Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc w ustawieniach canona 600 D
slonkaap
27-12-2016, 21:53
Od pewnego czasu corka moja robiac fotki ww canonem na ustawie iach A czyli automat zauwazyla ze fotmi wychodza ciemne.Iso 3200 lampa sie wlacza a fotki robione w pomoju wychodza xiemne.Jaka moze byc przyczyna.Pozdrawiam
Nie mam dostępu do canona 600d, ale sprawdziłbym parę rzeczy:
1. czy w pokoju faktycznie nie jest za ciemno (całkowicie ciemno) - trochę w to wątpie ale cóż
2. czy w menu nie ma opcji kompensacja ekspozycji ustawiona na -2 (słownie minus dwa) bądź coś w tym rodzaju - trochę wątpie żeby była taka możliwość w trybie automatycznym, ale może akurat
3. Czy nie jest ustawiony tryb tematyczny - np góry, który zamyka przysłona )daje wysoką wartość przysłony, co powoduje brak światła
4. Analogicznie jeśli obiektyw jest manualny, może być domknięta przysłona
Najwięcej by pomogło rozwiać wątpliwości, zdjęcie + dane exif
ISO 3200 to bardzo dużo, zwłaszcza przy włączonej lampie. Czy w tym pomieszczeniu nie jest po prostu bardzo ciemno? Standardowo max. auto iso w tym aparacie jest ustawione na 3200. Więc może aparat nie jest w stanie poprawnie naświetlić zdjęcia?
może dekielek trzeba zdjąć? :mrgreen: mówię serio :mrgreen:
Ustawienie 'A' to nie automat tylko priorytet przysłony (na kole nastaw Av). Pokaż nam zdjęcie prosto z aparatu to może podpowiemy co poprawić.
RobertON
27-12-2016, 22:52
może dekielek trzeba zdjąć? mówię serio
He, he - jasne, że serio. Jak lampa wali, to ISO jedzie na 400.
Spróbować M, czas na 1/60 i zobaczyć co wychodzi z korekty i na obrazku.
Od pewnego czasu corka moja robiac fotki ww canonem na ustawie iach A czyli automat zauwazyla ze fotmi wychodza ciemne.Iso 3200 lampa sie wlacza a fotki robione w pomoju wychodza xiemne.Jaka moze byc przyczyna.
Przyczyny mogą być dwie, źle dobrane parametry naświetlania albo uszkodzony sprzęt.
Myślę, że mając pod rękę sprzęt z Twojej stopki można w miarę łatwo to zweryfikować, robiąc zdjęcie "na A" (na marginesie - 600d nie ma trybu "A", ma "Av", i to nie oznacza, że jest to "pełny automat", podobnie jak w Twoim) Twoim aparatem, i potem aparatem córki w trybie M, ustawiając takie same wartości ISO, przysłony i czasu, jakie dobrał Twój aparat. Jeśli zdjęcia będą przedstawiały ten sam motyw, z takimi samymi parametrami i z Twojego będą ok, a z 600d będą czarne, to może sugerować uszkodzenie czegoś (wtedy powtórzyłbym test zakładając do aparatu córki jakiś inny obiektyw, niż ten, którego używa).
warto tez zdjąć celofan z instrukcji obsługi i popróbować przeczytać parę zdań
slonkaap
28-12-2016, 00:29
Oczywiscie chodzilo mi o zielony prostokat.W moim nie ma A tylko Av czyli priorytet przyslony.Dzieki za budujace odpowiedzi ze nalezy zdjac dekielek.W pokoju jest na tyle swiatla ze moj 1d z 17-40 robi super bez lampy.Zauwazylem ze lampa robi przedblysk a nie zawsze blyska w momencie naciskania migawki.oczywis ie iso 3200 jest ustawione w puszce ale w momencie robienia fot na zielonym prostokacie iso jest np 400.
A jakie parametry ekspozycji ustawia 1d, a jakie 600d?
slonkaap
28-12-2016, 21:54
Dzieki za info,prawdopodobnie pucha uszkodzona poniewaz aparat robi po 2,3 blyski probne a po zwolnieniu migawki nie wyzwala blysku tzn nie zawsze.Raz blysnie a innym razem nie.Na P robi ok a problem istnieje glownie na automacie/zielony prostokat/
Aha, "robi po 2,3 błyski próbne" i nie zawsze błyska.
A jak jest ustawiona opcja "redukcja czerwonych oczu"?
Nadal nie wiemy jaki jest wynik prób, dlatego nie możemy Ci bardziej pomóc, więc może masz rację, że aparat jest uszkodzony, ale równie dobrze może być coś pozmieniane w ustawieniach.