
czy możesz na mój post zasugerować ewentualny korpus i obiektyw.
myślę ze żaden z nich cie nie zadowoli, bo aparat sam zdjęć nie robi
a po twoim "opisie warunków" widzę ze brak ci wiedzy
btw
do takich zdjęć się nada każdy aparat z podstawowym szkłem
Canona nie kupuj, zdjec nie robia i matryce maja do bani. Kup Sony, robi ladne zdjecia i topuje tabele w dxo. Jak bedziesz chcial wyniki jp cos napewno zlinkuje.
Ciężko doradzić coś sensownego. Nie jesteś przekonany do 80d, więc przekornie zaproponuję coś do niego: 80d (a nie 70d), bo to nowa konstrukcja matrycy, zbierająca (także na forum) dobre opinie. Obiektywy to Sigma 17-50/2.8 HSM OS (uniwersalny, "do wszystkiego", odpowiednik ogniskowych 27-80 dla pełnej klatki) uzupełniony o Canon EF-S 10-18 (krajobraz, architektura, wnętrza - te tematy kojarzą mi się ze stosowaniem ogniskowych znacznie szerszych niż "uniwersalny zoom"). Całość nieduża, niezbyt ciężka.
Jednak pełna klatka to pełna klatka, pomijając "magię", "plastykę" czy "+100 do lansu", ma nieco inne cechy ze względu na swoją wielkość. Jednak możliwości kosztują. 6d na dziś jest chyba najlepszym wyborem, ale wspominałem o kosztach. Być może lepszym pomysłem byłoby wyszukanie starszego 5d II w dobrym stanie (używany), za ok. połowę ceny nowego 6d, i dokupienie nowego (nowych) obiektywów? Dobre opinie zbiera Sigma 24-105, i mogłoby wystarczyć od razu na coś szerszego (nawet manualny Samyang, stałka Canon 20/2.8, zoom np. Canon 17-40/4L). W krótkim czasie będziesz mógł robić zdjęcia, a w przyszłości zmienisz (jak będzie taka potrzeba) na nowsze body.
zastanawiał sie nad Sigma A 24-105 mm.
--- Kolejny post ---
myślę ze żaden z nich cie nie zadowoli, bo aparat sam zdjęć nie robi
a po twoim "opisie warunków" widzę ze brak ci wiedzy
btw
do takich zdjęć się nada każdy aparat z podstawowym szkłem
Nie jest dla mnie odkryciem, że aparat sam zdjęć nie robi, a w kwestii "braku wiedzy" w tematyce aparatów cyfrowych jej nie mam dlatego proszę o pomoc. Czy możesz mi coś zasugerować w kwestii sprzetu i optyki ze swojego doświadczenia?
zastanawiał sie nad sigma a 24-105 mm.
5d + 17-40
Ciężko doradzić coś sensownego. Nie jesteś przekonany do 80d, więc przekornie zaproponuję coś do niego: 80d (a nie 70d), bo to nowa konstrukcja matrycy, zbierająca (także na forum) dobre opinie. Obiektywy to Sigma 17-50/2.8 HSM OS (uniwersalny, "do wszystkiego", odpowiednik ogniskowych 27-80 dla pełnej klatki) uzupełniony o Canon EF-S 10-18 (krajobraz, architektura, wnętrza - te tematy kojarzą mi się ze stosowaniem ogniskowych znacznie szerszych niż "uniwersalny zoom"). Całość nieduża, niezbyt ciężka.
Jednak pełna klatka to pełna klatka, pomijając "magię", "plastykę" czy "+100 do lansu", ma nieco inne cechy ze względu na swoją wielkość. Jednak możliwości kosztują. 6d na dziś jest chyba najlepszym wyborem, ale wspominałem o kosztach. Być może lepszym pomysłem byłoby wyszukanie starszego 5d II w dobrym stanie (używany), za ok. połowę ceny nowego 6d, i dokupienie nowego (nowych) obiektywów? Dobre opinie zbiera Sigma 24-105, i mogłoby wystarczyć od razu na coś szerszego (nawet manualny Samyang, stałka Canon 20/2.8, zoom np. Canon 17-40/4L). W krótkim czasie będziesz mógł robić zdjęcia, a w przyszłości zmienisz (jak będzie taka potrzeba) na nowsze body.
5d II jest tu
Canon EOS 5D Mark II, Canon, Lustrzanki Cyfrowe, INTERFOTO Sklep i komis fotograficzny z tradycjami (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3464&id=20)
Czy ktoś z was może wypowiedzieć się o tym modelu z własnego doświadczenia.
A mogę poprosić o zdjęcia z 6D i 80d np wieczorem lub nocą czy o świcie?
Nie wspomniałem że chciałbym niektóre zdjęcia wywołać w formacie a3 lub a2
Czy ktoś z was może wypowiedzieć się o tym modelu z własnego doświadczenia.
Na forum jest tona informacji na temat tego body.
Streszczę tobie - warto kupić, jest dobry. Wystrzegaj się modeli zajechanych na ślubach. Proś o podanie przebiegu migawki.
michalab
01-02-2017, 10:50
Chyba jednak używany obiektyw dużo bezpieczniej jest kupić niż używane body - po prostu łatwiej sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Jak chcesz koniecznie 6D, to chyba lepiej nowy a do niego używany obiektyw na początek Canon 17-40 albo Tamron 17-35, ewentualnie stary Canon 20-35. A jak Ci będzie brakować długości (krajobraz to nie tylko szeroki kąt, a w architekturze ciekawy może być też detal) to dokupisz Canona 70-200f4 lub Canona/Tamrona 70-300.
Podejmij próbę rozwiązania problemu własnoręcznie:
-pixelpeeper - masa zdjęć z konkretnych aparatów i obiektywów.
- wytypuj sobie zestawy (szkło i obiektyw) i sprawdź na pixelpeeper jakie zdjęcia ludzie robią takimi zestawami. Będziesz miał obraz lepszy bądź gorszy, ale nie będizesz się zdawał tylko na opinie ale i na przykłady.
Chyba jednak używany obiektyw dużo bezpieczniej jest kupić niż używane body - po prostu łatwiej sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Jak chcesz koniecznie 6D, to chyba lepiej nowy a do niego używany obiektyw na początek Canon 17-40 albo Tamron 17-35, ewentualnie stary Canon 20-35. A jak Ci będzie brakować długości (krajobraz to nie tylko szeroki kąt, a w architekturze ciekawy może być też detal) to dokupisz Canona 70-200f4 lub Canona/Tamrona 70-300.
I to jest jakieś rozwiązanie, a przy okazji czym fotografujesz?
--- Kolejny post ---
Na forum jest tona informacji na temat tego body.
Streszczę tobie - warto kupić, jest dobry. Wystrzegaj się modeli zajechanych na ślubach. Proś o podanie przebiegu migawki.
Jednak poczekam na 6d tak sobie planuję.
michalab
01-02-2017, 21:52
I to jest jakieś rozwiązanie, a przy okazji czym fotografujesz?
Przez długi czas moim wakacyjnym zestawem był 5D + Tamron 17-35 + Canona 70-200f4 - super zestaw pod względem jakości, ale przestało mi się chcieć go nosić (na wakacjach robię dużo km na nogach), dużo zdjęć traciłem bo nie chciało mi się wyciągać sprzętu z plecaka - zamieniłem na Fuji X. A do 5D zostawiłem same stałki na konkretnie okazje: foto rodzinne - 35+85, przyroda/samoloty/sport -180macro + 400f5.6
możesz podesłać mi jakieś zdjęcia z 5D, np o świcie, wieczorem, krajobraz, panorama?
--- Kolejny post ---
Mam pytanie czy ktoś z forum mógłby w razie potrzeby w Warszawie obejrzeć przed zakupieniem używany obiektyw na Targowej?
michalab
02-02-2017, 10:32
możesz podesłać mi jakieś zdjęcia z 5D, np o świcie, wieczorem, krajobraz, panorama?
wszystkie zdjęcia jakie chciało mi się udostępnić publicznie są w mojej stopce, set z krajobrazami jeszcze nie jest gotowy, a i tak nie ma tam zdjęć o świcie, bo nigdy nie miałem takiego zaparcia na krajobrazy, aby specjalnie dla nich wstawać przed świtem, wieczorem oczywiście trochę się znajdzie.