Zobacz pełną wersję : Zestaw do 4000zł?
Globfoterka
03-01-2017, 13:35
Cześć!
Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w wyborze zestawu fotograficznego do 4 tysiaków. Obecnie strzelam zdjęcia Nikonem D5000 z obiektywem Tamron 18-200, ale od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu nowego sprzętu. Podróżuję bardzo intensywnie i właśnie w tym konkretnie celu szukam nowego kompana. Robię przeróżne zdjęcia, głównie natury (zorza polarna,pejzaże, od lodowców po pustynię), ale też zdarza się miejski krajobraz, architektura, reportaż. Wiem, że to dość szerokie spektrum oczekiwań w stosunku do kwoty jaką dysponuję, ale wierzę, że jest gdzieś w internetach coś mi pisanego ;) Główną przyczyną wymiany starego zestawu jest udręka z nieostrymi, czasami wręcz fatalnymi zdjęciami i odnoszę wrażenie, że ten aparat po prostu już przestał mi wystarczać. Zależy mi zatem na czymś skorym do współpracy i dającym ładne,dobre jakościowo zdjęcia. Chcę się rozwijać w tej materii i przywozić przepiękne kadry z podróży. Dlatego najładniej jak umiem proszę o pomoc i rzetelne wskazówki :)
obecnie po tylu latach w canonie za 4koła razem to bym chyba skleił używany zestaw:
70d - 2000/2500zł
10-18stm / 10-22 usm - 800-1400zł
55-250 stm - 400-600zł
+ jak starczy to 50 1.8 stm / statyw
ja tez kiedyś robiłem rozmazane, nieostre zdjęcia
ale wynikało to z niewiedzy a nie z powodu wadliwego sprzętu
on sam zdjęć niestety nie robi
Globfoterka
03-01-2017, 14:10
ja tez kiedyś robiłem rozmazane, nieostre zdjęcia
ale wynikało to z niewiedzy a nie z powodu wadliwego sprzętu
on sam zdjęć niestety nie robi
Spodziewałam się takiego komentarza, zresztą całkiem zrozumiałego. Obawiam się, że efekt rozmytych zdjęć nie wynika z niewiedzy, tylko być może lekko uszczerbionego obiektywu. Oddałam go do naprawy do najlepszego serwisu w Krakowie i Panowie stwierdzili, że czarna taśma izolacyjna dobrze sobie z nim radzi. Nie oczekuję fantastycznych zdjęć przy minimalnym zaangażowaniu ;) Nie brakuje fotografów ze świetnym sprzętem, którzy zdjęcia robią co najwyżej przeciętne.
obecnie po tylu latach w canonie za 4koła razem to bym chyba skleił używany zestaw:
70d - 2000/2500zł
55-250 stm - 400-600zł
Tak, to jest optymalna propozycja, ze wszech miar godna polecenia.
Globfoterka
03-01-2017, 14:29
70d - 2000/2500zł
55-250 stm - 400-600zł
Dziękuję! Już wszystko sprawdzam :)
50/1,8 - PO CO? zorza polarna? pejzaże? miejski krajobraz? architektura? reportaż?
Jasna tania mala i lekka stalka jako uzupełnienie zestawu. Moze sie przydać. Na pierwszym miejscu bym brał statyw, ale to akurat oczywiste.
Globfoterka
03-01-2017, 18:51
Jasna tania mala i lekka stalka jako uzupełnienie zestawu. Moze sie przydać. Na pierwszym miejscu bym brał statyw, ale to akurat oczywiste.
Statyw jest rzecz jasna. Mieszkam teraz w Laponii i bez statywu nie wyobrażam sobie zdjęć zorzy polarnej ;)
Przeczytałam coś,co mnie trochę zaniepokoiło, a mianowicie: "70D ma w naszej ocenie problem z ostrzeniem z wieloma obiektywami. Tak jak przychodzą klienci, czasem wybierają po 2-3 sztuki. Te same obiektywy potem bez problemu działają z innym egzemplarzem 70D. Z 60D problemu nie ma." Mieliście może takie doświadczenia? Przeklęte nieostrzenie... W sumie już się trochę napaliłam na ten zestaw i póki co, brałabym aparat z obiektywami 10-18 i 55-250.
w razie czego 70d ma mikrokalibrację i możesz sama powalczyć. Chociaż akurat on z obiektywami STM powinien pracować bezproblemowo
Nowe szkla powinny trafiac, gorzej z uzywkami (roznie sie z nimi obchodza).
Moze sie przydać.
Ta, jasne. Lepiej za te pieniądze kupić dobry filtr polaryzacyjny.
To że jest tani nie oznacza że zostanie wykorzystany. A wyrzucenie w błoto nawet kilku stówek (bo ktoś polecił i "bo może się przydać") to też wyrzucanie pieniędzy.
W "wytycznych" pisala tez o reportażu takze o tym czy jasna stalka sie przyda czy nie zdecyduje zainteresowana, a nie Ty i w sumie tyle w temacie.
Globfoterka
12-01-2017, 14:33
Ta, jasne. Lepiej za te pieniądze kupić dobry filtr polaryzacyjny.
To że jest tani nie oznacza że zostanie wykorzystany. A wyrzucenie w błoto nawet kilku stówek (bo ktoś polecił i "bo może się przydać") to też wyrzucanie pieniędzy.
Co do filtrów, to jest jakaś konkretna firma, którą możecie polecić? Lub nawet konkretne produkty. Jestem w trakcie zamawiania sprzętu :) Dzięki raz jeszcze za pomoc!
polar - marumi dhg super - chyba najbardziej rozsądny wybór jeśli chodzi o stosunek kasy do jakości i dobrze się czyści.
filtry nd to np hoya wypada dobrze i cenowo nieźle - hoya pro nd1000 (ja akurat mam nd1000 od ZOMEI - z aliexpress - zafarbu praktycznie brak)
filtry połówkowe do apsc i 77mm to rozmiar P powinien wystarczyć - tutaj jak dla mnie hitechy są bardzo OK i cenowo nie ma dramatu.
To takie zbiorowisko informacji z doświadczeń własnych i forumowych. Więcej info znajdziesz na forum albo w googlach.
Problemem w Twoim zestawie nie jest korpus. Wszystkim wymagającym amatorom odradzam szkła typu 18-200. Jeżeli chcesz wejść w Canona, to polecam szkło C15-85 f3.5-5.6USM. Najlepsze szkło dla amatora w tej klasie. Bardzo uniwersalny zakres, ostry, szybki i stabilizowany. Obrabiałem zdjęcia robione tym szkiełkiem, więc wiem co mówię. Konkurencja nie ma tak dobrego obiektywu. Do tego jakiś korpus, np. C70D lub tańsze body plus C50 1.8 STM - do portretów.
Do zorzy to 70D i jakiś UWA (obiektyw szerokokątny) ja bym kupił najlepszy na jaki mnie stać. Dobry statyw i na koniec jakieś szkło w miarę uniwersalne 18-135 albo 15-85 czy coś takiego.