Zobacz pełną wersję : przyszłona w małym studio
Witam borykam sie ostatnio z ustawieniami aparatu, małe studio portret lub cala sylwetka, jedni piszą że 2,8 -4,5 a nie raz widzialem 5,6 a z youtube poradnikow uzywaja ustawien 1/200 iso100 f7,1 ze to najlepsze ustawienie. Do fotografowania mam 50mm 1,8 oraz 17-55 sigma 2,8 ( wiem nie zabogato )
Witam borykam sie ostatnio z ustawieniami aparatu, małe studio portret lub cala sylwetka, jedni piszą że 2,8 -4,5 a nie raz widzialem 5,6 a z youtube poradnikow uzywaja ustawien 1/200 iso100 f7,1 ze to najlepsze ustawienie. Do fotografowania mam 50mm 1,8 oraz 17-55 sigma 2,8 ( wiem nie zabogato )
Wykonując jakieś 10-20 zdjęć, zmieniając parametry aparatu i lampy, chyba można samamu wyciągnąć wnioski.
Miałem nadzieje że ktoś skłoni się na jakaś poradę :)
To jest bardzo dobra porada. No chyba, że na kliszy robisz, wielki format i za drogo wywołanie wychodzi. W przeciągu tych 15 minut można było więcej zdjęć zrobić niż sugerowane 10-20 ;-)
Czyli tylko próby mnie ratują i podglad fotki ... rozumiem i tak na bokhemie nie zalazy zbytnio wiec przysłona 7,1 nie powinna być przesadnia a ostrość napewno bedzie lepsza niz 2,8-4,5...
Miałem nadzieje że ktoś skłoni się na jakaś poradę :)
Proszę bardzo, tylko porada (porady) może (mogą) odbiegać od Twoich oczekiwań ;)
1. Poświęć kilka minut na testy, bo nie napisałeś na czym Ci zależy, czy na minimalnej głębi ostrości, czy na największej ostrości zdjęć.
2. Poszukaj w sieci czegoś o nazwie "kalkulator głębi ostrości" (albo "symulator głębi ostrości"), wtedy "na sucho" sobie określisz, jaką ustawić przysłonę (a potem dopasujesz resztę).
3. (choć właściwie to powinno być jako "1") Nie jestem pewien, ale strzelam: jeśli masz lampy błyskowe, sprawdź jaki masz czas synchronizacji w swoim aparacie (i przy wybranym sposobie wyzwalania), bo kierując się "automatycznie" poradami z internetu, można się niepotrzebnie wpakować w problemy (i panikę "migawka się zepsuła?").
https://youtu.be/2yY4cNh0X60?list=PL6A791B0569CBA008
W internecie tego jest pełno praktycznie w każdym języku. Miłego oglądania.
Proszę bardzo, tylko porada (porady) może (mogą) odbiegać od Twoich oczekiwań ;)
1. Poświęć kilka minut na testy, bo nie napisałeś na czym Ci zależy, czy na minimalnej głębi ostrości, czy na największej ostrości zdjęć.
2. Poszukaj w sieci czegoś o nazwie "kalkulator głębi ostrości" (albo "symulator głębi ostrości"), wtedy "na sucho" sobie określisz, jaką ustawić przysłonę (a potem dopasujesz resztę).
3. (choć właściwie to powinno być jako "1") Nie jestem pewien, ale strzelam: jeśli masz lampy błyskowe, sprawdź jaki masz czas synchronizacji w swoim aparacie (i przy wybranym sposobie wyzwalania), bo kierując się "automatycznie" poradami z internetu, można się niepotrzebnie wpakować w problemy (i panikę "migawka się zepsuła?").
Lampy mam studyjne , ok biore się za testy i oglądanie ...
--- Kolejny post ---
jeszcze jedno spytam , robie portret , strzelam wyglada na ładnie doświetlona , a program lightroom gdy wcisne automatyczna korekcje ekspozycji dodaje ponad 1-1,5 do ekspozycji i wyglada to okropnie , prześwietlone ...
Lampy mam studyjne , ok biore się za testy i oglądanie ...
--- Kolejny post ---
jeszcze jedno spytam , robie portret , strzelam wyglada na ładnie doświetlona , a program lightroom gdy wcisne automatyczna korekcje ekspozycji dodaje ponad 1-1,5 do ekspozycji i wyglada to okropnie , prześwietlone ...
To nie wciskaj automatycznej korekcji ekspozycji ;)
rozumiem :) może glupie pytania zadaje ale cały czas sie uczę ...
--- Kolejny post ---
nie bede zakładał nowego pytania w 40d hdmi to mini czy micro ?
Ok, to już wiemy, że 40d ;)
Jak wyzwalasz kabelkiem, możesz zejść do czasu synchronizacji, jak radiowo przy 1/250 możesz mieć nie do końca naświetloną klatkę (opóźnienie wyzwalaczy, zależy jakich używasz), 1/125 powinna być ok.
Według specyfikacji Canon EOS 40D - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/526-Canon_EOS_40D-specyfikacja_aparatu.html) 40d nie ma HDMI, a typ gniazdka USB masz opisany w linku ;)
wyzwalam kabelkiem, druga lapma na fotocele , myśle nad bezprzewodowo ale chce na zbierac na coś już ttl oraz HSS by obsługiwała takze mojego flasha YN 568 , czas teraz jaki uzywam to 1/200 - 1/250 ustawiam f7,1 i portret bardzo ostry lecz lampa ustawiona tak na 4-5 ( regulacja od 1 do 10 ) (studyjna MD-200 STEINER może nie jakaś profesjonalna ale do moich małych warunków daje rade ) przy 5,6 duzej róznicy nie widze aż takiej , dopiero przy 2,8 -3,5 widać ...
Kabelek nie wprowadza opóźnienia, więc czasy mogą być dowolne (dłuższe od czasu synchronizacji).
Na jakimś kalkulatorze głębi ostrości będziesz mieć "naukowe" potwierdzenie tego, co napisałeś.
Generalnie przy zabawie w studio wymyślasz sobie jaką chcesz mieć głębię ostrości (przysłonę), i potem dopasowujesz do tego resztę (ISO, moc lamp).