PDA

Zobacz pełną wersję : Pułapka AF w xxxD

massud
15-01-2017, 11:23
Panowie, mam problem z ustawieniem pułapki AF w 750-ce

ustawienia :
AF ciągły włączony
tryb AF - one shot
tryb zdjęc - seria
aktywny punkt AF - strefowy (prawy)
do klawisza blokady ekspozycji czyli "*" przypisana funkcja przycisku AF-ON, czyli - spust migawki to blokada AE, a * to AF.

Do tego momentu wszystko działa, ale :

mimo braku obiektu w wybranej strefie AF i braku ostrości to mogę wykonać zdjęcie.
Czy nie powinno być to niemożliwe ?Dopóki nie mam nic ostrego, to spust migawki powinien nie reagować?
Gdzie popełniam błąd, albo co nie tak w ustawieniach ?

pozdrawiam,
massud

niki68
15-01-2017, 22:22

ustawienia :
AF ciągły włączony
tryb AF - one shot
tryb zdjęc - seria
do klawisza blokady ekspozycji czyli "*" przypisana funkcja przycisku AF-ON, czyli - spust migawki to blokada AE, a * to AF.

mimo braku obiektu w wybranej strefie AF i braku ostrości to mogę wykonać zdjęcie.
Czy nie powinno być to niemożliwe ?Dopóki nie mam nic ostrego, to spust migawki powinien nie reagować?

pozdrawiam,
massud

Nie mam 750D ... o ile mi wiadomo w puszkach Canona nie ma pułapki AF rozumianej w taki sposób, że ustawiasz ostrość na określony punkt i w chwili gdy obiekt znajdzie się w zasięgu AF to zostaje automatycznie wyzwolona ekspozycja. Takie cudo mają mz "żółci". Nie wiem jak to w praktyce się sprawuje, ale gdyby było efektywne to trochę im tego "zazdraszczam".
Przydało by się przy małych i szybkich ptaszynach. Musisz zainstalować ML, który pozwala na takie cuda ... nie próbowałem, więc się nie mądrzę.
Pozdrawiam

massud
15-01-2017, 23:58
hmmm, dzięki za odpowiedź.
Byłem przekonany że miałem okazje sprawdzić to w stajni C, ale może coś pomyliłem.
Po wygooglowaniu widać jednak ,że to domena "żółtych" i Pentaxa. Szkoda.
ML dla Digica 6 jeszcze nie ma, więc zostaje czekać.
Ale co w ustawieniach zmienić, abstrahując już od tematu pułapki AF, by migawka nie była wyzwalana dopóki nie będzie potwierdzenia ostrości?

niki68
16-01-2017, 00:27
hmmm, dzięki za odpowiedź.
Byłem przekonany że miałem okazje sprawdzić to w stajni C, ale może coś pomyliłem.
Po wygooglowaniu widać jednak ,że to domena "żółtych" i Pentaxa. Szkoda.
ML dla Digica 6 jeszcze nie ma, więc zostaje czekać.
Ale co w ustawieniach zmienić, abstrahując już od tematu pułapki AF, by migawka nie była wyzwalana dopóki nie będzie potwierdzenia ostrości?
No właśnie tak działałaby dobiegaczka. Ekspozycja wyzwalanabyłaby w chwili potwierdzenia ostrości np. przy zablokowanym wężyku spustowym. Mz w C niemożliwe chyba, że z ML.

massud
16-01-2017, 00:43
No właśnie tak działałaby dobiegaczka. Ekspozycja wyzwalanabyłaby w chwili potwierdzenia ostrości np. przy zablokowanym wężyku spustowym. Mz w C niemożliwe chyba, że z ML.

no jest. do 10 m. (info ze strony Canon)
I jestem przekonany, że korzystałęm z tego w eosie 300 (analog) i w 450-tce
ale jak toto aktywować, bo pamięć mnie zawodzi już.....

pan.kolega
16-01-2017, 03:33

ustawienia :
AF ciągły włączony
tryb AF - one shot
tryb zdjęc - seria

pozdrawiam,
massud

Tak, normalnie migawka się nie wyzwoli, jeżeli AF nie złapie ostrości. Ale jeżeli do połowy wciśnięty spust migawki ma przypisaną inną funkcję niż AF start, i nie trzymasz ciągle tego guzika, który startuje AF, to migawka się wyzwoli bez względu czy jest ostrość złapana czy nie.
To proste: migawka się nie wyzwoli tylko kiedy miga zielona kropka w wizjerze. Jeżeli kropka się świeci ciągle, albo nie ma kropki, to migawka się wyzwoli.

Np. jeżeli spust migawki jest normalnie przypisany i próbujemy zrobić zdjęcie z bliższej odległości niż zasięg obiektywu, to migawka się nie wyzwoli bo kropka będzie migać. Ale jeśli naciśniemy wtedy AF STOP, to kropka zniknie i natychmiast zrobimy nieostre zdjęcie.

Czyli rozwiązanie Twojego problemu jest bardzo proste: musisz trzymać ten przycisk, który robi AF wciśnięty. Aparat nie może wiedzieć, czy jest ostro czy nie, kiedy AF nie jest włączony.:idea: Jeżeli również trzymasz równocześnie migawkę wciśniętą do końca, to w momencie złapania ostrości kropa przestanie migać i zrobi się "automatycznie" zdjęcie i oto masz "pułapkę AF".

Oczywiście to dotyczy zwykłego AF i trybu one shot. "AF ciągły" on czy off jest nieistotny bo dotyczy LiveView.

massud
16-01-2017, 21:25
Dzięki za podpowiedź.Jest tak jak napisałeś.
Wygląda na to, że bez ML to ciągle taki erzac tego co mają żółci i ci na P. :)