Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 mm 2.8-4 HSM - problemy
Elderbary
05-12-2016, 15:05
Cześć, kupiłem używany obiektyw Sigma 17-70mm 2.8-4 HSM według aukcji jest sprawy. wcześniej też o nim sporo czytałem, dużo osób pisało że autofocus działa sprawnie i jest cichy. Dziś dotarła paczka i chciałem sprawdzić czy wszystko dobrze działa lecz jestem lekko zdziwiony. Autofocus jest głośny, nie działa za szybko lecz akurat to mi tak bardzo nie przeszkadza :)
filmik -
https://youtu.be/34IQ-rbtlHg
Czy to normalne w tym modelu? Co warto jeszcze sprawdzić przy używanym obiektywie?
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
Zdecydowanie nie jest to normalne zachowanie AF. Powinien łapać dużo szybciej i ciszej. Zwróć jeszcze uwagę na stabilizację, czy obraz nie "przeskakuje" w wizjerze. Z tego co widzę po opiniach w Internecie oraz aukcjach to prawie każdy egzemplarz prędzej czy później ma problemy ze stabilizacją... Mojego również to nie ominęło. Sam bym się go z chęcią pozbył... A Ty jeśli jeszcze możesz oddaj to szkło sprzedawcy i nie zwracaj sobie głowy 17-70. Szkoda nerwów i kasy.
Tapatalknięte z Honorem
Elderbary
06-12-2016, 09:07
Tylko że w tej cenie nie ma nic sensownego :) Co byś polecił w okolicach 1k (uzywka)?
Stabilizacja dzieła dobrze
Wysłane z mojego FEVER przy użyciu Tapatalka
W tej cenie powinieneś znaleźć Sigmę 17-50 2.8. Będzie o niebo lepsza, niestety trochę krótsza.
Tapatalknięte z Honorem
Elderbary
06-12-2016, 09:48
Czytałem gdzieś jeszcze o tamronie 17-50, szukać sigmy czy jego? Jeszcze poczytam o nich recenzje, trochę mi szkodza 17-70 bo to idealny dla mnie "zoom" zmienno ogniskowy
Wyglada na spierdzielony encoder. Obiektyw nie jest sprawny na pewno.
Tamrona nie używałem, więc się nie wypowiadam, choć z tego co czytałem też powinieneś być zadowolony. Sigmy 17-50 używałem dwie sztuki i były dużo lepsze od 17-70.
Tapatalknięte z Honorem
Elderbary
06-12-2016, 15:11
Wyglada na spierdzielony encoder. Obiektyw nie jest sprawny na pewno.
Wieczorem będę pisał do sprzedawcy i oddawał na niezgodność z opisem :)