Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : M42 adapter do Canona

gervee
30-01-2017, 01:27
Dzień dobry.
Czy możecie mi polecić, jakąś przejściówkę z M42 do Canona?
Na znanym portalu aukcyjnym jest ich wiele ale czego szukać?
Mam pod ręką obiektyw M42 i szkoda go nie wykorzystać.

Przejściówka z potwierdzeniem ostrości to jest to czego powinienem szukać?

r_m
30-01-2017, 02:07
Najprawdopodobniej tak, z tym, że powinna w opisie mieć zaznaczony Twój model aparatu jako "zgodny" (starsze chipy nie działają z nowymi body).
Niektórzy używają liveview i nie korzystają z potwierdzenia ostrości, wtedy nie warto dopłacać za coś niepotrzebnego.
Jeśli obiektyw ma przysłonę tylko "auto" (Heliosy, oprócz 44-2 i 44M), warto mieć w adapterze pierścień (kołnierz) wymuszający wciśnięcie popychacza przysłony.

Piotr_eos
08-02-2017, 16:18
Witam,

Zwykłe adaptery po podłączeniu do body i wkręceniu obiektywu nie ostrzą w nieskończoności.Wynika to z prostego faktu że grubość pierścienia adaptera odsuwa soczewkę od body a co za tym idzie punkt gdzie się ogniskuje obraz jest odsunięty od matrycy.
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć takie adaptery M42 na EOS żeby obiektyw ostrzył w nieskończoności?Z rozmów słyszałem o adapterach z soczewką, ale znalazłem tylko takie do Canon FD.
Mam fajny stary obiektyw Zeissa Sonnar, ale ponieważ najbardziej interesuje mnie wykorzystanie go do astrofotografii to jest on w tej chwili dla mnie bezużyteczny.
Będę wdzięczny za sugestie jak ten problem obejść.

Pozdrawiam

salas
08-02-2017, 18:31
Witam,

Zwykłe adaptery po podłączeniu do body i wkręceniu obiektywu nie ostrzą w nieskończoności.Wynika to z prostego faktu że grubość pierścienia adaptera odsuwa soczewkę od body a co za tym idzie punkt gdzie się ogniskuje obraz jest odsunięty od matrycy.
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć takie adaptery M42 na EOS żeby obiektyw ostrzył w nieskończoności?Z rozmów słyszałem o adapterach z soczewką, ale znalazłem tylko takie do Canon FD.
Mam fajny stary obiektyw Zeissa Sonnar, ale ponieważ najbardziej interesuje mnie wykorzystanie go do astrofotografii to jest on w tej chwili dla mnie bezużyteczny.
Będę wdzięczny za sugestie jak ten problem obejść.

Pozdrawiam
Cienszy adapter, albo go spiluj %) byc moze to wystarczy. Roznice w tych chinskich adapterach sie trafiaja.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

OCleVer
08-02-2017, 22:22
Kup papier ścierny 500 i 1000 i na mokro trzyj na płaskiej powierzchni. Najpierw 500, a potem 1000, jak chcesz to możesz jeszcze 2000 coby ładnie wyszlifować.

michalab
08-02-2017, 22:32
Ale nie dotyczy to adapterów M42 -> EOS, jeśli taki Ci się trafił to raczej nie jest zwykły. Zwykłe adaptery M42 -> EOS pozwalają na ostrzenie na nieskończoność, a wynika to z prostego faktu, że odległość od matrycy/płaszczyzny filmu do mocowania w M42 jest większa niż e EOS i dokładnie taką grubość powinien mieć prawidłowo wykonany adapter.