Zobacz pełną wersję : 5D mk IV vs 1dx mk II
Scorpion
12-12-2016, 00:33
Mam jeszcze trochę czasu, ale może Wasze zdanie pomoże mi w rozstrzygnięciu dylematu co kupić.
5D mk IV + 35/1.4 II + BG-E20 Battery Grip
czy
1DX mk II a 35 poczeka trochę na swoją kolej.
Czytałem, że jedynka nie lubi się serią Art Sigmy dlatego jeśli wybór padnie na niego, na canonowską 35 będę musiał poczekać.
Fotografuję właściwie każdy temat z wyjątkiem zdjęć studyjnych (a przynajmniej na razie).
chrislab
12-12-2016, 08:08
bez dwóch zdań 1DxII - bawiłęm się 5DmkIV - jest niewiele gorsza od mkIII - zrypali coś z kolorem fot/balansem bieli, generalnie zepsuli ten aparat. A cena z kosmosu. To już wolałbym A7RII
MartinYa
12-12-2016, 08:31
Podzielam zdanie kolegi. 1DX to inna zupełnie kategoria sprzętu a 5D mk4 to w żadnym wypadku nie jest wart ceny jaką ma obecnie.
Scorpion
12-12-2016, 10:54
Cena 5D mk IV ostatnio spadła o jakieś 1,5k.
chrislab, matryca nowej piątki miała dobre opinie... Ale widać praktyka zawsze zwycięża nad teorią.
Czytałem, że jedynka nie lubi się serią Art Sigmy dlatego jeśli wybór padnie na niego, na canonowską 35 będę musiał poczekać.
Fotografuję właściwie każdy temat z wyjątkiem zdjęć studyjnych (a przynajmniej na razie).
Mam obydwa obiektywy i 5Dmk4. Powiem krótko optycznie ciężko rozróżnić. Af minimalnie szybszy w Canonie szczególnie gdy ciemniej. No i na wyświetlaczu aparatu jak robię Sigmą widać szare kręgi Raw wygląda normalnie.
Scorpion
13-12-2016, 17:53
Chciałem pstryknąć oboma w cyfrowych. Niestety 1Dx mkII nie mieli w sklepie. :-(
Za to nowa piąteczka w teście optycznych całkiem nieźle wypadła.
Mam jeszcze trochę czasu, ale może Wasze zdanie pomoże mi w rozstrzygnięciu dylematu co kupić.
5D mk IV + 35/1.4 II + BG-E20 Battery Grip
czy
1DX mk II a 35 poczeka trochę na swoją kolej.
Jeśli zarabiasz dobrze na foto i musisz mieć najpewniejszy strzał w prawie każdych warunkach to tak. Jeśli sporo strzelasz w dżunglach, jeździsz na ciężkie wyprawy po świecie to też. Jeśli podpinasz super tele (i to jeszcze z extenderem) to też. W cięższych warunkach oświetleniowych też. W innym wypadku to po prostu ciężki, drogi kloc i lepszych zdjęć nie da (poza oczywiście lepszym DR na niskich ISO ale to już zasługa nowych matryc a nie jedynki)
Scorpion
15-12-2016, 23:42
"Zarabiasz dobrze" jest kwestią indywidualną. Moje "dobrze" mogło by być dla kogoś "fatalnie". Generalnie nie zarabiam, ale chciałbym sprzęt jak najbardziej wytrzymały, niezawodny w trudnych warunkach oświetleniowych, na lata i taki, żebym za pół roku nie powiedział, "kur...cze, trzeba było dołożyć i brać droższy". Bo później to raczej dłuuuuugo nie będę kupował body.
Troszkę przypadek zdecydował,że od pół roku robię zdjęcia 1DX MKII.Czekałem na 5 MKIV ale wczesniej wyszła jedynka.Doskrobałem troszkę kasy,troszkę utargowałem i jestem w fotograficznym niebie:-)
Kup jedynkę.Nie będziesz załował zadnej wydanej złotówki.A co do "ciężkiego kloca"...miałem kolęgę który miał odnośnie fotosprzętu powiedzonko "jakość musi ważyć" i to jest prawda.Nie kupuj lekkiego sprzętu :-)
Scorpion
16-12-2016, 12:22
Nówka? Gdzie można się targować? ;-)
"Zarabiasz dobrze" jest kwestią indywidualną. Moje "dobrze" mogło by być dla kogoś "fatalnie". Generalnie nie zarabiam, ale chciałbym sprzęt jak najbardziej wytrzymały, niezawodny w trudnych warunkach oświetleniowych, na lata i taki, żebym za pół roku nie powiedział, "kur...cze, trzeba było dołożyć i brać droższy". Bo później to raczej dłuuuuugo nie będę kupował body.
Dlatego musisz sobie indywidualnie odpowiedzieć. Ja rozumiem magię jedynki ale jeśli ktoś nie jest pewny, że jest mu ona potrzebna to najczęściej jej nie potrzebuje. No chyba, że po prostu zawsze ją chciałeś mieć i nie musisz sprzedawać nerki i jechać latami na chlebie i wodzie, to tak, kup - marzenia nie muszą być racjonalne :)
Canon zakończył już wymianę flagowców więc na 3-4 lata nie ma ryzyka, że wypuszczą coś lepszego. Ew może przemyśl 1dx1 - jest sporo tańszy a tak de facto różni się tylko AF do super tele z extenderem, lepszym DR na niskich ISO (na wysokich już kosmicznej różnicy nie ma) i funkcjami video. Jeśli nie jesteś pewny wyboru jedynki to zapewne 5d4 jest lepszym wyborem, tylko problem jest jej zbyt wysoka cena przez kurs USD.
Pół roku temu nie było jeszcze używanych :-)
Scorpion
17-12-2016, 00:28
Kiedyś oglądałem "powystawową" 5D. I chyba reporterzy miewają sprzęt w lepszym stanie. :-)
To gdzie można skutecznie pocisnąć z ceną? Może być na PW. ;-)
michael_key
17-12-2016, 19:51
Każdy ma swoje priorytety... ja wolałbym lepsze szkło 35L II i do tego puszkę z fajnym AF, chociażby pierwszego 1Dx-a.
Kiedyś oglądałem "powystawową" 5D. I chyba reporterzy miewają sprzęt w lepszym stanie. :-)
Niestety,obiecałem nie rozgłaszać.
Kampnapka
19-12-2016, 00:20
Mam pytanie do właścicieli 5D mark IV - czym obrabiacie zdjęcia z tej puszki ?
Photoshop, Lightroom?
Scorpion
19-12-2016, 21:04
Każdy ma swoje priorytety... ja wolałbym lepsze szkło 35L II i do tego puszkę z fajnym AF, chociażby pierwszego 1Dx-a.
O! I zwróciłeś uwagę na to, o czym nie pomyślałem...
tkosiada
20-12-2016, 00:00
Sprzedawca sprawdzony
Canon EOS 5D Mark IV Body (http://www.hdewcameras.co.uk/canon-eos-5d-mark-iv-body-5161-p.asp)
Sprzedawca sprawdzony
Canon EOS 5D Mark IV Body (http://www.hdewcameras.co.uk/canon-eos-5d-mark-iv-body-5161-p.asp)
Przecież to praktycznie taka sama cena jak w PL.
Thomason2005
20-12-2016, 10:37
Jedynka jest świetna I każdemu pewnie marzy się taka puszka, ale nowa piątka też jest niezła. Ktoś tu wspomniał o balansie bieli...rozwalony? Dlaczego? Przecież można wybrać jaki autobalans się wybiera I naprawdę jest dobry (choc nie w każdych warunkach dobrym wyjściem będzie AWBw). Kręgi na zdjęciach z obiektywami innych firm? to samo ma Jedynka, a problem leży w ustawieniach aparatu w sekcji ustawień obiektywu.
5D mark IV już za 14750 zł na Ole Ole.
MagnatYogi
23-12-2016, 18:02
Kręgi na zdjęciach z obiektywami innych firm? to samo ma Jedynka, a problem leży w ustawieniach aparatu w sekcji ustawień obiektywu.
Ustawienia dot. kręgów są tylko w 1D czy też w innych body?
Ustawienia dot. kręgów
O co chodzi z tymi kręgami?
MagnatYogi
23-12-2016, 18:20
O to że jak masz niecanonowski obiektyw i oglądasz zdjęcie na wyświetlaczu to występują "kręgi" a w kompie już ich nie ma. Thomason2005 pisał że można im zaradzić w ustawieniach aparatu, a ja pytam którego modelu/modeli dokładnie i gdzie i jak?
Sorry za offtop
O to że jak masz niecanonowski obiektyw i oglądasz zdjęcie na wyświetlaczu to występują "kręgi" a w kompie już ich nie ma.
Sorry ale dalej nie wiem o co chodzi. Ktoś ci chyba głupot naopowiadał. Jakie "kręgi"? Chodzi tobie o winietę?
O to że jak masz niecanonowski obiektyw i oglądasz zdjęcie na wyświetlaczu to występują "kręgi" a w kompie już ich nie ma. Thomason2005 pisał że można im zaradzić w ustawieniach aparatu, a ja pytam którego modelu/modeli dokładnie i gdzie i jak?
Sorry za offtop
Ale to chyba tylko z obiektywami Sigmy to występuje, jak Sigma nie trafi to się kręgi robią ....
Ale to chyba tylko z obiektywami Sigmy to występuje, jak Sigma nie trafi to się kręgi robią ....
Na wodzie...
Scorpion
23-12-2016, 21:00
Zakupy będę mógł zrealizować na początku lutego. Na tą chwilę (już mi się te porównania matryc śnią po nocach) wygrywa jednak opcja flagowca. Matryca, AF i seria w tej chwili nie do pobicia.
Zakupy będę mógł zrealizować na początku lutego. Na tą chwilę (już mi się te porównania matryc śnią po nocach) wygrywa jednak opcja flagowca. Matryca, AF i seria w tej chwili nie do pobicia.
Zazwyczaj flagowiec to najlepszy sprzęt firmy, żadnych porównań do tego nie potrzeba :)
Sorry ale dalej nie wiem o co chodzi. Ktoś ci chyba głupot naopowiadał. Jakie "kręgi"? Chodzi tobie o winietę?
Aptur ma racje, to chodzi o winietę i jej automatyczne usuwanie w puszce. Jest problem z Sigmami i była notka serwisowa. Obiektywy Canona też to spotkało i też była notka i update firmware. Sigma zaleca wyłączanie tego.
Wygląda jednak, że coś jest na rzeczy z tymi kręgami. Takie cuda dzieją się gdy w aparacie włączona jest korekcja winiety. Jeśli się fotografuje w RAWie to nie ma znaczenia. Na LCD może być to widoczne bo podgląd jest chyba z jotpega.
https://www.slrlounge.com/sigma-issues-lens-incompatibility-warning-canon-5d-mark-iv-eos-cameras/
Także jakby nie było to kręgi jednak są. Dziwna to jednak sprawa bo jak czytam w internetach to nie wszystkie serie obiektywów generują takie fajne rzeczy.
Scorpion
23-12-2016, 22:12
Najważniejsze, że nie zdjęciu. :-)
Aptur ma racje, to chodzi o winietę i jej automatyczne usuwanie w puszce. Jest problem z Sigmami i była notka serwisowa. Obiektywy Canona też to spotkało i też była notka i update firmware. Sigma zaleca wyłączanie tego.
Również Tamrony z serii SP. Miałem u siebie przez jeden majowy weekend tego roku SP 85mm f/1.8 Di VC USD i robiąc zdjęcia w formacie JPEG przy włączonej korekcie aberracji obiektywu (jasność brzegów, aberracja chromat.) swoim 5DS na tychże zdjęciach rejestrowały się piękne dwa kręgi. Dodatkowo występował problem z niestabilną ekspozycją w zależności od warunków wykonywania zdjęcia. Nie mam już tych zdjęć na dysku, wywaliłem je wszystkie aby się więcej nie stresować a obiektyw odesłałem do sprzedawcy po zwrot kasy.
Po tej przygodzie z ciekawości napisałem bezpośrednio do serwisu Tamrona do Japonii i według nich wszystko mieściło się w ich normie jeżeli chodzi o problemy z ekspozycją (sic!) natomiast co do kręgów wyrazili się w ten sposób że korekcja aberracji obiektywu w aparacie jest przeznaczona tylko dla obiektywów Canona i może nie działać prawidłowo z obiektywami nie od Canona. Serwis Tamrona nie zezwolił mi na publikację treści maila publicznie więc raczej nie mogę zarzucić tutaj oryginalnymi cytatami z ich wypowiedzi.
Teraz coś z tą ekspozycją im się odmieniło (widocznie było dużo zgłoszeń tego problemu) ponieważ zaczęli już coś o tym pisać publicznie, chociażby tutaj Usługa aktualizacji oprogramowania wbudowanego dla obiektywów SP 35 mm F/1,8 Di VC USD (F012) i SP 45 mm F/1,8 Di VC USD (F013) (http://www.tamron.eu/pl/serwis/service-news/)
Aktualizacja oprogramowania wbudowanego naprawia zgłaszany problem niestabilnej ekspozycji w określonych warunkach podczas fotografowania tymi obiektywami z lustrzankami Canon EOS-1D X Mark II lub EOS 80D. (dla lustrzanek Canon)
Także używając najnowszych modeli aparatów Canona z najwyższej półki lepiej trzymać się firmowych obiektywów albo używać manualnych firm trzecich takich jak chociażby Zeiss czy Rokinon - mam, używam i tam nie ma żadnych problemów z kręgami na zdjęciach w formacie JPEG.
Scorpion
28-12-2016, 16:39
Heh... Na cyfrowych, po świętach 5D mkIV znów potaniała a 1Dx mkII skoczyła do ceny Nikona D5.
Jak tak dalej pójdzie to mój dylemat rozwiąże się poza mną.
Rozumiem, że większość dyskusji w tym wątku, jak ktoś słusznie zauważył jest związana z funkcją pozwalającą korygować na zdjęciach zapisanych w formacie JPEG (https://pl.wikipedia.org/wiki/JPEG) winietę (https://pl.wikipedia.org/wiki/Winietowanie) i aberrację chromatyczną (https://pl.wikipedia.org/wiki/Aberracja_chromatyczna). Co ciekawe funkcja ta jest obecna w obu tych aparatach i może ona powodować powstawanie artefaktów na zdjęciach zapisywanych w formacie JPEG gdy stosowane są niesystemowe obiektywy, nie ważne czy manualne czy z autofokusem. Co więcej nie dotyczy ona jednej firmy produkującej obiektywy lecz wszystkich firm trzecich dostarczających obiektywy do systemu EF. Dodatkowo problem ten nie występuje tylko w najnowszych body Canona lecz także w dużo starszych i z dużo niższej półki. Wszystko to sprawia, że problem ten jest dobrze znany i ludzkość wypracowała sobie sposoby radzenia z tym problemem.
Sedno problemu polega na tym, że do poprawnego działania funkcji korygującej winietę oraz aberrację chromatyczną potrzebny jest profil obiektywu. Standardowo producent wgrywa do puszek profile dla najczęściej stosowanych obiektywów. Ale jeśli zastosujemy obiektyw systemowy, dla którego producent nie wgrał profilu, możemy go wgrać sami za pomocą aplikacji EOS Utility (http://support-hk.canon-asia.com/contents/HK/EN/8202118200.html). Ponieważ profile są dostępne jedynie dla systemowych obiektywów, świadomi użytkownicy wyłączają korekcje winiety i aberracji chromatycznej jeśli pracują z obiektywami firm trzecich i zapisują zdjęcia w formacie RAW (https://pl.wikipedia.org/wiki/RAW). W tak przygotowanych zdjęciach winietę i aberrację chromatyczną można skorygować w postprodukcji np. przy użyciu programu Lightroom.
Nie wiem jak w 5dIV ale 1dx2 potrafi dużo więcej niż tylko korekcja winiety oraz aberracji. Z drugiej strony to dobre jest ale tylko dla fotografów agencyjnych, gdzie liczy się szybkość dostarczenia materiału reszta i tak pieczołowicie obrabia...
Tak, pewnie potrafi skorygować jeszcze inne wady obiektywu. I oczywiście w pełni się z Tobą zgadzam, że jeśli liczy się szybkość i musimy robić zdjęcia w JPEG'ach to korekcje aberracji obiektywu są przydatne.
Hej! Podepnę się pod wątek i spytam, w czym wywołujecie RAW-y z 5D mk IV? Mam najnowszego Lightrooma i niestety RAW-ów nie widzi :(
To widocznie nie jest najnowszy, bo L6,9 otwiera i 6,8 też otwierał ;-)
Zgadza się, nie jest. Już to obczaiłem. Dzięki.
Poczytałem test 5D mk Iv na fotopolis i jakos tam nic nie ma o tych wadach wspomnianych w tym wątku. Pokazuje również przewagę nad mk III. Aktualnie stosunek 5D mkIV do 1dx mk II to 14,5 tyś do 25,5 tys. Myslę że piątka zdecydowanie lepszy wybór.