Zobacz pełną wersję : Jasny obiektyw (do portretów w tym do pomieszczeń)
MichalPrz
21-01-2017, 16:59
Witam,
Jaki obiektyw poradzilibyscie do portretów w pomieszczeniach (ale także szersze zastosowanie np na wycieczki). Do tej pory robiłem zdjęcia na jak mi sie zdawało idealnym połączeniu kit 17-55 i kit 55-250. Jednakże w obu przypadkach zawodził momentami brak światła lub jego zbyt mała ilośc. Ponadto
tak naprawdę zoomem posługiwałem sie bardzo bardzo rzadko wiec interesujący przedział to bardziej ... Mój aparat to canon 60d. Poszukiwany obiektyw moze być stały - byle jasny. Zależy mi aby zmieścić sie do 1000zl (moze być używany).
Pozdrawiam i dziękuję !
MichalPrz
21-01-2017, 17:36
Interesujący przedział to cos z 10-50 mm. Myślałem o Canon 24 mm f/2.8 STM
Dla tego aparatu, do portretu, 35 mm to takie minimum, a lepiej około 50 mm.
Tak, w przypadku tego aparatu 24mm będą w miarę uniwersalną ogniskową a 50mm portretową.
MichalPrz
22-01-2017, 00:50
A powiedzcie jak z jasnością tych dwóch obiektywów ? O warunki zewnętrzne rzecz jasna sie nie martwię ale czy w pomieszczeniach dadzą rade na odpowiednio podbitym (ale bez przesady) ISO ?
To możesz łatwo sprawdzić analizując dane przy których zostały zrobione twoje obecnie zdjęcia. Znasz przysłonę na której zostało zrobione zdjęcie i maksymalną w nowym obiektywie.
Jasny obiektyw nie pomoze gdy brakuje swiatla. Kup lampe, wystarczy 430 ii.
Przecież Canon 24 mm f/2.8 STM mieści się w ogniskowych 17-55 f2,8 IS a światło ma takie samo, więc po co chcesz to kupować?. Skoro światła mało to ...statyw. Ewentualnym rozwiązaniem jest 50mm f1,4 ale canon, który masz ma stabilizację, z której korzystasz a stałka 50mm nie ma. Poza tym na przysłonie f1,4 jest taki sobie, ale zawsze to coś.
podpisuję się pod tym, co rzekł biodar
RobertON
22-01-2017, 12:38
Jasny obiektyw nie pomoze gdy brakuje swiatla. Kup lampe, wystarczy 430 ii.
Tak właśnie, lampa albo dwie lub lampy i jakieś wyzwalacze radiowe np. Yongnuo.
Do tego 50/1,8 STM i można eksperymentować.
MichalPrz
22-01-2017, 21:38
Omyłka, posiadany przeze mnie obiektyw to nie 17-55 a Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6... W innym wypadku tematu bym nie zakładał
Jak masz więcej miejsca to polecam 85mm/f1.8 <-- nówka ok. 1300, używkę poniżej 1000 powinieneś znaleźć.
michael_key
23-01-2017, 15:02
Pod 60D zdecydowanie Canon 50/1.8 STM
Zgadam się z przedmówcami. Na cropa 50 mm to fajna ogniskowa do portretów. I nie powinna być za ciasna do portretów w pomieszczeniach.
Witam,
Jaki obiektyw poradzilibyscie do portretów w pomieszczeniach (ale także szersze zastosowanie np na wycieczki). Do tej pory robiłem zdjęcia na jak mi sie zdawało idealnym połączeniu kit 17-55 i kit 55-250. Jednakże w obu przypadkach zawodził momentami brak światła lub jego zbyt mała ilośc. Ponadto
tak naprawdę zoomem posługiwałem sie bardzo bardzo rzadko wiec interesujący przedział to bardziej ... Mój aparat to canon 60d. Poszukiwany obiektyw moze być stały - byle jasny. Zależy mi aby zmieścić sie do 1000zl (moze być używany).
Pozdrawiam i dziękuję !
Do portretów we wnętrzach, ale i do bardziej uniwersalnych zastosowań(typu wycieczki, album rodzinny, reportaż itd.), do CROPA, w umiarkowanej cenie i bdb jakości bardzo polecam Sigma 30mm/1.4HSM (odpowiednik 50mm na małym obrazku). Przerobiłem bardzo intensywnie przez kilka lat, żona równolegle identyczny. Używka poniżej 1000 zł. Jest też nowa wersja, ale ta pierwsza jest bardzo OK.
AndrzejXM
24-01-2017, 02:56
A jak Twoim subiektywnym okiem wyglada ostrosc tej Sigmy? Bo z 'laboratoryjnych' testow wynika,ze troche miekka jest, szczegolnie ponizej f2.