Zobacz pełną wersję : 100d - tanie body do wysokiego ISO? Nada się?
Cześć i witam. Szanowni Koledzy, szukam dodatkowego taniego body do używania przy ISO 3200. Mój 5d mk I nie daje rady w tym zakresie, więc pomyślałem żeby dokupić 100d. Z jednej strony przyda mi się taki maluch na spacery z dzieciakami, ale i oczekiwałbym dobrych zdjęć przy wyższym iso. Ma ktoś to maleństwo, sprawdza się? ;) :)
Cześć i witam. Szanowni Koledzy, szukam dodatkowego taniego body do używania przy ISO 3200. Mój 5d mk I nie daje rady w tym zakresie, więc pomyślałem żeby dokupić 100d. Z jednej strony przyda mi się taki maluch na spacery z dzieciakami, ale i oczekiwałbym dobrych zdjęć przy wyższym iso. Ma ktoś to maleństwo, sprawdza się? ;) :)
Osobiscie nie lubie szumu z iso 3200 na 5d3, a Ty tu wyjezdzasz ze 100d (tam to chyba nawet iso 100 szumi).
Jeżeli nie lubisz w 5D iso 3200 to kup 6D
Ponoć z biegiem lat puszki coraz lepiej dawały sobie radę z wysokim iso, stąd moje nadzieje ;). No dobra, czyli nic poza małym rozmiarem nie zyskam w porównaniu z leciwym 5d?
6d
Tylko poszukaj takiego co robi zdjęcia bo większość nie potrafi .?
Kurczę, widzę że po kosztach się nie obędzie. Dla jasności, nie zarabiam na robieniu zdjęć, po prostu to hobby, które skupiło się w ostatnich latach na fotografowaniu swoich małych dzieci. Jak wiadomo duża część powstaje w domu, a 5d nie zawsze radzi sobie z kiepskim światłem, stąd pomyślałem o czymś nowszym. 6d to już kupa kasy jak dla hobbisty ;).
Ponoć z biegiem lat puszki coraz lepiej dawały sobie radę z wysokim iso, stąd moje nadzieje ;). No dobra, czyli nic poza małym rozmiarem nie zyskam w porównaniu z leciwym 5d?
Nie puszki, tylko algorytmy odszumiania w sofcie się poprawiły. Od którejś wersji LR było zdecydowanie lepiej.
pan.kolega
08-12-2016, 19:33
Nie puszki, tylko algorytmy odszumiania w sofcie się poprawiły. Od którejś wersji LR było zdecydowanie lepiej.
Odszumianie w puszce (zarówno na poziomie raw jak i jpeg) też się poprawiło. 60d można zrobić użyteczne zdjęcie na ISO 6400 a 5dI nie.....
Element7th
08-12-2016, 20:14
Kurczę, widzę że po kosztach się nie obędzie.
W tym przypadku to po kosztach jedynie lampę możesz sobie dokupić ;)
misiodcanon
09-12-2016, 11:52
Mam to body od wakacji i jestem zadowolony podobnie jak Ty robiąc zdjęcia głównie swoim pociechom. Jak dla mnie jednak max używalne ISO to 1600 - powyżej już jest kaszka/kiszka :)
Jakbyś chciał zobaczyć konkretne zdjęcia to zapraszam na PW