Zobacz pełną wersję : Szeroki lub Ultraszeroki kąt do Canona 5d mk2 do 1000 pln
Witam,
mam mały dylemat co zakupić do 5d mk2 głównie foce landszafty rzadko portrety.
Rozważam kilka opcji:
Tamron 28-75 nie jest ultra szeroko ale czytałem opinie że bbb przyzwoity obiektyw.
Tamron 17-35 juz mamy szerzej ale nie wiem czy za 1000 uda się wyrwać.
Canon 20-35 USM wiekowy i nic więcej o nim nie wiem
Tokina 19-35 i sądzę, że ten obiektyw wypada najsłabiej z tej 4.
Budżet niestety bardzo ograniczony, czy przegapiłem jeszcze jakieś szkiełko?
z góry dziękuje za pomoc.
jan pawlak
09-01-2017, 17:37
Witam,
Rozważam kilka opcji:
Tamron 28-75 nie jest ultra szeroko ale czytałem opinie że bbb przyzwoity obiektyw.
Przetestowanych EF (szerokich i ultraszerokich) przez DxO jest w tej tabeli 64 obiektywy
W tabeli rankingu jakości własności optycznych w kolumnach masz kolejno :
- ocenę sumaryczną jakości zdjęć tym obiektywem
- ostrość
- winietowanie
- tranasmisja
- aberracja chromartczna
http://https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2017/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_wide-lens_superwide#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo (http://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2017/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_wide-lens_superwide#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo)
W tabeli poniżej masz wybrane z tej u góry tylko ultraszerokie
http://https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2017/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_superwide#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType= (http://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2017/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/launch_price-from-0-to-13000-usd/lens_use_case-lens_superwide#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=)
Trafnego wyboru :D
jp
Mozesz dolozyc 500zl i kupic uzywke 17-40 f4. Ultra szeroko, szybki af, lekka l'ka, z filtrem szczelny (nic sie nie kreci, wysuwa).
Witam,
Rozważam kilka opcji:
miałem kiedyś takie UWA "dobre bo tanie" jak oglądam z niego zdjęcia to stwierdzam że to była strata kasy i czasu
miałem t 28-75 na 5d1 i nie byłem zadowolony z obrazka ani z jego pracy af
C20-35 poleciłbym z czystym sumieniem do 5D. Na matrycy 5DII już wypada gorzej.
Dzielnie sobie radził z konkurencją rówieśników ale teraz prawdopodobnie rozczaruje.
Bardzo dobra budowa, szybki AF.
michalab
09-01-2017, 21:11
Ten miałem i lubiłem, swój sprzedałem grubo poniżej 1k, więc masz szansę znaleźć.
Ja czytałem sporo pozytywnych opinii o tym szkiełku :)
Ja czytałem sporo pozytywnych opinii o tym szkiełku :)
Polecam szkiełko na dłużej, trzeba trochę dolożyć ale warto: C 17-40
Polecam Samyang AE 14mm F2.8 ED AS IF UMC, super ostry obiektyw.
Tak jak pisałem budżet ograniczony do 1000 i póki co 17-40 L odpada.
Tak jak pisałem budżet ograniczony do 1000 i póki co 17-40 L odpada.
W takim razie zbyt dużego wyboru nie masz. Ja w body wpakowałbym max 30% budżetu, resztę w szkła. Poszukaj T 28-75
Canon 17-35 f2,8 - bywają do 1000 bo ja kupiłem. Demonem ostrości może i nie jest ale przynajmniej jasny i błyskawicznie ostrzy;)
Canon 17-35 f2,8 - bywają do 1000 bo ja kupiłem. Demonem ostrości może i nie jest ale przynajmniej jasny i błyskawicznie ostrzy;)
Ja się go pozbyłem dawno temu zaraz po zrobieniu pierwszych zdjęć. Urzekla mnie magia światła i nic więcej :) Nie wiem jak z serwisem tego szkła ale może to już być zakup jednorazowy
Wg mnie najlepsze budżetowe szkło pod ff w tym zakresie.
@ Tom77 - No niby tak, ale kolega pytał czy nic nie przeoczył ;) To pancerniak z metalu i szkła - wersja L, z a jakże, czerwonym paskiem . Kiedyś chyba nie znano plastiku ;)
A tak poza tematem - nie wiem dlaczego moja Sigma Art 35mm f1,4 jest rozpoznawana z Canonem 6d w exifie jako właśnie to szkło 17-35 ;)
@ Tom77 - No niby tak, ale kolega pytał czy nic nie przeoczył ;) To pancerniak z metalu i szkła - wersja L, z a jakże, czerwonym paskiem . Kiedyś chyba nie znano plastiku ;)
A tak poza tematem - nie wiem dlaczego moja Sigma Art 35mm f1,4 jest rozpoznawana z Canonem 6d w exifie jako właśnie to szkło 17-35 ;)
Wiem, że obiektyw świetnie zbudowany ale poza zaletami trzeba tez wymienić jego wady
Potem jak autor postanowi kupić C17-40mm nagle okaże się, że to już obiektyw nie najnowszy, prehistoryczna konstrukcja, miękka na brzegach i może warto dołożyć do c16-35mm f/4 L. Ale z kolei w tym momencie jest już c16-35mm f/2.8 L II, który nawet na pełnym otworze jest ostrzejszy od swojego ciemniejszego w pełni otwartego brata :o Więc jeśli kolekcjonujesz sprzęt to wybór jest tylko jeden: c16-35mm f/2.8 L II
Natomiast jeśli chcesz robić zdjęcia to choćby tu: Kategoria Dzień za dniem - Focus to Infinity (http://focustoinfinity.pl/category/dzien-za-dniem/) zobaczysz co można osiągnąć za pomocą Tamron 28-75mm, jak się umie fotografować. A jak się nie umie fotografować to żaden obiektyw nie pomoże...
Jest tamron 17-35 i taka sama sigma. Sigma wersja o srednicy filtrów 77mm. Ewentualnie ten 28-75 ale jego af to dla mnie nieporozumienie, mega niepowtarzalny. Staroc ale calkiem znosny canon 24-85 usm.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Jest tamron 17-35 i taka sama sigma. Sigma wersja o srednicy filtrów 77mm. Ewentualnie ten 28-75 ale jego af to dla mnie nieporozumienie, mega niepowtarzalny. Staroc ale calkiem znosny canon 24-85 usm.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Tamron 17-35 jest dość rzadko spotykany, co do sigmy 17-35 czytałem że to b słaby obiektyw optycznie.
U mnie af 28-75 działa tylko w dobrym światłe. Jak ciemnnawo jest słabo a jak żarówki i do tego ciemnnawo to żadko kiedy trafia
jan pawlak
12-01-2017, 11:12
Mam obiektyw 15mm, jest bardzo dobry (ostrość, zniekształcenia,..) ale też cena była znacznie wyższa niż 1000 zł.
Ale ma też "wady", jest ciemny (4.5), manualny, ostrość na brzegach taka jak w środku dopiero przy f8
No i jak każdy ultraszeroki zniekształca (Volume deformation) przy brzegach kadru.
Nauczyłem się sobie z tym radzić.
Ma to ograniczone zastosowanie ale spróbuj robić 3-4 zdjęcia normalnymi i łączyć je w "panoramę".
Przy odrobinie wprawy i dobrym programie do obróbki dostaje się dobre wyniki
Aż do czasu gdy dozbierasz na dobry obiektyw (ultra)szerokokątny
jp
zakupiłem tamrona 17-35 2.8-4.0 mam nadzieje ze week uda się przetestować :)