PDA

Zobacz pełną wersję : agd komplet

dan_jo
21-01-2017, 23:05
Hej.
Jestem na etapie kupna całego agd do mieszkania.
Wstępnie myślałem o bosch-u i electolux-ie.
Ciekaw jestem Waszej opinii odnośnie marki i co byście polecili z Waszego doświadczenia.
;)

Kolekcjoner
22-01-2017, 01:04
Nie wiem w jakich strefach cenowych się obracasz ale jeśli to jest zwykłe budżetowe agd to marka jest bez większego znaczenia. Ważniejsze są sprawy użytkowe ale te niestety trudno ocenić w sklepie, bo często to co nas denerwuje wychodzi dopiero w użyciu.

mariusz231
22-01-2017, 01:16
Moze cos polskiego https://solgaz.eu/plyty-gazowe/ kiedys produkowali dla amica pod nazwa prometeusz :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

igor58
22-01-2017, 08:09
czy to jest forum agd???
moderatorzy, ogarnijcie się!

kmeg
22-01-2017, 09:40
Firma nie ma dużego znaczenia tylko konkretne modele. Ta sama firma może produkować modele tragiczne jakościowo + de facto nienaprawialne (modulowosc) oraz modele przyzwoite. Nie liczylbym na jakość i długowieczność, poza tym sytuacja jest dynamiczna i słuchanie opowiastek typu : mam firmę x i się nie psuje od 15 lat...

pan.kolega
22-01-2017, 10:12
Pryglądałem się niedawno zmywarkom. Tecnologia jest identyczna na tym samym poziomie modelu dla wszystkich producentów. Cena tej samej klasy modelu może się trochę różnić.
Różnice są w guzikach.
Należy wybrać na jakich cechach nam zależy i wybrać producenta który to oferuje w dobrej cenie. Albo wybrać firmę którą lubimy z powodu nazwy bądź stylu.

Tom77
22-01-2017, 10:30
Nie patrz na firmę, poszukaj interesującego cię produktu i poczytaj opinii w sieci. Moja kuchenka electroluxa po 6 miesiącach jest w gorszym stanie niz polska kuchenka po 10 latach. W electroluxie już chyba wszystko co mogło się popsuło.

kmeg
22-01-2017, 12:32
Pryglądałem się niedawno zmywarkom. Tecnologia jest identyczna na tym samym poziomie modelu dla wszystkich producentów. Cena tej samej klasy modelu może się trochę różnić.

Pralki i przede wszystkim zmywarki to najgorsze AGD. Modulowosc powoduje, ze większość jest praktycznie nienaprawialna. Jeszcze ludzie dobijaja zmywarki tabletkami all in one olewajac sol - bo przecież w reklamach...

Można się jeszcze sugerować gwarancją, niektórzy dają 5 lat na niektóre modele...

aptur
22-01-2017, 14:22
czy to jest forum agd???

Jak kolega się dobrze rozejrzy, to znajdzie taką lodówkę co robi zdjęcia.

igor58
22-01-2017, 14:51
kupię lodówkę z serii "L", ze stabilizacją, rzecz jasna

Tom77
22-01-2017, 14:56

To juz tylko pozostaje decyzja czy ma być to lodówka FF czy Crop

zdebik
22-01-2017, 15:24
Pralki i przede wszystkim zmywarki to najgorsze AGD. Modulowosc powoduje, ze większość jest praktycznie nienaprawialna. Jeszcze ludzie dobijaja zmywarki tabletkami all in one olewajac sol - bo przecież w reklamach... ...

Sol jest tak tania, ze nie ma sensu jej nie dodawac.

aptur
22-01-2017, 15:31

Stabilizacja jest bardziej przydatna w pralce.

igor58
22-01-2017, 15:38
Aptur,
pralkę z iesem już mam

kmeg
22-01-2017, 17:25
Sol jest tak tania, ze nie ma sensu jej nie dodawac.
Zdziwilbys się. Sol przecież jest w tabletkach :) Nablyszczacz tez!

Kolekcjoner
22-01-2017, 19:03
czy to jest forum agd???

To jest forum dyskusyjne, dział hydepark. Pytanie i dyskusja jest jak najbardziej na miejscu 8-).

Kolekcjoner
22-01-2017, 19:08
Zdziwilbys się. Sol przecież jest w tabletkach :) Nablyszczacz tez!

Jest ale moja znajoma właśnie zajeździła Boscha, bo też myślała że skoro jest w tabletkach to po co sypać. Tego trzeba bardzo pilnować, bo werdykt może być taki jak w jej przypadku dwuletnia zmywarka do wyrzucenia.

kmeg
22-01-2017, 19:12
^^ Wiele osób tak myśli. Do pralek za to dobrze jest używać proszki antykamienne -tez skracają ich zycie .

Tom77
22-01-2017, 19:13
Jest ale moja znajoma właśnie zajeździła Boscha, bo też myślała że skoro jest w tabletkach to po co sypać. Tego trzeba bardzo pilnować, bo werdykt może być taki jak w jej przypadku dwuletnia zmywarka do wyrzucenia.

Teraz 2 letni sprzęt i tak jest przestarzały, po co ci pralka, lodowka czy żelazko bez wifi. Instrukcje do lodówki będa niedługo grubsze niż do aparatu albo już są

becekpl
22-01-2017, 19:25
pralka Elektrolux daje rade 3 rok , wcześniej był kupiony na chwile Indesit(na chwile bo gówniany ,miał się zepsuć a potrzebny był na czas przeprowadzki)ktory pracowal 10 lat, lodówkę mam Libherr, model podobno kiepski co pada zaraz po końcu gwarancji ale 15 rok już mrozi
a w necie ciagle czytam ze ten sprzet dzisiejszy to nic nie warte G, i ze zaraz sie popsuje
wychodzi na to ze nie ma co sie rozczytywac tylko isc i kupic to co sie podoba

biodar
22-01-2017, 19:25
To juz tylko pozostaje decyzja czy ma być to lodówka FF czy Crop

FF, bo łatwiej wkładać pranie przez szeroki wlot, stabilizacja i dużo klatek na sekundę by suszyła jak trzeba ;)

a poważniej - ja obecnie mam bosch już 4 lata i na razie działa. Elektrolux był jednak 10 lat ale się zepsuł

becekpl
22-01-2017, 19:27
jak dla mnie 10 lat to bardzo dobry czas
zrsezta pralki akurat sa niedrogie wiec mozna zmieniac co i 5;)

Tom77
22-01-2017, 19:33
jak dla mnie 10 lat to bardzo dobry czas
zrsezta pralki akurat sa niedrogie wiec mozna zmieniac co i 5;)

Candy wytrzymała u mnie 18 lat, została wymieniona bo na nią patrzeć nie mogliśmy no i ze względu na rdzę, ale dalej działała. Teraz samsung od kilku lat bez zarzutu. Ja wiem czy są tanie ? 1,5-2 tys co 5 lat to nie tak mało

becekpl
22-01-2017, 19:36
mozna taniej, trzeba szukac;)

Tom77
22-01-2017, 19:38
mozna taniej, trzeba szukac;)

Wiem, że można pralke i za 600 pewnie kupić ale to własnie sprzęt na 2-3 lata

becekpl
22-01-2017, 19:45
nie w tym sensie
sa miejsca gdzie mozesz kupic sprzet, ktory na przyklad zostal porysowany w transporcie
moja pralka ma ryse przez caly bok, akurat od sciany:lol:
ale kosztowala niecale 60% ceny podstawowej

Tom77
22-01-2017, 19:49
nie w tym sensie
sa miejsca gdzie mozesz kupic sprzet, ktory na przyklad zostal porysowany w transporcie
moja pralka ma ryse przez caly bok, akurat od sciany:lol:
ale kosztowala niecale 60% ceny podstawowej

U mojej żony to nie przejdzie, musi być idealna w dniu zakupu. Co to za miejsca ? :)

igor58
22-01-2017, 21:29
to z na serio:
właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie kupiłem i pralkę, i lodówkę (Whirpool, LG), bez pitolenia o tym na forum foto

Tom77
22-01-2017, 21:36
to z na serio:
właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie kupiłem i pralkę, i lodówkę (Whirpool, LG), bez pitolenia o tym na forum foto

Jesteś moim bohaterem, kupiłeś lodówkę i pralkę bez pomocy forum o fotografii

dan_jo
22-01-2017, 21:45
Dzięki za odpowiedzi w poruszonym temacie.
Myślałem, że będzie łatwiej, pojeździłem dzisiaj, pooglądałem i wybór padł na boscha. Co z tego wyjdzie zobaczę po czasie.
igor58 - przepraszam;)

Tom77
22-01-2017, 21:50
Dzięki za odpowiedzi w poruszonym temacie.
Myślałem, że będzie łatwiej, pojeździłem dzisiaj, pooglądałem i wybór padł na boscha. Co z tego wyjdzie zobaczę po czasie.
igor58 - przepraszam;)

Bosch to juz taka niższa półka, jego odpowiednikiem sprzed 10 lat jest teraz Siemens.

dan_jo
22-01-2017, 22:50
Oni się jakiś czas temu połączyli.
Siemens jest teraz bardziej pro, a bosch tańszy, a ile gorszy nikt nie wie.:confused:

pan.kolega
23-01-2017, 02:20
W tym samym sklepie można kupić zmywarkę za $270 albo za $1890. Czyli za jedną elkę siedem zmywarek kitowych.
Chyba nikt nie ma wątpliwiści, że to są różne produkty, więc nie można uogólniać.

becekpl
23-01-2017, 10:07
ale ten KIT nie jest taki zły, a niektóre Ele są bardzo kapryśne i nadają się do wszystkiego z wyjątkiem do tego do czego zostały stworzone(na kanwie wpisów z naszego foruma)

@igor w sumie lepszy taki temat niz po raz enty 5dmk2 vs 6d a właśnie taki się pojawił i pewnie będzie miał z dwie strony...

mkkaczy
23-01-2017, 10:44
Oni się jakiś czas temu połączyli.
Siemens jest teraz bardziej pro, a bosch tańszy, a ile gorszy nikt nie wie.:confused:
Może, jak sie wprowadzaliśmy 10 lat temu to prawie cały sprzęt był Bosha. Przez ten okres padła tylko pralka. Ostatnio miałem kupić nową, ale napaliłem sie na Siemensa. W sklepie obok upatrzonego Siemensa stał Bosh (różnica w cenie może pare euro), i z tego co się dowiedziałem to nie było między nimi różnic, bo podobno obie były dokładnie na tych samych częściach. Zamówiłem Bosha żeby pasowała do innego osprzętu. Ciekawostka dla mnie była taka, że jej wogóle nie słychać. To już czajnik jest dużo głośniejszy.
Ktoś wcześniej wspomniał o Liebherr. To dobra firma zwłaszcza w lodówkach i dźwigach budowlanych.
Za to z odkurzaczy polecił bym Dysona, ale coś w droższych modeli. Ten który mamy to tańszy model, a jest nie do zajechania, choć staramy się go zepsuć, bo jego główną wadą jest mała zwrotność.

jelcyk
23-01-2017, 12:41
Amica...

fotna
23-01-2017, 12:55
Kup najbardziej funkcjonalne (ilość programów nie świadczy o tym że wszystkie będziesz używał - za to ma się co psuć) a zarazem najtańsze. Nie patrz na firmę bo większość używa tych samych podzespołów. Zapytaj serwisantów który najnowszy sprzęt się psuje bo ten produkowany 5-10 lat temu to nie to co dziś. nastaw się na to że po dwóch latach się zepsuje bez względu na markę.

Kupując zmywarkę kopiłem najtańszą a ponieważ miała niefunkcjonalny kosz włożyłem od starej. Policzyłem że nawet jak za dwa lata się zepsuje to i tak kosztowała połowę ceny niż te droższe. Za różnicę kupie drugą. Nikt mi nie zagwarantuje że ta droższa pochodzi dłużej niż gwarancja.

mariusz231
23-01-2017, 19:11
Pralki amica i lodowki to samsung, jakby co ;)
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

pan.kolega
23-01-2017, 23:07
Byle nie pralka Samsung ładowana odgórnie. Podobno rozpadają się wybuchowo przy wirowaniu z zagrożeniem mienia i zdrowia. Ale takich w Polsce chyba nie ma :shock:
Reports of Samsung Washers 'Exploding' Prompts Company to Issue Safety Warning - Consumer Reports (http://www.consumerreports.org/washing-machines/some-samsung-washers-may-pose-safety-risk/)

Ja mam w tej chwili cały sprzęt nabyty 13 lat temu (pralka jeszcze starsza o kilka lat). Nie zapłaciłem ani grosza za naprawy poza tanimi częściami kilka razy. Były ze 2 naprawy gwarancyjne, i kilka prostych napraw samodzielnie. Lodówka, pralka, suszarka, zmywarka, mikrofala, kuchenka gazowa z termostatem itp., i młynek w zlewie, i nie są to bynajmniej modele luksusowe. Odkurzacza jeszcze w życiu nie wyrzuciłem. Więc nie mam wrażenia, że wszystko się psuje, chociaż są różne wady.

szkielko100
03-03-2017, 14:14
Ja Nie długo wprowadzam się do swojego nowego mieszkania i potrzebuję kuchenki pod zabudowę do kuchni. Na chwilę obecną jestem na etapie szukania odpowiedniego modelu /wycięto link do sklepu/ doklejam się do tematu, bo też potrzebuję dobrej rady na ten temat.

Merde
03-03-2017, 16:48
bo też potrzebuję dobrej rady
Oto moja dobra rada: jeśli nie chcesz być posądzony o spamowanie forum - nie wklejaj linków do konkretnych sklepów internetowych.

zdebik
03-03-2017, 17:43
Ja Nie długo wprowadzam się do swojego nowego mieszkania i potrzebuję kuchenki pod zabudowę do kuchni. Na chwilę obecną jestem na etapie szukania odpowiedniego modelu /wycięto link do sklepu/ doklejam się do tematu, bo też potrzebuję dobrej rady na ten temat.
Bez kuchenki mozna zyc, kup 5d4 z 35 1.4 II!

Tringa
08-03-2017, 17:11
Popieram zdebika. Lodówkę też odpuść - ostatnio w Polsce są surowe i długie zimy.

Tom77
08-03-2017, 20:14
Popieram zdebika. Lodówkę też odpuść - ostatnio w Polsce są surowe i długie zimy.

A jak zimno to się nie pocisz, pralkę bym tez odpuścił

Tringa
09-03-2017, 09:59
A jak zimno to się nie pocisz, pralkę bym tez odpuścił

I można kąpać się w rzece, albo u sąsiada - zrezygnuj z prysznica.