PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw reflecta 55mm f1.7 Jena 50mm f2.8

fotodamiano
05-12-2016, 22:17
Witam. Jestem tu nowy. Mam na imię Damian i pstrykam eosem 1200d ;) chcę spróbować zabawy z obiektywami m42. Mam okazje kupić Reflecte 55mm f1.7 i Jene 50mm f2.8 . Macie z nimi jakieś doświadczenia? Pozdrawiam.

solti
05-12-2016, 22:39
Kupić? Za ile? Na twoim miejscu kupiłbym 50 1.8 STM Canona.

fotodamiano
05-12-2016, 22:59
Po 60zł sztuka. Szukam czegoś z bardzo mocnym rozmyciem i ta reflecta powinna chyba to zapewnić? A canona 50mm 1.8 chyba sprawie sobie pod choinkę;)

solti
05-12-2016, 23:05
Jak chcesz kupić Canona, to daj sobie spokój z resztą - szkoda pieniędzy.

niki68
05-12-2016, 23:19
Witam. Jestem tu nowy. Mam na imię Damian i pstrykam eosem 1200d ;) chcę spróbować zabawy z obiektywami m42. Mam okazje kupić Reflecte 55mm f1.7 i Jene 50mm f2.8 . Macie z nimi jakieś doświadczenia? Pozdrawiam.

Chinon Auto 55mm 1:1,7 M42 Lens Reviews - Miscellaneous Lenses - Pentax Lens Review Database (http://www.pentaxforums.com/userreviews/chinon-auto-55mm-1-1-7-m42.html)

fotodamiano
05-12-2016, 23:22
To zabawa z m42 nie przyniesie zadowalających efektów?

r_m
06-12-2016, 02:50
Jak zechcesz się pobawić, czemu nie, ale jak możesz kupić 50/1.8 STM - szkoda czasu na taką zabawę z tymi na m42.

fotodamiano
06-12-2016, 21:23
No pod choinkę mam zamiar sobie taki sprawić. Głównie ze względu na AF. Ale szukam też czegoś z ciekawym bokehem, a tu 50mm canona chyba aż taka ciekawa nie będzie, jak te stare obiektywy?

fotodamiano
06-12-2016, 22:22
A jeszcze mam pytanie odnośnie przejściówek. Czy przy zwykłej przejściówce bez potwierdzenia ostrości działa pomiar światła?

r_m
06-12-2016, 22:29
Takumar SMC 50/1.4
Helios 44-2 ;)
Helios 40-2
Pancolar 50/1.8
Jak ma być "niepowtarzalny" i "bardzo charakterystyczny" to np. przymknięty Industar 61 L/Z :D
(Heliosy - to typ obiektywu, nie ogniskowa)

fotodamiano
06-12-2016, 23:01
Takumar SMC 50/1.4
Helios 44-2 ;)
Helios 40-2
Pancolar 50/1.8
Jak ma być "niepowtarzalny" i "bardzo charakterystyczny" to np. przymknięty Industar 61 L/Z :D
(Heliosy - to typ obiektywu, nie ogniskowa)

Oglądam fotki z tych obiektywów i powiem że robią wrażenie :D trzeba przejrzeć oferty. Może coś znajdę. Ale tą Reflecte f1.7 chyba wezmę na próbę;)

pan.kolega
06-12-2016, 23:36
Światło nabiera magii przechodząc przez stare szkło. Sam fakt, że wygląda jak zdjęcie sprzed 50 lat jest godny uwagi.....
Pomiar światła działa, ale trzeba go ogarnąć i ustawić jak trzeba.

fotodamiano
07-12-2016, 00:07
Zapytałem, bo do Reflecty dostane gratis zwykłą przejściówkę. Jutro kupie te zabawki i dam znać jakie tego efekty.

jaś
07-12-2016, 00:25
obiektywy m42 to dobre obiektwy szcególnie dla tych co je sprzedają, a nie kupują

fotodamiano
07-12-2016, 00:38
Pieniądze za to nie duże, to i rozczarowanie- jeśli takie będzie- nie zaboli.

salas
07-12-2016, 00:39
Nie sluchaj jasia ja mam wypasionego pentaxa 50 1,7 i nawet moge go sprzedac [emoji1] przerobiony pod canona i ostrzejszy niz 50 1,8II :O!

r_m
07-12-2016, 02:56
Pieniądze za to nie duże, to i rozczarowanie- jeśli takie będzie- nie zaboli.

"Nieduże" to rzecz względna, używany adapter bez chipa jest wart chyba max 10zł, obiektyw mniej ceniony niż Pancolar czy Takumary.
Jak chcesz się bawić starym manualem "na poważniej" raczej daruj sobie Reflectę (chyba, że jest w naprawdę okazyjnej cenie) i poszukaj praktycznie czegokolwiek o jasności 1.4 (Yashica, Chinon, Cosina, Revuenon). Na 1.4 rewelacji nie będzie, ale efekty mogą być ciekawe (zwłaszcza przy ostrzeniu przez celownik, w 1200d, bez chipa) ;)

Podpisuję się pod tą "magią" światła przechodzącego przez stare (najlepiej radioaktywne) szkło :D

jaś
07-12-2016, 09:04
Nie sluchaj jasia ja mam wypasionego pentaxa 50 1,7 i nawet moge go sprzedac [emoji1] przerobiony pod canona i ostrzejszy niz 50 1,8II :O!

miałem dwa wypasione radioaktywne smc takumary 50 1.4 :mrgreen: kilka innych smc takumarów 35 (obie jasną i ciemną), 28, 100 macro, i trochę cajsów z jeny np. 2 sztuki 200/2.8 - ostrość na pełnym otworze a nawet lekko przymkniętym jasnych m42 :mrgreen: to fantazja sprzedawców i nigdy nie spełnione marzenie kupujących (no może smc 35/3.5 jest ostry ale niestety otwór już nie ten i trudno powiedzieć że to jasne szkło, 100 macro też była całkiem dobra ale ona ma janość 4), mam jeszcze w szufladzie jakieś radzeckie wynalazki łącznie z polecanym heliosem - pozostałość po czasach minionych - w porównaniu z takumarami a nawet cajsami z jeny to szajs więc wnioski można sobie wyciągnąć samemu.

jeśli kupuje pleśniaki bo ma ograniczony budżet to niech kupi 50 stm i zapomni o pleśniakach - finalnie mniej kasy wyda.

jeśli natomiast kupuje pleśniaki do zabawy i nie jest to związane z ograniczonym budżetem to niech kupuje w końcu ktoś musi robić ruch w interesie :mrgreen: mity trzeba podtrzymywać

"mam wypasionego pentaksa i moge go nawet sprzedać" i to jest sedno sprawy - ja mam heliosa i go nie sprzedam czekam aż osiągnie cenę 500 ojro i wtedy go pchnę jakiemuś napalonemu na starocie entuzjaście

pleśniaki są dobre jako ozdoba na półce

RobertON
07-12-2016, 09:45
pleśniaki są dobre jako ozdoba na półce

Albo do przeróbek na tilty shifty czy inne efekty.

michalab
07-12-2016, 09:49
ostrość na pełnym otworze a nawet lekko przymkniętym jasnych m42 :mrgreen: to fantazja sprzedawców i nigdy nie spełnione marzenie kupujących
Ale przecież nikt o ostrości nie pisze, raczej o nieostrościach.

jaś
07-12-2016, 12:23
Ale przecież nikt o ostrości nie pisze, raczej o nieostrościach.

jak poczytasz sprzedawców to zawsze piszą że jest ostry :mrgreen:
ale żeby było widać że coś jest nieostro to coś musi być ostre :mrgreen: i z tym ostrym cosiem będzie problem :mrgreen:
trochę pleśniaków bardziej lub mniej kultowych przeszło przez moje ręce - podtrzymuję swoją opinię jeśli chce robić zdjęcia to niech kupi 50 stm, a nieostrości tych najbardziej kultowych m42 też bywają takie sobie - biała elka zoom 70-200 wyprodukuje lepszy i przyjemniejszy bokeh a kontrast na tym co ma być ostre będzie daleeeeeeko lepszy, czarna elka pewnie też :) - ciemniejszy systemowy zoom lepszy niż jasna stałka m42 - z mojego punktu widzenia to porażka na całej linii

mwitek
08-12-2016, 10:59
Z własnego doświadczenia wiem, że tak szybko jak przychodzi tak szybko odchodzi fascynacja pleśniakami. A i tak w większości sytuacji używać będziesz EFów.

michalab
08-12-2016, 11:24
tak szybko jak przychodzi tak szybko odchodzi fascynacja pleśniakami.
To prawda, ale aby szybko przeszła trzeba spróbować, relatywnie niewiele to kosztuje.

fotodamiano
08-12-2016, 20:13
To prawda, ale aby szybko przeszła trzeba spróbować, relatywnie niewiele to kosztuje.
No i ja właśnie spróbowałem. Nabyłem reflecte. I mogę powiedzieć jakie mam spostrzeżenia. Obiektyw daje zadowalającą ostrość na pełnej dziurze i bokeh też mi się podoba, chociaż nie ma w nim szczególnej tak zwanej "magii". Stan techniczny obiektywu jest bdb. Nie ma żadnych luzów, rys itp. Dostałem do niego oprócz wcześniej wspomnianej przejściówki, również filtr uv. Ostrzenie przez wizjer jest raczej niemożliwe. Przez live viev nie ma z tym problemu, aczkolwiek zabiera to czas przy pstrykaniu. Podsumowując jest to sprzęt dla ludzi cierpliwych. Efekty są ciekawe, ale coś więcej na ten temat będę mógł powiedzieć w niedziele- popstrykam w plenerze. 50mm canona obowiązkowo zagości, bo jednak AF to olbrzymia oszczędność czasu przy fotografowaniu, a zwłaszcza osób. Przy Reflectcie osoba musiała by być bardzo cierpliwa:) Ogólnie w tej kwocie uważam, że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto.

pan.kolega
08-12-2016, 20:20
Kiedy byłem mały...
miałem jeden obiektyw mianowicie ЮПИТЭР-8 50mm/2.
Otwierałem go do f/2 nie dla bokechu, tylko żeby sobie skrócić czas. Ale ten bokech i ten "look" mi się zaczął później podobać i z czasem został wzorcem dobrego obrazka, bo do takiego się przyzwyczaiłem. I dlatego lubię pleśniaki.

Ostrość (nadzwyczajna i od rogu do rogu) obiektywu ma pierwszorzędne znaczenie tylko w szczególnych rodzajach fotografii (których ja akurat nie uprawiam regularnie) normalnie jest nieistotna.

Akurat ten pleśniak jest ostry. Komu przeszkadza nieostrość w tych na przykład zdjęciach, jest prawdopodobnie kiepskim fotografem.
Jupiter 8: A cheap and lovely character lens for your Leica M or Sony A7 camera – STEVE HUFF PHOTOS (http://www.stevehuffphoto.com/2014/09/23/jupiter-8-a-cheap-and-lovely-character-lens-for-your-leica-m-or-sony-a7-camera/)

A 50 STM bardzo polecam. Szczególnie w kicie z 10-18 STM obecnie rozdawanym chętnym po $320. Też robią niezłe zdjęcia.:p

fotodamiano
08-12-2016, 20:39
Kiedy byłem mały...
miałem jeden obiektyw mianowicie ЮПИТĐ*Đ*-8 50mm/2.
Otwierałem go do f/2 nie dla bokechu, tylko żeby sobie skrócić czas. Ale ten bokech i ten "look" mi się zaczął później podobać i z czasem został wzorcem dobrego obrazka, bo do takiego się przyzwyczaiłem. I dlatego lubię pleśniaki.

Ostrość (nadzwyczajna i od rogu do rogu) obiektywu ma pierwszorzędne znaczenie tylko w szczególnych rodzajach fotografii (których ja akurat nie uprawiam regularnie) normalnie jest nieistotna.

Akurat ten pleśniak jest ostry. Komu przeszkadza nieostrość w tych na przykład zdjęciach, jest prawdopodobnie kiepskim fotografem.
Jupiter 8: A cheap and lovely character lens for your Leica M or Sony A7 camera – STEVE HUFF PHOTOS (http://www.stevehuffphoto.com/2014/09/23/jupiter-8-a-cheap-and-lovely-character-lens-for-your-leica-m-or-sony-a7-camera/)

A 50 STM bardzo polecam. Szczególnie w kicie z 10-18 STM obecnie rozdawanym chętnym po $320. Też robią niezłe zdjęcia.:p

Powiem tak. Świetne są te fotki które pokazałeś. Przeczytałem góry internetu o m42. I od największych wrogów tego typu obiektywów, po wielkich miłośników. Ja myślę że chyba spróbuje się w to pobawić. Można tanio kupić, a jak okaże się lipa, to sprzedać za podobne pieniądze. Na drogie obiektywy mnie nie stać. W dużym stopniu przez drugą pasje pożerającą dużo pieniędzy- wędkarstwo:) a chcę się bawić i eksperymentować, więc to jest najprostsza droga. A jeszcze pytanie odnośnie 50 canona. Chyba nie ma sensu pchać się w używkę? Nowy można w internecie nabyć koło 400zł, stacjonarnie za 500.