Zobacz pełną wersję : FishEye pod Canona 6D
Witam
Jako ,że zostałem poproszony o wykonanie zdjęć na weselu znajomych szukam jakiegoś niedrogiego obiektywu FishEye pod 6D.
Dla kilku ciekawych innych niż zawsze kadrów :)
Nie chce wydać majątku. Co byście polecili co by się sprawdziło w kościele i na w miarę jasnej sali weselnej.
Z góry dzięki za pomoc
Co byście polecili co by się sprawdziło w kościele i na w miarę jasnej sali weselnej.
cokolwiek co uda sie tanio wypożyczyc( jesli nie masz chęci posiadania tak specyficznego szkła jak fish, to nawet dla znajomych bym nie kupował)
Tani zenitar 16mm może być ale szału się nie spodziewaj
Chociaż rozważ uwa zamiast fisha. Zawsze możesz w ps zniekształcić do fisza a uwa będziesz miał bardziej uniwersalny. Poza tym co za dużo fisza to nie zdrowo
Fish na weselu to mało ciekawe szkło. Może na kilka kadrów ale na całość to kiepski pomysł.
Tanio i szeroko to samyang 14/2.8
cokolwiek co uda sie tanio wypożyczyc( jesli nie masz chęci posiadania tak specyficznego szkła jak fish, to nawet dla znajomych bym nie kupował)
Jest to jakiś pomysł :) Masz jakiegoś faworyta którego byś polecił ??
A mi ostatnio pasuje fish, zamiast samiego 14mm czesciej uzywam samiego 12mm.
Samyang 12mm nie jest tak "brutalny" jak fishe 15/16 milimetrowe.
Jest to jakiś pomysł :) Masz jakiegoś faworyta którego byś polecił ??
miałem przez kilka lat canona 15mmf/2.8, generalnie był akceptowalny,ale czesto go przymykałem bo ostrośc była taka sobie, no i odgłos AF.... masakra!
teraz od 2 lat mam c 8-15 f/4 i tego własnie polecam za kontrast, ostrośc,szybkosc,kolory...itd..itd... ale jak pisałem weź cokolwiek i bedzie OK
Mam obiektyw Samyang 12 mm f/2.8 (używam praktycznie tylko na f 5,6) i jak za tą cenę, to wątpię, byś coś ostrzejszego znalazł.
Niedrogi to mało precyzyjne określenie. Opcje dostępne na rynku od najtańszego do najdroższego to:
Zenitar 16 2.8
Samyang CS II 8mm ze zdejmowaną osłoną (trzeba podkardowywać zdjęcia)
Sigma 15mm 2.8
Canon 15mm 2.8
Samyang 12mm 2.8
Powyżej moim zdaniem są już te wypasione i mega drogie opcje. Przerabiałem wszystko poza ostatnimi dwiema i póki co zostałem z Sigmą z racji mega małej odległości ostrzenia i przyzwoitej ostrości już od 2.8 :) Ale tak jak kilka osób pisało fiszka to średnia inwestycja na śluby. Robisz nią raptem kilka zdjęć.
Niedrogi to mało precyzyjne określenie. Opcje dostępne na rynku od najtańszego do najdroższego to:
Zenitar 16 2.8
Samyang CS II 8mm ze zdejmowaną osłoną (trzeba podkardowywać zdjęcia)
Sigma 15mm 2.8
Canon 15mm 2.8
Samyang 12mm 2.8
Powyżej moim zdaniem są już te wypasione i mega drogie opcje. Przerabiałem wszystko poza ostatnimi dwiema i póki co zostałem z Sigmą z racji mega małej odległości ostrzenia i przyzwoitej ostrości już od 2.8 :) Ale tak jak kilka osób pisało fiszka to średnia inwestycja na śluby. Robisz nią raptem kilka zdjęć.
Własnie fiszka potrzebuję na kilka ujęć - resztę szklarni mam, więc mam materiał do przemyślenia :)
Jeszcze raz dzięki Panowie za posty !
Własnie fiszka potrzebuję na kilka ujęć - resztę szklarni mam, więc mam materiał do przemyślenia :)
Jeszcze raz dzięki Panowie za posty !
Jak tylko dla efektu to może warto. Ale wtedy to bym najpierw wypożyczył i sprawdził czy efekt jest warty wydanych pieniędzy.
Samyang 12mm jest fajną opcją, w takim szkle AF niepotrzebny. Do tego nie deformuje tak bardzo ze względu na inne odwzorowanie niż rybki 16mm. Można rozważyć Zenitara ale na 2.8 będzie słabo.