PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalacze strobo - specyficzne? potrzeby

cYnik
28-01-2017, 18:52
Hej,

przerobiłem już w życiu chyba 3 albo 4 rodzaje wyzwalaczy do strobo i wciąż nie trafiłem na takie, które by spełniały moje podstawowe potrzeby.

Może pokrótce wypunktuje czego potrzebuję:

- wyzwalacze muszą dopuszczać możliwość założenia na body lampy (a więc body->wyzwalacz->lampa),
- wyzwalacze muszą obsługiwać wspomaganie AF w lampie na body,
- aby jednocześnie mogło na nich pracować 2 fotografów z 2 puszkami (a więc w sumie 4 puszki z lampami + 3-4 lampy zdalne, które wyzwalamy wspólnie),
- aby parametry lampy na body nagle nie zmieniały się i nie trzeba ich było zmieniać z poziomu body (brzmi dziwnie? wiem :D Jednak to fakt w zestawieniu 6d + YN622C + lampa canona lub YN),
- aby robiąc zdjęcie nie wyzwalała się lampa na body 2 fotografa.
- fajnie jakby cena nie zwalała z nóg, bo potrzebuję takich wyzwalaczy/nadajników minimum 5 ;)

Czego nie potrzebuję:

- obsługi ETTL (chociaż pewnie, aby było wspomaganie AF w lampie na body, to nadajnik musi być ETTL, ale to tylko moje przypuszczenia ;) ),
- obsługi grup (chyba, że są one konieczne aby nie wyzwalać lampy 2 fotografa - jeśli tak, będę wdzięczny za info jak do tego dojść),
- zdalnego zmieniania parametrów lamp,
- nie muszą mieć swoich diod do wspomagania AF.

Tak jak wyżej wspomniałem - posiadam obecnie YN622C i niestety nie spełniają moich oczekiwań i potrafią człowieka zgotować na zleceniu.

Będę rad za rady ;) Jeśli natomiast jakiś temat traktuje już o takich bolączkach - będę wdzięczny za podlinkowanie, sam nie znalazłem.

Pozdrawiam