Zobacz pełną wersję : Zakup 5D mk II
Hej. Planuję przeskoczyć z mojego 40D na FF. Wybór padł na 5d mkII. Podpowiedzcie mi kochani jak sprawdzić czy aparat dużo filmował? Podobno jeśli był mocno używany jako kamera matryca dostaje w dupkę ? Szukam tu i tam ale nie mogę nic konkretnego wyczytać? Jeśli macie jakieś pomocne wskazówki dotyczące zakupu w/w aparatu, to będę bardzo wdzięczny ;)
Filmowanie i wplyw na matryce = urban legends. Nie ma zadnych badan, ktore to potwierdzają.
ML mozna sprawdzic ilosc odpalen LV i po tym szacowac, ze filmowal duzo czy nie duzo, ale rownie dobrze ktos mogl focic przez lv.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Filmowanie i wplyw na matryce = urban legends. Nie ma zadnych badan, ktore to potwierdzają.
ML mozna sprawdzic ilosc odpalen LV i po tym szacowac, ze filmowal duzo czy nie duzo, ale rownie dobrze ktos mogl focic przez lv.
Dzięki, faktycznie jest to jakiś trop :) A jak to w praktyce zrobić, bo ja sierota straszna jestem ?
Ten program jest dodawany do aparatu? Sprzęt będę kupował raczej na miejscu u siebie , bo chciałbym go najpierw fizycznie pomacać itd...
Magic lantern instalujesz (w googlach instrukcje) i tam w ktorejs zakladce jest linijka shutter count, ktora pokazuje ilosc fotek i odpalenia lv. Jak zapytasz o przebieg i ktos Ci da screena z MLa to duze prawdopodobienstwo ze byl uzywany do filmowania (wiekszosc go instaluje wlasnie do filmowania)
Bardzo ślicznie dziękuję ;)A teraz dostanę przysłowiowej sr.....ki zanim coś pojawi się w mojej okolicy :)
Kampnapka
25-12-2016, 20:52
>>>Oferta sprzedaży poza Giełdą<<<
Bardzo ślicznie dziękuję ;)A teraz dostanę przysłowiowej sr.....ki zanim coś pojawi się w mojej okolicy :)
Pośpiech jest najgorszym doradcą. To czy było filmowane lustrzanką nie ma jakiegokolwiek znaczenia. To tak jakbyś pytał kupując samochód czy dlugo stał na czerwonym świetle
RobertON
25-12-2016, 21:56
wiekszosc go instaluje wlasnie do filmowania
Eeee tam trochę generalizujesz, prawie zawsze instalowałem ML na różnych body, ale nigdy nic nie filmowałem.
Podobno jest to prawdą, że jak długo filmował to przetwornik "dostał po kulach".
Ile w tym prawy nie wiem, nie mam pewności, także kupiłem używane 5D2 i jak na razie działa dobrze z ML.
Nie sa to potwierdzone dane, ale jestem niemal pewny, ze wiecej osób uzywa MLa do filmowania niz focenia. Chyba ze na aparatach bez opcji filmowania
Nie sa to potwierdzone dane, ale jestem niemal pewny, ze wiecej osób uzywa MLa do filmowania niz focenia. Chyba ze na aparatach bez opcji filmowania
Generalizujesz. Miałem Ml w kilku aparatach i nawet nie wiem jakie ma funkcje filmowania.
Mam zainstalowany ml w swoim aparacie i nakręcił nim max 10 min filmu :-P
Miałem 2 szt 5DMKII i mam mieszane uczucia. Wolę albo 5D MKI za mniejszą kasę albo 6D który ma rewelacyjne wysokie ISO. Zależy co focisz i ile ISO potrzebujesz. Jak wyrabiasz się w ISO1600 to MKI wystarczy.
Jak potrzebujesz więcej to tylko 6D. Kosztuje z tysiaka więcej ale różnica w ISO powala .
Miałem 2 szt 5DMKII i mam mieszane uczucia. Wolę albo 5D MKI za mniejszą kasę albo 6D który ma rewelacyjne wysokie ISO. Zależy co focisz i ile ISO potrzebujesz. Jak wyrabiasz się w ISO1600 to MKI wystarczy.
Jak potrzebujesz więcej to tylko 6D. Kosztuje z tysiaka więcej ale różnica w ISO powala .
Jestem amatorem i sprzęt do zabawy w większości na dworze. Czasem w domu, ale mam jeszcze 430ex. Przesiadam się z 40D to chyba radość będzie duża :) A dlaczego wolałbyś mk1 od mk2 ?
^^ Bo ma magię, dusze i wszystkie magiczne rzeczy. Tak naprawdę jest tani i nawet kiepskie (i tanie) szkła na nim dobrze wyglądają. Więcej zalet nie ma i każdy następny model jest po prostu lepszy technicznie.
Witam, podepnę się do kolegi wątku, także zastanawiam się nad 5d mk 2 obecnie posiadam 60D głownie foce landszafty i to mój konik. Myślałem o zestawie 5d mk 2 + Tamron 28-75 2.8 chyba, że do landszaftów jest jakiś lepszy ,,budżetowy obiektyw" ?
i jak się ma autofocus Mk 2 do landszaftów?
Witam, podepnę się do kolegi wątku, także zastanawiam się nad 5d mk 2 obecnie posiadam 60D głownie foce landszafty i to mój konik. Myślałem o zestawie 5d mk 2 + Tamron 28-75 2.8 chyba, że do landszaftów jest jakiś lepszy ,,budżetowy obiektyw" ?
i jak się ma autofocus Mk 2 do landszaftów?
a po co Ci AF do krajobrazu?
5dmk2 + 17-40L / sigma/tamron 17-35 2.8-4.0
Rozumiem że z szybkimi samolotami na airshow może być problem ? Czasami zdarzy mi się fotografować jakiś ewent, chrzest, komunie jak rozumiem 28 będzie za wąsko na Krajobrazy ? czy 5d mk 2 jest dużo gorszy od 6d ? czy warto zamiast różnicy na 6d wydać na lepsze szkiełko ?
^^ Jeszcze tak szybkie samoloty na AS (przynajmniej w Radomiu) sie nie trafiły aby 5d2 w servo tego nie uciagnal. Klucz to dobre szkło. Co do af servo to akurat w 5d2 jest lepszy niż w 6d (nie ma przepaści ale jest trochę lepszy).
Zastanawialłem się nad 70D ale domyślam się że lepiej zainwestować w 5d mk2, rozumiem ze plastyka i jakość będzie inna ?
Wysokie ISO będzie inne. Obróbka RAW łatwiejsza. Plastyka tez ale to glownie ze wzgledu na większy wybór jasnych szkieł czy szkieł generalnie. Jak sobie doczepisz do 70d szkło typu 18-35/1.8 Sigmy to tez plastyka z innej bajki. Od 70d wolałbym 5d(x) jeśli dobry egzemplarz. Z crop 80d jeśli juz.
Wszystko zależy jaki masz budżet i na czym najbardziej zalezy i na jakie kompromisy się zgodzisz
Budżet na korpus mam w granicach 3000-3500 mam 2 szkiełka do FF 50 1.8 i 70-210 USM 3,5-4,5 oraz tamrona 17-50 2.8 (który jak przypuszczam z FF nie współpracował by poprawnie)
no w tej cenie to Ci zostaje 70d albo 5dmk2 i z tego bym bral 5dmk2.
17-50 do sprzedaży i na początek tego 28-75 możesz ogarnąć i odkładać kasę na UWA albo standard 24-105 ;) ja nie wiem jakie Ty krajobrazy focisz i jaka ogniskowa Ci pasuje. Dla mnie uwa obowiązkowe / środek zakresu olewam / tele obowiązkowe.
Z drugiej strony za 2500zl kupisz 70d i zostaje więcej kasy na lepsze szkło. To powinna być Twoja świadoma decyzja a nie wybór "obcych" z forum
Chyba bym dorzucił do 4k jednak i zamiast styranej 5II kupił 6D, bo większość 5II w cenach poniżej 4k to ma przebiegi po 150k.
Mam możliwość zakupu od kolegi, który robił ślubniaki przebieg ok 100-110 tyś rozsądna ceia za niego ? 2700-3000 ?
Wydaje mi się że chyba jak na moje potrzeby 5d wystarczy, a przesiadka z 60d bedzie chyba malym krokiem w przód.
Rozumiem że z szybkimi samolotami na airshow może być problem ? Czasami zdarzy mi się fotografować jakiś ewent, chrzest, komunie jak rozumiem 28 będzie za wąsko na Krajobrazy ? czy 5d mk 2 jest dużo gorszy od 6d ? czy warto zamiast różnicy na 6d wydać na lepsze szkiełko ?
To zależy jakie ogniskowe lubisz ;)
im szerzej tym lepiej na do 60D mam 17 i nadal za wąsko...
17 na cropie to srednio szeroko, 17mm na ff jest ok. Wymienilem Ci juz co warto kupic do krajobrazow.
17 na cropie to srednio szeroko, 17mm na ff jest ok. Wymienilem Ci juz co warto kupic do krajobrazow.
Wiem wiem Tamron wydaje się być rozsądna opcją... a teoretyzując migawka ile wytrzymuje w 5d mk2 ?
Nikt Ci na to nie odpowie, bo to loteria. W necie sie mozna spotkac z opiniami ze 300k wytrzymują, ale rownie dobrze moze Ci pasc po 100strzalach
Założona przez Canona żywotność to 200k. W najgorszym wypadku wymiana pełnego mirror-boxa to około 1400 i aparat jak nowy. Sama migawka tańsza.
Element7th
28-12-2016, 09:03
Założona przez Canona żywotność to 200k.
Gwarancja jest do 150k.
Gwarancja jest do 150k.
Faktycznie mój błąd.
Rozumiem, miło że taki odzew i tyle opinii, jesteście bardzo pomocni :D analizuje wszystko i sądzę że 5d mk2 będzie chyba optymalnym wyborem na moje potrzeby i przeskok z 60D na 5d mk2 będzie odczuwalny. Jestem teraz ciekaw ile mogę wycisnąć za swojego 60D z tamronem 17-50 2.8 VC.
a jak wygląda problem z Bandingiem w 5d mk2 bo opinie chodzą różne, czy firmware to wyeliminowal w jakimś stopniu ?
Ja niestety często walczę z bandingiem, który wychodzi przy stosowaniu w PS warstw i masek gradientowych (dużo bardziej niż np z 50D czy 80D).
a czy w 6D problem jest podobny ?
Panowie gdyby ktoś miał na sprzedaż sprawdzone Body 5d mk2 to proszę o info. niestety mam za mało postów by wrzucić to w ogłoszenia :(
myślę że zestaw 5d mk2 + tamron 17-35 + canon 50 1.8 i Canon 70-210 USM 3,5-4,5 przyjemnym zestawem.
Kampnapka - bardzo miło było poznać i jeszcze raz bardzo dziękuję. Teraz szybko szkiełko bo mnie ciśnienie rozsadzi i zaraz na siłę zamontuje swoje 17-55 :)
a czy w 6D problem jest podobny ?
Niestety ten problem w 6D też istnieje, ale jest mniejszy niż w 5DII i 5DIII. Proponuję Nikona :-)
Niestety ten problem w 6D też istnieje, ale jest mniejszy niż w 5DII i 5DIII. Proponuję Nikona :-)
A ja proponuję Sony :)
Ja już właśnie obmacuję swoje 5dmk2 także bardzo dziękuję za pomoc i wskazówki ;)
Niestety ten problem w 6D też istnieje, ale jest mniejszy niż w 5DII i 5DIII.
Osobiście nie zauważyłem choć dosyć często fotografuję w wysokich ISO.
o ile się mocno nie forsuje rawa z 6d to nawet na wysokich czułościach jest ok
Tak sobie czytam od jakiegoś czasu te wszystkie wpisy dotyczące MK2 i wychodzi mi na to, że to chyba najgorsza z 5tek ? Co prawda sprzęt właśnie kupiłem i innego nawet nie brałem pod uwagę ze wzgl finansowych ale jak czytam, że ktoś pisze, że gorszy nawet od 50D - to nasuwa mi się pytanie, czy to jest fakt czy tylko taka dziwnie powielana legenda krąży w sieci ;)
Kampnapka
31-12-2016, 18:59
Tak sobie czytam od jakiegoś czasu te wszystkie wpisy dotyczące MK2 i wychodzi mi na to, że to chyba najgorsza z 5tek ? Co prawda sprzęt właśnie kupiłem i innego nawet nie brałem pod uwagę ze wzgl finansowych ale jak czytam, że ktoś pisze, że gorszy nawet od 50D - to nasuwa mi się pytanie, czy to jest fakt czy tylko taka dziwnie powielana legenda krąży w sieci ;)
99% negatywnych postów na temat 5d Mk II jest od ludzi którzy nigdy nie mieli tego aparatu. Powiem więcej nawet go w dłoniach nie mieli. 5d Mk II ma swoje ograniczenia, które trzeba poznać i je zaakceptować. Życzę przyjemnego użytkowania 5d mark ii i wiele uciechy z FF.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Mialem 4 lata. To nie byl rewelacyjny aparat.
Jesteś od jakiegoś czasu na forum, i jeszcze nie zauważyłeś, że aparaty automagicznie przestają robić zdjęcia i przestają się do czegokolwiek nadawać, w momencie gdy ukazuje się nowy model? :D
Oczywiście są wyjątki od reguły, np. "kultowy" 5d "classic", który jest najlepszy zawsze i do wszystkiego, jeśli ktoś nie może kupić 5d mk IV, oraz 6d, który generalnie nie nadaje się do robienia zdjęć, bo do tego nadają się tylko 5d mk III - przepraszam, 5d mk III właśnie przestaje się do czegokolwiek nadawać, bo pojawił się mk IV ;)
[QUOTE=Kampnapka;1339891]99% negatywnych postów na temat 5d Mk II jest od ludzi którzy nigdy nie mieli tego aparatu. Powiem więcej nawet go w dłoniach nie mieli. 5d Mk II ma swoje ograniczenia, które trzeba poznać i je zaakceptować. Życzę przyjemnego użytkowania 5d mark ii i wiele uciechy z FF.
Dziękuję, raz jeszcze. Dopiero we wtorek będę miał szkiełko więc na razie czuję się jak dziecko z nierozpakowanym cukierkiem :)
To za jakie grzechy męczyłeś się z nim aż 4 lata? ;)
Biedny Canon tylko myśli jak tu zapomnieć o tej porażce zwanej 5d mark II, a nie czekaj, on się sprzedawał jak cieple bułki w niedzielny poranek. Dzisiaj wiadomo każdy jego następcą jest lepszy...
Co do bandingu to wiadomo, ze jest ale jego wielkość zależy od tego jak forsownie wola się RAW.
No wlasnie wiele osob twierdzilo, ze mk1 byl pod wieloma wzgledami lepszy. A takich glosow mk2 i 3 nie slyszalem.
Jak dla mnie to rewelacja byl i nadal kest 6d, oczywiscie patrzac przez pryzmat ceny.
Tak sobie czytam od jakiegoś czasu te wszystkie wpisy dotyczące MK2 i wychodzi mi na to, że to chyba najgorsza z 5tek ?
Na pewno czytasz wpisy uzytkowników ?
https://www.bhphotovideo.com/c/product/801472901-USE/canon_2764b003_eos_5d_mark_ii.html#customerReview
Na 1991 opinii 1670 użytkowników dało max. gwiazdek.
To za jakie grzechy męczyłeś się z nim aż 4 lata? ;)
+1
:-)
Mógłbyś nieco rozwinąć ten temat?
Kiepski AF, banding. To jego podstawowe wady.
Potem przesiadlem sie na 6d i w nim brakuje mi tylko af podczas nagrywania filmow.
OK. Piszesz, ze to nie był rewelacyjny aparat. Który w takim razie z tamtym czasie i za podobne pieniądze był?
Dużo lepszym aparatem w mojej ocenie był D700. Na niskim ISO z kolei A900.
pan.kolega
01-01-2017, 14:02
5dII był okrutnie krytykowany kiedy się pojawił a potem był i jest nadzwyczajnie chwalony i rehabilitowany na forach.
Dużo lepszym aparatem w mojej ocenie był D700. Na niskim ISO z kolei A900.
Dzięki, rozumiem. Miałem i D3 i 5DII. Jeżeli chodzi o sam obrazek, to zdecydowanie wolałem ( i nadal wolę ;)) ten z 5DII. Ale to oczywiście kwestia gustu.
Na banding nigdy nie narzekałem, a zobaczyłem go na swoim zdjęciu pierwszy raz w 5D3.
Dwa dni temu był u mnie znajomy, mocno zaawansowany fotograf pracujący na Nikonie. pokazałem mu kilka surowych rawów, takich testowych zrobionych podczas zakupu mk2 - ogólnie zwykłe pstryki. Popatrzył, westchnął i powiedział - " ach te Canonowskie kolorki.. " :)
Dużo lepsze kolory ma 6D, ale to raczej oczywiste.
Kampnapka
01-01-2017, 17:39
Dużo lepsze kolory ma 6D, ale to raczej oczywiste.
Aparat powinien oddawać prawdziwe kolory. To czy one są zgodne z rzeczywistością można sprawdzić w profesjonalnym lub lub zobaczyć na profesjonalnym skalibrowanym monitorze
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
pan.kolega
02-01-2017, 07:32
Aparat powinien oddawać prawdziwe kolory. To czy one są zgodne z rzeczywistością można sprawdzić w profesjonalnym lub lub zobaczyć na profesjonalnym skalibrowanym monitorze
Testy dokładności odwzorowania kolorów (color accuracy) publikuje np. Popular Photography. Takie testy raczej nie oddają obiegowych opinii, bo co się fotografom podoba i jak łatwo jest to uzyskać w warunkach bojowych to nie całkiem to samo co laboratoryjny test. W laboratoryjnych testach sumaryczny wynik nie oddaje też rozkładu błędów w różnych kolorach o różnej istotności dla różnych zastosowań (portret, landszaft etc.) W niektórych przypadkach podane wyniki można tylko uzyskać z szarą kartą, nie na AWB.
W każdym razie wyszło jak niżej (jest to sumaryczna odchyłka od wzorca, czyli im mniejsza liczba tym lepiej). Najlepszy Canon to 1DX II. Te różnice nie są duże, jest to wszystko bardzo dobra wierność kolorów.
Aparaty wybrane dowolnie, są pewnie lepsze i na pewno gorsze od tych:
Pentax K-50
Leica T
Pentax K-30
Canon 1D X II
Ricoh GR
Nikon D5
Nikon D500
Nikon D4s
Samsung NX300
Sony a7 II
Panas Lumix GX1
Fuji X100
Panas Lumix G3
Fuji X-T1
Fuji X-E2
Canon 5DII
Panas Lumix GX7
Leica Q
Nikon D5100
Nikon D7000
Panas Lumix GF3
Panas Lumix GF2
Panas Lumix GH3
Nikon D5500
Nikon D3200
Nikon D800
Nikon D810
Canon 600D
Canon 700D
Nikon D750
Nikon D7200
Canon 60D
Leica M
Fuji X-M1
Nikon D600
Nikon DF
Nikon D5200
Nikon D5300
Canon 5DIII
Canon 1DX
Nikon D7100
Nikon D4
Canon D100
Pentax K-5
Pentax K-3
Canon 1100D
Canon 6D
Canon 70D
Canon M
Samsung NX200
Fuji X10
Fuji X-T10
Canon 7D II
Samsung NX1
DXO One
Sony NEX-7
Leica X1
Sony RX1R II
Sony RX100 II
Sony a6300
Panas Lumix GH4
Pentax 645Z
Sigma SD1
Sigma DP2 Quattro
Panas Lumix GX1
Canon 760D
Canon 80D
Pentax K-1
Olympus OM-D E-M1
Olympus OM-D E-M5
Olympus OM-D E-M5 II
Olympus PEN E-P5
Fuji X-E1
Sony a7S II
Sony a7R II
Sony a7
Sony a7R
Sony a6000
Canon G1 X
Panas Lumix LX100
Fuji X Pro1
Sony RX1
Canon G7 X
4.8
4.9
5.0
5.1
5.1
5.3
5.3
5.4
5.5
5.6
5.8
5.9
6.1
6.2
6.2
6.3
6.3
6.3
6.3
6.4
6.4
6.5
6.5
6.5
6.5
6.5
6.6
6.7
6.7
6.7
6.7
6.8
6.8
6.8
6.8
6.8
6.8
6.8
6.9
7.0
7.0
7.0
7.1
7.1
7.2
7.2
7.3
7.3
7.3
7.3
7.4
7.5
7.5
7.5
7.6
7.7
7.7
7.8
7.8
7.8
7.8
7.8
7.8
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
7.9
8.0
8.6
9.3
9.5
9.7
:?
To niemożliwe !!! Tuż za 1DX II
Odkleiłem czarną taśmę zakrywającą napis mk II na body ;)
o ile się mocno nie forsuje rawa z 6d to nawet na wysokich czułościach jest ok
Zdarza mi się to w studio, na czarnym tle, przy iso 100-200, gdy oświetlam tylko modela. Banding pojawia się w przypadku publikacji w necie. Na przeglądarce zdjęć i wydrukach jest ok. Przy forsownej obróbce banding pojawia się również na wydrukach. Nie jestem miłośnikiem bardzo forsownej obróbki. Uważam, że przede wszystkim należy dobrze ustawić ekspozycję i oświetlić modela zgodnie z oczekiwaniami. Czasem mój skromny zestaw lamp i modyfikatorów nie wystarcza więc cel próbuję osiągnąć w postprodukcji, a że lubię mroczne klimaty, to czasem banding się zdarza. W każdym razie pojawianie się bandingu na celowo niedoświetlonych czerniach (bez jakiejkolwiek postprodukcji) jest trochę wkurzające, nawet gdy to pojawia się tylko po publikacji na popularnych portalach internetowych. Dziś, dla większości, zdjęcie żyje głównie w necie. Jeżeli ktoś lubi forsowną obróbkę, to matryce sony lepiej się sprawują. Testowałem rawy z D610.
Na fb to na wszystkim wylazi ta cholerna pixeloza :D
Tez sie bawilem rawami z d610 i mozna sobie na duzo wiecej pozwolic niz z rawami z 6d.
Nawet bym zmienil system, ale nie mam takiej potrzeby i za duzo zachodu, zwlaszcza jak sie ma spory zestaw w danym systemie ?
Nie jest aż tak źle. Systemu nie mam zamiaru zmieniać. Generalnie jestem zadowolony z 6D i mam nadzieję, że trochę mi jeszcze posłuży.
Obecnie problem z 5d mk II jest taki, że albo są wystawione totalnie zajechane (powyżej 200.000 klapnięć) albo cena jest zbliżona do używki mk III (ok. 80%). Po półrocznym szukanie mk II dla siebie poddałam się i kupiłam mk III. :) Pracując chwilę na pożyczonym mk II uważam, że to był bardzo dobry wybór, bo jest ogromna przepaść między tymi aparatami.
Obecnie problem z 5d mk II jest taki, że albo są wystawione totalnie zajechane (powyżej 200.000 klapnięć) albo cena jest zbliżona do używki mk III (ok. 80%). Po półrocznym szukanie mk II dla siebie poddałam się i kupiłam mk III. :) Pracując chwilę na pożyczonym mk II uważam, że to był bardzo dobry wybór, bo jest ogromna przepaść między tymi aparatami.
Lol, obecnie kupic mk2 z dobrym przebiegiem i w dobrej cenie jest latwo. Co chwilę widzę oferty w cenach 2800-3500zl czesto z przebiegiem w okolicy 50k. A cena zblizona do mk3? Nie wiem skad to wzielas. Mk3 pojawiaja sie kolo 6k ale to one maja przebiegi 200k czy wiecej - wiec chyba Ci sie cos pomylilo. Oprocz tego jest sporo 6d w cenach okolo 4k.