PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia nocą - jaki korpus + obiektyw

mario11
30-01-2017, 23:55
Witam,

Przymierzam się do zakupu i wejściu w system Canona-korpusu nie będe raczej wymieniał.. podobnie szkła
zasadniczo zdjęcia wykonywane to krajobraz, architektura, wnętrza kościoła i zdjęcia w zimie przy świetle zastanym(księżyc) i zdjęcia nocą miasta przy świetle latarni. Zamierzam uzbierać na 6d - prosze o wasze opinie.
W sklepie proponowano mi 80d ale nie jestem przekonany do tego zakupu.
Proszę Was także o Wasze podpowiedzi co do obiektywu na razie tylko jeden zoom w zakresie 24(26) - 80 a najlepiej 100 lub więcej. Jak wydam na aparat do kasy mi nie wystarczy już na obiektywu. Dlatego myślę o Tamron 17-50 mm f/2.8 lub 28-75 mm f/2.8, Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM lub Sigma 24-105mm F4 A DG OS HSM , Tokina - macie doświadczenie z ich jakością? A jak Canon EF 24-70mm f/4L IS
Proszę o pomoc poprzez wasze opinie i ZDJECIA.
Proszę o podpowiedz jak i gdzie mogę zakupić bezpiecznie uzywany obiektyw firmowy lub nie firmowy czy może w dużych sklepach - komisach np. w Warszawie. Nie chcę sie naciąć i stracić pieniądze. Myślałem także po zakupie korpusu poszukać u Was używki szkła może to będzie najlepszy pomysł.

r_m
31-01-2017, 00:55
T17-50 odpada, to obiektyw dla małej matrycy (np. dla 80d).
Krajobraz, wnętrza, czy początek 24mm nie będzie za wąski?

jelcyk
31-01-2017, 11:33
Jak chcesz pelna klatke, to twoje deklaracje finansowe moga ci sprawic pewien klopot, bo tu bardzo silnie jakosc jest skorelowana z kasa. Rynek jest w pewnej mierze nasycony obiektywami EF-S i mozna za pare groszy wyhaczyc fajny , w pelni sprawny obiektyw, ale pelne klatki to na razie dziura bez dna - kazdy chce miec a z przymruzeniem oka traktuje sie na razie tylko 5D Classic i EF 50 1.8. Z drugiej strony , jak trafisz na dobrze spasowany taki zestaw, to ciezko mu dotrzymac kroku nawet wypasionym , duzo nowszym - no, chyba, ze w warunkach bardzo trudnych ;-).Mozna trafic okazje, ale jesli juz to raczej do naprawy, albo w zlym stanie wizualnym.Od reki i trwale dobrych cen na aukcjach spodziewac sie nie mozna.Jesli chodzi o obiektywy innych firm - to Tamron - ryzyko nieostrosci i koniecznosci kalibracji, Tokina - to samo plus problemy z serwisem, Sigma - seria A , C i S plus dock to ideal , ale bywa drozszy niz oryginal. Niestety - startujac od tego poziomu wymagan bedziesz mial niejako ciagle pod gorke...

mario11
31-01-2017, 19:09
a jako korpus mi proponujecie i jakie szkło do opisanych przeze mnie warunków?
Będę czekał na promocja na canona 6d może cena będzie do przełkniecia ale nie wiem jakiego szkła poszukać.

--- Kolejny post ---

Mysłałem o obiektywie Sigma A 24-105 mm f/4 DG OS HSM Art Canon. Co o nim sądzicie.
I poruszę wątek początkowy canon z martycą APS-C czy pozwolił by mi być zadowolonym z jego możliwości w trudnych warunkach o których pisałem czy tylko podstawowy 6d pozwoli uzyskać dobre wyniki.

--- Kolejny post ---

czy możesz na mój post zasugerować ewentualny korpus i obiektyw.

--- Kolejny post ---

T17-50 odpada, to obiektyw dla małej matrycy (np. dla 80d).
Krajobraz, wnętrza, czy początek 24mm nie będzie za wąski?

czy możesz na mój post zasugerować ewentualny korpus i obiektyw.

becekpl
31-01-2017, 19:12
myślę ze żaden z nich cie nie zadowoli, bo aparat sam zdjęć nie robi
a po twoim "opisie warunków" widzę ze brak ci wiedzy

btw
do takich zdjęć się nada każdy aparat z podstawowym szkłem

zdebik
31-01-2017, 19:55
Canona nie kupuj, zdjec nie robia i matryce maja do bani. Kup Sony, robi ladne zdjecia i topuje tabele w dxo. Jak bedziesz chcial wyniki jp cos napewno zlinkuje.

r_m
31-01-2017, 19:59
Ciężko doradzić coś sensownego. Nie jesteś przekonany do 80d, więc przekornie zaproponuję coś do niego: 80d (a nie 70d), bo to nowa konstrukcja matrycy, zbierająca (także na forum) dobre opinie. Obiektywy to Sigma 17-50/2.8 HSM OS (uniwersalny, "do wszystkiego", odpowiednik ogniskowych 27-80 dla pełnej klatki) uzupełniony o Canon EF-S 10-18 (krajobraz, architektura, wnętrza - te tematy kojarzą mi się ze stosowaniem ogniskowych znacznie szerszych niż "uniwersalny zoom"). Całość nieduża, niezbyt ciężka.
Jednak pełna klatka to pełna klatka, pomijając "magię", "plastykę" czy "+100 do lansu", ma nieco inne cechy ze względu na swoją wielkość. Jednak możliwości kosztują. 6d na dziś jest chyba najlepszym wyborem, ale wspominałem o kosztach. Być może lepszym pomysłem byłoby wyszukanie starszego 5d II w dobrym stanie (używany), za ok. połowę ceny nowego 6d, i dokupienie nowego (nowych) obiektywów? Dobre opinie zbiera Sigma 24-105, i mogłoby wystarczyć od razu na coś szerszego (nawet manualny Samyang, stałka Canon 20/2.8, zoom np. Canon 17-40/4L). W krótkim czasie będziesz mógł robić zdjęcia, a w przyszłości zmienisz (jak będzie taka potrzeba) na nowsze body.

mario11
31-01-2017, 20:26
zastanawiał sie nad Sigma A 24-105 mm.

--- Kolejny post ---

myślę ze żaden z nich cie nie zadowoli, bo aparat sam zdjęć nie robi
a po twoim "opisie warunków" widzę ze brak ci wiedzy

btw
do takich zdjęć się nada każdy aparat z podstawowym szkłem

Nie jest dla mnie odkryciem, że aparat sam zdjęć nie robi, a w kwestii "braku wiedzy" w tematyce aparatów cyfrowych jej nie mam dlatego proszę o pomoc. Czy możesz mi coś zasugerować w kwestii sprzetu i optyki ze swojego doświadczenia?

Tom77
31-01-2017, 20:26
zastanawiał sie nad sigma a 24-105 mm.

5d + 17-40

mario11
31-01-2017, 20:48
Ciężko doradzić coś sensownego. Nie jesteś przekonany do 80d, więc przekornie zaproponuję coś do niego: 80d (a nie 70d), bo to nowa konstrukcja matrycy, zbierająca (także na forum) dobre opinie. Obiektywy to Sigma 17-50/2.8 HSM OS (uniwersalny, "do wszystkiego", odpowiednik ogniskowych 27-80 dla pełnej klatki) uzupełniony o Canon EF-S 10-18 (krajobraz, architektura, wnętrza - te tematy kojarzą mi się ze stosowaniem ogniskowych znacznie szerszych niż "uniwersalny zoom"). Całość nieduża, niezbyt ciężka.
Jednak pełna klatka to pełna klatka, pomijając "magię", "plastykę" czy "+100 do lansu", ma nieco inne cechy ze względu na swoją wielkość. Jednak możliwości kosztują. 6d na dziś jest chyba najlepszym wyborem, ale wspominałem o kosztach. Być może lepszym pomysłem byłoby wyszukanie starszego 5d II w dobrym stanie (używany), za ok. połowę ceny nowego 6d, i dokupienie nowego (nowych) obiektywów? Dobre opinie zbiera Sigma 24-105, i mogłoby wystarczyć od razu na coś szerszego (nawet manualny Samyang, stałka Canon 20/2.8, zoom np. Canon 17-40/4L). W krótkim czasie będziesz mógł robić zdjęcia, a w przyszłości zmienisz (jak będzie taka potrzeba) na nowsze body.

5d II jest tu
Canon EOS 5D Mark II, Canon, Lustrzanki Cyfrowe, INTERFOTO Sklep i komis fotograficzny z tradycjami (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3464&id=20)

Czy ktoś z was może wypowiedzieć się o tym modelu z własnego doświadczenia.

A mogę poprosić o zdjęcia z 6D i 80d np wieczorem lub nocą czy o świcie?

Nie wspomniałem że chciałbym niektóre zdjęcia wywołać w formacie a3 lub a2

aptur
31-01-2017, 20:52
Czy ktoś z was może wypowiedzieć się o tym modelu z własnego doświadczenia.

Na forum jest tona informacji na temat tego body.
Streszczę tobie - warto kupić, jest dobry. Wystrzegaj się modeli zajechanych na ślubach. Proś o podanie przebiegu migawki.

michalab
01-02-2017, 10:50
Chyba jednak używany obiektyw dużo bezpieczniej jest kupić niż używane body - po prostu łatwiej sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Jak chcesz koniecznie 6D, to chyba lepiej nowy a do niego używany obiektyw na początek Canon 17-40 albo Tamron 17-35, ewentualnie stary Canon 20-35. A jak Ci będzie brakować długości (krajobraz to nie tylko szeroki kąt, a w architekturze ciekawy może być też detal) to dokupisz Canona 70-200f4 lub Canona/Tamrona 70-300.

mwitek
01-02-2017, 15:40
Podejmij próbę rozwiązania problemu własnoręcznie:
-pixelpeeper - masa zdjęć z konkretnych aparatów i obiektywów.
- wytypuj sobie zestawy (szkło i obiektyw) i sprawdź na pixelpeeper jakie zdjęcia ludzie robią takimi zestawami. Będziesz miał obraz lepszy bądź gorszy, ale nie będizesz się zdawał tylko na opinie ale i na przykłady.

mario11
01-02-2017, 21:15
Chyba jednak używany obiektyw dużo bezpieczniej jest kupić niż używane body - po prostu łatwiej sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Jak chcesz koniecznie 6D, to chyba lepiej nowy a do niego używany obiektyw na początek Canon 17-40 albo Tamron 17-35, ewentualnie stary Canon 20-35. A jak Ci będzie brakować długości (krajobraz to nie tylko szeroki kąt, a w architekturze ciekawy może być też detal) to dokupisz Canona 70-200f4 lub Canona/Tamrona 70-300.

I to jest jakieś rozwiązanie, a przy okazji czym fotografujesz?

--- Kolejny post ---

Na forum jest tona informacji na temat tego body.
Streszczę tobie - warto kupić, jest dobry. Wystrzegaj się modeli zajechanych na ślubach. Proś o podanie przebiegu migawki.

Jednak poczekam na 6d tak sobie planuję.

michalab
01-02-2017, 21:52
I to jest jakieś rozwiązanie, a przy okazji czym fotografujesz?
Przez długi czas moim wakacyjnym zestawem był 5D + Tamron 17-35 + Canona 70-200f4 - super zestaw pod względem jakości, ale przestało mi się chcieć go nosić (na wakacjach robię dużo km na nogach), dużo zdjęć traciłem bo nie chciało mi się wyciągać sprzętu z plecaka - zamieniłem na Fuji X. A do 5D zostawiłem same stałki na konkretnie okazje: foto rodzinne - 35+85, przyroda/samoloty/sport -180macro + 400f5.6

mario11
01-02-2017, 22:54
możesz podesłać mi jakieś zdjęcia z 5D, np o świcie, wieczorem, krajobraz, panorama?

--- Kolejny post ---

Mam pytanie czy ktoś z forum mógłby w razie potrzeby w Warszawie obejrzeć przed zakupieniem używany obiektyw na Targowej?

michalab
02-02-2017, 10:32
możesz podesłać mi jakieś zdjęcia z 5D, np o świcie, wieczorem, krajobraz, panorama?
wszystkie zdjęcia jakie chciało mi się udostępnić publicznie są w mojej stopce, set z krajobrazami jeszcze nie jest gotowy, a i tak nie ma tam zdjęć o świcie, bo nigdy nie miałem takiego zaparcia na krajobrazy, aby specjalnie dla nich wstawać przed świtem, wieczorem oczywiście trochę się znajdzie.