PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 70D + Sigma 105mm = ?

Szyszka
30-12-2016, 22:34
Pewnie to głupie pytanie i sama powinnam znać na nie odpowiedź, ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich.

Posiadam obiektyw Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (wcześniej używany do Olympusa e-410) oraz Canon EOS 70D. Z tego co czytam w internecie powinny one być kompatybilne, ale fizycznie do siebie nie pasują. Czy są jakieś przejściówki/adaptery, które umożliwiłyby mi korzystanie z owej Sigmy? Czy Sigma robi swoje obiektywy z różnymi wejściami i po prostu mam inną jego wersję? Czy po prostu jestem jakaś głupia?

Pozdrawiam.

Tom77
30-12-2016, 22:38
Pewnie to głupie pytanie i sama powinnam znać na nie odpowiedź, ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich.

Posiadam obiektyw Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (wcześniej używany do Olympusa e-410) oraz Canon EOS 70D. Z tego co czytam w internecie powinny one być kompatybilne, ale fizycznie do siebie nie pasują. Czy są jakieś przejściówki/adaptery, które umożliwiłyby mi korzystanie z owej Sigmy? Czy Sigma robi swoje obiektywy z różnymi wejściami i po prostu mam inną jego wersję? Czy po prostu jestem jakaś głupia?

Pozdrawiam.

Nie odpowiem na twoje pytanie, nie wiem czy jesteś głupia. Co do 70D i Sigmy to myslę, że przy odrobinie, naprawde odrobinie samozaparcia, chęci odpowiesz na swoje pytania

fotna
30-12-2016, 22:46
Obecni producenci aparatów robią tak by obiektywy pasowały tylko do danej firmy. Nie ma takich przejściówek. Sprzedaj ten obiektyw który masz i kup z mocowanie Canona EF albo EF-S. Taki będzie pasował do twojego aparatu obsługując wszystkie funkcje.
Nie zwracaj uwagi na docinki - ucz się i rób zdjęcia.

Tom77
30-12-2016, 22:51
Obecni producenci aparatów robią tak by obiektywy pasowały tylko do danej firmy. Nie ma takich przejściówek. Sprzedaj ten obiektyw który masz i kup z mocowanie Canona EF albo EF-S. Taki będzie pasował do twojego aparatu obsługując wszystkie funkcje.
Nie zwracaj uwagi na docinki - ucz się i rób zdjęcia.

Fotna ma rację, nie zwracaj uwagi na docinki, pomyśl :)

r_m
30-12-2016, 22:58
Sigma robi swoje obiektywy z różnymi wejściami i po prostu mam inną jego wersję

Sama sobie odpowiedziałaś - i masz rację :)

Podobny temat już się pojawiał, np. tu http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/obiektyw-4-3-do-lustrzanki-canon-eos-99749/
Fizycznie dałoby się podpiąć, a jeśli miałby być używany do makro, to od razu byłoby coś w rodzaju pierścienia pośredniego. Niestety od strony praktycznej może być spory problem w trakcie użytkowania, bo nie da się przymknąć przysłony, a 2.8 przy makro z pierścieniem pośrednim da bardzo małą głębię ostrości.
Musisz kupić wersję tego obiektywu mającą mocowanie Canon EF (albo jakiś inny obiektyw o podobnych parametrach, czasem się trafiają "plastik-fantastik" Soligor/Cosina/inny-nadruk 100/3.5, sam z siebie ma skalę odwzorowania 1:2 ale z nakręconą dodatkową soczewką, oryginalną, z kompletu, ma już 1:1).

Tom77
30-12-2016, 23:01
Mam wrażenie, że to pierwszy i ostatni post szyszki.

biodar
30-12-2016, 23:02
Tak dla uściślenia - napiszę, rzecz oczywistą, ale skoro ktoś pyta to jest może potrzebne - Sigma robi te same obiektywy z różnymi mocowaniami. Różnie się nazywają i trzeba szukać tych do lustrzanek canona (bo są też nie do lustrzanek itd);)

czyli pierwszy z brzegu o tej samej ogniskowej z alledrogo co będzie pasował:

Sigma 105 mm F2.8 APO EX DG OS HSM MACRO CANON 24H (6581127180) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-105-mm-f2-8-apo-ex-dg-os-hsm-macro-canon-24h-i6581127180.html)

Szyszka
31-12-2016, 00:24
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak myślałam, że mam po prostu jakąś inną jego wersję, ale nie bardzo się znam na tych wszystkich sprzętowych oznaczeniach jeszcze. Liczyłam, że może jednak da się to załatwić jakąś prowizorką i zadziała ;p
Nad sprzedażą jeszcze pomyślę, bo nie wiem czy się to opłaca, pewnie te do Canonów są droższe.

Adam.Krylowicz
31-12-2016, 18:45
Tu masz odpowiedź, https://www.systembank.pl/adapter-canon-eos-ef-ef-s--olympus-om-p1904.html tylko nie wiem czy to dokładnie do twojego szkiełka.

Pozdr.

Adam

r_m
31-12-2016, 19:11
Zdecydowanie nie jest to odpowiedź. To adapter umożliwiający założenie do Canona obiektywów Olympus OM, a nie obiektywów z systemu 4/3 (Olympus e-410 to lustrzanka cyfrowa systemu 4/3, z OM łączy go tylko nazwa producenta).

Adam.Krylowicz
31-12-2016, 20:14
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, popatrz co ludzie sugerowali... odrazu wywalic 2 tyś na nowe szkło, ja zasugerowałem poszukanie odp. adaptera (tego olka nie znam) Szyszka sama napisze które rozwiązanie jej bardziej pasuje [emoji3]

r_m
31-12-2016, 21:07
tego olka nie znam

... i to jest problem.
System 4/3 to bezlusterkowce, z matrycą 17x13mm (mniej więcej). Obiektywy dla tego systemu miały mniejszą odległość rejestrową (odległość pomiędzy mocowaniem a matrycą), bo nie było lustra, i nie musiały rzucać tak dużego obrazu, jak obiektywy dla "pełnej klatki" (24x36) lub nawet dla "cropa" (ok. 22x15mm). Co prawda ta Sigma to prawdopodobnie taka sama optycznie konstrukcja jak dla pozostałych systemów, ale mechanicznie (obudowa) i elektronicznie (procesor, jego program, złącze) to obiektyw dla "4/3".
Obiektyw z aparatu o mniejszej odległości rejestrowej założony do aparatu o większej odległości rejestrowej może mieć kłopoty z ustawianiem ostrości na dalej położone obiekty. Odsunięcie obiektywu od matrycy da taki sam efekt, jak założenie pierścieni pośrednich, co może się przydać przy makro, ale nieszczególnie przy dowolnych innych zdjęciach.
Dodatkowo obiektywy dla współczesnych aparatów maja elektronicznie sterowaną przysłonę (nie mają pierścienia przysłony na obudowie), więc założenie obiektywu z jednego systemu na inny system przez prostą przejściówkę (zapewniającą tylko dopasowanie mechaniczne) powoduje brak możliwości regulacji przysłony w obiektywie, cały czas pracujemy z pełną jasnością (i najmniejszą możliwą głębią ostrości). W niektórych systemach zdarzają się "inteligentne" adaptery, które potrafią tłumaczyć "język aparatu" z jednego systemu na "język obiektywu" drugiego systemu (np. obiektywy Canona są używane w bezlusterkowcach Sony E, z pełnym wsparciem przysłony i autofocusa), jednak takie adaptery nie są tanie.
Z tych powodów uważam, że szukanie adaptera, żeby osobiście się przekonać o tych wszystkich problemach nie jest rozwiązaniem, a tylko stratą czasu i pieniędzy.

Adam.Krylowicz
31-12-2016, 21:15
Widzisz...teraz to i ja się czegoś nowego dowiedziałem [emoji3] trochę się zasugerowałem, że to ma być tylko do zdjęć makro. A jak to się ma w drugą stronę? Body m4/3 i szkło canona?

Pozdrawiam

Adam