PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie obiektywu

Traper
18-01-2017, 19:53
Witam

Syn ma Canon PowerShot SX120 IS, kupiony od znajomego .
Zauważyłem że obiektyw nie jest zbytni czysty, kurz , tłuste kropki

JAK BEZPIECZNIE WYCZYSCIĆ "DOMOWO" TEGO TYPU OBIEKTYW ?????

Pozdrawiam

Traper

rafels3
18-01-2017, 22:42
Na targach bawiłem się LensPenem. Porobiłem tłuste plamy paluchami i... kuźwa działa. Zeszło wszystko idealnie. Tylko co innego zabawa ze szkłem "demo" a co innego mizianie swojego szkiełka. Jest też wersja do czyszczenia matrycy. Ma ktoś jakieś opinie o tym cacku? Ja na razie wolę szmatki + płyn do szkiełek.

jelcyk
19-01-2017, 09:48
Jesli to sa tylko zanieczyszczenia zewnetrzne, to pierwsze co musisz zrobic, to bardzo dokladnie wydmuchac powierzchnie soczewki , aby nie porysowac jej tym, co na nie sie twardego przykleilo. Potem to juz normalne czyszczenie, a wiec, w warunkach domowych np. sciereczki do okularow (nasaczane) albo b. miekkie sciereczki do czyszczenia displayow telefonicznych (najlepiej z mikrofibry) zawilgocone lekko np. wodka (najlepiej Biala Dama - reszte po operacji natychmiast wykonczyc w milym towarzystwie!), spirytusem, spirytusem izopropylowym, albo dedykowane do optyki. Czysc b. delikatnie, bez zadnych naciskow, krotkimi, okreznymi ruchami - az do skutku. Na koniec, jak juz masz ja wymyta , przetrzyj pare razy w ten sam sposob sucha sciereczka. Jak zostaja slady i cienie, powtorz mycie nowa sciereczka, do skutku. na koniec , jesli jeszcze masz jakies cienie, ktore moga pochodzic od plynow, ktore zastosujesz - skutecznym srodkiem jest chuchniecie i przetarcie sucha sciereczka - ale delikatnie, bo to juz medium bezposlizgowe i moze wplywac na powierzchnie powlok. I zadnych naciskow ... A samo fotografowanie to juz po w/w imprezie :lol:

Traper
19-01-2017, 10:05
Witam

Dzięki za odpisanie. Mam takie jednorazowe nasączone ściereczki
do czyszczenia okularów - i zapewne to będzie najlepsze

Pozdrawiam
TRaper

Macios
19-01-2017, 10:08
Rafels - Używam już chyba 3go Lenspena i z czystym sumieniem mogę go polecić. Z jednej strony ma pędzelek, a z drugiej "zużywającą się" powierzchnie czyszczącą (kilka miesięcy daje radę). Bardzo wydajny i wygodny gadżet!

uosiek1
19-01-2017, 11:13
jelcyk znakomicie opisał procedurę czyszczenia, od siebie tylko dodam, że wódkę szkoda na obiektyw lać, lepiej w gardło :mrgreen:

Kiedyś miałem bardzo dobry płyn HAMA, w takiej buteleczce z pędzelkiem. Potem nie mogłem go nigdzie kupić i nabyłem z tej samej firmy zestaw z płynem w czerwonej buteleczce - odradzam z całego serca, w tym zestawie tylko bibułki się do wycierania nadawały. Od kilku lat używam Chemax 3, do nabycia u każdego optyka. Tani, skuteczny, nie rysuje powłok, pozostałości same odparowują, nie trzeba polerować soczewki suchą szmatką przez pół dnia. Jako okularnik uważam to rozwiązanie za bardzo wygodne :)

A tak jeszcze przy okazji zapytam: lenspen nada się do czyszczenia okularów? Bo szmatką z chemaksem nie sięgam w okolice nosków, za grube paluchy mam.

Traper
19-01-2017, 14:42
Witam

Poszperałem na Allegro Płyn DO OKULARÓW Z POWŁOKĄ AR CHEMAX 3 - 25ml (6016893319) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/plyn-do-okularow-z-powloka-ar-chemax-3-25ml-i6016893319.html)
Tu mają 2 rodzaje - ciekawe który wybrać ?????

Raz jeszcze się spytam - czy mogę użyć ten ( nasączone listki) do czyszczenia okularów ?

Wiem że obiektywy mają na powierzchni specialną anty refleksyjną powierzchnię
Czy nie uszkodzi sie po delikatnym przetarciu ???

Pozdrawiam
T

Tringa
19-01-2017, 15:44
Ogólnie widzę 3 rodzaje tego płynu:

CHEMAX 1 niebieski: do czyszczenia wszelkiego rodzaju szkieł okularowych
CHEMAX 2 zielony : do czyszczenia i zabezpieczania okularów przed zaparowaniem
CHEMAX 3 pomarańczowy (dostępny na tej aukcji): do czyszczenia szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi

I ten pomarańczowy wydaje mi się najlepszy do obiektywów. Żaden z nich nie powinien żadnego uszkodzić.

Tak swoją drogą przez jakieś 2,5 roku takim płynem w połączeniu z LensPenem czyściłam matrycę w bezlusterkowcu i dało radę. Matryca do tej pory czyściutka i gotowa do sesji. :D

salas
19-01-2017, 16:00
nasączone chusteczki do optyki z lidla - dają radę, potem przecierasz czystą mikrofibrą i jest git.

uosiek1
19-01-2017, 16:29
Chemax 3 jest tylko jeden, pomarańczowy, do okularów z powłokami AR (oraz obiektywów, lornetek i teleskopów, jak podaje producent) Dwójka (zielony) podobno też, ale on zostawia na szkle jakąś powłokę przeciw zaparowaniu, więc obiektywu wolałbym nim nie smarować :)

zdebik
19-01-2017, 16:32
Dawniej bawilem sie microfibra, ale pranie tych szmat mi nie pasowlo. W koncu ile razy moge jej uzyc, zanim musze wyprac - raz, dwa razy?

Od 2 lat kupuje takie cos:
ZEISS Lens Wipes - Pack of 200 https://www.amazon.co.uk/dp/B00IKGH2TI/ref=cm_sw_r_cp_apa_c1mGyb888S1BS

Czyszcze tym wszystko. I zawsze mam "sterylna" sciereczke z "alkoholem" pod reka.

TriXter
20-01-2017, 18:03
chusteczki nawilżane spoko tylko niektóre długo odparowują dlatego warto przetrzeć tą mikrofibrą np na zleceniu bo w domu to luzik :)

zdebik
20-01-2017, 20:07
Te akurat szybko wysychaja i nie zostawiaja smug.

Tom77
20-01-2017, 21:09
chusteczki nawilżane spoko tylko niektóre długo odparowują dlatego warto przetrzeć tą mikrofibrą np na zleceniu bo w domu to luzik :)

Nawilżoną chusteczka to się d..y podciera niemowlakom :) Delikatna szmatka i płyn do czyszczenia soczewek albo izopropanol, przed czyszczeniem mechanicznym dmuchnąć gruszką i to cała filozofia