Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze - Sony vs Canon

breathless
29-12-2016, 14:14
Cześć - zastanawiam się dość intensywnie nad zmianą systemu i pomyślałam, że może jest tutaj osoba, która ma doświadczenie z obydwoma firmami. Poczytałam na forum wątki, które dotyczą tych modeli, które mnie interesują, i w sumie jestem w tej chwili trochę bardziej skołowana niż byłam wcześniej :mrgreen:
Do rzeczy - mam w tym momencie Sony A350 (z obiektywem KIT + jasną stałką 50mm f/1.4), który zaliczył dwa lata temu kontuzję, matryca się przesunęła i nadaje się właściwie tylko do zdjęć bardzo ustawianych, przedstawiających martwą naturę i obiekty wykazujące się dużą cierpliwością. Jasne szkło teoretycznie skłania mnie do dalszego inwestowania w Sony, bo do jego montażu potrzebowałabym już tylko adaptera, a nie musiałabym inwestować w coś od nowa; tu zastanawiam się nad A6000. Chciałabym też jednak zestaw doposażyć w szkło typu Canonowe/Nikonowe 17-55mm f/2.8, ale tu znów potrzebuję kolejnego adaptera, tym razem do Canona (chyba, że 16-50 Sony jest faktycznie coś warte).

Alternatywnym wyborem jest Canon 760D +ww. szkło 17-55. Cenowo wychodzi korzystniej, ergonomicznie trochę mniej poręcznie, ale do przeżycia. Mniej kombinacji, bo ew. adapter jakiego bym potrzebowała to ten, dzięki któremu przymocuję 50mm Sony do korpusu Canona.

Sama nie wiem już na co się zdecydować, więc będę wdzięczna za wszelkie głosy za i przeciw. Każde inne sugestie też bardzo mile widziane.

EDIT: Za bezlusterkowcem przemawia w moim przypadku też fakt, że jest cichy, a wiele wskazuje na to, że sporo będę fotografować w miejscach wymagających jeśli nie ciszy bezwzględnej, to takiego mojego zachowania, dzięki któremu moja obecność będzie praktycznie niezauważalna ;)

jan pawlak
30-12-2016, 10:59
Przez kilkanaście lat fotografowałem lustrzankami Canona, ponad rok temu sprzedałem cały sprzęt i przeszedłem na bezlusterkowca Sony.

Gdy ważne jest bezgłośne fotografowanie to bezlusterkowiec jest niezastąpiony.
Można to robić bez jakiegokolwiek dźwięku (obie kurtyny migawki elektroniczne), np. "tajne w muzeum z zakazem", aparat na pasku na wysokości pasa skierowany na obiekt i "muskasz" spust.

W bezlusterkowcach Canon i Nikon są (z różnych powodów) wiele lat za Sony w rozwoju (i poziomie) tej technologii co z punktu widzenia użytkownika daje znacznie większe możliwości i znacznie lepsze (rozdzielczość, dynamika, szumy, ...) zdjęcia bezlusterkowcami Sony.

I nie warto się "bawić" żadnymi przejściówkami, trzeba pracować tylko na sprzęcie systemowym (jednego producenta z dedykowanymi obiektywami do danego typu aparatu jaki masz)

Gdy :
- ma się dużą (piksele) matrycę
- nie robi się dużych wydruków
to warto kupić "krótką" i dobrą stałkę (np. 15mm lub 25mm) a nie bawić się w zooma typu 16-35.

Na "wyprawach" na których robię średnio po 1800 - 2500 zdjęć ponad 85% to są 25mm

jp

zdebik
30-12-2016, 14:17
Sam chcialem kupic a6000 ale w szklach bida, jak za komuny w sklepach. Mozliwe, ze zle szukalem (jasne stalki lub zoomy, systemowe bez adapterow).

Na dzien dzisiejszy prawdopodobnie kupilbym M3 lub M5, ze wzgledu na szkla i flashe w canonie ktore posiadam.

jan pawlak
30-12-2016, 14:47
Sam chcialem kupic a6000 ale w szklach bida, jak za komuny w sklepach. Mozliwe, ze zle szukalem (jasne stalki lub zoomy, systemowe bez adapterow).

Na dzien dzisiejszy prawdopodobnie kupilbym M3 lub M5, ze wzgledu na szkla i flashe w canonie ktore posiadam.

To są "historyczne" wiadomości, od 2 lat wiele się zmieniło.
Do bezlusterkowców Sony można wpiąć zarówno obiektywy FF jak i APC-C bez żadnych przejściówek.
(Najłatwiej było mi "policzyć") B&H sprzedaje obiektywów E (bezlusterkowce, a6xxx, ):
APS-C 69 typów
FF 89 typów
http://https://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Lens+Mount_Sony+E-mount+%28APS-C%29&ci=17912&N=4196380428+4099560915 (https://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Lens+Mount_Sony+E-mount+%28APS-C%29&ci=17912&N=4196380428+4099560915)
Można je sprowadzić z USA lub kupić np. w salonach Sony (lub poprzez internet ze sklepów) w Polsce

Jeśli w tej chwili Cię nie stać na body FF, masz/kupujesz body APS-C (np. a6xxx) ale planujesz w przyszłości przejście na FF to warto od razu kupować obiektywy FF, będą służyły już teraz i w przyszłości z body FF bez żadnych przejściówek

jp

zdebik
30-12-2016, 15:30
89 z kundlami!

breathless
30-12-2016, 17:48
Dziękuję za odpowiedzi! Skłaniam się teraz coraz bardziej w kierunku Sony. Wybór obiektywów do A6000 wydaje mi się być dość szeroki, o to raczej nie mam obaw; tak czy inaczej zaczynam praktycznie z poziomu zero, bo swoje A350 i tak pewnie zostawię, a obiektywów do nowego body nie dokręcę.

Rozważałam jeszcze Fuji, ale tutaj zniechęcają mnie opinie o stosunkowo długim autofokusie (co będzie też dla mnie kluczowe w niektórych sytuacjach). Mówię o tych modelach, które są w moim zakresie finansowym, rzecz jasna.